Hogyan készíts saját karácsonyi fényeket: 8 módszer

Készíthet egyedi karácsonyi fényeket, amelyek éppen megfelelő hosszúságúak otthonában. Ezek a videós útmutatók, tippek és projektek segítenek egy ünnepi fényjáték létrehozásában, amely biztosan lenyűgözi szomszédait.

1. Egyedi hosszúságú karácsonyi világítás

Ha háza egyes részeit szeretné körvonalazni karácsonyi fényekkel, mi a teendő, ha a húrok túl hosszúak az otthona méretéhez képest? Ebben az esetben a szép kivitel érdekében le kell rövidíteni az ünnepi lámpákat, hogy pontosan illeszkedjen.

Sparky Izzy villanyszerelő mester ebben a videós útmutatóban rengeteg tudást kínál a karácsonyi lámpák felszerelésének folyamatáról. Azt tanácsolja, hogy az izzók behelyezése nélkül vásároljon szálakat – ez az úgynevezett üres foglalat-lámpasor. Helyezze őket a kívánt helyre a házon, majd vágja le a felesleget. Adjon hozzá egy dugót a szál végéhez, hogy egy szabványos ugrókábel csatlakozódugójához csatlakozzon a tápellátáshoz – vagy akár egy másik fényfüzérhez, ha az első túl rövid volt.

Ezután becsavarhatja a megfelelő méretű izzókat a zsinórok foglalataihoz, jellemzően C7 vagy C9, mielőtt felszerelné azokat otthona külső részére. Sparky Izzy forró ragasztót használ, hogy a lámpaaljzatait szilárdan a téglafalakhoz ragassza; azt mondja, hogy az egész ünnepi szezonban fent maradnak, mégis könnyen eltávolíthatók kis sérülés nélkül.

  14 legjobb ingyenes Gmail alternatíva

További hasznos tippek közé tartozik a címkék hozzáadása a fényfüzérekhez, amelyek megmutatják, hol kell illeszkedniük a ház kulcsfontosságú pontjain, például a tető csúcsán, így könnyebben visszahelyezhetők a következő ünnepi szezonban.

2. Egyedi könnyű szálak esőcsatornákhoz

A Lawn Care Nut sokat tud a pázsitokról, de a karácsonyi fényekről is! Ebben a videóban bemutatja, hogyan vághat egyedi karácsonyi fényű szálakat esőcsatornákhoz, hogy körvonalazza a tetővonalat. Sparky Izzyhez hasonlóan ő is szívesebben használja az üres foglalatú lámpasort, majd később csavarja be a karácsonyi LED-es izzókat.

Ebben a videóban bemutatja, hogyan rögzítheti a világítóállványokat esőcsatornákhoz Elite műanyag kapcsokkal, amelyek körbejárják az izzókat és szilárdan rögzítik azokat. Először megméri az ereszcsatornát, majd levágja a világos szálat a pontos hosszra, hogy illeszkedjen, hogy szép legyen. Egy praktikus tipp, ha a vezetéket ferdén vágja el, hogy megakadályozza az esővíz bejutását, amikor egy dugót rögzít a szál végére.

3. C7 vs. C9 izzók

Az egyedi karácsonyi fények két legnépszerűbb izzótípusa a C9 és a C7, de mi a különbség? Eric a Christmas Lights Etc-től mindent elmagyaráz ebben az összehasonlításban. Olyan kulcsfontosságú szempontokat vizsgál, mint az alak (a „C” a gyertya alakú) és a méret.

A kisebb C7-es izzókat általában kültéri cserjékhez és bokrokhoz vagy kisebb lakóházakhoz használják, mivel nem túl nagyok. A nagyobb C9-es izzókat általában tetővonalak, magas fák vagy sétányok megvilágítására használják.

Az izzók különböző méretű csavaros talpakkal is rendelkeznek: a C7 izzókhoz E12, a C9 izzókhoz E17. Ezért gondoskodnia kell arról, hogy illeszkedjenek az egyedi hosszúságú karácsonyi fénysorok húrtartóihoz.

  11 AI-podcast, amely alakítja az Ön perspektíváját

4. Irányítsd a karácsonyi fényeket Raspberry Pi-vel

Egy igazán lenyűgöző kültéri fényshow érdekében érdemes lehet a karácsonyi fényeket mikrokontroller kártyával vagy egytáblás számítógéppel vezérelni. Erre a célra népszerű választás a Raspberry Pi, amely számos modellben kapható.

Itt a Tom’s Tech Show munkatársa elmagyarázza, hogyan vezérelheti karácsonyi fényeit Raspberry Pi-vel. Míg használhatja a Pi GPIO érintkezőit, Tom ehelyett USB-kábellel csatlakoztatja a Pi-t egy relékártyához, amely képes be- és kikapcsolni az egyes fénysorokat – külön szálakat használ a fehér, piros, zöld és kék színekhez. A videó alatt található hasznos hivatkozások közé tartozik a kapcsolási rajz és a Bitbucket összes számítógépes kódja.

5. Karácsonyi fényshow címezhető RGB LED-füzérekkel

A hagyományos izzók alternatívája a kültéri karácsonyi világításnál a címezhető RGB LED-ek füzérei vagy csíkjai, amelyek bármilyen színben világíthatnak. Ebben a projektben a Geek Den egy Arduino mikrovezérlő kártyát programoz a FastLED könyvtár a ház körvonalait lefedő LED-es fénysorok vezérlésére.

Az RGB LED izzók használatának egyik legfontosabb előnye, hogy egyszerűbbé teszik a ház bekötését egy többszínű fénybemutatóhoz: csak egyetlen szál RGB-lámpára van szükség, ahelyett, hogy három (piros, zöld, kék) vagy négy (egy szálú) fehér) egyszínű szálak az egyes területek lefedésére.

6. Színes Mossa otthonát

A hagyományos karácsonyi lámpák alternatívája a címezhető RGB LED-szalagok használata, amelyek tetszőleges hosszúságúra vághatók, egyszerűen úgy, hogy a szalagon lévő két LED között egy szeletet készítenek.

Ebben a példában RGB LED-szalagok kerültek beépítésre a tetővonal alsó oldalára. Annyira fényesek, hogy kiszínezik az alatta lévő falakat, animált levilágító hatást keltve. Ebben az esetben egy okostelefonos alkalmazást használnak a lámpák vezérlésére, de szabványos címezhető RGB LED-szalagokat is csatlakoztathatunk mikrokontrollerhez vagy egylapos számítógéphez, és kódolhatjuk saját egyedi animációkat.

  Az Outlook Online Szundi eszközének használata

7. Karácsonyi fényshow vetítési térképpel

Még egy lépéssel tovább fokozhatod a karácsonyi megvilágítást, ha projektorral animált jeleneteket sugározhatsz otthonod falára. A nagy teljesítményű „rövid hatótávolságú” kivetítőt általában körülbelül 20-30 láb távolságból használnak a ház teljes homlokzatának lefedésére.

Ahelyett, hogy egyszerűen kivetítene egy normál filmet vagy animációs jelenetet, sokkal látványosabbá teheti azt a „vetítési térképezéssel”. Ez a technika magában foglalja az animációk vagy videók finomhangolását, hogy azok az épület valós fizikai jellemzőihez, például ajtókhoz és ablakokhoz illeszkedjenek; ez lenyűgöző optikai csalódásokat eredményezhet. Előfordulhat, hogy képernyőket vagy lapokat kell hozzáadnia a vetítések élénkebbé tételéhez.

8. Szinkronizálja a karácsonyi fényeket a zenével

A végső lépés az egyéni karácsonyi fények zenével való szinkronizálása. A jó hír az, hogy ez nem olyan bonyolult, mint gondolnád.

A számítógépen futó szekvenáló szoftverek – például a Vixen, a Light-O-Rama vagy az xLights – vezérlik a fényfüzéreket. Először elmondja a szoftvernek a ház alakját és a lámpák elhelyezkedését. Ezután programozhatja őket egy idővonal mentén, szinkronizálva a fényeffektusokat a kiválasztott zeneszám kulcspontjaival.

A legfinomabb vezérlés és a legjobb effektusok elérése érdekében célszerű címezhető RGB-fényeket használni, ahol minden képpont külön-külön beállítható. Ebben az esetben egy vagy több egykártyás számítógép vagy mikrokontroller csatlakozik a lámpák és a fő számítógép közé.

Készítse el saját egyedi karácsonyi fényeit

Most már ismeri az alapokat, és elkezdheti saját, egyedi karácsonyi fényműsorának elkészítését otthonában. Bármelyik módszert is választja, nem olyan nehéz, mint azt várná, és valami látványosat alkothat az ünnepekre.