Hogyan működnek az összecsukható telefonok, és mikor kapok egyet?

Az összecsukható telefonok 2019 legfurcsább és legforradalmibb technológiái lehetnek. De hogyan működnek ezek a dolgok, és mikor lesz lehetőségünk megvásárolni őket?

Mi teszi ezeket a telefonokat összecsukhatóvá?

Persze, voltak felhajtható telefonjaink, amelyeket a 90-es és 2000-es években hajtogattak. De most az okostelefonok korát éljük, és ha megpróbálnád félbehajtani az okostelefonodat, a végén egy tönkrement telefonnal járna. Kivéve, ha okostelefonja rugalmas OLED-kijelzővel, polimer képernyővel, speciális alkatrészekkel és csuklós tokkal rendelkezik. Az összehajtható telefonok rengeteg forradalmi technológiával vannak tele, de a legforradalmibb komponens, amelyet látni fog, a híres, rugalmas OLED-kijelző.

A szerves fénykibocsátó dióda-kijelzők (más néven OLED-kijelzők) úgy működnek, hogy az elektromosságot szerves vegyületek hálóján keresztül pulzálják. Rendkívül vékonyak, rugalmasak és élénkek. Nem igényelnek háttérvilágítást, és merészebb színeket produkálnak, mint a vastag LED-kijelzők.

Ezeket a gyönyörű, rugalmas kijelzőket elsősorban a Samsung gyártja, és már számos olyan termékben megtalálhatóak, amelyeket Ön is ismerhet. A Galaxy S7 Edge hajlított OLED kijelzővel rendelkezik. Az iPhone X Samsung OLED kijelzőt tartalmaz. Sony kiadott néhány OLED TV-t, és az LG gyárt egy sort Jellegzetes OLED TV-k amelyek papírvékonyak és enyhén rugalmasak.

Az olyan gyártók, mint a Samsung és a Royole, körülbelül 2011 óta fejlesztenek OLED-kijelzőket, és ezek a kijelzők már sok fogyasztói termékben is megtalálták az utat. Miért tartott olyan sokáig, hogy az összehajtható telefonok valamivé váljanak? Nos, a vállalkozásoknak ki kellett találniuk, hogyan tehetik rugalmassá a telefon összes többi alkatrészét is.

  Mi az a Slack, és miért szeretik az emberek?

Az üveg nem túl rugalmas, ha kíváncsi vagy. Ennek eredményeként a gyártóknak hajlékony polimer képernyőket kellett kifejleszteniük rugalmas telefonokhoz. A meghajtott áramkörök és a lítium-ion akkumulátorok meggyulladhatnak, ha előre-hátra hajlítják őket, ezért a gyártóknak megoldást kellett találniuk erre. Az alumínium és műanyag telefontok műszakilag hajlítható, de néhány összehajtás után elpattan. Látod, hová megy ez? Mindent, amit egy mobiltelefonban talál, forradalmasítani kell ahhoz, hogy egy összecsukható telefonban is használható legyen.

Az olyan gyártók, mint a Samsung és a Royole, kitalálták, hogyan tehetik rugalmasabbá a telefon alkatrészeit. Ellenkező esetben nem adnának ki összecsukható telefonokat. A technológia azonban még a kezdeti szakaszban van. Ennek ellenére néhány évnek kell eltelnie ahhoz, hogy ezek az eszközök megfizethetővé és általánossá váljanak.

Addig is csak remélni tudjuk, hogy a gyártók jobb elnevezést találnak ki az összehajtható telefonoknak. Az emberek elkerülhetetlenül „fondable-nak” vagy „flexiphone-nak” fogják hívni őket, és ez egyszerűen nem jó.

Az összehajtható telefonok végtelen lehetőségeket kínálnak

Szóval, mit kezdjünk az összehajtható telefonokkal? Nehéz kitalálni, hogy merre tart ez a tendencia, mert a gyártók már számos egyedi utat jártak be a technológiával.

Tudjuk, hogy egyes eszközök, mint például a Samsung Galaxy F és a Royole FlexPai, táblagép méretű okostelefonokká bővülhetnek, és ez nagyon klassz. Használhatja ezeket, mint a hagyományos okostelefonokat, amikor sétál, vagy kihajthatja őket táblagépekké, ha videocsevegést szeretne folytatni egy barátjával vagy dolgozni szeretne. A táblagépként is működő telefonok megváltoztathatják a médiafogyasztásunkat, és még könnyebbé tehetik az útközbeni munkát.

  A műveleti és megosztási bővítmények használata iPhone-on és iPaden

Vannak olyan eszközök is, mint például a Motorola RAZR 4, amelyek az összecsukható technológiát a másik irányba viszik. A RAZR 4 összehajtható, mint egy flip telefon, és lényegében a terjedelmes mobiltelefont sokkal kisebb eszközzé varázsolja. Egyes technológiai bemutatók összecsukható telefonokat mutattak be, amelyek a csukló köré tekerhetők, és az Apple beszerzett egy szabadalom egy tekercsként feltekert telefonhoz, furcsa módon.

Ez a technológia annyira új és úttörő, hogy a gyártók nem tudják, mit kezdjenek vele. És ez igazán izgalmas dolog, mert az okostelefonok formátuma végre valami nagyobbra fejlődhet.

A technika kibillenhet

A hagyományos okostelefonokkal kapcsolatos sok probléma megoldódott. Képernyőik strapabíróak, tűrhető akkumulátor-élettartamúak, és viszonylag könnyen használhatóak. De az összehajtható telefonok kicsit hátráltatnak minket. Nagyobb képernyőjük van, több akkumulátort igényelnek, nem túl tartós anyagokból készültek, és másképp működnek, mint az átlagos okostelefonok.

A legnagyobb panasz, amit ezekkel a telefonokkal kapcsolatban hallani fog, valószínűleg a műanyag képernyőjük lesz. Nem, nem fognak összetörni, mint az üveg, és az olyan cégek, mint a Royole, mindent megtettek azért, hogy olyan szlogeneket lobogassanak, mint „mondjon búcsút a törött képernyőknek”, de ez a gondolat kissé félrevezető. Emlékszel, hogyan volt az iPodok műanyag képernyője, amely megkarcolódhat és megkopott a zsebében? Igen, az összehajtható telefonoknál ugyanez a probléma lesz. És mivel ezek a telefonok összehajthatóak, nem lesz nagy szerencséd képernyővédő fóliát találni.

De nem a képernyő az egyetlen törékeny alkatrésze egy összehajtható telefonnak. A gyártóknak el kell távolodniuk a keményfém- vagy műanyag telefontokoktól, és olyan anyagokat kell használniuk, amelyek naponta több százszor hajlíthatók. Ezeknek az összehajtható telefonoknak a zsanérjai komoly gyenge pontok lesznek (a flip telefonokon is ilyenek voltak), mert többnyire műanyagból és könnyűfémből készülnek. Az ezeken az eszközökön lévő OLED-kijelzők szintén problémát jelentenek, mivel az OLED-ek idővel beéghetnek (mint egy tévé), és a szerves anyag, amelyből készülnek, nagyon érzékeny a nedvességre.

  Az App Eater több alkalmazást is eltávolít; Könnyen szűrhetővé teszi őket

Az akkumulátor élettartama, a szoftverkompatibilitás, az áramkörök és a könnyű használhatóság szintén akadályt jelent ezeknél a telefonoknál. Néhány ember azonban nem aggódik túlságosan ezek miatt a kisebb problémák miatt, és jóval azelőtt megoldódnak, hogy az összehajtható telefonok fogyasztóbarát árat érnének.

Ha 2019-ben összecsukható telefont vesz a kezébe, akkor sok pénzt fog kiadni egy törékeny, nehézkes, homályos és energiaéhes készülékért. Emlékszel, milyen fura volt az 1. generációs iPad? Igen, egy kicsit így lesz. A verseny azonban elősegíti a technológiai fejlődést, és ezek az összecsukható eszközök (ha népszerűvé válnak) kevesebb mint egy évtizeden belül kényelmesek és tartósak lesznek.

Lesz egy összecsukható telefonja… végül

Jelenleg az egyetlen összecsukható telefon, amelyet megvásárolhat, a Royole FlexPai, és 1318 dollárba kerül. Úgy tűnik, sok vállalat a lehető leggyorsabban piacra dobja rugalmas telefonjait (az 5G mellett), és néhány cég a megjelenési dátumot MWC 2019 február 25-én. Feltételezhető, hogy a Samsung Galaxy F még idén megjelenik, de biztosan tudni fogjuk, amikor a Samsung sajtóközleményt ad február 20.

A FlexPai 1318 dolláros árcédulája alapján 2019-ben nem fogsz találni olcsó összecsukható telefonokat. És őszintén szólva, a FlexPai nem tűnik szuper jó minőségű eszköznek. Videók innen CES 2019 megmutatja, hogy a FlexPai képernyője nem illeszkedik egy szintre