Hogyan írjunk felhasználói történeteket a Jira-ban

A webalkalmazás/szoftver létrehozása több, mint pusztán kódolás és az alkalmazás elindítása.

Különféle lépésekre van szükség, mint például a szükségesség megértése, a tervezés, a tesztelés, a finomítás és az alkalmazás végső kiadása.

Az általunk látott webalkalmazások némelyike ​​bonyolult volt megérteni a fejlesztési folyamat során. Szerencsére összetett folyamatok, ötletek vagy koncepciók megjelenítése során könnyen megemészthetőek.

A felhasználói történetek elengedhetetlen összetevői a szoftverfejlesztési útnak, mivel segítik a funkciók vizuális leírását és a fejlesztésre szoruló elemek vagy történetek rangsorolását. Olvasson tovább, hogy megértse, hogyan hozhat létre felhasználói történeteket a Jira-ban.

Mi az a felhasználói történet

A felhasználói történet egy webalkalmazás/szoftver-szolgáltatás általános magyarázataként írható le, amelyet a végfelhasználó szemszögéből írtak. Érdemes megjegyezni, hogy a felhasználói történetek nem szoftverkövetelmények. Az ilyen történetek azonban informálisak, és annak szemléltetésére készültek, hogy az ilyen funkciók hogyan biztosítanak értéket a végfelhasználók számára.

A felhasználói történetek alapstruktúrája

A felhasználói történetek a „teendő” listák, amelyek segítenek meghatározni a projekten végzett munka során követendő lépéseket. A felhasználói történetnek meg kell ragadnia egy termékkövetelmény „ki”, „mit” és „miért” kérdését. Az ilyen történetek rövidek, ahol minden elem 10-15 szót tartalmaz. Ezek a lépések segítenek abban, hogy a termék és a folyamat megfeleljen a kívánt követelményeknek.

Ron Jeffries szerint minden felhasználói sztorinak tartalmaznia kell a 3C-t, amely a „kártya, beszélgetés és megerősítés” jelölést jelenti. Most írjuk le a 3C-ket, amelyeket figyelembe kell venni a felhasználói történetek Jira nyelven írásakor.

Kártya

A felhasználói történeteket eredetileg fizikai kártyákra vagy Post-it jegyzetekre írták. Mostantól modern kártyáink vannak, amelyeket egyszerűen testre szabhatunk, amikor Jira-ban írunk felhasználói történeteket. A kártya azonban csak néhány információt tartalmaz a követelményről. A kártya elegendő információt tartalmaz ahhoz, hogy megértse a szükségességet.

  Az alkalmazások időkorlátjának beállítása és az alkalmazások blokkolása Androidon

A kártya olyan fontos részleteket is tartalmazhat, mint a funkcióhoz kapcsolódó prioritás és költség. A terméktulajdonos vagy a projektmenedzser átadja a történetkártyát a fejlesztőknek, miután minden részletet rögzítettek.

Beszélgetés

Miután a kártyát felhasználták a Felhasználói történet megfogalmazására, beszélgetés következik az érintett felek között. A felhasználói történetben szereplő követelményt meg kell vitatni és finomítani kell, mielőtt azt közölnék a fejlesztőkkel.

Az együttműködést a terméktulajdonosok, a Scrum mesterek, a fejlesztők és az érdekelt felek közötti beszélgetések is elősegítik. Különböző érdekelt felek osztják meg gondolataikat és véleményeiket ezeken a beszélgetéseken a tervezési fázistól egészen addig a pontig, amíg a felhasználói történetet kiválasztják a megvalósításhoz. Ezek a beszélgetések lehetnek szóbeliek, és időnként alátámasztó dokumentumokkal is rendelkezhetnek.

Megerősítés

A beszélgetések napokig vagy akár hetekig is eltarthatnak. Azonban előfordulhat kétség, ezért megerősítésre van szükség. Felvehet néhány kritériumot, amelyek egy adott mértéket adnak meg elfogadási feltételként. Ezek a mértékek felsorolásként is felírhatók a történeten belül.

A megerősítés átvételi tesztek formájában történik. Az ilyen teszteknek meg kell határozniuk az alapvető követelményeket, és segíteniük kell a létrehozott termék tesztelésében annak megállapítására, hogy az megfelel-e a szabványoknak. A terméktulajdonos határozza meg az elfogadási feltételeket. Másrészt a fejlesztők feladata az elfogadási kritériumok megvalósítása.

Felhasználói történet írásának célja

  • Segít a tervezőknek, a terméktulajdonosoknak és a fejlesztőknek a végfelhasználókat szem előtt tartva gondolkodni. A modern termékeknek mindig figyelembe kell venniük, hogy a végfelhasználók hogyan lépnek kapcsolatba a termékkel. A User Story egy kiváló megközelítés, amely kiemeli a végfelhasználók útját a termék tervezése és fejlesztése során.
  • Egyszerű és rugalmas formátuma van. A Jira felhasználói történeteinek nem kell bonyolultnak lenniük. Az egyszerű formátum biztosítja, hogy az összes részletet a lehető legkevesebb szó használatával rögzítse. Az igények is változnak, ahogy a rendszer/szoftver alkalmazás növekszik, és ezért a User Story rugalmasan alkalmazkodik az ilyen változásokhoz.
  • A csapat ugyanazt a nyelvet beszéli. Egy tipikus fejlesztőcsapatnak lehetnek terméktulajdonosai, tervezői és fejlesztői. A User Story egy jó eszköz, amely biztosítja, hogy a csapat minden tagja megértse a szükségességet és a végső célokat.
  • A felhasználói történetek lehetővé teszik az együttműködést. A felhasználói történetek határozzák meg a végső célokat. A csapat így együtt tud dolgozni és eldönteni, hogyan szolgálja ki a legjobban a végfelhasználót és érje el a kitűzött célokat.

A felhasználói történetek írása során követendő bevált módszerek

#1. A Felhasználót egyértelműen meg kell határozni

A munkát csak a felhasználó azonosítása esetén szabad elvégezni. A szolgáltatást kérő felhasználó lehet külső felhasználó, ügyfél vagy termékmenedzser. A felhasználó időnként a fejlesztés tagja lehet, miután észrevesz egy olyan funkciót, amelyen dolgozni kell.

  18 legjobb visszaút-gép alternatíva

A felhasználó a következőképpen jelenik meg:

„Mint a [Username]……”

Például: „Bérlőként…….”, vagy „Bérbeadóként…”.

#2. A felhasználói történeteknek meg kell ragadniuk az igényt

Néhány kérdést fel kell tenni: a Felhasználó meg akar-e osztani egy képet a termékekről a barátaival, vagy szeretné látni a múltban vásárolt termékek történetét? Az ilyen kérdések segítenek a termékcsapatnak megérteni, mit kell létrehozniuk.

Ebben a szakaszban gyakori hiba a megoldás bemutatása. A User Story azonban nem tartalmazhat megoldást. Termékfejlesztőként a felhasználókkal kell együttműködnie, amikor felhasználói történeteket ír a Jira-ban, hogy megragadja igényeiket, de kerülje az elhamarkodott következtetések levonását.

Az igényt a következőképpen ábrázoljuk: „Mint a [USER NAME]: Meg tudom csinálni [ACHIEVE SOMETHING]…”

Például: „Bérbeadóként: látom a havi bérleti díj beszedésének bontását…”

#3. Minősítő nyilatkozatnak kell lennie

Egyszerűen bemutathatja a minősítő állítást egy olyan kifejezéssel, mint például „úgy, hogy”. Egy funkciót nem csak egy alkalmazáshoz adnak hozzá, de a funkciónak értéket is kell hozzáadnia.

A minősítő nyilatkozatot úgy is bemutathatja;

„Mint a [USERNAME] Meg tudom csinálni [ACHIEVE SOMETHING]szóval [VALUE STATEMENT]…”

Például;

„Bérbeadóként: látom a havi lakbérbeszedés bontását, így tervezhetem a kiadásaimat.”

A minősítő nyilatkozat megindokolja, hogy a termékcsapatnak miért kell dolgoznia a javasolt funkción.

#4. A felhasználói történetnek függetlennek kell lennie

Minden létrehozott felhasználói történetnek az üzleti értékek független és különálló halmazát kell képviselnie. Így növekményes értéknek kell lennie, amikor a fejlesztők implementálják a felhasználói történetet.

#5. Tegye tárgyalhatóvá a felhasználói történetet

A felhasználói történet végcélja egyértelműen leírható. A kitűzött célok elérésének folyamata azonban tárgyalható legyen. A felhasználói történetnek lehetővé kell tennie a terméktulajdonos és a fejlesztői csapat számára, hogy tárgyaljanak a funkcionalitás vagy a szolgáltatás irreális korlátozásainak elkerülése érdekében.

#6. Egyszerűnek és kicsinek kell lennie

Ha az adott sprintcikluson belül szeretné elérni a kitűzött célokat, akkor a Jira-i felhasználói történeteit kicsinyítse. Ha túl bonyolult történeted van, az azt jelzi, hogy tovább kell bontanod.

Lépésről lépésre a felhasználói történet létrehozásának folyamata a Jira-ban

A Jira a modern világ egyik legjobb projektmenedzsment eszköze. A Jira-t eredetileg hibák és problémák nyomon követésére használták, de mára agilis szoftverfejlesztő eszközzé fejlődött a fejlesztőcsapatok számára.

  Kéttényezős hitelesítési kód generálása Linuxon az Authenticator segítségével

Az alkalmazás ügyes funkcionalitása és a különféle alkalmazásokkal való egyszerű integráció miatt érdemes felhasználói történeteket írni Jira nyelven. Kövesse ezeket a lépéseket az első felhasználói történet létrehozásához

#1. Jelentkezzen be / hozzon létre Jira fiókot

Ha már rendelkezik Jira-fiókkal, jelentkezzen be, és lépjen a 2. lépésre. Ha azonban nincs Jira-fiókja, ingyenesen létrehozhat egy Jira-fiókot. Töltse ki a részleteket, és kövesse az oktatóanyagokat az első projekt beállításához. Ha készen áll a fiókja, ugorhat a 2. lépésre.

#2. Hozzon létre egy problémát

A problémák az egyes elvégzendő munkák nyomon követésére szolgálnak. Kattintson a „Létrehozás” ikonra a Jira irányítópult felső navigációs sávjában.

#3. Mondja el felhasználói történetét

Írja le a problémát a leírás részben. Ennél a példánál a leírásunk a következő: „Felhasználóként fontos ajánlatokat szeretnék megosztani, hogy barátaim/családtagjaim profitálhassanak.”

#4. Csatolja a kapcsolódó fájlokat

Egyes feladatokhoz fájlokra lehet szükség. A felhasználói történetünk azonban nem tartalmaz képet, ezért ezt a lépést kihagyjuk.

#5. Adj hozzá leírást

Ez a rész részletesen leírja a funkciót. Esetünkben leírhatjuk azokat a közösségi média platformokat, ahol meg lehet osztani a termékeket.

#6. Rendelje hozzá a feladatot

A feladat automatikusan hozzá van rendelve a történet készítőjéhez. Azonban, ha csapatban dolgozik, más személyhez is hozzárendelheti a problémát.

#7. Állítsa be a feladat prioritását

Amikor felhasználói történeteket ír a Jira programban, beállíthatja a prioritást Legmagasabb, Magas, Alacsony vagy Legalacsonyabb értékre. A „Magas” lehetőséget választottuk közösségi média megosztási funkciónkhoz.

#8. Tegye közzé a felhasználói történetet

Mivel először hozza létre a felhasználói történetet, nem lesz sok funkciója. Nyomja meg a „Létrehozás” gombot, és a felhasználói története készen áll a megtekintésre.

Becsomagolás

A felhasználói történetek megírása a Jira programban nem kell, hogy nehéz legyen, ha követi a fenti lépéseket. A Jira útmutatókat és oktatóanyagokat is tartalmaz, amelyekre mindig hivatkozhat, ha elakadt.

Ez az agilis módszertani útmutató is érdekelheti.