Hogyan kutassunk egy témát online

Az online kutatás kulcsfontosságú készség, akár egy tudományos dolgozaton dolgozik, akár egy blogbejegyzést ír, vagy csak próbál valami újat megtudni szobanövényeiről. De ez nem mindig könnyű, ha bonyolult vagy szűk témával foglalkozol.

Rendszerezze adatait korán

Az adatok rendszerezésével időt takaríthat meg, és megóvhatja attól, hogy elfelejtse vagy rosszul emlékezzen bármire, amit a kutatás során tanult. A kutatás elejétől a végéig meg kell őriznie minden meglátogatott weboldalra mutató hivatkozást. A legjobb, ha minden hivatkozáshoz felír egy kis információt, hogy emlékezzen, miért mentette el őket, és milyen információkat vehet át belőlük. Mentse el a kutatásához kapcsolódó PDF-eket vagy képeket is, mert értékes elsődleges forrásként használhatja őket.

Ha sok adatot kell rendszereznie több eszköz között, fontolja meg egy jegyzetkészítő alkalmazás használatát, például Evernote, Egy megjegyzés, vagy Google Keep. Mindegyik kiválóan alkalmas weboldalak, PDF-fájlok, fényképek és bármi más nyomon követésére, amire nagy projektjéhez szüksége van.

Ha csak megpróbál kiütni egy rövid esszét vagy tanulni valamit a barkácsolás famegmunkálásról, akkor valószínűleg nem kell külön jegyzetkészítő alkalmazást ragadnia, hacsak már nem használ egyet. Előfordulhat, hogy könnyebben kivághatja és beillesztheti a weboldalakat egy Word- vagy Google Doc-fájlba, és mentheti a PDF-eket vagy képeket a helyi vagy felhőalapú tárolómeghajtóra. Csak ügyeljen arra, hogy fájljait rendszerezzen, és jegyezze fel az összes forrást.

A végén valószínűleg csak egy maroknyi elmentett hivatkozást fog használni. De ha blogbejegyzést tesz közzé vagy esszét ír, akkor képesnek kell lennie az összes forrás ellenőrzésére és hivatkozására. Ellenkező esetben később sok pluszmunkát készíthet magának.

Kezdje el széles körben, és gyűjtsön össze sok információt

Kutatás közben csábító, hogy egyenesen az első izgalmas dologba merüljön, amit talál. De meg kell próbálnia a lehető legszélesebb körben kezdeni. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy lemarad néhány lenyűgöző információról, és a végén rosszul értelmezi a témát.

Ezért próbáljon meg sok információt találni a témájáról, többet, mint amennyire gondolná. Egy jó módja annak, hogy széles körben kezdjen, ha a Google-ban rákeres a témájához kapcsolódó általános kifejezésekre. Ha a napraforgó és a tulipán közötti különbséget kutatja, akkor minden egyes virágról meg kell tanulnia egy kis információt, mielőtt mélyebbre menne.

Természetesen, Wikipédia egyben fantasztikus hely a kutatás megkezdéséhez. A Wikipédia segítségével sok általános információt találhat a témájáról, és olyan kapcsolódó témákat vagy elsődleges forrásokat is találhat, amelyek hasznosak lehetnek, ha mélyebbre megy a kutatásban.

Döntse el, mi a fontos, és szűkítse le a dolgokat

Miután összegyűjtötte az adatok széles körét, mindent át kell tekintenie, és el kell döntenie, hogy mire összpontosítson. Ne csak az első dologra menjen, ami érdekesnek tűnik. Próbáljon új kapcsolatokat találni a különböző összegyűjtött információk között.

Tegyük fel, hogy egy szerzőt kutat, például Mark Twaint. Széleskörű kutatásai során azt találta, hogy a polgárháborúban volt, és néhány története a déli előtérben játszódik. Önmagában ez a két információ unalmas és nehezen törődni vele. De amikor összerakja őket, egyértelmű, hogy lehet egy olyan csábító kapcsolat, amely megér egy alapos kutatást.

Rendben van, ha olyan kapcsolatokat kutat, amelyek nyilvánvalónak vagy jól ismertnek tűnnek, különösen, ha blogot írunk, személyes kutatást folytatunk vagy egy kezdetleges történelmi dolgozatot készítünk. De ha valami egyedit szeretne találni, akkor át kell gondolnia, hogyan szűkítse a kutatást.

Optimalizálja Google keresését

Oké, készen áll egy mélyrehatóbb kutatásra. Most mi? Ha valami egyedit keres, akkor gondot okozhat, ha jó keresési eredményeket talál a Google-on.

Ezért kell használnia néhány Google Keresőoperátort, hogy a legtöbbet hozza ki Google kereséseiből. Rengeteg keresési operátort használhat, és mindegyik meglehetősen egyszerű. De vannak olyanok, amelyek különösen hasznosak az online kutatáshoz.

Ha pontos kifejezéseket vagy neveket kell keresnie a Google-on, akkor idézőjelbe teheti őket. Ha például a „vakondemberek” kifejezésre keres a Google-on, akkor csak azokat az oldalakat fogja találni, amelyek a „vakond” szót és az „emberek” szót tartalmazzák.

"Mole people"

Az a gondolat, hogy széles körben kezdje, majd szűkítse a keresést, az interneten történő keresésre is vonatkozik.

Például, ha a „vakondemberek” kifejezésre túl sok New York-hoz kapcsolódó találat szerepel, akkor mínuszjellel zárhatja ki ezeket a találatokat. Így nézne ki:

"Mole people" -"New York"

Vegye figyelembe, hogy a „New York” körül idézőjeleket is használtunk ebben a keresésben, mert azt szeretnénk, hogy az egész kifejezést kizárjuk.

Ha a kutatás során olyan pontot talál, ahol nem talál új webhelyeket, amelyeket meglátogathat, akkor próbálja meg feljebb állítani a Google-keresést. Próbálja meg ugyanazon keresési kifejezések változatait használni, és módosítsa, hogy melyik keresőoperátort használja. Néha a keresés legapróbb változtatása is merőben eltérő eredményeket ad.

Menj tovább, mint a Google

Néha a Google szakértelme nem elég Önnek. Ha egy teljes tudományos dolgozaton dolgozik, vagy egy mélyreható blogbejegyzést ír, akkor lehet, hogy át kell néznie néhány folyóiratot, tudományos dolgozatot vagy régi könyvet. Tudod, „elsődleges források”.

Egyes weboldalak, pl Project Muse és JSTOR, kiváló forrást jelentenek folyóiratok, tudományos közlemények és más elsődleges források számára. Általában az egyetemen vagy a nyilvános könyvtáron keresztül érheti el őket. Ezeknek a webhelyeknek van néhány ingyenes alternatívája is, mint pl Google ösztöndíjas és SSRN.

De ha mélyrehatóan foglalkozik a tejtermékekkel kapcsolatos hirdetésekről, akkor meg kell találnia néhány régi katalógust, magazint, folyóiratot és plakátot. Google Könyvek kiváló forrás az ilyen típusú anyagokhoz.

Használhatod is Wikipédia hogy találjunk néhány elsődleges forrást. Minden Wikipédia-cikk végén található egy „Hivatkozások” táblázat. Ez a táblázat tartalmazza a cikkben szereplő összes információ forrását. Ha egy Wikipédia-cikk olvasása közben szaftos információra bukkan, akkor általában egy kis szám hivatkozik a referenciatáblázatra.

Érdemes áttekinteni ezeket a forrásokat, mert általában eltérő eredményeket adnak ugyanarra a keresésre. Általában beépített speciális keresési funkciókkal is rendelkeznek, amelyek hasznosak az egyedi vagy szűkebb témákhoz.

Ellenőrizze még egyszer a kutatást

Miután befejezte a kutatást, meg kell győződnie arról, hogy minden információja pontos. Rengeteg szívfájdalomtól kímélheti meg magát, ha minden írás előtt átnéz minden kutatását.

Menj és olvasd el újra az összes forrásodat, mert fennáll az esélye, hogy félreértelmezted, amit mondanak. Természetesen nem Ön az egyetlen, aki félreolvashat egy forrást, ezért érdemes ellenőrizni a webhelyeken talált hivatkozásokat.

Azt is mérlegelnie kell, hogyan használta a Google-t a téma kutatásához. Ha bármilyen elfogultságot tartalmaz a keresési kifejezésekben, akkor valószínű, hogy az összegyűjtött információ tükrözni fogja ezt a torzítást. Próbáljon meg keresni a Google-on különféle keresési kifejezésekkel és a Google keresőüzemeltetőivel.

Vannak tényellenőrző webhelyek is, amelyek segítségével megbizonyosodhat arról, hogy adatai pontosak. Olyan weboldalak, mint Factcheck.org vagy Snopes elég fantasztikusak; csak ne használja őket egyetlen tényellenőrző forrásként.

Mi van, ha egymásnak ellentmondó információkat talál?

Néha sok időt töltesz azzal, hogy minden kutatásodat átellenőrizd, és rájössz, hogy a dolgok nem stimmelnek. Ebben a helyzetben csábító olyan információ mögé állni, amely esetleg nem teljesen tényszerű. Végtére is, sokkal könnyebb pontatlan információkkal foglalkozni, mint a teljes kutatási folyamatot újrakezdeni.

De soha ne írjon vagy tegyen közzé semmilyen információt, hacsak nem biztos abban, hogy azok pontosak. Ha egy téma kutatása közben egymásnak ellentmondó információkba ütközik, menjen vissza a rajzasztalhoz, vagy próbálja meg a maga javára pörgetni az egymásnak ellentmondó információkat.

Például, ha sok egymásnak ellentmondó szemtanú beszámolóját találja a Titanic kutatása közben, akkor gyorsan izgalmas információvá változtathatja ezeket az egymásnak ellentmondó beszámolókat. Akár vissza is mehetne, és mélyrehatóan kutathatná, hogy ki készítette a szemtanúk beszámolóit, és hogyan alakították ki a közvélemény véleményét a Titanic elsüllyedésével kapcsolatban. Hé, ez egy könyv lehet.

A kép forrásai: 13_Phunkod/Shutterstock, fizkes/Shutterstock