Hogyan készítsünk jó RAW fényképeket

Itt, a How-To Geeknél általában azt javasoljuk, hogy JPEG helyett RAW formátumú képeket készítsen, mert sokkal több információt rögzíthet a felvett jelenetekről. Nézzük meg, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a RAW formátumból.

A Camera RAW egy tömörítetlen fájlformátum, amely sokkal több képadat tárolására képes, mint a JPEG vagy más tömörített fájlformátum. Ha a fényképezőgép érzékelője képes rögzíteni, akkor a RAW fájlban tárolódik. Ez azt jelenti, hogy a RAW fájlok több milliárd színt tartalmazhatnak – a körülbelül 16 millió JPEG-hez képest – és a jelenet teljes dinamikáját. A legnagyobb probléma az, hogy a legtöbb kamera sokkal több információt képes rögzíteni – és a RAW fájlok is tartalmazhatnak –, mint amennyit jelenleg bármelyik képernyő képes megjeleníteni.

Most pedig nézzük meg, hogyan lehet maximalizálni a RAW-fájlokban lévő adatmennyiséget a jobb fényképek érdekében.

Vegye kézi vezérlését a fényképezőgépén

Ha jó képeket szeretne készíteni – bármilyen képformátumban –, kézben kell tartania, mit csinál a fényképezőgépe. Ha automata üzemmódba helyezi, és csak megnyomja az exponáló gombot, nem jut messzire. Ha Ön irányít, akkor megfelelő expozíciót állíthat be, megállíthatja a csúcsfények kifújását vagy az árnyékok összenyomódását, és alkalmazkodhat a fényképezési helyzethez.

  Hogyan változtassuk meg a nyelvet a WeChatben

Ez nem jelenti azt, hogy teljesen retrózni kell, és csak manuális funkciókat kell használnia; ehelyett használja a fényképezőgép azon funkcióit és üzemmódjait, amelyek lehetővé teszik az automatikus funkciók működésének szabályozását. Például:

A kívánt expozíció eléréséhez használja a Rekesznyílás-prioritás vagy a Zársebesség-prioritásos fényképezési módokat az expozíciókompenzációval együtt.
Tanulja meg a különböző automatikus élességállítási módok használatát, az autofókuszpontok vagy csoportok kiválasztását, és a fényképezett témáknak megfelelő beállítást.
Ismerje meg, hogyan méri a fényképezőgépe a jeleneteket, és válassza ki a megfelelő fénymérési módot a kívánt eredményekhez.
Tudja, mikor kell használni az autofókusz-zárat és az automatikus expozíciós rögzítést.

Mint látható, a modern kamerák „automatikus” funkciói nagymértékben szabályozzák, hogy mit csinálnak. Miután megértette, mi történik, megfelelően használhatja őket az elmében elhelyezett képek rögzítésére.

Tedd ki a jobbra

Ha megfelelően használja a fényképezőgépet, és elkészítette a kívánt fényképeket, ideje maximalizálni a RAW-fájlokban rögzített adatok mennyiségét. A digitális fényképezés sajátosságai miatt az érzékelő nem egyformán rögzíti az adatokat. A kép legvilágosabb területei foglalják el a RAW-fájlban található adatok nagy részét; ez az oka annak, hogy a zaj sokkal inkább elterjedt a fényképek árnyékában, mint a csúcsfényekben.

  PDF-ek egyesítése a PDFSam programmal Linuxon

Bár kissé bosszantó, kihasználhatja ezt a „jobbra exponálás” nevű technikával. Ha jobbra exponál, szándékosan túlexponálja a képet, hogy a jelenet nagyobb része a hisztogram csúcsfényes területére kerüljön. A kiemelésekben több kép több jó adatot jelent a bejegyzésben való munkához.

Amikor jobbra exponálsz, nagyon vigyáznod kell, hogy ne exponálj túl sokat, és ne fújd ki a fénypontokat. Ha így tesz, rosszabb képet kap, mintha csak normál expozíciót készített volna. Ha azonban jól csinálja, akkor minden bájtból a lehető legtöbb lédús fényképadatot kapja.

Szerkessze fotóit

A digitális fényképezőgépek néhány egyszerű szerkesztést alkalmaznak a JPEG-fájlokon, hogy jobban nézzenek ki. Általában növelik a kontrasztot és a telítettséget, adnak hozzá némi élességet, és futtatnak egy zajcsökkentési algoritmust. Mivel a fényképezőgép nem alkalmazza ugyanazokat a szerkesztéseket a RAW-fájlokon, kissé laposnak tűnhet, amit néhány egyszerű utófeldolgozással meg kell javítania.

  A mentett jelszavak kezelése a Chrome-ban

RAW fájl feltöltése vagy nyomtatása „fejlesztenie” kell az Adobe Lightroom segítségével vagy valamilyen más RAW-feldolgozó alkalmazást, tehát jó ötlet kihasználni a lehetőséget, hogy a képeket úgy szerkesztse, hogy azok jobban illeszkedjenek a látásmódjához, még akkor is, ha csak a fehéregyensúlyt módosítja. Szeretek eltölteni egy kis időt a zavaró tényezők megtisztításával, az expozíció beállításával, egy kis kontraszt hozzáadásával és a színek javításával – legalábbis. Az alapvető munkafolyamatokról a szinte bármilyen digitális kép javításáról szóló cikkünkben írtam.

A RAW képek nagy előnye, hogy sokkal több adatot tárolnak, hogy később dolgozhasson velük; ha kihagyja a szerkesztési lépést, akkor teljesen elvéti a tömörítetlen formátummal történő fényképezés lényegét. Ha nem akarja felhasználni az összes rögzített extra adatot, akár JPEG-et is készíthet.

Javasoljuk, hogy RAW formátumban készítsen felvételt, mert a JPEG-től eltérően minden olyan információt rögzít, amelyet a fényképezőgép érzékelője képes rögzíteni. Használja megfelelően, és nagyszerű eredményeket fog elérni.