Hogyan készítsünk DIY vezeték nélküli víztartály riasztót

Akár van víztartálya kertjébe, uszodájába vagy háztartásába, a vezeték nélküli vízszint-riasztó nyugalmat biztosít. Ismerje meg, hogyan készíthet barkácsolt vezeték nélküli riasztót, amelyet igényeinek megfelelően szabhat.

Miért érdemes vezeték nélküli víz-/sótartály-szint riasztót építeni?

Korábban megosztottunk egy barkácsprojektet, amely egy ultrahangos érzékelővel ellátott vízszint-érzékelőt épített fel a Home Assistant számára. Az általunk épített készülék egyetlen egység, amely vezetékekkel és közvetlen tápegységgel van összekötve. Működéséhez Home Assistant szoftver telepítése szükséges.

Azonban a ma megépítendő egy adómodulból és egy vevőmodulból áll, amelyek egymással kommunikálnak, és vezeték nélkül továbbítják az adatokat, hogy valós időben mutassák a víz- vagy sószintet. Ehhez nem szükséges, hogy a Home Assistant működjön vagy mutassa a szintet, bár szükség esetén könnyedén integrálhatja az Otthoni asszisztenssel.

Vezeték nélküli víztartály szintjelző cum riasztó felépítésével számos, a vezetékes riasztóval kapcsolatos problémát kiküszöbölhet:

 • Könnyebb felszerelni, mivel nem kell vezetékeket átvezetni a falakon vagy a mennyezeten.
 • Építhet egy adót, felszerelheti a tartályra, majd építhet két vagy több vevőt, és gond nélkül telepítheti őket több helyre, igényeinek megfelelően.
 • Mivel nincsenek vezetékek, nem kell gyakran ellenőrizni a kopást.
 • Ha nem használ vezetékeket, plusz dollárt takarít meg.
 • A vevőt bárhol elhelyezheti, és nincs korlátozva, mint a vezetékes vízszintjelzők/-jelzők esetében.
 • Nincs feszültségszivárgás vagy áramkimaradás veszélye (sokkveszély).
  Az iPhone nevének megváltoztatása lépésről lépésre [2023]

Dolgok, amelyekre szüksége lesz

A következő elemekre lesz szüksége egy barkácsolt vízszintérzékelő cum riasztó elkészítéséhez.

 • ESP8266 mikrokontroller, például NodeMCU vagy D1 Mini
 • 433 MHz-es vezeték nélküli adó- és vevőmodul – vásároljon egyet, vagy készítse el sajátját HT12E/HT12D kódoló dekóder IC-k és 433 MHz-es adó- és vevő áramköri modulok használatával
 • Kenyérlemez vagy PCB (nyomtatott áramköri lap)
 • Jumper vezetékek
 • Elektronikus alkatrészek (további részletekért lásd a kapcsolási rajzokat)
 • Forrasztópáka és forrasztóanyag
 • Csavarhúzó és fogó
 • 4,2 V Li-Ion akkumulátor az adóáramkörhöz

1. lépés: A vezeték nélküli víztartály riasztó áramkörének kialakítása

Tekintse meg a következő kapcsolási rajzokat és fényképeket az összes szükséges alkatrész csatlakoztatásához vagy forrasztásához. Mielőtt továbblépne a következő lépésre, ellenőrizze még egyszer a kapcsolási rajzot és a csatlakozásokat a kenyérpanelen vagy a NYÁK-on lévő alkatrészekkel, hogy nincs-e benne hiba vagy hiányzó csatlakozás.

433MHz-es víztartály szintvevő kapcsolási rajza:

Az elkészült 433 MHz-es víztartály szint vevő áramkör kenyérlapra épített:

433MHz-es víztartály szinttávadó kapcsolási rajza:

A 433MHz-es víztartály szinttávadó áramkör kenyérlapra épített:

A távadó áramkörébe négy úszókapcsolót csatlakoztathat (csatlakoztassa a közös vezetéket az összes úszókapcsolóhoz, majd az adatkábelekhez), és helyezze be a víztartályba az adó kapcsolási rajza szerint. Amint a vízszint elér egy bizonyos szintet, az úszókapcsoló bekapcsol, és magas jelet küld a vevőmodulnak, amely ezután bekapcsolja a megfelelő LED-et.

  A Mac leállításának vagy alvó állapotának ütemezése

Az úszókapcsolók helyett használhat fémcsíkokat is, amelyeket a víztartály belső felületére ragaszthat. Ha azonban ezt a vizet ivásra használja, használjon úszókapcsolókat vagy építse be az ultrahangos vízszintérzékelőt.

2. lépés: Tesztelje a vezeték nélküli víztartály riasztást

A vezeték nélküli víztartály riasztó felszerelése előtt fontos, hogy alaposan tesztelje le, és győződjön meg arról, hogy a rendeltetésszerűen működik. Vegyen egy üres vödröt, és helyezze be az összes úszókapcsolót a tartályba. Győződjön meg arról, hogy a távadó kapcsolási rajza szerint különböző szinten vannak egymáshoz képest.

Ezután csatlakoztassa az áramforrást az adó- és vevőmodulokhoz. Kezdje el feltölteni a tartályt vízzel. A vízszint emelkedésével az első úszókapcsolónak bekapcsolnia kell, és látnia kell, hogy a vevőmodulon világítani kezd egy LED. Hasonlóképpen, minden LED-nek fel kell gyulladnia, amint a többi úszókapcsoló elkezd lebegni a vízen (a vízszint emelkedésével).

Ezután távolítsa el egymástól a vevő- és adóegységeket, és ellenőrizze, hogy milyen távolságon belül tudnak kommunikálni a helyiségen belül. Győződjön meg arról, hogy az adatok fogadása sikeres volt, és a LED-ek a továbbított adatok alapján be-/kikapcsolnak.

Ha nagyobb hatótávra van szüksége, próbálja meg beszerelni az antennát (ha a modulhoz tartozik, vagy vásárolhat külön antennát az adó- és vevőmodulokhoz egyaránt).

3. lépés: Szerelje be a vezeték nélküli vízszint-riasztót a tartályba

Ha elégedett a teszteléssel, telepítheti a vezeték nélküli víztartály riasztót. Ügyeljen arra, hogy a jeladó modult a víztartályon kívül egy biztonságos dobozban tárolja, lehetőleg műanyag edényben vagy 3D-nyomtatott tokban, amely szilikonnal van lezárva az időjárás elleni védelem érdekében.

4. lépés: Párosítás az otthoni asszisztenssel az automatizáláshoz

Ezenkívül csatlakoztathat egy NodeMCU vagy D1 Mini mikrokontrollert a vevőáramkörhöz, és intelligenssé teheti vezeték nélküli víztartály-rendszerét. Az áramkör és a Home Assistant párosításával automatizálásokat hozhat létre, például kikapcsolhatja a vízszivattyút, amint a vízszint eléri a 100%-ot, és fordítva.

  Mi a teendő iPhone eladása, elajándékozása vagy kereskedése előtt

Hozzáadhat egy automatikát is, amellyel értesítéseket kaphat okostelefonján a tartály(ok) vízszintjének állapotáról.

Mindössze annyit kell tennie, hogy a vevő áramkörét NodeMCU-val vagy D1 Minivel bővíti, amint az az alábbi áramköri diagramon látható. Ezután fordítsa le/villogassa le az alábbi kódot az ESPHome segítségével.

Ha többet szeretne megtudni az ESPHome programban való kódolásról, a firmware fordításáról és a NodeMCU-ra vagy a D1 Minire való flasheléséről, tekintse meg a vezeték nélküli ajtócsengő Home Assistant segítségével történő létrehozásáról szóló útmutatónkat.

Ügyeljen arra, hogy a captive_portal alá illessze be a kódot:

 captive_portal:
web_server:
  port: 80
binary_sensor:
  - platform: gpio
    pin: GPIO16
    name: "100% Water - Tank Full"
    device_class: motion
  - platform: gpio
    pin: GPIO14
    name: "75% Water"
    device_class: motion
  - platform: gpio
    pin: GPIO12
    name: "50% Water"
    device_class: motion
  - platform: gpio
    pin: GPIO13
    name: "25% Water"
    device_class: motion

Az állapot megtekintéséhez meglátogathatja a NodeMCU vagy a D1 Mini IP-címét is (miután csatlakozik a Wi-Fi hálózathoz és a Home Assistanthez).

Takarítson meg vizet és energiát a barkácsolt vezeték nélküli víztartály-riasztóval

Saját barkácsolás, vezeték nélküli víztartály riasztó megépítése kifizetődő és költséghatékony projekt. A projekt telepítése esetén nyugalmat biztosíthat Önnek, mivel megtakarítja a vizet, az áramot és a pénzt. Ellentétben a vezetékes víztartály-riasztókkal, ez könnyen telepíthető, és azok számára a legmegfelelőbb, akik nem akarnak bajlódni a telephelyük körüli vezetékekkel.