Hogyan lehet egy Raspbery Pi-t Plex szerverré alakítani

A Plex médiaszerverek nagyszerűek az összes film, tévéműsor és egyéb média tárolására és elérésére. Sajnos a Plex Server hardver drága, áramigényes vagy mindkettő lehet. Mindkét számla csökkentése érdekében használjon Raspberry Pi-t a Plex szerverhez.

Amit tudnod kell

A Raspberry Pi Plex szerverként való futtatása számos előnnyel jár. Nem foglal annyi helyet, mint egy szerver vagy egy teljes méretű PC. Ezenkívül kevesebb áramot fogyaszt, még akkor is, ha egész nap üresen áll. A legjobb az egészben, hogy kevesebbe kerül, mint a legtöbb egyéb, szerverként működő hardver.

Vannak azonban árnyoldalai, amelyekkel tisztában kell lenni. A Raspberry Pi 3 ARM processzorral rendelkezik, amely egyszerűen nem támogatja az átkódolást. Tehát a videók beállításakor az MKV-t kell választania videóformátumként. Ez általában megkerüli az átkódolás szükségességét. (Körülbelül minden Plex lejátszó támogatja az MKV-t menet közbeni átkódolás nélkül, de néhány okostévé problémák lehetnek.)

Még akkor is, bár helyben normál Blu-ray minőségben nézheti meg, ezeket a videókat valószínűleg nem fogja tudni távolról megtekinteni. És valószínűleg a 4K videók sem fognak jól játszani. Ne feledje továbbá, hogy ez hivatalosan nem támogatott, és manuálisan kell frissítenie a kiszolgálószoftvert.

  Szöveges üzenetek küldése Linuxon a Modem Manager grafikus felületével

De ha már figyelembe veszi ezeket a potenciális buktatókat, a Raspberry Pi egy kompetens Plex Media Servert készít.

Elkezdeni

Ahhoz képest, hogy egy dedikált teljes számítógépet vagy egy NVIDIA Shieldet Plex szerverként használnak, a Raspberry Pi használatának megkezdésének költségei viszonylag alacsonyak. Szükséged lesz:

Raspberry Pi 3
MicroSD kártya
Tápegység
Ethernet kábel (ha lehetséges)
Külső tároló, mint pl USB meghajtó vagy NAS egység
Tápellátású USB hub USB meghajtóhoz

Opcionálisan érdemes megfontolni a tok és hűtőborda a Raspberry Pi-hez. Monitorra, billentyűzetre és egérre lesz szükséged, hogy minden a helyére kerüljön, de utána már fej nélkül is futtathatod a Pi-t.

Először is be kell állítania a Raspberry Pi-t a szabványos lépéseket követve. A legegyszerűbb, ha beszerez egy másolatot NOOBS a Raspbian legújabb verziójának telepítéséhez.

A Raspbian telepítése után szinte mindent meg fog tenni a terminálon. Nem kell azonban ismerned a terminált; kimásolhatja és beillesztheti az alábbi parancsokat.

A szoftver konfigurálása

Az első dolog, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a Raspberry Pi teljesen naprakész. Tehát futtassa a következő parancsokat:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

És adja meg a root jelszót, amikor a rendszer kéri. Alternatív megoldásként használhatja az SU-t, és kihagyhatja az összes sudo bejegyzést.

  HDMI 2.1: Újdonságok, és szükség van-e frissítésre?

Az összes frissítés befejezése után telepítenie kell az „apt-transport-https” csomagot. Ez lehetővé teszi a Plex-kiszolgálót HTTPS-forrásból. Futtassa ezt a parancsot:

sudo apt-get install apt-transport-https

A következő lépés a titkosítási kulcs hozzáadása a dev2day webhelyhez (a szoftver forrása):

wget -O - https://dev2day.de/pms/dev2day-pms.gpg.key | apt-key add -

Futtassa a következő parancsot a dev2day lerakat hozzáadásához a csomagok forráslistájához:

echo "deb https://dev2day.de/pms/ stretch main" >> /etc/apt/sources.list.d/pms.list

terminál parancs: echo > /etc/apt/sources.list.d/pms.list’ width=”650″ height=”300″ onload=”pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);” onrror=”this.onrror=null;pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”>

Most, hogy hozzáadtad a dev2day adattárat, itt az ideje frissíteni a csomaglistát:

sudo apt-get update

Most készen áll a Plex Media Server telepítésére. Csak írja be a következő parancsot, és nyomja meg az Enter billentyűt:

sudo apt-get install plexmediaserver-installer

Miután a Plex Server szoftver telepítése befejeződött, már csak néhány részletre kell ügyelni.

Végső részletek

Az engedélyekkel kapcsolatos problémák elkerülése érdekében a legjobb, ha a Plexet a Pi-felhasználó alatt futtatja. Írja be a következő parancsot, és nyomja meg az Enter billentyűt:

sudo nano /etc/default/plexmediaserver.prev

Látnia kell egy sort, amely ezt mondja:

PLEX_MEDIA_SERVER_USER=plex

Módosítsa a „plex” szót „pi”-re, majd a Ctrl+X billentyűkombinációval zárja be a fájlt. Válassza a fájl mentését és felülírását.

  Hogyan nézheti meg, hogy melyik program használja az összes CPU-t Mac számítógépen

A megbízható távoli eléréshez statikus IP-címre lesz szüksége. Miután a Raspberry Pi újraindult, nyissa meg a terminált, és futtassa ezt a parancsot:

hostname -I

Ez az aktuális IP-cím, írja le, vagy írja be egy szövegszerkesztőbe.

Most nyissa meg a cmdline.txt fájlt a következő paranccsal:

sudo nano /boot/cmdline.txt

A fájl alján írja be a következőket:

ip=TheIPYouWroteDown

A korábban leírt IP-címet használva. Ezután a Ctrl+X billentyűkombinációval zárja be a fájlt és mentse el.

Most indítsa újra a Raspberry Pi-t a következő paranccsal:

sudo reboot

A Raspberry Pi pedig már működő Plex szerver. Készen áll a plext.tv/web oldalra bármely böngészőben, hogy észlelje és társítsa a Plex szervert a fiókjához. Ezután be kell állítania a Raspberry Pi-t úgy, hogy felismerje a külső meghajtót, bemásolja a DVD-ket vagy a Blu-Ray-eket, majd el kell neveznie a médiafájlokat Plex irányelvek.

Ha minden a helyére került, szinte bármilyen eszközön hozzáférhet médiagyűjteményéhez, a telefontól a játékkonzolig. Ez egy nagyszerű Plex Server opció, amely nem fogja feltörni a pénzt.