Hogyan készítsünk lépésről lépésre adatközpontú marketingstratégiát vállalkozása számára

Adatvezérelt marketinget szeretne megvalósítani szervezete vagy ügyfele számára? Ismerje meg lépésről lépésre, hogyan hozhat létre adatvezérelt marketingstratégiát.

Minden marketinges célja, hogy elérje célközönségét, és olyan meggyőző üzenetet közvetítsen, amely felkéri a potenciális ügyfeleket a termék vagy szolgáltatás megvásárlására. A legtöbben azonban ezt nem teszik meg, mivel a stratégiák nem kapcsolódnak az ügyféladatokhoz.

Ahhoz, hogy sikeres marketinges lehessen, nem elég az ügyfelek és az érzelmek egy percnyi megértése. Ahhoz, hogy marketingstratégiáival jobb eredményeket érjen el, adatvezérelt visszajelzésekre van szüksége. Ezért döntöttünk úgy, hogy az adatvezérelt marketingstratégiáról beszélünk.

Olvasson tovább, hogy megtudja az adatok fontosságát a marketingben, és hogyan hozhat létre adatvezérelt stratégiát egy lépésenkénti útmutató segítségével.

Az adatok jelentősége a marketingben

A marketing kezdeti időszakában a tömeges célzást direkt e-mailek, plakátok és a tömegmédiában, például újságokban, rádióban és televízióban megjelenő hirdetéseken keresztül hajtották végre. Később a vállalatok a direkt marketingre kezdtek összpontosítani, direkt mail és telemarketing segítségével.

Ha összehasonlítja a mai forgatókönyvet a korábbiakkal, drasztikus változást fog észrevenni a marketingstratégiákban. A leveleket ritkán használják, és a verseny sokrétűvé nőtt. A marketingszakemberek most a vásárlási folyamat során gyűjtött piaci adatokra és vásárlói információkra támaszkodnak.

Valójában a marketingstratégiáknak adatvezéreltnek kell lenniük ahhoz, hogy sikeresek legyenek. Ha tisztában van a célközönség viselkedésével, céljaival, fájdalompontjaival és kihívásaival, könnyedén készíthet olyan marketingkampányokat, amelyek megfelelnek az ő szükségleteiknek.

A marketingtevékenységet segítő egyéb mutatók a böngészési minták, az online vásárlási viselkedés és a közösségi média aktivitása. Láthatja tehát, hogy az adatok minden sikeres marketingstratégia középpontjában állnak, és egyszerűen nem hagyhatja figyelmen kívül, ha hatékony kampányokat szeretne létrehozni.

Mi az adatvezérelt marketing?

Az adatvezérelt marketing olyan technikák kombinációja, amelyek segítségével nagy mennyiségű ügyféladatot lehet felhasználni egy marketingterv elkészítéséhez. Az adatok segítenek a marketingeseknek abban, hogy jobban megértsék az ügyfelek viselkedését, preferenciáit és vásárlási motivációit, és hatékony marketingstratégiákat dolgozzanak ki.

Ez minden iparág és vállalkozás számára hasznos, mivel javítja az ügyfélélményt, ami nagyobb bevételt eredményez. Az adatok felhasználásával a marketingszakemberek jobban megjósolhatják céljaikat és jövőbeli tevékenységeiket, és személyre szabott marketingstratégiákat hozhatnak létre ügyfélbázisuk minden szegmenséhez.

A marketingadatok elemzése felhívja a vállalkozások figyelmét az ügyfelek igényeire. Ezenkívül lehetővé teszi a meglévő marketingstratégia hátrányainak azonosítását. Így nyomon követheti a kampányok hatékonyságát az idő múlásával.

Napjainkban az adatvezérelt marketing rendkívül népszerűvé vált a döntéshozatal adatelemzéstől való függése és az adatok magas rendelkezésre állása miatt. A közeljövőben várhatóan több vállalkozás csatlakozik ehhez a marketing tevékenységhez.

  Az érintőképernyő kikapcsolása Chromebookon

Az adatvezérelt marketing alapjairól való megértéséhez az alábbiakban meg kell vizsgálnia a hagyományos marketing és az adatvezérelt marketing közötti különbségeket:

Hagyományos Marketing

 • Harmadik fél piackutató ügynökségektől elérhető offline marketingadatokat használ.
 • Ez a marketinggyakorlat az offline hirdetéseken, például szórólapokon, rádióállomásokon és tévében megjelenő hirdetéseken alapul.
 • A hagyományos marketing hatalmas lakosságot céloz meg, miközben előfordulhat, hogy a teljes lakosság nem keresi a forgalmazott termékeket.
 • A tévén és rádión keresztül történő reklámozás rendkívül költséges, miközben a befektetés megtérülése (ROI) nem biztos, hogy arányos. Általában alacsonyabb a vártnál.
 • Egy hagyományos hirdetési rendszert nem lehet egyik napról a másikra frissíteni.
 • A hagyományos hirdetések TV-csatornákon való megjelenítéséhez előzetes és fix díjak tartoznak.
 • A marketing megközelítéssel való kísérletezés túl szűk vagy költséges.

Adatvezérelt marketing

 • A különféle online forrásokból származó frissített ügyféladatokra támaszkodik, amelyek nem mindig költségesek.
 • Néha beállíthatja saját eszközeit és webhelyeit a valós idejű ügyféladatok gyűjtésére.
 • Marketingkampányai során célközönségeket célozhat meg egy adott termékhez vagy szolgáltatáshoz különböző régiókban.
 • Az adatvezérelt marketing online hirdetéseket használ webhelyeken, alkalmazásokban és közösségi média platformokon. Ez a hirdetési mód megfizethető, és a legtöbb reklámügynökség felosztó-kirovó modelleket kínál.
 • Leállíthatja vagy frissítheti az adatvezérelt marketing keretében futó hirdetési kampányait az előző órák, napok és hetek teljesítményadataitól függően.
 • Marketingcsapata a reklámügynökség hirdetéskövető eszközeitől kapott elemzési adatoktól függően valós időben módosíthatja a hirdetési tartalmat, mint például a kép, a színpaletta, a téma, a szövegmásolat, az árak, a promóciós kedvezmény stb.

Most, hogy ismeri a különbségeket, vizsgáljunk meg egy példát, amely bemutatja, hogyan működik az adatvezérelt marketing a hagyományos marketingtől eltérően:

Ismerje meg az adatvezérelt marketinget példa alapján

Tegyük fel, hogy Ön különféle fogyasztási cikkek gyártója. A hagyományos marketing megközelítésben a marketingcsapata megvásárolja a termékeivel kapcsolatos aktuális piaci adatokat. Néhány ügyfélből álló fókuszcsoportokat is futtathatnak, hogy megértsék igényeiket és vágyaikat.

Ezután marketinges kiegészítőket hoz létre, például óriásplakátokat, újsághirdetéseket, TV-hirdetéseket, rádióhirdetéseket, szórólapokat, prospektusokat és így tovább a stratégiai elhelyezéshez. Általában ott helyezi el ezeket, ahol a legtöbb a szemgolyó, például az országosan sugárzott TV-csatornákat a TV-hirdetésekhez, a metrót az óriásplakátokhoz és még sok mást.

Hatalmas marketing- és reklámdíjat fizet azért, hogy termékeit mindenkinek megmutassa. De nem minden közönségnek van szüksége a termékeire. A marketing és a hirdetés közönségenkénti költsége sokkal magasabb, mint a konvertálható ügyfelek száma, és fogalma sincs, hány ember konvertál egy adott csatornán keresztül, hacsak nem kérdezi meg őket kifejezetten. Olyan jó, mint sötétben fényképezni.

Ugyanezen termékek esetében felhasználhatja a webhelyekről, alkalmazásokból és közösségi médiából gyűjtött adatokat a közönség viselkedéséről és igényeiről. Ezután testreszabhatja az online hirdetési kampányokat, hogy konkrét termékeket jelenítsen meg a rájuk szoruló közönség számára. Megcélozhatja közönségét online viselkedésük, demográfiai adataik, érdeklődési körük stb. alapján. Nyomon követheti, hogy melyik kampány eredményezett több konverziót, és növelte a kampányra fordított kiadásokat. Így a marketingért a konverziós potenciállal rendelkező közönségért fizet, nem pedig a szemlélőkért.

Hogyan készítsünk adatvezérelt marketingstratégiát?

Az alábbiakban megtalálhatja az adatvezérelt marketingstratégia létrehozásához szükséges lépéseket:

#1. Állítsa be a marketing erőfeszítések célját

Adatvezérelt marketingstratégiája az elérni kívánt céltól függ. Például a következő célokat kell tartalmaznia:

 • Növelje a márka ismertségét a piacon
 • Növelje az árbevételt
 • Szerezz több látogatót és előfizetőt webhelyedhez és mobilalkalmazásodhoz
 • Javítsa az ügyfelek előfizetéshez vagy vásárláshoz vezető útját
 • Növelje az ügyfelek elégedettségét és a webhelyek/mobilalkalmazások értékelését
  A Jio és az Airtel 5G használata iPhone-on Indiában

A legjobb megközelítés a SMART célmeghatározási stratégia követése. Itt tudhat meg többet a SMART-ról: SMART célok példái.

#2. Adatgyűjtés

Most, hogy egyértelmű célja vagy célja marketingtevékenységének, itt az ideje, hogy kiváló minőségű adatokat gyűjtsön a következőkről:

 • A te dolgod
 • Az Ön termékei
 • Az Ön által kínált szolgáltatások
 • Ugyanazon termékek és szolgáltatások versenytársai
 • A piac, ahol eladja szolgáltatásait és termékeit
 • Meglévő ügyfelei
 • A célközönség
 • Az alkalmazás és a webhely látogatói
 • Termékoldal és alkalmazás látogatói, akik megtekintenek egy terméket, de nem vásárolnak
 • Látogatók, akik termékeket vagy szolgáltatásokat tesznek a kosárba, de nem fizetnek
 • Olyan felhasználók, akik csak bizonyos előfizetéseket vagy termékeket vásárolnak

Ezek azok az adatok, amelyeket saját eszközeivel vagy külső adatügynökségektől gyűjthet. Visszajelzési kampányokat is futtathat különböző ügyfélbázisokon a belső adatok gyűjtéséhez. Az ilyen adatok előnyösek, mivel őszinte véleményeket és javaslatokat kap a célközönségtől.

#3. Az adatok rendszerezése

Meg kell tisztítania, rendeznie és rendszereznie kell az adatokat, hogy az adatelemző eszközök olvashassák az adatokat és betekintést nyújthassanak. Ez a fázis a következőket tartalmazza:

 • Irreleváns adatok eltávolítása
 • Üres adatmezők javítása
 • Anomáliák és nem kívánt karakterek törlése
 • Távolítsa el az ismétlődő bejegyzéseket
 • Javítsa ki az extra oszlopokat és sorokat

Ezeket a feladatokat automatizálhatja ezen adattisztító stratégiák és eszközök beállításával és használatával.

A legjobb ETL-eszközökre is szüksége lehet, ha adatokat szeretne tárolni olyan adattárházakban, mint a Snowflake, a Google BigQuery és az Amazon S3.

#4. Állítson fel egy csapatot az adatok elemzésére és az adatok kezelésére

Az adatok elemzéséhez külső ügynökséget is igénybe vehet, ahol csak a betekintésekért kell fizetnie. Előfordulhat azonban, hogy ez az ügynökség nem érti eléggé az Ön üzleti modelljét és marketingstratégiáját, mint egy házon belüli csapat. Így a házon belüli csapat felállítása hosszabb távon megtérül.

#5. Kövesse nyomon és mérje a fejlődést

Folyamatosan nyomon kell követnie az adatvezérelt marketingkampányokat a projekt elején kiválasztott mérőszámokhoz. Ha nem lát kielégítő eredményt, azonnal elemezze újra a meglévő adatokat, és a marketingkampányok optimalizálása érdekében helyezze rá az adatbetekintést az aktuális marketingadatokra.

Ez jobb eredményeket fog elérni. Így a fejlődés mérése nélkülözhetetlen minden adatvezérelt marketing rendszerben.

Az adatvezérelt marketingstratégia előnyei

#1. Célzott marketingkampányok létrehozása

Az adatvezérelt marketing segítségével magasan célzott kampányokat hozhat létre, amelyek személyre szabott és egyedi üzeneteket juttatnak el minden vásárlóhoz. Mivel az adatok betekintést nyújtanak az egyes ügyfelek érdeklődési köreibe, életmódjába és online tevékenységeibe, olyan tartalmakat hozhat létre, amelyek vonzzák őket vállalkozása felé. Segít abban is, hogy tudja, hol és mikor tegyen közzé marketingtartalmakat és hirdetéseket.

#2. Tartsa üzeneteit következetesen

Ahhoz, hogy sikert érjen el a marketingben, üzeneteinek következetesnek kell lenniük, és összhangban kell lenniük az ügyfél érdeklődésével. A különféle csatornákon gyűjtött adatok felhasználása során jobban rávilágít az ügyfelek érdeklődésére. Ezek a sokrétű betekintések biztosítják, hogy üzenetei következetesek és összehangoltak maradjanak.

  11 jó Docker-oktatóanyag kezdőtől a mesterig

#3. Ismerje meg jobban marketingstratégiáját

Ha a marketingstratégiák bármilyen okból kudarcot vallanak, az ügyfélszerzési költség nő. Ennek eredményeként a vállalat számára nehezebb megtérülést elérni. Az adatvezérelt marketing segítségével könnyen megértheti, hogy mi működik az Ön számára és mi nem. Így meghatározhatja, hol töltse az idejét és a költségvetését.

#4. Csoportosítsa közönségét

Idővel ügyfelei is okosabbak lettek. Most már nem lehet mindenkit ugyanarra az üzenetre vagy ugyanazt a marketing taktikát követni. Itt jönnek képbe az adatvezérelt stratégiák. Az adatok segítségével szegmentálhatja közönségét viselkedés, szokás, vásárlási előzmények és demográfiai adatok alapján. Később személyre szabott marketing erőfeszítéseket kínálhat nekik a vevő utazásának szakaszaitól függően.

#5. Ismerje meg leendő ügyfeleit

Valakinek nem kell az Ön ügyfelének lennie ahhoz, hogy tudjon róla. Az adatvezérelt marketing segítségével megismerheti potenciális ügyfeleit, mielőtt kapcsolatba lépne velük. Ahogy megismeri érdeklődési köreiket és preferenciáikat, könnyebbé válik számukra a meggyőzés tökéletes üzeneteinek megcélzása.

#6. Hozzon létre hírnevet márkája körül

A marketingkampány nem csak a célközönség figyelmének felkeltését jelenti. Minél többen veszik észre Önt egy marketingkampányon keresztül, annál jobban működik az Ön terméke és márkaidentitása szempontjából. Ha a marketingstratégiák az adatokon alapulnak, zsibongást kelthet a termék körül. Így sok embert vonzhat a termékeihez.

#7. Biztosítson jobb marketingélményt

Azzal, hogy adatokat vesz fel marketingstratégiájába, nemcsak több értékesítést és bevételt ér el, hanem jobb élményt is biztosít a közönség számára. Ha olyan üzeneteket mutat be nekik, amelyeket szeretnek, nem fogja bosszantani őket. Boldog közönség esetén zökkenőmentes konverzióra számíthat.

#8. Több keresztértékesítés és felárértékesítés

Ha adatalapú marketinget használ, olyan ritka betekintést kap, amely segít a potenciális ügyfelek gyors átjuttatásában az értékesítési csatornán, és költséghatékonyabbá teheti a folyamatot. Ezenkívül keresztértékesítési lehetőségeket is kínálhat az értékesítési tölcséren keresztül.

Amikor egy ügyfél terméket vásárol az Ön platformjáról, felhasználhatja az adatokat az értékesítés utáni elkötelezettség fenntartásához. Ez az elkötelezettség gyakran hűséges ügyfelekhez vezet, akik a jövőben vásárolnak az Ön cégétől.

Következtetés

Nem számít, melyik vállalathoz vagy iparághoz tartozik, az adatvezérelt marketingstratégiák kulcsfontosságúak kampányai sikeréhez. Az ilyen típusú marketing lehetővé teszi, hogy kihasználja az adatelemzés erejét a megfelelő közönség elérése érdekében. Ezek a stratégiák az egyetlen módja annak, hogy elérje a várt ROI-t ebben a rendkívül versenyképes világban.

Itt az adatvezérelt marketingstratégiákat és azok előnyeit tárgyaltuk. Most, hogy ismeri az adatvezérelt marketingstratégia létrehozásának lépéseit, nem okozhat gondot a cége számára kialakított stratégia létrehozása.

A tartalomkészítő eszközökről és a sikeres videómarketing kampány fontos elemeiről is olvashat.