Hogyan kezdjük el a filmfotózást

A filmfotózás visszatér…A Kodak nemrég indította újra az Ektachrome-ot, egy filmet, amelyet öt évvel ezelőtt abbahagytak – és jó okkal: amikor minden digitális, az analóg játszás szórakoztató. Sokkal jobb fotóssá is válhat, ha lassításra és gondolkodásra kényszerít. Így kezdheti el.

Néhány kulcsfontosságú kifejezés

A kiváló minőségű digitális fényképezőgépek piaca homogénebb, mint a filmes fényképezőgépek piaca. Valójában csak három fő digitális lejátszója van – a Canon, a Nikon és a Sony – kétféle fényképezőgéppel – DSLR és tükör nélküli – és két érzékelőmérettel – kivágásérzékelővel és teljes képkockával.

A régi filmpiac ezzel szemben olyan volt, mint a vadnyugat. Több tucat komoly fényképezőgép-gyártó volt – köztük a Leica, a Pentax, az Olympus, a Minolta és még sokan mások – különféle kameratervekkel – köztük tükörreflexes fényképezőgépekkel, távolságmérőkkel, közepes formátumú fényképezőgépekkel, nagyformátumú fényképezőgépekkel és azonnali kamerákkal –, amelyek mind több száz különböző filmet tudtak használni. még több gyártó készletei – például a Kodak, az Ilford és az Agfa. A kombinációk gyakorlatilag végtelenek voltak. Ezt szem előtt tartva, kalapácsoljunk ki néhány kulcsfontosságú kifejezést.

Az SLR egy objektíves tükörreflexes fényképezőgép. Ők a modern DSLR előfutárai.
A távolságmérő egy tükör nélküli fényképezőgép, amely népszerű volt az utcai fotósok körében.
A közepes és nagy formátumú fényképezőgépek 35 mm-nél nagyobb filmeket készítenek. Drágábbak, így valószínűleg nem a legjobb fényképezőgép, ha csak most kezdi.
Az azonnali kamerák alapvetően régi polaroidok. A filmet nem kell szakmailag előhívni.
A 35 mm-es fóliaállomány a leggyakoribb filmméret. Általában 36 expozíciós tekercsben kapható, és bármilyen 35 mm-es fényképezőgéppel működik.

  Hogyan ossza meg élő helyét a Google Térképen barátaival

Az első filmes fényképezőgép beszerzése

Ha valakinek a családjában van egy régi filmes fényképezőgépe és egy-két objektíve hever, ássák ki, és máris minden rendben van – legalábbis kezdetben. Ha nem vagy ilyen szerencsés, nézzünk egy kicsit mélyebben az első filmes fényképezőgép vásárlásába.

A filmes kamerák árai meglehetősen drasztikusan változnak. Egy ritka, kívánatos, jó állapotban lévő közepes formátumú fényképezőgép több ezer dollárért eladható. Másrészt, egy masszív 35 mm-es SLR-t kevesebb mint 50 dollárért vehet fel. Először is az alsó végre kell törekednie.

Ha Canont vagy Nikont fényképez, van egy jó hírem: szerezze be a megfelelő filmes fényképezőgépet, és használhatja meglévő objektíveinek nagy részét. A Canon EF tartója a 80-as évek végéről, a Nikons F-Mount pedig az 50-es évek végéről származik. A Canon fényképezőknek a Canon EOS 620-at ajánlom; Vettem egy jó állapotú 40 dollárért az eBay-en. A Nikon rajongók nézzék meg az F2-t vagy az F3-at. 100 dollár körül járnak. Sok ilyen kamera van még kint.

Ha senkinek nincs régi filmes fényképezőgépe, és Ön nem használ Canon vagy Nikon objektíveket, akkor lehetőségei korlátlanok. El kell döntenie, hogy mennyit szeretne befektetni egy rendszerbe, és azt is, hogy hány „modern” funkciót, például autofókuszt szeretne. Ha van a közelben használt fényképezőgépek boltja, azt javaslom, menjen el és beszéljen valakivel. Képes lesz kezelni néhány kamerát, és látni fogja, mit szeretne. Ellenkező esetben állítsa be a költségvetést, és nézze meg az eBay-t. Valójában csak egyetlen objektívre van szüksége a kezdéshez, mivel – különösen, ha jó állapotban vannak – az objektívek általában jobban megőrzik értéküket.

  Hogyan készítsünk kérdőívet a Microsoft Forms-ban

Filmek kiválasztása

A filmes fotózás egyik öröme, hogy a különböző filmanyagok teljesen más hangulatot kölcsönöznek a képeknek. Az Agfa Vista Plus-hoz hasonló pillanatfelvételek teljesen más megjelenést kölcsönöznek az olyan portréfilmeknek, mint a Kodak Portra, vagy a fekete-fehér filmeknek, mint az Illford HP5.

Íme néhány felvétel Portrával.

És itt van egy HP5-tel.

Ezek csak egyenesen a fényképezőgép filmfelvételeiből készültek.

Az ISO-t a film is szabályozza, nem pedig a fényképezőgép. Különböző filmeket kaphat különböző ISO-val. A legtöbb film ISO 100 és ISO 800 között van, de vannak olyanok is, amelyek magasabbak.

A fehéregyensúly hasonlóképpen nem létezik filmes fotózásnál. A különböző filmek különböző színeket adnak. A legtöbbet nappali fényben vagy borús időben történő felvételre tervezték. Egy adott film marketingleírásából kiderül, mire való a fehéregyensúly.

A fóliaállományt egyedi tekercsben vagy kis kedvezménnyel vásárolhatja meg három tekercses dobozokban. Azt javaslom, hogy ragadjon meg egy tekercset minden olyan fóliakészletből, amely a keze ügyébe kerül, és próbálja ki őket. A filmforgatás lényege az, hogy szórakoztató a játék. Ha talál egy olyan terméket, amelyik tetszik, raktározhatja.

Kimenni és lövöldözni

Ha megtöltötte fényképezőgépét filmmel, ideje forgatni. Az ISO-értéket a film állítja be, így korlátozza a fényviszonyok tartományát, amelyek között fényképezhet. Ha van egy tekercs Kodak Portra 400, akkor nem fog tudni nagyon gyenge fényviszonyok mellett fényképezni.

Bár a fényképezőgép valószínűleg automatikus üzemmóddal rendelkezik, javaslom, hogy vegyen kézi vezérlést. A rekesznyílás prioritásos mód, mint mindig, a legjobb kompromisszum. Ön állítja be a rekeszt, a film az ISO-t, a fényképezőgép pedig a zársebességet. Csak arra kell ügyelnie, hogy a rekesznyílása elég széles legyen ahhoz, hogy elég gyors zársebességet biztosítson.

Megjegyzés: míg a film beállítja az ISO-értéket, előfordulhat, hogy a fényképezőgépnek manuálisan kell megadnia a film ISO-értékét. Az újabb filmes kamerák automatikusan észlelik, de a régebbiek nem. Ha meg szeretné tudni, hogyan kell ezt megtenni, valamint hogyan módosíthatja a kamera üzemmódját és tárcsázhatja a beállításokat, tekintse meg a fényképezőgép online kézikönyvét.

  Parancsikonok automatikus indítása, amikor megnyit egy alkalmazást iPhone-on vagy iPaden

Élmény az első filmes felvétel. Még mindig lenézek a fényképezőgépem hátuljára, és arra számítok, hogy láthatom az imént készített kép előnézetét. A filmváltás előtt is csak 36 felvétel készül. Ez nem sok, ha megszoktad, hogy sorozatfelvétel módban csak ugrálsz.

A legnagyobb probléma, amellyel találkozni fog, a fókusz hiánya. Nagyon. Ha a fényképezőgépe kézi élességállítású, akkor nagyobb rekesznyílások esetén valószínűleg vadul eltéved. Tudom, hogy az vagyok.

Még az autofókuszos rendszerek sem rendelkeznek olyan pontossággal, mint amilyenhez valószínűleg hozzászokott a digitális fényképezőgépéhez. Számítson rá, hogy sok rossz felvételt készít, amíg meg nem érzi a filmes fényképezőgépét. De hát ez a móka fele.

A film fejlesztése

Amikor elkészítette az első filmtekercset, ideje előhívni és kinyomtatni. Bár a legtöbb fényképezőgép-üzlet megteszi vannak online szolgáltatások is. Várhatóan 10 és 20 dollár között kell fizetnie attól függően, hogy hová megy, hány nyomatot szeretne, milyen gyorsan szeretné elvégezni, és hogy a negatívokat is be szeretné-e szkennelni.

Ó, ez így van. Míg a film analóg technológia, a negatívokat digitális képekké szkennelheti, így szerkesztheti, közzéteheti a Facebookon, és más módon azt csinálhatja, amit szeretne.

A filmforgatás függőséget okoz. Barátságban vagyok néhány modellel, és egy szórakoztató dolog, amit csinálunk, az az, hogy leforgatunk egy tekercset filmet, majd bedobjuk egy órás előhívásra, miközben kapunk egy italt. Szeretek egy tekercs filmet is forgatni egy hétvégi kirándulás során. Próbálja ki, és higgyen nekem, javítja a digitális fényképek iránti szemét.