Hogyan lehet javítani a CPU ventilátor sebesség hibáját

Minden számítógépen, asztali számítógépen vagy laptopon van legalább egy beépített ventilátor. A ventilátor hűvösen tartja a számítógépet, és előre be van állítva, hogy automatikusan működjön, amikor a rendszer felmelegszik. Van egy hőmérsékleti küszöb, amelyet ha átlép, beindítja a ventilátort.

cpu ventilátor

CPU ventilátor sebesség hiba

A CPU ventilátorai automatikusan bekapcsolnak a rendszer indításakor. A hőmérséklet-beállítások nem érvényesek az asztali rendszerindításig. Amíg a rendszer a rendszerbetöltőn vagy a BIOS képernyőn van, a ventilátor tovább fut, hogy a rendszer hűvös maradjon. Ha BIOS-ból indít, vagy a rendszerbetöltőt használja, és CPU ventilátorsebesség-hibát lát, próbálkozzon az alábbi javításokkal.

1. Módosítsa a ventilátor sebességét a BIOS-ból

A ventilátor sebessége nem mindig érhető el közvetlenül, de bizonyos esetekben megváltoztathatja a BIOS-ból.

Indítsa el a rendszert a BIOS-ba.
Keresse meg a hardver lapot vagy bármit, ami a hardverkonfigurációval kapcsolatos.
Módosítsa a ventilátor fordulatszámát vagy az azt kiváltó hőmérsékletet.
Mentse el a változtatást.

2. Módosítsa a ventilátor sebességét a Windows 10 rendszeren

Megpróbálhatja megváltoztatni a ventilátor sebességét a Windows 10 rendszerben, ha erre nincs lehetősége a BIOS-ban.

Letöltés és telepítse a HWiNFO nevű alkalmazást.
Futtassa az alkalmazást.
Kattintson a ventilátor ikonra alul.
A megnyíló ablakban kattintson a Kézi beállítása lehetőségre a ventilátor mellett.
Állítsa be a hőmérsékletet a ventilátor indításához.
Állítsa be a minimális és maximális sebességet.
Alkalmazza a változtatást.
Indítsa újra a rendszert.

Megjegyzés: részletesebb útmutatóért tekintse meg bejegyzésünket a ventilátor sebességének megváltoztatásáról Windows 10 rendszeren.

3. Ellenőrizze a hardvert

A ventilátor hardver, és mint bármely más hardver, ez is megsérülhet. Ha ismeri a laptop vagy asztali számítógép házát, kinyithatja, és ellenőrizheti, nincs-e valami baja, pl. meglazult a vezeték.

Azt is meg kell fontolnia, hogy szakemberrel vizsgálja meg. Probléma lehet a hőmérséklet-érzékelővel. A hőmérséklet-érzékelő ellenőrzi a rendszer hőmérsékletét, és elindítja a ventilátort. Ha megsérül, előfordulhat, hogy a ventilátor akkor jár, amikor nem kell, vagy nem akkor működik, amikor kellene.

Következtetés

A ventilátor nem futtat játékokat, nem ad ki hangot vagy nem dolgoz fel, de stabilan tartja a rendszer hőmérsékletét, és megakadályozza a hardver károsodását. Ha ventilátorhibát kap, vegye komolyan, és győződjön meg róla, hogy javították. A számítógép leállhat, ha túlmelegszik, de ez az ellenőrzés nem minden rendszeren működik, és meghibásodhat, ha a hőmérséklet-érzékelő megsérül.