Hogyan lehet letiltani a laptop billentyűzetét a Windows 10 rendszeren

A legtöbb laptopban nem lehet könnyen kicserélni egy perifériás eszközt, és az egyes perifériákat nem lehet könnyen leválasztani. Ebben az esetben, ha a laptop billentyűzete teljesen vagy részben leállítja működését, egyszerűen leválaszthatja, és kicserélheti egy újra. Egyes esetekben a gépelés nehézkes laptopokon az asztali billentyűzetekhez képest. A javításhoz fel kell nyitnia a laptop fedelét, és ki kell cserélnie a teljes beállítást egy beépített billentyűzetre. Ez a folyamat költséges, ezért sok felhasználó inkább külső billentyűzetet ad a laptophoz, és használja helyette. Ilyen esetekben a legtöbb laptopon a felhasználónak le kell tiltania a beépített billentyűzetet, és itt van ennek a módja. Ha le szeretné tiltani a laptop billentyűzetét, miután külső billentyűzetet kapott a Windows 10/11 PC-n, ezt a cikkben leírt lépések végrehajtásával teheti meg.

Hogyan lehet letiltani a laptop billentyűzetét a Windows 10 rendszeren

Frusztrált, hogyan lehet letiltani a Windows 10 laptop billentyűzetét? Ne aggódj, jó helyen jársz! A laptopok billentyűzeteit a gyártók kisebbre szabják, hogy könnyebbek és könnyen hordozhatók legyenek. A számítógép működtetéséhez szükség van néhány perifériás eszközre, például egérre, billentyűzetre, monitorra stb., de egy laptopon mindhárom kombinációja megtalálható. A Windowsnak van néhány módszere, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy letiltsák a billentyűzetet a Windows 10 rendszeren, ha az bármilyen problémát okoz. Ebben a cikkben láthatjuk, hogyan kell megvalósítani ugyanezt.

1. módszer: Tiltsa le a billentyűzet-illesztőprogramot

A Windows operációs rendszer legnagyobb előnye, hogy teljes mértékben letiltható a billentyűzet a laptopon. A beépített billentyűzet letiltásához kövesse az alábbi lépéseket.

Megjegyzés: Egyetlen számítógép sem használható billentyűzet nélkül, ezért a beépített billentyűzet letiltása előtt meg kell győződnie arról, hogy külső billentyűzet csatlakozik a laptophoz.

1. Nyomja meg a Windows billentyűt, írja be az eszközkezelőt, és kattintson a Megnyitás gombra.

2. Az Eszközkezelő ablakban keresse meg a Billentyűzetek opciót.

3. Kattintson duplán a Billentyűzetek elemre a megnyitásához. Megjeleníti a laptophoz csatlakoztatott összes billentyűzetet.

4. Keresse meg a beépített billentyűzetet, és kattintson rá jobb gombbal.

5. Ezután kattintson a Letiltás gombra.

Megjegyzés: Ha nem látja a Letiltás opciót, kattintson az Eltávolítás lehetőségre az illesztőprogram eltávolításához a letiltása helyett.

6. Kattintson az Eltávolítás gombra az eltávolításhoz.

Még ha eltávolítja is a laptop beépített billentyűzetének illesztőprogramját, előfordulhat, hogy a Windows 10 automatikusan frissíti az illesztőprogramot, miután észlelte, ha ez megtörténik, ezt a folyamatot az elejétől az illesztőprogram teljes eltávolításáig újra el kell végeznie. Ha nem tudja, hogyan törölheti vagy távolítsa el az eszközillesztőket a számítógépről, tekintse át az Illesztőprogramok eltávolítása és újratelepítése Windows 10 rendszeren című útmutatónkat.

2. módszer: Tiltsa le a PS/2 portot vezérlő szolgáltatást

Ha az első módszer nem segített megérteni, hogyan lehet letiltani a Windows 10 laptop billentyűzetét, ugyanezt megteheti ezzel az alternatív módszerrel. Letilthatja azt a portot, amely vezérli a PS/2 portok bemenetét és adatait, mivel a laptopok többsége belsőleg csatlakozik. Kövesse az alábbi lépéseket a laptop billentyűzetének letiltásához a parancssor használatával.

  A Netflix Audio Video Out of Sync javítása Windows 10 számítógépen

1. Nyomja meg a Windows billentyűt, és írja be a cmd parancsot. Kattintson a Futtatás rendszergazdaként lehetőségre az ábra szerint.

2. A parancsablakba írja be az sc config i8042prt start= disabled parancsot az ábrán látható módon, és nyomja meg az Enter billentyűt a parancs végrehajtásához.

3. Várja meg, amíg a parancs végrehajtásra kerül, és indítsa újra a számítógépet.

4. A laptop billentyűzete leáll.

Ily módon letilthatja a laptop billentyűzetét a parancssor segítségével.

Megjegyzés: Ha a jövőben ismét használni szeretné a billentyűzetet, használja a következő parancsot: sc config i8042prt start= auto

3. módszer: Helyi csoportházirend-szerkesztőn keresztül

Ha a fenti két módszer nem segít megtanulni a laptop billentyűzetének letiltását a Windows 10 rendszerben, a Csoportházirend-szerkesztővel korlátozhatja az eszköz telepítését. Ez a módszer megakadályozza, hogy a laptop billentyűzete újratelepüljön az eszköz indításakor. Kövesse az alábbi lépéseket a Windows 10 billentyűzet letiltásához.

Megjegyzés: Mielőtt belevágna ebbe a folyamatba, kérjük, vegye figyelembe, hogy ez a módszer csak azokon az eszközökön alkalmazható, amelyeken Windows 10 Pro és Enterprise kiadás fut.

1. Indítsa el az Eszközkezelőt a Windows keresősávján keresztül.

2. Keresse meg a Billentyűzeteket a listában, és dupla kattintással bontsa ki az illesztőprogramot.

3. Kattintson jobb gombbal az illesztőprogramra, és válassza a Tulajdonságok lehetőséget.

4. Most váltson át a Részletek lapra, és bontsa ki a Tulajdonság menüt a legördülő menüre kattintva.

5. Válassza a Hardverazonosítók lehetőséget az Eszközleírás legördülő menüből.

6. Az Érték részben válassza ki az első lehetőséget [HIDConvertedDevice&Col01] és kattintson rá jobb gombbal. Kattintson a Másolás gombra a szöveg másolásához.

7. Nyomja meg egyszerre a Windows + R billentyűket a Futtatás párbeszédpanel megnyitásához.

8. Írja be a gpedit.msc parancsot, és nyomja meg az Enter billentyűt a Helyi csoportházirend-szerkesztő megnyitásához.

Megjegyzés: Beírhatja a helyi csoportházirend-szerkesztőt is a keresősávba, és megnyithatja azt.

9. Bontsa ki a Számítógép konfigurációja > Felügyeleti sablonok elemet úgy, hogy duplán kattintson rájuk.

10. Most kattintson duplán a Rendszer elemre.

11. Ezután kattintson duplán az Eszköztelepítés elemre a megnyitásához.

12. Kattintson duplán az Eszköztelepítési korlátozások elemre.

13. Ezt követően a jobb oldali ablaktáblában keresse meg az Eszközök telepítésének megakadályozása elemet, amely megfelel ezen eszközpéldányazonosítók bármelyikének.

14. Miután megtalálta, kattintson rá duplán, majd állítsa Engedélyezve értékre.

15. Ezután a Beállítások részben kattintson a Megjelenítés gombra, amely megnyitja a Tartalom megjelenítése ablakot.

16. Az érték oszlopban kattintson duplán a szóköz billentyűre, és illessze be a másolt azonosítót (7. lépés) a belső billentyűzet tulajdonságai közé.

17. Kattintson az OK gombra, majd ismét az OK gombra.

18. Most bezárhatja a Helyi csoportházirend-szerkesztő ablakot.

A következő lépés a belső billentyűzet eltávolítása.

19. Nyissa meg az Eszközkezelőt, és kövesse az 1-3. lépést az 1. módszerben leírtak szerint.

  Windows-szolgáltatás leállítása és elindítása a parancssorból

20. Keresse meg a beépített billentyűzet-illesztőprogramot, és kattintson rá jobb gombbal. Ezután válassza az Eszköz eltávolítása lehetőséget, ahogy korábban tette.

21. A következő promptban kattintson az Eltávolítás lehetőségre.

Amikor újraindítja a számítógépet, látni fogja, hogy a számítógép beépített billentyűzete leállt. Most már letilthatja a billentyűzetet a laptopon.

4. módszer: Harmadik féltől származó eszközökön keresztül

A fent tárgyalt módszerek segítenek megérteni, hogyan lehet letiltani a Windows 10 laptop billentyűzetét a beépített beállításokkal. Ha ezekkel a módszerekkel nem ért el megoldást, továbbra is támaszkodhat harmadik féltől származó eszközökre, amelyek segítenek letiltani a billentyűzetet a laptopon.

1. BlueLife KeyFreeze

A BlueLife KeyFreeze egy egyszerű és könnyű eszköz, amellyel könnyedén letilthatja a billentyűzetet a Windows 10 laptopon vagy PC-n. Jegyezze meg, hogy a BlueLife KeyFreeze segítségével letilthatja az egeret. Használhatja ezt az alkalmazást (a billentyűk zárolásához vagy feloldásához), ha egyszerűen lenyomja a Ctrl + Alt + F billentyűket, de ezt a kombinációt módosíthatja, ha akarja. Külön-külön vagy együtt zárja a billentyűzetet és az egeret, a képernyő lezárása nélkül, ami további előny. Miután letöltötte az eszközt a hivatalos webhelyről, bontsa ki a zip fájlt, és futtassa a telepítőfájlt dupla kattintással. A visszaszámlálás fut a tálcán, és amikor a visszaszámlálás véget ér, az egér és a billentyűzet zárolható vagy feloldható. Néhány beállítást személyre szabhat, mint például a gyorsbillentyűk módosítása, a felugró ablakok letiltása, az egér mozgásának engedélyezése és még sok más.

Támogatott operációs rendszerek: Windows 11, Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP – (x86 és x64 egyaránt)

Támogatott nyelvek: angol, arab, cseh, kínai (egyszerűsített), kínai (hagyományos), francia, finn, német, görög, magyar, olasz, indonéz, japán, koreai, lengyel, portugál, orosz, spanyol, szlovén, török, ukrán , vietnami, holland, perzsa, bolgár, héber, román.

2. KeyboardLock

A KeyboardLock egy biztonságosabb mellékalkalmazás, amely kevesebb rendszererőforrás felhasználásával zárolja a billentyűzetet és az egeret. Kompakt felülettel rendelkezik, elérhető funkciókkal. Ez egyszerű, és észrevétlen marad a tálca alatt, amíg nem kell zárolni az egeret vagy a billentyűzetet a Windows PC-n. Mindössze annyit kell tennie, hogy beállít egy jelszót, és kattintson a Start ikonra a billentyűzet lezárásához. Ha le szeretné zárni az egeret, még egyszer meg kell adnia a jelszót. Ne aggódjon, ez még akkor sem okoz zavart, ha a billentyűzetzár be van kapcsolva. Ez az eszköz nem zavarja a számítógépén megnyitott alkalmazásait, és ha fel szeretné oldani a billentyűzet zárolását, írja be újra a jelszavát. Az eszköz érdekessége, hogy külső billentyűzettel is működik.

Támogatott operációs rendszerek

Windows 7 32/64 bites, Windows Vista 32/64 bites, Windows 2003, Windows XP

3. Anti-Shaya

Az Anti-Shaya egy egyszerű eszköz, amely a Windows operációs rendszer összes verziójával üzemeltethető. Egyszerű és hatékony felhasználói felülettel rendelkezik, amely egy zár gombbal és egy mezővel rendelkezik a jelszó beírására. Ha rákattint a zárbillentyűre, az összes billentyű le lesz tiltva, ezért most az egérre kell hagyatkoznia a rutinfeladatokhoz. Ha fel szeretné oldani a billentyűzet zárolását, kattintson az Anti-Shaya ikonra a tálcán. Ezután írja be jelszavát, és a billentyűzet feloldódik. Mivel ez az eszköz nem tartalmaz semmilyen folyamatot a Windows Registry-ben, nem igényel telepítést, és közvetlenül futtathatja a végrehajtható fájlt. Még egy olyan felhasználó is használhatja ezt az eszközt, aki nem ismeri a rendszer ismereteit, és jól működik az operációs rendszerekkel anélkül, hogy összeomlást, leállási problémákat vagy hibaüzeneteket okozna. Ez az eszköz a Windows összes verzióját támogatja.

  Hiányzik a Windows 10 Photos alkalmazás? Így telepítheti újra a Photos alkalmazást

Most már tudja, hogyan lehet letiltani a laptop billentyűzetét a parancssor segítségével, és hogyan lehet letiltani a laptop billentyűzetét a Windows 10 rendszerben. Ha elakadt a hibaelhárítás középső folyamatában, kérjük, ossza meg velünk ezeket a megjegyzések részben. További kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal.

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Hogyan lehet ideiglenesen letiltani a Windows 10 laptop billentyűzetét?

Ans. A laptop billentyűzetének letiltásának legegyszerűbb módja a Windows 10 rendszerű számítógépen, ha letiltja azt az Eszközkezelőből. Az Eszközkezelő az a hely, ahol az illesztőprogramok teljes listája elhelyezhető. Tehát nyissa meg az Eszközkezelőt, és kattintson duplán a Billentyűzetek szakaszra. Most kattintson a jobb gombbal a beépített billentyűzet-illesztőprogramra, és kattintson a Letiltás elemre a helyi menüben. Az Eltávolítás lehetőségre kattintva ideiglenesen letilthatja a Windows 10 laptop billentyűzetét.

2. Hogyan lehet letiltani a laptop billentyűzetét eltávolítás nélkül?

Ans. Ha nem szeretné eltávolítani a laptop billentyűzet-illesztőprogramját a Windows 10 rendszerű számítógépről, mégis ideiglenesen le szeretné tiltani, akkor nyissa meg az Eszközkezelőt, majd kattintson duplán a Billentyűzetek szakaszra, kattintson jobb gombbal a beépített billentyűzet-illesztőprogramra, és válassza a Letiltás lehetőséget. .

3. Miért nem tudom eltávolítani a laptop billentyűzetét?

Ans. Ha nem tudja véglegesen eltávolítani a laptop billentyűzetét, tudnia kell, hogy a számítógépe a számítógép újraindításakor automatikusan újratelepíti a törölt illesztőprogramot. A probléma megoldásához a Csoportházirend-szerkesztővel korlátozhatja az eszköz telepítését. A probléma megoldásához meg kell határoznia a billentyűzet hardverazonosítóját.

4. Hogyan távolíthatom el a laptop billentyűzetét a Windows 11 rendszerben?

Ans. A laptop billentyűzetének eltávolítása a Windows 11 számítógépről a legegyszerűbben ugyanúgy lehetséges, mint az Eszközkezelőből. Az Eszközkezelő az a hely, ahol az illesztőprogramok teljes listája elhelyezhető. Tehát nyissa meg az Eszközkezelőt, és kattintson duplán a Billentyűzetek szakaszra. Most kattintson a jobb gombbal a beépített billentyűzet-illesztőprogram nevére, és kattintson az Eltávolítás elemre a helyi menüben.

5. Hogyan távolíthatom el a Laptop Keyboard 2022 alkalmazást?

Ans. Először indítsa el az Eszközkezelőt, és keresse meg a Billentyűzetek opciót, majd kattintson duplán a Billentyűzetek elemre az illesztőprogram kibontásához. Keresse meg a beépített billentyűzetet, kattintson rá jobb gombbal, majd kattintson az Eltávolítás elemre.

***

Reméljük, hogy megtanulta, hogyan lehet letiltani a laptop billentyűzetét Windows 10 rendszeren. Kérdéseivel és javaslataival nyugodtan forduljon hozzánk az alábbi megjegyzések részben. Következő cikkünkben tudassa velünk, milyen témáról szeretne tájékozódni.