Hogyan készítsünk mindig fókuszban lévő fényképeket

A fotósok egyik leggyakoribb problémája a fókuszálás. Mindig bosszantó, ha úgy gondolja, hogy jó képet készített a helyszínen, majd hazamegy, és azt tapasztalja, hogy a téma kissé elmosódott. Így biztosíthatja, hogy a fényképek mindig fókuszban legyenek.

A fókusz nagyon fontos a fotózáshoz. Ez nagy szerepet játszik az éles képek készítésében, és egyben egy módja annak, hogy irányítsa a néző szemét. Az emberek automatikusan a kép éles területeihez vonzódnak. Ha kihagyja a fókuszt, valami finoman rosszul fog kinézni, mint ezen a felvételemen.

Elrontottam és a srác kezére koncentráltam. Egyébként szeretem ezt a felvételt, de sajnos mivel nincs fókuszban, csak azt tudom vele csinálni, hogy példaként szolgálhatok a hibáimra! Gondoskodjunk róla, hogy veled ne történjen meg ugyanez.

Válassza ki a megfelelő rekesznyílást

A fókusz és a mélységélesség összefügg. Minél nagyobb a mélységélesség, annál nagyobb része lesz a fókuszban. Ez azt jelenti, hogy a rekesz nagy része az élességállításnak – vagy valóban, nagy része annak, hogy mennyire könnyű fókuszálni.

A fotóriporterek és az utcai fotósok alapelve: „f/8 és légy ott”. Más szóval, normál objektívvel f/8-as értéken, amíg nem a háttérre vagy a szélsőséges előtérre fókuszál, a felvételen minden éles lesz.

Ezzel szemben, ha hosszú objektívet és széles rekesznyílást használ, például f/1,8, a mélységélesség csak néhány centiméter lehet. Ezt a nagy rekesznyílású objektívekkel való fókuszálásról szóló cikkemben részletesen megvizsgáltuk.

  Gmail e-mail mentése EML-fájlként a merevlemezre

Ha azt szeretné, hogy a kép fókuszban legyen, ki kell választania a megfelelő rekeszértéket a munkához. Hacsak kreatív vagy expozíciós okokból nem kell széles rekeszértéket használnia, válasszon valamit az f/8 és f/16 között. Végtelenül megkönnyíti a dolgokat. Ha széles rekesznyílást kell használnia, menjen tovább, csak tudja, hogy egy kicsit többet kell dolgoznia, hogy a képek élesek maradjanak.

Döntse el, hogy manuális vagy automatikus élességállítást kíván-e használni

A kézi és az automatikus élességállításnak is vannak előnyei, különösen akkor, ha átveszi az irányítást az autofókusz felett, ahogyan azt itt, a How-To Geeknél is támogatjuk. Általában az automatikus élességállítást kell alapértelmezetten használnia, kivéve, ha:

Állványt használ, és nem egy adott pontra, hanem egy adott távolságra szeretne fókuszálni.
A sztárokat fotózol.
Túl sötét van ahhoz, hogy a fényképezőgép autofókusza megbízhatóan megtalálja a fókuszt.
Beállított akciófotót készít, és előre arra a pontra szeretne koncentrálni, ahol minden meg fog történni.
Valami füves mezőn, fán, függönyön vagy bármi máson keresztül fókuszálsz, ami képes az autofókuszra.
Az autofókusz nem sikerült.

Szeretem a kézi élességállítást, és gyakran használom tájképekhez, de túl lassú ahhoz, hogy az idő nagy részében használhassam.

Ha manuálisan fókuszál…

Ha úgy döntött, hogy manuálisan fókuszál, van egy cikkünk, amely végigvezeti Önt a megfelelő módon. A fő megoldás a fényképezőgép Élő nézet képernyőjének használata, és a 10-szeres nagyítás (vagy bármennyire nagyíthatja). Így biztos lehet benne, hogy a legkisebb részletek is élesek lesznek.

  Útmutató kezdőknek a zenéléshez iPhone-on és iPaden

Ha autofókuszt használ…

Ha autofókuszt használ, még néhány döntést kell meghoznia. El kell döntenie, hogy melyik autofókuszpontot vagy az autofókuszpontok kombinációját, és melyik autofókusz módot használja.

A fényképezőgép lehetőséget ad arra, hogy egyetlen autofókuszpontot, ezek egy csoportját vagy az egész autofókusz-érzékelőt használja a fókusz megtalálásához. Általánosságban elmondható, hogy az automatikus élességállítási pontok kis csoportja biztosítja a legjobb egyensúlyt, mivel a tárgy fölé helyezheti, a többit pedig a fényképezőgép végzi anélkül, hogy félne attól, hogy valami véletlenszerűre fókuszál a háttérben.

Egyetlen autofókuszpontot kell használnia, ha nagy rekesznyílású objektívvel fényképez, és nagyon konkrét dologra van szüksége a fókuszáláshoz, például a téma szemére vagy egy kis madárra a fában.

Használja a teljes autofókusz-érzékelőt, ha rugalmasnak kell lennie, például utcai fotózáskor. Ha nem biztos abban, hogy hol lesz a következő téma, nem árt, ha hagyja, hogy a fényképezőgép döntsön minden felvételnél más fókuszpontot. Ez különösen akkor hatásos, ha f/8-as rekesznyílást használ.

Ha többet szeretne megtudni az automatikus élességállítási pontokról, tekintse meg útmutatónkat, amelyek segítségével a legtöbbet hozhatja ki az autofókuszból.

Azt is el kell döntenie, hogy milyen autofókusz módot használjon. A három lehetőség a következő:

Egyszeri autofókusz (One-shot AF vagy AF-S), amely megtalálja a fókuszt, majd rögzítve marad.
Folyamatos autofókusz (AI szervo vagy AF-C), amely folyamatosan próbálja megtalálni a fókuszt.
Hibrid autofókusz (AI Focus vagy AF-A), amely egyetlen autofókuszként működik, amíg a téma el nem mozdul, majd folyamatos autofókuszként működik.

  Hogyan lehet megszabadulni a „Segíts javítani” üzenettől a Firefoxban

Azt javaslom, hogy használja a folyamatos módot és a vissza gombos autofókuszt, de ez egy fejlett trükk. Ha most kezdi, a hibrid mód a legegyszerűbb és legrugalmasabb a használata. Ha tudja, hogy állandóan mozgó témákat fényképez, váltson sorozatfelvételre. Ha tájképet vagy más olyan témát fényképez, amelyek nem vezetnek gyorsan sehova, válthat egyetlen fényképezésre.

Időnként az automatikus élességállítás használatakor a téma nem esik pontosan a használni kívánt autofókuszpont vagy csoport alá. Ha ez megtörténik, használja az egyfókuszos módot, helyezze a témát közvetlenül a használt autofókuszpont alá, nyomja le félig az exponáló gombot, hogy a témára fókuszáljon, majd tartsa félig lenyomva az exponáló gombot a fókusz rögzítéséhez, és komponálja újra a képet. , majd nyomja le teljesen az exponáló gombot a fénykép elkészítéséhez.

Lövés után ellenőrizze

A fókusz azon kevés dolgok egyike, amelyeket otthon tényleg nem lehet megjavítani. Az sem baj, ha csak néhány centiméterrel lemaradt az élességállításról, az elmosódott képpel valószínűleg nem sok mindent tudsz majd kezdeni. Ez azt jelenti, hogy a fényképet a helyszínen kell elkészítenie.

Néhány percenként szánjon időt arra, hogy visszanézzen a fényképezőgép képernyőjén készített fényképekhez. Ha vannak olyan fényképek, amelyeken széles rekesznyílást használt, vagy más okból kihagyhatta az élességet, közelítsen 10-szeresre, és ellenőrizze; a képernyő túl kicsi ahhoz, hogy nagyítás nélkül biztosan tudjam. Ha a fénykép nem éles, bármikor újra elkészítheti a fényképet. Ha igen, akkor tudod, hogy biztonságban vagy.

A megbízható fókuszálás fontos készség a fotósok számára. Még a trükkös helyzetekben is haza kell tudnod jönni azokkal a fotókkal, amelyeket el akartál készíteni.

A kép forrásai: Kánon.