Hogyan őrizheti meg fényképeit fotózás közben

Fotósként nincs rosszabb, mint elveszíteni a keményen készített fényképeket, akár merevlemez meghibásodása, ellopása vagy bármi más miatt. Egy jó biztonsági mentési stratégiával könnyen megőrizheti fényképeit otthon, de mi van akkor, ha még kint van a fényképezés? Mi a teendő, ha néhány napra vagy akár néhány hétre kilép a hálózatból, és távol tartja a laptopját? Lássuk.

Amíg Ön kint tartózkodik a helyszínen, a fényképek legjelentősebb kockázata a lopás, az adatvesztés és az adatvesztés. A megoldás mindhárom kockázatra többnyire ugyanaz: ügyeljen arra, hogy soha ne legyen egyetlen képmásolata egyetlen SD-kártyán vagy merevlemezen, vagy az összes másolat egyetlen helyen. Ennél egy kicsit többről van szó, úgyhogy olvass tovább.

Használja a megfelelő kártyákat

A meghibásodott SD-kártya miatti adatvesztés lehetőségének minimalizálása érdekébenami megtörténhet, bár rendkívül ritka – még mielőtt forgatni indulna, győződjön meg róla, hogy jó minőségű, jó állapotú kártyákat használ. A SanDisk és a Lexar kártyákat ajánljuk, és tényleg nincs mentség arra, hogy ne a legjobbat használja: egy 32 GB-os SanDisk Ultra SD kártya kevesebb, mint 10 dollárba kerül. Éppen legyen óvatos a hamisítványok vásárlásával.

  Hogyan lehet felgyorsítani a Gnome Shell Desktopot

Ha az SD-kártyák már egy ideje a fiókban hevernek és porosodnak, érdemes átnézni őket. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e horpadások, karcolások vagy egyéb sérülések. Minden felvétel előtt formázni kell őket.

Ha kettős kártyahelye van, használja azokat

A kettős kártyahely professzionális szolgáltatás, és ha a fényképezőgép támogatja őket, akkor feltétlenül használja őket. Hacsak nem készít sok sorozatot, mindkét kártyára RAW-ot készít. Így automatikusan biztonsági másolatot készít minden felvett képről. Egy kártya meghibásodásának esélye kicsi; annak az esélye, hogy két kártya egyidejűleg meghibásodik, mielőtt lehetősége nyílik arra, hogy a képeit máshová mentse, lényegében nulla.

Még akkor is, ha két kártyára fényképez, rossz ötlet mindkettőt a fényképezőgépben hagyni. Ha valaki ellopja a fényképezőgépét, vagy leesik a szikláról…ami szintén megtörténhet– nem akarja, hogy mindkét kártya legyen vele. Amikor éppen nem fényképez, vegye ki az egyiket, és tegye a saját személyére, valaki másra a csoportjában, vagy a táskájában.

Használjon több SD-kártyát

Minél tovább használja őket, annál nagyobb az esélye annak, hogy valami történjen az SD-kártyákkal. Mivel az SD-kártyák nagyon olcsók, érdemes sokat használni belőlük. A többnapos utazásokhoz minden nap két kártyát használok: egy főkártyát és egy tartalék kártyát. Minden nap végén külön tárolom őket – általában egyet a hátizsákomban, egyet a szállodai szobámban vagy az AirBnB-ben –, és két friss kártyát teszek a fényképezőgépembe. Ily módon, ha bármi történik, egy teljes utazás helyett csak egyetlen nap képét veszítem el. Nem számít, hogy a kártyák tele vannak-e vagy sem.

  Hogyan működnek az olyan zeneazonosító alkalmazások, mint a Shazam?

Ha ezen az úton jársz, érdemes megszámozni a kártyáidat, hogy tudd, milyen fényképek vannak mindegyiken. A fényképezőgépem CF- és SD-kártyákra is képes, ezért a CF-kártyákat 1.1-re, 2.1-re, 3.1-re stb. számozom, az SD-kártyákat pedig 1.2-re, 2.2-re, 3.2-re stb. Bármilyen számozási rendszer megfelel Önnek.

Ha teheti, hátráljon fotózás közben

Egyre több hordozható merevlemez, mint a GNARBOX vagy Western Digital My Passport Wireless Pro, beépített kártyaolvasóval rendelkezik. Ha laptop nélkül utazik, érdemes beruházni egybe. Ezután minden este, vagy akár a helyszínen is készíthet biztonsági másolatot a fotóiról. Ez különösen fontos, ha csak egyetlen SD-kártyára fényképez.

Egy dolog, amit meg kell jegyezni, hogy egyes fényképezőgépek, mint például a Nikon Z6 és Z7, különböző kártyaformátumokra fényképeznek: győződjön meg arról, hogy a vásárolt merevlemez támogatja az adott kártyaformátumot, vagy rendelkezik USB-porttal és normál kártyaolvasóval.

  Mi az a Microsoft Whiteboard, és hogyan kell használni?

A biztonsági mentéseknél az egyik nincs, a kettő pedig egy, így még azután is jó ötlet, hogy a fényképeket a memóriakártyákon hagyja, amíg nem tudja, hogy a képek több helyen is biztonságosan vannak tárolva – vagy még jobb. mégis a felhőben.

Importáljon és készítsen biztonsági másolatot a lehető leghamarabb

Ha hazaért – vagy vissza, ahol hosszabb út során tartózkodik –, az első feladat, mielőtt zuhanyozna vagy italt fogyasztana, a képek importálásának és biztonsági mentésének megkezdése. Ha nem teszed meg először, túl könnyű elterelni a figyelmedet és halogatni.

Importálja képeit Lightroomba vagy bármilyen más fájlkezelő alkalmazásba, amelyet használ, töltse fel őket a Dropboxba vagy egy másik felhőalapú tárhelyszolgáltatóba. Ha több mint egy maroknyi képet készített, az egész folyamatot legalább néhány percig futni kell hagyni; tovább, ha a szállodai wifit használja. Csak ha biztos abban, hogy a képeket legalább két külön helyen tárolja, akkor biztonságos az SD-kártyák újraformázása és újrahasználata.

Ha mindez egy kicsit paranoiásnak hangzik, igazad lenne. De adatvesztés előfordul. A fényképezőgép felszerelését ellopják. És ha nem vagy felkészülve, több száz vagy több ezer képet veszíthetsz el, amelyek elkészítésére időt, pénzt és erőfeszítést fordítottál.

Kép jóváírása: Eddie Yip a Flickr-en.