Hogyan készítsd el mindig a kívánt fényképet

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor egy hosszú nap után hazaérünk a fényképezéssel, importálni a fotókat, majd látni, hogy nem azt a fényképet kaptuk, amit szerettek volna. Lehet, hogy túlexponáltad, vagy eltévedt a fókusz, vagy nem szögezte le a kompozíciót. Így biztosíthatja, hogy ez ne ismétlődjön meg.

Ebben a cikkben a tájfotózást fogom használni példaként, mert minden szépen és lassan történik; vagy legalábbis az idő nagy részében megteszi. A lépések ugyanazok más típusú fotózásnál, bár előfordulhat, hogy ki kell hagynia a tesztfelvételeket – a különbség az, hogy mindent sokkal gyorsabban kell csinálni.

Vizualizálja a képet

A kívánt fénykép elkészítésének első lépése az, hogy eldöntse, melyik fényképet szeretné elkészíteni. Ez kissé közhelynek tűnhet, de a valóság az, hogy a legtöbb fotós nem tölt elég időt a gondolkodással. Könnyű megérkezni egy gyönyörű helyre, elkezdeni kacagni, és feltételezni, hogy jó fotót készített, mert minden szép. Ha hazaérsz, csalódni fogsz. A számítógép képernyőjén megjelenő képen észreveheti a telefonvezetékeket és a turistákat, akiket nem látott, amikor ott volt.

Ehelyett lassítson le, nézzen körül, és kezdjen el gondolkodni azon, hogy milyen fotót szeretne készíteni. Szeretnéd megörökíteni a partra törő hullámokat vagy a szép sziklaképződményt? Általában néhány különböző felvétel lesz a kínálatban. Például ezt a képet készítettem:

  A VLC kép a képben nézet engedélyezése Androidon

És ez a fotó:

Körülbelül 20 perc különbséggel. Amikor a nap a horizont alatt járt, láttam, hogy lehetőségem van egy zen, lágy fekete-fehér képet készíteni. Amint elég magasan sütött a nap, minden színt akartam. Mindkét fotó szándékos választás volt, az akkoriban rendelkezésre álló információk alapján.

Most nem azt mondom, hogy órákat kell töltened azzal, hogy minden lehetséges lövést fontolgass. Csak le kell lassítanod, és néhány percig gondolkodnod kell, hogy mit akarsz. Ez egyike azon kevés biztos módszereknek, amelyekkel jobb képeket készíthet.

Gondolja át, mit kell tennie

Miután elképzelte a kívánt képet a fejében, itt az ideje, hogy valósággá tegye. Ki kell dolgoznia, hogyan helyezheti el azt, ami a képzeletében van, a fényképezőgép memóriakártyájára.

Az első lépés annak felmérése, hogy egyáltalán sikerül-e megszerezni a kívánt felvételt. Ha nincs teleobjektíve, nem fog tudni közelről fényképezni néhány tengeri madarat. Ha nincs semleges sűrűségű szűrője vagy állványa, nem valószínű, hogy egy hosszú expozíciós felvétellel el tudja simítani a vizet.

Feltéve, hogy megvan minden, amire szüksége van, a következő lépés a kompozíció megjátszása. Sétáljon, időnként nézzen át a fényképezőgépén, és próbáljon ki különböző gyújtótávolságot, amíg erős képet nem talál. Ne felejtse el az előtér- és a háttérelemeket is belefoglalni. Ha állványt használ, itt az ideje, hogy felállítsa, és mindent lezárjon.

  A Trackerek blokkolása a Firefoxban (kiegészítők telepítése nélkül)

A kompozíció rendezettsége után a következő lépés annak eldöntése, hogy az expozíciós beállítások milyen kombinációját használja. Útmutatóink vannak a megfelelő zársebesség kiválasztásához, a megfelelő rekeszérték kiválasztásához, valamint a használandó ISO-érték kiválasztásához, ezért nézze meg őket, ha elakad.

Végre majdnem eljött az exponáló gomb lenyomásának ideje. Az utolsó lépés az, hogy a témára fókuszáljon, hogy szép éles képet kapjon. A két lehetőség közül választhat: vagy a fényképezőgép autofókuszával dolgozik, vagy ha a jelenet kicsit bonyolult, manuálisan fókuszálja az objektívet.

Készítsen próbafelvételeket

Miután minden be van állítva, ideje elkezdeni a fotózást. Ne aggódjon amiatt, hogy minden azonnal rendben lesz; az első néhány fotót próbaképként kell néznie. A fényképezőgép hátulján lévő képernyőn gyakran észrevesz olyan dolgokat, amelyeket nem látott a keresőn keresztül. Előfordulhat, hogy az expozíciós beállításokat vagy a fókuszt is módosítani kell.

Miután elkészített egy-két képkockát, tekintse meg őket a fényképezőgép hátulján. Használja a zoom funkciót, hogy megbizonyosodjon arról, hogy azok a területek, amelyeket élesnek és fókuszban szeretnének lenni. Ha nem, akkor be kell állítania a fókuszt vagy a rekesznyílást.

  A Google naptár szinkronizálása az iPhone naptáralkalmazásával

Nézze meg a hisztogramot is, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem zúzza össze az árnyékokat vagy fújja ki a csúcspontokat. A hisztogram – és a pislogások – sokkal pontosabb képet ad, mint a fénykép megtekintése. Ha elveszti a csúcsfény vagy az árnyék részleteit, akkor módosítania kell az expozíciós beállításokat, vagy készítenie kell néhány sorozatos keretet, amelyet HDR összetett képhez használhat.

Készítse el a végső képet

Most, hogy teljesen biztos abban, hogy minden be van tárcsázva, ideje elkészíteni a végső képet. Nyomja meg az exponáló gombot – vagy ami még jobb, használjon távkioldót –, és tekintse meg a fényképet. Ha minden úgy néz ki, ahogy szeretnéd, fantasztikus!

Személy szerint még azután is, hogy megkaptam azt a lövést, amit szeretnék, csinálok néhány biztonsági oltást. Készítek néhány szándékosan alul- és túlexponált képet, hátha extra részletre vágyom. Néhány alternatív kompozíciót is forgatok, csak azért, mert tudok. Legtöbbször a fő fotómmal megyek, de néha, amikor mindent nagyobb képernyőn nézek, rájövök, hogy az egyik alternatívám volt a jobb felvétel.

És itt van.

Összefoglalva: lassíts, gondolkodj és értékeld újra. Tedd ezt fotózás közben, és szinte garantáltan hazatérsz a kívánt képekkel. Ahogy egyre jobb lesz a fotózás, minden lépés másodlagossá válik, és szinte azonnal mindent megtehet.