Hogyan rangsorolhatja termékhátralékát és maximalizálhatja az üzleti sikert

A termékhátralékok a szervezet agilis termékfejlesztésének elsődleges összetevői, mivel olyan elemeket tartalmaznak, amelyekkel egy adott ponton foglalkozni kell.

Egy új termék létrehozása azzal az ötlettel kezdődik, amely lehetővé teszi egy csapat számára, hogy valami különlegeset építsen. Még az iPhone is először prototípusként érkezett, és elhivatott csapatuknak köszönhetően utat tört magának a népszerűség felé.

A csapat irányítása során termékmenedzserként rendszerezettnek kell maradnia a fontos teendők listájával. Nos, ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.

A teendők listájának vezetése és annak eldöntése, hogy melyiket tegyük először, nagyon nehéz feladat. És ha több érdekelt fél van, akkor ez még inkább elsöprő.

Ennek eredményeként a szervezetek sok időt és erőforrást veszítenek.

Ez az a hely, ahol a termékek prioritása egyszerűbbé teszi az összes feladatot, és segít a teendők listájának megfelelő karbantartásában.

Ebben a cikkben részletesen tárgyalom a termékhátralékot, annak jellemző elemeit, előnyeit és egyebeket.

Mi az a termékhátralék?

A termékhátralék a kiemelt funkciók vagy munkaelemek listája, amelyek segítenek elérni a termékcélokat, és érvényes elvárásokat fogalmaznak meg a fejlesztői csapatok között. Egyszerűen fogalmazva, a fejlesztési fázisban lévő minden terméknek külön termékhátraléka van.

Hasonlóképpen, minden termékhátraléknak van egy dedikált csapata. Általában több termékhátralék van, ahol több csapat dolgozik egy nagyobb terméken.

Például nevezzünk el egy nagyobb terméket „Terméknek”, a kisebb termékeket pedig „A terméknek”, „B terméknek” és „C terméknek”. Az A, B és C termék saját termékhátralékkal és saját fejlesztési csapattal rendelkezik. Minden kijelölt csapat kisebb termékeken dolgozik, hogy végül egy nagyobb terméket készítsen.

Így a termék ütemtervéből és a fejlesztőcsapat követelményeiből származó munka prioritásos listájaként definiálható. A leglényegesebb tételek a lemaradás tetején vannak, hogy a fejlesztőcsapatok tudják, melyiket szállítsák először.

A termékhátralék azonban egy élő dokumentum, amely lehetővé teszi a termékmenedzserek számára, hogy jobban megértsék a tipikus problémákat és a termék szállításához szükséges megoldást.

Ki helyezi előtérbe a hátralékos elemeket?

A termékhátralék egy terméktulajdonos vagy termékmenedzser tulajdonában van. A terméktulajdonos felelős a lemaradások karbantartásáért, míg a többi csapattag erejükkel és idejükkel hozzájárul a termékfejlesztéshez.

Így a termékhátralék elsődleges célja lehet:

 • A csapatok és az érdekelt felek összehangolásának alapja, hogy a fejlesztőcsapatok értékes felhasználói történeteket valósítsanak meg
 • Rugalmasságot kínál a valósághoz és az igényekhez való alkalmazkodáshoz
 • A termékkibocsátási előrejelzések hatékonyságának növelése a különböző csapatok közös nevezőjével, hogy egyetlen termékhez ragaszkodjanak.

A termékhátralék tipikus elemei

A termékhátralék hibajavításokat, szolgáltatásokat, tudásszerzést és technikai tartozásokat tartalmaz. Ezek a tételek a főbb munkák különálló részei, amelyeket a termék befejezéséhez be kellett szállítani.

#1. Hibajavítások

A hibák és hibák azok a problémák, amelyeket a végfelhasználók fedeznek fel, és amelyek a minőség-ellenőrzési folyamat során elkerülhetők. Ha a hibákat nem oldják meg időn belül, azok idővel felhalmozódnak.

  A Spotlight keresés testreszabása iPhone és iPad készüléken

Csapata gyorsan foglalkozik a hibajavításokkal a termék integritásának megőrzése érdekében. Egyes hibák elengedhetetlenek ahhoz, hogy megszakítsák a csapat jelenlegi sprintjét, míg mások megvárhatják a következő sprintet. A termékhátralék tetején marad, így a fejlesztőcsapat soha nem feledkezik meg a hibajavításokról.

#2. Jellemzők

A funkció egy termék olyan funkciója, amelyet a felhasználók értékesnek találnak. Felhasználói történetként is ismert. A funkciók lehetnek összetettek vagy egyszerűek. A felhasználó igényeinek megértéséhez azonban létre kell hoznia egy történettérképet.

Az új funkciókra vonatkozó kérések különböző forrásokból származnak. A szolgáltatások közé tartozik a termékkezelés, a támogatás, az értékesítés, a végfelhasználók és még sok más. Az új funkciók fontossági sorrendbe állítása nehéz lehet, mivel egyensúlyba kell hoznia a következő versengő követelményeket:

 • A korábbi ügyfelek elégedettsége
 • Termelési értékesítési lehetőségek
 • Dolgozunk a termék magasabb látásmódján

A termékmenedzser figyeli ezeket a forrásokat, és megoldja az ütköző kéréseket. Ennek rutinszerű megtétele lehetővé teszi, hogy biztosítsa, hogy a termékhátralék olyan új funkciókkal rendelkezzen, amelyek vonzhatják az ügyfeleket, és boldoggá tehetik a meglévő ügyfeleket.

#3. Tudásszerzés

Itt információkat gyűjthet a jövőbeli feladatok elvégzéséhez. Fontos, hogy a tudásszerzés egy kutatási szakasz. Ha olyan funkciót észlel, amely további kutatást igényel, létrehozhat egy tudásszerzési feladatot, például egy koncepció bizonyítását, kísérletet vagy prototípust. Ez segít a funkcióval kapcsolatos munka megkezdéséhez szükséges információk megszerzésében.

#4. Műszaki adósságok

A technikai adósság olyan, mint a pénzügyi adósság. Kamatot halmoz fel, ha figyelmen kívül hagyja az adósságot. Ez akkor fordul elő, amikor a fejlesztők ezt a szakaszt a lemaradás mélyére tolják, és akkor nehezebbé válik.

A termékhátralék hatékony kezelése megelőzheti a technikai adósságot. Ha a fejlesztőcsapat rendszerezett marad a listával, és napi vagy kisebb lépésekben vállalja a műszaki munkát, kevésbé valószínű, hogy megnövekszik az érdeklődés a munka iránt.

A technikai adósság az alábbiakon alapuló változás eredménye:

 • Skálázhatóság és teljesítmény elvárások
 • Hatály és irány
 • Technológia és legjobb gyakorlatok

Terméklemaradások: Előnyök

Egy termék minden bizonnyal különböző forrásokból, például értékesítőktől, fejlesztőktől és – ami a legfontosabb – felhasználóktól származó visszajelzést jelent. Készen kell állnia arra, hogy fogadja a visszajelzéseiket, kezelje azokat, rangsorolja őket, és alaposan dolgozzon rajta a jövőbeni termékszállítás érdekében.

Megfelelő folyamat nélkül kihívást jelent a termék fejlesztése. Így a jól kezelt és jól feldolgozott lemaradás segít a termékre összpontosítani, és hatékonyabb csapathoz vezet.

Beszéljük meg a termékhátralék fenntartásának előnyeit egy szervezetben:

 • Jobb fókusz: A termékhátralék segít a fontos feladatokra összpontosítani, és elkerüli a zavaró tényezőket.
 • Fokozott hatékonyság: A tételek rangsorolása biztosítja, hogy csapata alaposan dolgozzon a feladatokon, ami jobb hatékonyságot eredményez.
 • Jobb kockázatkezelés: A termékhátralék képes azonosítani és kezelni a kockázatokat a fejlesztési folyamat korai szakaszában, így a menedzsment kockázatmentes.
 • Jobb vásárlói elégedettség: Az Ön elsődleges célja a végfelhasználók elégedettsége. Ezért a lemaradások priorizálása elengedhetetlen ahhoz, hogy egy szervezet boldoggá tegye őket azáltal, hogy ellenőrzi, mit kell hozzáadni vagy eltávolítani a termékből, így értékes termékké válik a felhasználók számára.
 • Fokozott kommunikáció: A termékhátralék ösztönzi az együttműködést és a kommunikációt a csapat között, ami jobb összpontosítást és jobb eredményeket eredményez a termékfejlesztés során.
 • Javított csapatmorál: A termékhátralék célt és irányérzéket biztosít a csapat számára, ami fokozott morálhoz vezet.
 • Elősegíti a rugalmasságot: A termékhátralék a fejlesztő előrehaladásának és a feladatok elvégzésének arányának megfelelően változik. Amikor a termékállapot alakulása megváltozik, a termékmenedzser átállítja a feladatok fontossági sorrendjét. Erre a rugalmasságra azért van szükség, hogy elkerüljük az üresedéseket a munkaidőben.
  Hogyan állapítható meg, meddig van iPhone-ja

Ezen kívül számos előnnyel is találkozhat, mint például a befektetés leggyorsabb megtérülése, jobb ügyfél-elégedettség, minimális kockázatok stb.

Hogyan készítsünk termékhátralékot

A rangsorolási feladatok teljes felelőssége a termék tulajdonosa. Egy jól kezelt termékhátralék létrehozásához kövesse az alábbi lépéseket:

1. lépés: Ötletek hozzáadása a termékhátralékhoz

A termékhátralék az ötletek listája. Tartalmazza a csapattagok, érdekelt felek és ügyfelek nyilatkozatait vagy visszajelzéseit. Egyszerű módon ötleteket kell hozzáadnia a listához, miután megvitatta őket az érintettekkel, csapatokkal és ügyfelekkel egy meglévő termékről vagy egy új termékről.

Kezdetben csak korlátozott ötletei lesznek, de a fejlesztési folyamat során új ötleteket kap, szem előtt tartva a termék piaci relevanciáját és versenyét.

2. lépés: Tisztázás

Ha az érdekelt félnek változtatásra van szüksége a termék hozzáadásával vagy rögzítésével kapcsolatban, fontos, hogy ezt előzetesen tisztázza. A termék tulajdonosának tisztáznia kell a következő alapvető pontokat, hogy megértse a kiegészítés fontosságát:

 • A javítás oka: Ez jelzi, hogy valójában mi a probléma, hogyan okozták, és hogyan lehet megoldani.
 • A hozzáadott érték: A csapat elemzi, hogy az új kiegészítés hozzájárul-e az egész termékhez és javítja-e a minőséget. A kiegészítésnek növelnie kell a termék értékét. Így az üzleti érték növekedését és a befektetések jobb megtérülését eredményezi.
 • A cikk specifikációja: A specifikációnak egyértelműnek kell lennie a termék tulajdonosától kezdve, hogy a fejlesztők soha ne találjanak nehézséget a fejlesztési folyamat során.

3. lépés: Prioritás meghatározása

Ha minden rendben van, a terméktulajdonos felelőssége a lemaradások rangsorolása a legmagasabbtól a legalacsonyabb prioritásig. Ez a szakasz az információ stratégiai elemzésén alapul. Egy jól kezelt lista javíthatja a kommunikációt a különböző csapatok között.

A terméktulajdonos meghatározott kritériumok alapján rangsorolja a hátralékos tételeket:

 • Bevétel: Minden olyan funkciót vagy elemet, amely jobb bevételhez vezethet, kiemelten fontos listán kell tartani.
 • A piac egyedisége és javítása: Ha egy funkció, amelyet úgy dönt, hogy hozzáad, egyedülálló a piacon, akkor valószínűleg kiemelkedik a piacon. Azt is meg kell néznie, hogy egy meglévő funkció meg tudja-e oldani a felhasználók problémáit, mivel ez a tényleges cél.
 • Bonyolultság: A lemaradási tételek priorizálása előtt ellenőriznie kell a javasolt szolgáltatás összetettségét, valamint a fejlesztéshez és kiadáshoz szükséges időt.

4. lépés: Rendszeresen frissítse a termékhátralékot

A termékhátralék egy élő dokumentum, amelyet a termék tulajdonosának kellő időben frissítenie kell. A fejlesztési folyamat lényeges része a lemaradási tételek finomítása, rangsorolása és naprakészen tartása.

A termékhátralék számos ötletet tartalmaz. Finomítania kell ezeket az ötleteket, és el kell vetnie azokat, amelyek nem relevánsak. Az utolsó lépésben a hátralékos tételek prioritást kapnak, és a prioritási szint szerint rendeződnek.

Néhány prioritási módszer

Rengeteg módszer használható a hátralékos tételek rangsorolására. Beszéljünk meg ezek közül néhányat:

#1. Moszkva technika

Kép forrása: StoriesOnBoard

A MOSCOW egyfajta elemzés, amelyet általában a termékmenedzsmentben használnak annak megértésére, hogy mit kell tenni, és mit nem. Ez egy hasznos módszer az érdekelt felekkel való kommunikációhoz arról, hogy min és miért dolgozik.

A név négy prioritási kategóriát tartalmaz:

 • Kötelező: Feltétlenül szükséges követelmények
 • Rendelkeznie kell: Magas prioritású szolgáltatásokkal
 • Lehetséges: Lehetséges funkciók
 • Nem lesz: Nincs végrehajtva
  Hogyan lehet közvetlenül linkelni egy weboldal egy részéhez

A „Must have” azokat az abszolút jellemzőket jelöli, amelyeknek ott kell lenniük a termékben. Ennek oka lehet biztonsági, üzleti és jogi okok. Ehhez sorolja fel a legjobb és legrosszabb forgatókönyveket a funkciónak a listába való felvételéhez, és rajzolja meg a képet.

A „kell volna” azokat a funkciókat jelöli, amelyek szerepeltethetők, de nem kötelezőek.

A „lehetne” azokra a tételekre vonatkozik, amelyeket akkor lehet hozzáadni, ha egy szervezet rendelkezik a szükséges erőforrásokkal, de nem szükséges a siker eléréséhez.

A „nem lesz” nem azt jelenti, hogy a funkcióra már nincs szükség, vagy a kukába került elem. Ehelyett a termékmenedzser azt jelenti, hogy „ezúttal nem”. Ennek hátterében több ok is áll, például idő- vagy erőforráshiány.

#2. Eisenhower Mátrix

Ez a módszer az idő megfelelő kezelésének egyszerű módja. Dwight D. Eisenhower döntési mátrixából származik. Ez később egy 4 kvadránsos vizualizációra módosult, amely felhasználható a hátraléklistákban szereplő feladatok rangsorolására.

Kép forrása: ModelThinkers

A mátrix két prioritási dimenziót tartalmaz – a fontosságot és a sürgősséget. Ez a technika lehetővé teszi a feladatok kiosztását a mátrix négy szakasza között, amely tartalmazza:

 • Magas prioritás
 • Közepes prioritás
 • Sürgős, de fontos
 • Alacsony prioritás

#3. Kano

A Kano modell az egyik kiváló lehetőség azon szervezetek számára, amelyek az ügyfelek örömét és elégedettségét keresik. A termékmenedzserek funkcióhátraléka végtelen, de szeretnének egy termék ütemtervet felépíteni a tökéletes funkciókkal. A Kano modell egy robusztus technika, amely a termékmenedzsereket irányítja. Ezt a technikát Noriaki Kano fejlesztette ki az 1980-as években.

Ez a modell három tételt tartalmaz:

 • Az elégedettség, amely tükrözi az ügyfelek boldogságát
 • A vásárló reakciója a termék jellemzőitől és funkcióitól függ
 • Ügyfél érzései

#4. Súlyozott legrövidebb munka először (WSJF)

A WSJF egy olyan eszköz, amely segít a csapatoknak a kezdeményezések listájának rangsorolásában. Általában ezt az eszközt a Scaled Agile Framework (SAFe) használja. Egy csapat úgy számítja ki az egyes kezdeményezések pontszámát, hogy elosztja a késedelem költségét a munka méretével vagy időtartamával. A legmagasabb pontszámot elért elem kiemelt prioritásként szerepel a toplistán.

A lemaradások kezelése

Kövesse az alábbi gyakorlatokat a lemaradás megfelelő kezelésének és a lemaradás egészséges megőrzésének érdekében:

 • Minden iteráció tervezése előtt tekintse át a termékhátralékot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a prioritásként megadott feladatok helyesek, és a korábbi visszajelzések is megvalósulnak.
 • Amikor a lemaradás nagyobb lesz, a tételeket rövid távú vagy rövid távú és hosszú távú kategóriákba kell sorolni.
 • Döntse el az elemek megtartását vagy törlését az előnyöknek megfelelően
 • Megfelelő tervezés nélkül ne adjon hozzá feladatokat.
 • Tegye ezt a prioritási folyamatot prioritássá szervezetében.

Emellett a fejlesztési folyamat során a vevői visszajelzések alapján könnyedén átállíthatja a feladatok fontossági sorrendjét. Ezenkívül finomíthatja a korábbi állításokat, és új követelményeket adhat hozzá.

Sprint hátralék vs termékhátralék

 • A termékhátralék felsorolja az összes olyan elemet, amelyet teljesíteni kell a fejlesztési folyamat időn belüli befejezéséhez. Míg a sprint hátralék olyan tételeket tartalmaz, amelyeket a sprinten belül kell teljesíteni.
 • A terméktulajdonosok döntenek a lemaradási listákról, míg a fejlesztőcsapatok a sprint hátralék tételeiről.
 • A termékhátralékot a termékcél alapján építjük fel. A sprint lemaradása azonban egy adott sprinthez igazodik.
 • A termékhátralék idővel módosítható, míg a sprint hátralék beállítása után nem változik.
 • A termékhátralék karbantartást igényel, és a projekt befejezéséig megmarad. De a sprint lemaradás nem marad a végéig; a sprinttel ér véget.

Következtetés

A termékhátralék fenntartása elengedhetetlen lépés a termékfejlesztési folyamatban. Tiszta rálátást ad a folyamatban lévő, az elvégzett munkákra és a jövőbeni tervekre. Tehát itt az ideje, hogy hatékony termékhátralékot hozzon létre és tartson fenn, és folyamatosan a csúcson maradjon.

Felfedezheti a legjobb CFD-elemző szoftvereket és Scrum eszközöket is.