Hogyan lehet olvasni a Wikipédiát a Linux asztalról

Szeretett volna valaha is a Wikipédiát olvasni kedvenc Linux asztali környezetének kényelméből, ahelyett, hogy a Firefoxra vagy a Chrome-ra hagyatkozna? Mint kiderült, a Wike alkalmazásnak köszönhetően ez lehetséges.

olvassa el a Wikipédia Linux asztali oldalát

Mi az a Wike? Ez egy dedikált Wikipédia-kliens Linux asztali számítógépekhez. Mindent megtesz, amit a Wikipédia a kedvenc webböngészőjében, de ez egy önálló alkalmazás. Van néhány klassz, egyedi funkciója is. A következőképpen használhatja a Linux rendszeren.

Wike Linuxon

A Wike alkalmazás számtalan Linux-felhasználó számára elérhető Flatpakon, Ubuntu-n keresztül PPA-ként, és benne van az Arch Linux AUR-ban is, és a felhasználók így is működésbe tudják hozni.

Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogyan telepítheti a Wike-ot mindenféle módon Linuxon. Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy telepítse a Flatpak telepítési utasításai alapján.

Telepítse a Wike-ot Linuxra

A telepítés elindításához nyisson meg egy terminálablakot a Linux asztalon. Megnyithat egy terminál ablakot a Linux asztalon a Ctrl + Alt + T billentyűkombináció megnyomásával vagy az alkalmazásmenüben a terminál megkeresésével.

  Alkalmazások egyszerű letöltése és telepítése Linux rendszeren az AppImage Pool segítségével

Flatpak telepítési útmutató

A Wike alkalmazás telepítésének és futtatásának legegyszerűbb módja a Linux PC-n a Flatpak. Minden előre konfigurálva érkezik, és friss frissítéseket kap a Flathub alkalmazásboltból közvetlenül a fejlesztőktől.

A Wike Flatpak telepítésének elindításához telepítenie kell a Flatpak futtatókörnyezetet a számítógépére. Ehhez telepítse a „flatpak” csomagot. Ha problémái vannak a futtatókörnyezet számítógépére történő telepítésével, kérjük, kövesse a témával kapcsolatos részletes útmutatónkat, hogy működjön.

Ha a Flatpak futási környezet készen áll, használja a flatpak remote-add parancsot a Flathub alkalmazásbolt hozzáadásához a számítógépéhez. A Wike telepítéséhez Flathub szükséges, ezért ne hagyja ki ezt a lépést!

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

A Flathub alkalmazásbolt konfigurálása után megkezdődhet a Wike telepítése. Az alábbi flatpak telepítési paranccsal telepítse a Wike legújabb kiadását a rendszerére.

flatpak install flathub com.github.hugolabe.Wike

Ubuntu telepítési útmutató

Bár erősen ajánljuk a Flatpak verziót, a Wike az Ubuntu felhasználók számára is elérhető PPA formájában. Az alkalmazás telepítéséhez a rendszerre először nyissa meg a terminál ablakát. Ha megnyílt, használja a terminált az új Wike PPA hozzáadásához az Ubuntuhoz.

sudo add-apt-repository ppa:apandada1/wike

Miután hozzáadta az új PPA-t a rendszerhez, használja a sudo apt update parancsot az Ubuntu szoftverforrásainak frissítéséhez. A frissítés azért szükséges, mert ha nem teszi meg, a Wike PPA nem fog megfelelően működni.

sudo apt update

A frissítés befejezése után a Wike telepítése megkezdődhet Ubuntun az alábbi apt install paranccsal.

sudo apt install wike

Arch Linux telepítési útmutató

A Wike Arch Linuxra való telepítéséhez az AUR-ból kell megépítenie. Az AUR-ból való felépítéshez először telepítse a „git” és a „base-devel” csomagokat az Arch Linux rendszerére a Pacman csomagkezelő segítségével.

sudo pacman -S git base-devel

Most, hogy a két csomag telepítve van a számítógépére, a folyamat következő lépése a git clone parancs használata a Trizen AUR helper alkalmazás legújabb kiadásának letöltéséhez. A Trizen egy nagyon hasznos alkalmazás, amely automatikussá teszi az AUR-csomagok telepítését, nem pedig kézzel.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

A Trizen AUR csomag letöltése után a CD paranccsal lépjen a „trizen” mappába. Ezután a makepkg paranccsal telepítse a Trizen alkalmazást az Arch Linux PC-re.

makepkg -sri

Most, hogy a Trizen telepítve van, és készen áll a használatra, telepítheti a Wike alkalmazást az Arch Linux asztalára az alábbi trizen -S paranccsal.

trizen -S wike

Wike használata Linuxon

A Wikipédia Linux asztalon való használatához a Wike segítségével, kövesse az alábbi lépésenkénti utasításokat.

  Hogyan készítsünk ablakkompozíciót könnyű Linux asztali számítógépeken a Compton segítségével

1. lépés: Nyissa meg az alkalmazást a „Wike” kifejezésre keresve az alkalmazásmenüben. A Wike-ot a következő flatpak futtatási parancs beírásával is elindíthatja.

flatpak run com.github.hugolabe.Wike

2. lépés: Amikor a Wike alkalmazás meg van nyitva, látni fogja a Wikipédia kezdőlapját az alkalmazásban. Innen olvashatod a kezdőlapot. Vagy ha egy másik Wiki cikket szeretne olvasni, kattintson a bal sarokban lévő keresőmezőre a kereséshez.

A kereséshez írja be a keresett kifejezést a keresőmezőbe, és nyomja meg az Enter billentyűt. Az Enter billentyű megnyomásával betölti az új Wikipédia-cikket.

Kedvencnek kell lennie egy cikknek? Válassza ki a „Csillag” ikont az alkalmazásban, ha bármelyik Wikipédia-cikk kedvencévé szeretné tenni.

  Hogyan böngészhet a Redditben a Linux asztalról a Giara segítségével