Hogyan lehet törölni a CPU-t a Mac-en?

Tudod, mi a Mac CPU-d? Valószínű, hogy minden nap használja a Mac-et anélkül, hogy meggondolná a belső elemeit. A legtöbb felhasználó is olyan, mint te!

A Mac gép CPU-ja azonban kritikus a teljesítménye szempontjából, mind hosszú, mind rövid távon. A modern Mac gépek fejlett CPU-kkal rendelkeznek, amelyek szükség esetén felgyorsulnak, és alacsonyabb feldolgozási sebességgel tétlenül működnek, amikor egyszerű feladatokat hajt végre. Ennek ellenére lehetséges túlhajszolni a CPU-t anélkül, hogy észrevenné.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan ellenőrizheti a Mac által használt CPU-t, hogyan törölheti ki a CPU-t a Mac-en, és miért lehet a rendszermonitor a legjobb alkalmazás, amelyet most letölthet Mac számítógépére.

Mi az a CPU?

A CPU lényegében a számítógép agya. A CPU a „központi feldolgozóegység” mozaikszó, ami lehet, hogy valaki így jellemezné az emberi agyat!

A CPU felelős minden olyan információ feldolgozásáért, amelyre a Macnek szüksége van ahhoz, hogy alkalmazások használata közben normálisan működjön. Amikor a Mac csinál – nos, bármit –, akkor a CPU aktív. Még akkor is, ha olyan egyszerű dolgot csinál, mint a kurzor mozgatása a képernyőn, a CPU a háttérben „gondolkodik”.

Miért működik a Mac processzora teljes kapacitással?

Számos oka lehet annak, hogy a CPU túlterhelt. Ez akkor is megtörténhet, amikor a Mac tétlen, vagy olyan egyszerű műveleteket végez, mint az internet böngészése vagy az e-mailek megtekintése. Íme néhány gyakori probléma, amelyek túlterhelhetik a CPU-t:

Túl sok alkalmazás van nyitva

Amikor n alkalmazás meg van nyitva, az alkalmazás kéri a CPU-ját, hogy segítse működését. Az alkalmazások még a háttérben is végrehajtanak feladatokat, vagy előre látják az Ön bevitelét. Ne feledje: a CPU, bármilyen erős is, véges mennyiségű erőforrással rendelkezik.

Ha túl sok alkalmazás van nyitva, olyan, mintha ezek az alkalmazások kis szeleteket vennének ki egy kördiagramból, amely a Mac CPU kapacitását alkotja. A túl sok alkalmazás megnyitása egyszerűen lecsökkenti a Mac feldolgozási teljesítményét.

  A 8 legjobb saját üzemeltetésű e-mail marketingplatform

Egy alkalmazás használata nagyobb feldolgozási teljesítményt igényel, mintha tétlen lenne. Ha túl sok alkalmazás van nyitva, az azt jelenti, hogy a használni kívánt alkalmazás nem tudja megszerezni a CPU-tól azt, amire szüksége van.

Az egyik alkalmazása igényel a legtöbb CPU-teljesítményt

Nem minden alkalmazás jön létre (vagy működik) ugyanúgy. Egyes alkalmazásoknak – jellemzően tervezési és fejlesztési alkalmazásoknak – természetesen nagyobb feldolgozási teljesítményre van szükségük!

Még akkor is, ha ezek az alkalmazások a háttérben aktívak, nagyobb „szeletet igényelnek a CPU tortából”, mint más alkalmazások. Míg egy naptáralkalmazásnak néhány erőforrásra lehet szüksége ahhoz, hogy aktív maradjon a háttérben, a nagyobb, összetettebb alkalmazásoknak egyszerűen több energiára van szükségük.

Ez különösen igaz, ha egy nagy erőforrás-igényű alkalmazást használ, és több másik alkalmazás van nyitva a háttérben. A nagyobb, több erőforrást igénylő alkalmazások is lemeríthetik a Mac CPU-ját, amikor semmi más nincs nyitva – annyira energiaéhesek!

Néhány háttérfolyamat fut

A háttérfolyamat az, amit az alkalmazás anélkül hajt végre, hogy értesítené Önt a teljesítmény és a szinkronizálás érdekében. Előfordulhat, hogy egy naptáralkalmazás frissíti magát, vagy szinkronizálhatja a kísérőalkalmazását az iCloudon keresztül, így biztosítva, hogy minden találkozója megjelenjen az összes eszközén.

Az alkalmazások a háttérben számos dolgot végezhetnek, beleértve a gyorsítótár törlését, a fájlok rendszerezését, a fájlok szinkronizálását és még sok mást. Ha ez több alkalmazásban történik egyszerre, a CPU-k túlterheltté válhatnak.

Egy ideig nem indította újra a Mac-et

A túlterhelt CPU gyakran a háttérfolyamatok és a be nem zárt alkalmazások a fő bűnösök. Csakúgy, mint az emberi agynak, a Mac számítógépnek is pihennie kell.

A Mac újraindítása minden folyamat leállítására kényszerít. Még akkor is, ha gyors lekapcsolásról van szó, mielőtt újraindítaná, ha időnként leállítja a Mac-et, segít a CPU-nak a nagyon szükséges energiaszünetben, hogy vissza tudjon térni és fókuszálni tudjon.

A Mac újraindításakor ne feledje, hogy jobban nyomon tudja követni, hogy mely folyamatok indulnak el bejelentkezéskor és futnak a háttérben. A bejelentkezéskor induló alkalmazások háttérfolyamatokat futtatnak, és előfordulhat, hogy egy (vagy több!) CPU rongyos.

A Mac számítógépén rosszindulatú program található

Míg a Mac gépekre szánt rosszindulatú programok ritkán fordulnak elő, előfordulhat, hogy rosszindulatú programokat kaphat a Mac számítógépére.

A rosszindulatú programokat gyakran úgy tervezték, hogy a Mac CPU-ját használják feladatok végrehajtására. A rosszindulatú programokat is úgy tervezték, hogy ne legyenek észlelhetők. Lehet, hogy nem is tud arról, hogy a Mac számítógépén rosszindulatú programok találhatók, mert nehéz felismerni, ha nincs speciális szoftver a megtalálására, és a feladatai nem kapcsolódnak az Ön által használt alkalmazáshoz.

  SQL triggerek: Az alapvető útmutató

Hogyan lehet törölni a CPU-használatot Mac-en?

Ne aggódj! Könnyedén törölheti a CPU-t Macen natív módon, de a CleanMyMac X mindezt egyszerűbbé teszi, és sokkal alaposabb munkát végez a Mac zökkenőmentes működésében, mint bármi, amit az Apple beépített a gépeibe.

A CleanMyMac X irányítópultjával egyetlen kattintással törölheti a CPU-t

Szeretnéd egy kattintással lendületet adni Macednek? Ez tényleg ilyen egyszerű, ha a CleanMyMac X-et használja!

A CleanMyMac X irányítópultja Smart Scan funkcióval rendelkezik, amely rosszindulatú programokat, szükségtelen levélszemét fájlokat és opcionális teljesítményjavításokat keres a Mac számítógépén. Kattintson a „Futtatás” gombra, és a CleanMyMac X elkezd dolgozni. Ön is meglepődhet, hogy mennyit segít!

Ellenőrizze a rosszindulatú programokat a CleanMyMac X Malware Removal moduljával

Az intelligens vizsgálat ellenőrzi az esetleg aktívan működő rosszindulatú programokat, de a CleanMyMac X Malware Removal moduljával sokkal mélyebb vizsgálatot is végezhet Mac számítógépén. Ellenőrzi az egész rendszert a rosszindulatú programok szempontjából!

Válassza ki a Malware Removal modult a CleanMyMac X irányítópulton, kattintson a „Scan” gombra, és nézze meg, hogy a CleanMyMac X munkába áll.

Ellenőrizze a folyamatokat az Activity Monitorban

Az Activity Monitor egy előre telepített alkalmazás az Apple által értékesített összes Mac gépen. Az alkalmazás nyomon követi a Mac-en futó összes információt, az egyes szolgáltatások vagy alkalmazások CPU-ját, és lehetővé teszi a folyamat leállítását vagy további információk megszerzését.

Nyissa meg az Activity Monitort Mac számítógépén, hogy minden valós időben futjon, és hogy az egyes alkalmazások vagy szolgáltatások mennyi CPU-t használnak. Ne feledje, hogy a dolgok ingadoznak, így előfordulhat, hogy néhány másodperccel később egy perccel a szolgáltatást igénybe vevő CPU-nak már nem lesz szüksége annyi processzorra.

Az Activity Monitor nagyszerű módja annak, hogy valós idejű képet kapjon arról, hogy pontosan mit csinál a Mac.

Törölje a gyorsítótárat a macOS rendszeren

A gyorsítótár ideiglenes fájlokat tárol, amelyek segíthetik a Mac gépének gyors működését. A Mac gyorsítótára is elakadhat a már nem szükséges régi fájlok miatt, így a gyorsítótár törlése minden Mac tulajdonos számára okos dolog, amit időnként megtehet.

És ez egyszerű a CleanMyMac X-szel. Mindössze annyit kell tennie, hogy megnyitja a CleanMyMac X-et, kiválasztja a Karbantartás modult, kattintson a „DNS-gyorsítótár kiürítése” gombra, és koppintson a Futtatás gombra.

Indítsa újra a Mac-et

Ne feledje, hogy a Mac-et időnként alaphelyzetbe kell állítani, akárcsak Önt! Mindössze annyit kell tennie, hogy kattintson az Apple logóra a menüsor jobb felső sarkában, válassza az „Újraindítás” lehetőséget, és hagyja, hogy a Mac kikapcsoljon, majd újra bekapcsoljon.

Frissítse az összes alkalmazást

Hányszor olvasta el egy alkalmazás frissítési naplóját, és látott „rendszerteljesítményt és hibajavításokat” vagy valami hasonlót? A legtöbb alkalmazásfrissítés a teljesítménynövekedéshez kapcsolódik, ezért fontos, hogy a Mac összes alkalmazását frissítse.

  20 legjobb nyílt forráskódú szoftver Windowshoz

Az alkalmazások rosszul frissítik magukat, ezért használja a CleanMyMac X-et, hogy naprakészen tartsa őket! Csak nyissa meg az Updater modult, válassza ki a frissíteni kívánt alkalmazásokat, majd kattintson a „Frissítés” gombra. A CleanMyMac X gondoskodik a többiről.

Távolítsa el azokat az alkalmazásokat, amelyekre nincs szüksége

Azok az alkalmazások, amelyekre már nincs szüksége, vagy amelyekre nincs szüksége, egyszerűen helyet és erőforrásokat foglalnak el a Mac számítógépen. Sok ilyen alkalmazásnak vannak olyan fájljai is, amelyeket betöltenek a Mac számítógépére, amelyek az alkalmazás törlése után sokáig elhúzódhatnak. A CleanMyMac X megszabadul a nem kívánt alkalmazásoktól és az általuk hátrahagyott fájloktól!

Nyissa meg a CleanMyMac X alkalmazást, válassza ki az Eltávolító modult, válassza ki az eltávolítani kívánt alkalmazásokat, és érintse meg az Eltávolítás gombot. A CleanMyMac X minden kívánt alkalmazástól megszabadul.

A programok automatikus futtatásának megakadályozása

Sok alkalmazás automatikusan elindul bejelentkezéskor, anélkül, hogy tudná. Amikor letölt egy alkalmazást, nagy valószínűséggel túllép az engedélyeket kérő felugró ablakokon, beleértve azt is, amely megkérdezte, hogy az alkalmazás meg tud-e nyílni bejelentkezéskor. Minden alkalommal, amikor elindítja a Mac-et, az alkalmazások is működni kezdenek.

Ez azonban könnyen nyomon követhető és javítható a CleanMyMac X-ben. Nyissa meg a CleanMyMac X alkalmazást, koppintson az Optimalizálás modulra, és válassza a „Launch Agents” lehetőséget. Itt kiválaszthatja, hogy az összes indító ügynök le legyen tiltva, vagy kiválaszthatja azokat, amelyeket manuálisan szeretne letiltani. Ha akarja, akár eltávolíthatja a szolgáltatásokat a Mac-ről.

Egy szolgáltatás letiltásához egyszerűen érintse meg az „Engedélyezve” gombot a bejelentkezéskor induló alkalmazások mellett. Ezzel letiltja. Ha teljesen el szeretné távolítani a szolgáltatásokat, válassza ki az egyes alkalmazásokat, és érintse meg az „Eltávolítás” lehetőséget az alkalmazásablak alján.

Frissítse a macOS-t

Az alkalmazásokhoz hasonlóan a Mac operációs rendszerét is naprakészen kell tartani. A macOS frissítéséhez érintse meg az Apple logót a menüsor jobb felső sarkában, és válassza az „About this Mac” lehetőséget. Ha rendszerének frissítésre van szüksége, a Mac itt értesíti Önt.

Következtetés

Az alkalmazások drámaian javíthatják a munkafolyamatot és az életet, de fejfájást is okozhatnak a színfalak mögött. A fejlesztők mindannyian igyekeznek a lehető legjobb alkalmazásélményt felépíteni, és ez néha több erőforrást igényel. És amikor olyan sok nagyszerű alkalmazást kezd letölteni, a Mac megérheti a csípést.

A CleanMyMac X segítségével maximális nyugalmat élvezhet, hogy Mac gépe a legjobban működik. Egy számítógépnek évekig ki kell bírnia, és a CleanMyMac X segít abban, hogy Mac gépe hosszú ideig zökkenőmentesen működjön. Szinte olyan, mintha a CleanMyMac X jobban ismerné a Mac-edet, mint önmagát!

A CleanMyMac X segítségével tartsa rendszerezett, teljesítőképes, biztonságos és tökéletesen optimalizált Mac-jét, és megtudhatja, amit már sokan tudnak: A CleanMyMac X kötelező alkalmazás minden Mac gépen.