Hogyan lehet nyomon követni/blokkolni elveszett/ellopott mobiltelefonját Indiában

A Central Equipment Identity Register (CIER) portál, válasz azok imáira🙏, akik szeretnék nyomon követni vagy letiltani elveszett vagy ellopott mobiltelefonjukat.

Olyan korszakban élünk, amikor okostelefonjaink életünk nélkülözhetetlen részévé váltak.

A személyes használattól a professzionális használatig, és nem szabad megfeledkezni az oktatási célú használatról sem (a COVID-nak köszönhetően), az okostelefont ma befektetésnek és napi szükségletnek tekintik.

Ennek a modulnak az elvesztése anyagilag és érzelmileg is megviselheti, mivel néhány másodpercen belül minden adata eltűnik. Egy friss jelentés szerint a környéken 50 000 mobiltelefont lopnak el minden hónapban Indiában. Ez minden bizonnyal megterhelő, de az indiai kormány elindított egy portált, amely segít az állampolgároknak nyomon követni ellopott telefonjaikat.

Ebben a bejegyzésben nyomon követjük és blokkoljuk elveszett vagy ellopott telefonját Indiában a központi berendezés-azonosító nyilvántartás (CIER) portálon keresztül. Tanuljunk meg többet.

Mi a teendő, ha a telefonját ellopták vagy elvesztette?

Az elsődleges lépés az, hogy ne essen pánikba és ne blokkolja a mobiltelefonját. Tudom, hogy nehéz helyzetbe kerülni, de tisztában kell lennie azzal a ténnyel, hogy telefonja hatalmas mennyiségű személyes és érzékeny információt tárol.

Ez magában foglalja a névjegyeket, fényképeket, e-mail-hozzáférést, pénzügyi adatokat és minden olyan alkalmazásadatot, amelyet telepített rá. Biztosan költött egy bombát is, hogy jó telefont kapjon jó tulajdonságokkal.

Ez a fő oka annak, hogy azonnali elvesztés vagy lopás esetén intézkedjünk. Először is blokkolja telefonját, és kezdje el követni, ami segíthet megvédeni adatait, megakadályozni a jogosulatlan használatot, és növelni a helyreállítás esélyeit.

Mielőtt bejelentést tenne mobiltelefonjáról, fontos, hogy azonnali óvintézkedéseket tegyen, hogy megóvja a telefon adatait, hogy ne kerüljenek rossz kezekbe. Íme néhány dolog, amit megtehet:

#1. Blokkolja mobiltelefonját

Lépjen kapcsolatba szolgáltatójával, és tájékoztassa őket mobiltelefonja elvesztéséről/ellopásáról. Következő lépésként blokkolják SIM-kártyáját, hogy megakadályozzák a számával való visszaélést csalárd tevékenységekhez.

#2. Rendőrségi panasz bejelentése

Célszerű panaszt tenni a helyi rendőrkapitányságon elveszett telefonjával kapcsolatban. Adja meg nekik az összes szükséges adatot, beleértve az eszköz IMEI-számát. Ez segít a bűnüldöző hatóságoknak az eszköz nyomon követésében és helyreállításában.

Olvassa el még: A telefon állapotának ellenőrzése az IMEI-szám használatával

Vigye magával és őrizze meg a panasz másolatát későbbi hivatkozás céljából. Erre a számra a CIER portálon való regisztráció során is szüksége lesz.

Mi az a CIER portál?

A központi berendezés-azonosító nyilvántartás (CEIR) Portál az indiai kormány kezdeményezése, amely lehetővé teszi a mobiltelefon-használók számára, hogy jelentsék eszközeik elvesztését vagy ellopását, és kérjék az eszköz blokkolását az illetéktelen használat megelőzése érdekében.

Integrálva van a Sanchar Saathi portállal is, amely segít nyomon követni elveszett eszközét és blokkolni azt, hogy megakadályozza az információval való visszaélést.

Ezt a portált a digitális írástudás és a biztonságos digitális tranzakciók előmozdítása érdekében vezették be. A legjobb az egészben az, hogy bárki, aki rendelkezik érvényes mobilszámmal, ingyenesen hozzáférhet a portálhoz. A portál 10 04 523 mobiltelefon blokkolását és 4 39 052 elveszett/ellopott mobiltelefon felkutatását segítette.

⚠️Új telefon vásárlása előtt a Know Your Mobile (KYM) funkción keresztül is ellenőrizheti mobiltelefonja érvényességét, ehhez egyszerűen adja meg IMEI-számát, és tárcsázza a *#06#-ot. Javasoljuk, hogy ne vásárolja meg a mobiltelefont, ha az állapota – Már használatban, Duplicate vagy Blacklisted!

Mobiltelefon elvesztésének vagy ellopásának bejelentése

Most, hogy jól ismerjük a platformot, ugorjunk a lépésről lépésre szóló útmutatóra, amellyel nyomon követhetjük vagy blokkolhatjuk elveszett/ellopott mobiltelefonunkat a CIER portálon:

1. lépés: Jelentkezzen be a hivatalos oldalra CIER portál weboldal. Látnia kell egy piros színű lapot, melynek címe: Ellopott/elveszett mobil.

2. lépés: A rendszer átirányítja egy oldalra, ahol meg kell adnia mobilszámát és elveszett vagy ellopott mobiltelefonja IMEI-számát (International Mobile Equipment Identity).

3. lépés: Adja meg az elvesztés/ellopás dátumát, a nevét és egy másik telefonszámot.

4. lépés: Tartsa kézben rendőrségi panaszszámát, és töltse fel a tőlük kapott elismervényt.

5. lépés: Töltse fel állandó lakcímét és személyazonossági igazolását.

6. lépés: Végül kattintson az OTP beszerzése lehetőségre, hogy megkapja egyszeri jelszavát az alternatív telefonszámán. Írja be az OTP-t a kijelölt mezőbe, majd kattintson a Küldés gombra.

Elveszett/ellopott mobilja állapotát a weboldalon elérhető Állapotkérés opcióval követheti nyomon.

A helyreállított telefon blokkolásának feloldása

Miután visszakapta elveszett/ellopott mobiltelefonját, egyszerűen feloldhatja a blokkolást az alábbi lépések végrehajtásával:

  • Forduljon mobilszolgáltatójához, és kérje meg a SIM-kártya zárolásának feloldását. Ellenőrzik a telefon adatait, és elindítják a folyamatot.
  • Ezután térjen vissza a CIER portálra, és adja meg kérésazonosítóját és mobilszámát a telefon feloldásához.

Ezután ugyanúgy használhatja telefonját, mint korábban!

Záró gondolatok

A mobiltelefon elvesztése nyomasztó élmény lehet, de a CIER portál segítségével megvédheti adatait, és blokkolhatja eszközét a jogosulatlan használat ellen.

Valóban értékes erőforrás, amelyet a kormány biztosít a panaszok regisztrálásához, valamint a telefon nyomon követéséhez és blokkolásához, hogy növelje a gyógyulás esélyét és minimalizálja a lehetséges károkat.

Ezenkívül mindig tárolja valahol a telefon IMEI-számát, mivel ez nagyon fontos információ. Ezenkívül tanácsos az érzékeny alkalmazásait az App Lock segítségével védeni. Maradjon nyugodt, és tegyen meg mindent, hogy ne essen el egy ilyen helyzetben.

Ezután nézze meg, hogyan vizsgálhatja meg és távolíthatja el a rosszindulatú programokat Android és iOS telefonokról.