Hogyan induljunk el a közösségi média méregtelenítésén

Ha volt valaha is jobb ok arra, hogy egy kicsit eltávolodjunk a közösségi médiától, 2020 számos ilyen lehetőséget adott nekünk. Bár a társadalmi távolságtartásra vonatkozó irányelvek és az utazási tilalmak miatt ez nagyszerű eszköz a másokkal való kapcsolattartáshoz, a platformok mérgezővé váltak; a sok vita és a pimasz billentyűzetharcosok mellett talán jót tenne a mentális egészségének, ha megnézné egy kicsit.

A technológia eredeti célja az volt, hogy megkönnyítse életünket. Legyen szó akár problémák megoldásáról, automatizálásról, termelékenységi előnyökről vagy azonnali kommunikációról. Valahol az út során ezt a célt alárendelték, és most a technológia annyit akadályoz, amennyit segít. A közösségi média kiváló példa erre.

Ebben a cikkben áttekintünk néhány hasznos dolgot, amelyekkel valójában megpróbáltunk méregteleníteni a közösségi médiát. Normális, ha úgy érzi, hogy ez lehetetlen, de sokféleképpen lehet egyensúlyt elérni az Ön számára jól működő interaktív alkalmazásokkal.

A közösségi média árnyoldalai

Úgy tervezték, hogy segítsen nekünk kapcsolatban maradni barátainkkal, megosztani az életünket, és társaságibbak legyünk, a felhasználók most magányosabbak és boldogtalanabbak, mint valaha. A társadalmi bizonyítással együtt megjelent a társadalmi összehasonlítás is, az a bosszantó szokás, hogy magunkat más emberekhez hasonlítjuk, vagy mások saját magukhoz vagy saját elképzeléseikhez hasonlítanak minket. Ez rendben van, ha te kerülsz a csúcsra, de nem olyan jó, ha nem.

Szeretnél felvidítani a barátaid? El kell dobni ezt a hangulatot? Ne lépj be a közösségi médiába. Egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy minél több időt tölt a közösségi médiában, annál boldogtalanabb lesz. A Pittsburghi Egyetem 1787 amerikai felnőttet kérdezte meg közösségi média szokásairól. Azt találták, hogy minél többen használják a közösségi médiát, annál boldogtalanabbak.

A közösségi média méregtelenítés előnyei

A depresszión, a kisebbrendűségi érzésen, a negatív összehasonlításokon és a napi majdnem két óra semmittevésön kívül milyen előnyei vannak a közösségi média méregtelenítésének?

Több szabadidő

Könnyű órákat veszíteni a hírfolyamok görgetésével, megjegyzésekkel és videók nézésével. De ha egyszer kilépsz a közösségi média kábulatából, rájössz, mennyi munkát kell még elvégezned. Ez az állandó görgetés és a termelékenység hiánya valójában súlyosbíthatja a szorongást és a depressziót.

A közösségi média kiiktatása megszünteti az általunk annyira megszokott esztelen görgetést. Észre fogja venni, hogy több szabadideje van a szenvedélyeinek űzésére, a barátokkal való telefonos beszélgetésekre vagy akár a jógára. Normál körülmények között nem könnyű produktívnak maradni (főleg, ha depresszióban szenved, ami ebben az évben nagyon gyakori). Tehát, ha leteszi a telefont és unatkozik egy kicsit, az segíthet elérni bizonyos célokat és elintézni a dolgokat.

  A Systemd használata szolgáltatások listázásához

Megelégedés

Az elégedettség felé vezető utunk majdnem olyan végtelen, mint a megvilágosodásra való törekvésünk, de nem kevésbé értelmes. Az elégedettség felé vezető út akkor kezdődik, amikor felhagysz azzal, hogy magadat másokhoz hasonlítod, és nem keresel kívülről való megerősítést.

Mindannyian hajlamosak vagyunk életünket vagy eredményeinket másokhoz hasonlítani. Ha ebből a lehető legtöbbet eltávolítjuk az életünkből, elkezdjük értékelni életünket olyannak, amilyen valójában.

Az is nagyon segít, ha kizárólag azokra a dolgokra koncentrálsz, amelyeket irányíthatsz, azokra a dolgokra, amelyek közvetlenül előtted állnak, és csak azokra a dolgokra, amelyek közvetlenül érintenek téged. A közösségi média kikapcsolása segít elengedni sok olyan problémát, amelyek valójában nem a tiéd.

Több magánélet

A közösségi hálózatok hihetetlenül invazívak. Csak akkor veszed észre, hogy mennyi mindent tudnak és tudni akarnak rólad, amikor elkezded a fiókok bezárását. Mindent tudni akarnak rólad, az életedről, a barátaidról, a szokásaidról és még sok másról. Ezeket az adatokat sem védik pontosan, és gyakran megosztják a hálózatok között.

Például tudtad, hogy a WhatsApp megosztja az adataidat a Facebookkal? Ha magánéletet szeretne, a fiókok leállítása nagyszerű módja annak, hogy ezt az érzést elérje.

Újrakapcsolat a való világgal

Túl könnyű csatlakozni az internethez, és soha nem megy ki, csak dolgozni. Ha visszavonul a közösségi médiától, és kinéz az ablakon, megmutatja a külvilágot. Kicsi dolog, de hihetetlenül értékes.

Tekintettel arra, hogy ma minden történik a világon, nagyon nehéznek tűnhet kapcsolatba lépni másokkal. De még egy rövid séta a napsütésben javíthatja közérzetét.

Érvényesítés keresése

Ha van valami, amit mindannyian szeretünk, az az a kis értesítési ikon. Tudatja velünk, hogy valami jót tettünk. Egy bejegyzés, egy megjegyzés, bármi, az értesítési ikon mindig ott van, hogy jobban érezzük magunkat. Sajnos ez azt is jelenti, hogy másokra hagyatkozunk, hogy megmondják nekünk, hogy érdemesek vagyunk, jó munkát végeztünk, vagy megerősítik, hogy véleményünk „helyes”.

Tehát ez idővel állandó érvényesítési igénysé válik, és végül erősen rabja lesz az értesítési ikonnak. Olyannyira, hogy lemaradsz az előtted álló jó dolgokról, amikor azt keresed.

Hogyan lehet sikeresen méregteleníteni a közösségi médiából

Minden új vállalkozás megkezdése a legegyszerűbb. A lendület fenntartása és annak átlátása itt van a nehézségben. Íme néhány biztos stratégia annak biztosítására, hogy a közösségi médiában végzett méregtelenítés sikeres legyen. Használja ezen tippek némelyikét vagy mindegyikét, hogy kilépjen a közösségi médiából, és visszaszerezze az irányítást saját élete felett.

Nem minden tipp működik mindenkinek, ezért alakíts ki egy olyan stratégiát, amely az Ön számára megfelelő. Sok sikert hozzá!

Ismerje fel a triggereket

Ha komolyan szeretnél kilépni a közösségi médiából, akkor megfelelő gondolkodásmódra van szükséged. Először is fontolja meg, miért szereti az adott alkalmazást. Mi késztet arra, hogy ilyen gyakran ellenőrizd? Mi fog hiányozni belőle? Mit érzel, miután kinyitottad? És végül: valóban jót tesz?

Az egyik ok, amiért a méregtelenítés órákon belül kudarcot vallana, az az, hogy nem voltál felkészülve arra, hogy kezeld az egyik szempontot, ami miatt visszatértél. A barátokkal való beszélgetés, a hobbikkal és útmutató videókkal való lépéstartás, a hírek megtekintése stb. mind olyan dolgok, amelyekkel először foglalkoznod kell.

  Xbox One, PlayStation 4 vagy Nintendo Switch ajándékkártya beváltása

Tudd, mivel állsz szemben

A közösségi médiát a függőséghez hasonlították. A tudósok úgy vélik, hogy ugyanazokat a dopaminreceptorokat, amelyeket más függőségek gerjesztenek, a közösségi hálózatok is felkeltik. Tehát a közösségi média méregtelenítése valóban méregtelenítés.

Jelenleg az a közhiedelem, hogy körülbelül 100 napba telik a dopaminfüggőségi ciklus megtöréséhez. Ezért legalább ennyi időre kell terveznie, hogy valóban megszabaduljon a szokásától. Azt sem szabad alábecsülni, hogy néha milyen nehéz lesz.

Törölje az alkalmazásokat és a könyvjelzőket

Úgy kell kezdened, ahogyan szeretnéd folytatni. Távolítsa el a közösségi média alkalmazásokat telefonjáról, táblagépéről, laptopjáról, számítógépéről és bárhonnan, ahol eléri őket. Távolítsa el a könyvjelzőket a böngészőből, és győződjön meg arról, hogy nincs egyszerű módja a hálózatok elérésének.

Még nem kell törölnie fiókjait, ez később történik. Az alkalmazások eltávolításával megnehezítette a közösségi médiához való hozzáférést, és most már tudatos erőfeszítést igényel a bejelentkezés, ami lehetőséget ad az akaraterő gyakorlására.

Miután eltávolította az alkalmazásokat és a könyvjelzőket, észreveheti, hogy feloldja telefonját, csak érintse meg a Facebook ikont (vagy a Snapchat, Instagram, Twitter stb.) ikont. Ennek a tudatosságnak a megteremtése azt jelenti, hogy valóban láthatja, milyen ész nélkül éri el a közösségi médiát.

Kérjen egy kis segítséget, ha szüksége van rá

Ha úgy érzi, hogy az akaraterő elhalványul, vagy folyamatosan kísértést érez, hogy bejelentkezzen a közösségi médiába, használjon szoftveres eszközöket. A böngészőbővítmények vagy a webszűrők segíthetnek blokkolni a közösségi médiához való hozzáférést, ha nehéznek találja. Webes alkalmazások, mint pl Önuralom vagy Fókusz segíthet abban, hogy produktív maradjon anélkül, hogy kísértést érezne a közösségi hálózatok ellenőrzésére.

Készülj fel unalmad beteljesítésére

Az egyik legnehezebb dolog a függőségben az az érzés, hogy hiányzik az a tevékenység, amelytől visszavonul. Ennek elkerülése érdekében, amennyire csak lehetséges, töltse ki valami élvezetesebbvel a közösségi médiában töltött időt. Például engedjen meg magának két plusz órát játékra, társasági életre, sétára, futásra, kerékpározásra vagy bármi másra.

Ha ezt az állásidőt valami pozitívabbra cseréli, könnyebb lesz megbirkózni. Ahelyett, hogy azt érezné, hogy hiányzik, és semmi más, továbbra is úgy érezheti, mintha lemaradna, de az az érzés, hogy ehelyett valami pozitívat tehet, segít levenni a helyzetet.

Kövesse nyomon a fejlődést

Jó oka van annak, hogy a támogató csoportok érméket vagy érmeket adnak egy személy előrehaladásának megünneplésére. Segítenek megmutatni nekünk, meddig jutottunk, és megerősítik, hogy sikeresek vagyunk. Az idő megjelölése a továbblépésről és az eredmények megünnepléséről szól. A haladás naptáron vagy más kijelzőn történő nyomon követése mutatja az előrehaladást. Segít a továbblépésre összpontosítani, miközben megünnepelheted, amit elértél.

Jutalmazd meg magad

A függőség leküzdésének nagyon hatékony módja, ha megjutalmazod magad a tanfolyam megtartásáért. Bontsd fel kezelhető darabokra. Kis jutalom egy napért, valamivel nagyobb jutalom egy hétért, valami szép egy hónapért stb. Az, hogy a jutalom pontosan milyen formát ölt, teljes mértékben az Ön tetszései és nemtetszéseitől függ.

  A Gkill használata a Linuxon futó problémás programok leállítására

Természetesen a jutalmak természetesen akkor is megérkeznek, ha egy lépés megtétele után jobban érzi magát, ezért adjon időt magának, hogy learassa.

Győzd le a FOMO-t

A közösségi média méregtelenítésének egyik kulcsfontosságú aspektusa a Fear Of Missing Out (FOMO). Ez egy erőteljes pszichológiai motiváció, amely rávesz bennünket, hogy értékeljük azokat a dolgokat, amelyek valójában nem olyan fontosak, pusztán azért, mert úgy tűnik, hogy mások élvezik őket. A FOMO leküzdésének egyik módja, ha számba veszed, mi az, ami igazán fontos számodra, és hogy a közösségi média számos aspektusa számít-e egyáltalán az élet nagyszerű tervében.

Egészséges kapcsolatot ápolhat a közösségi médiával

Egy dolog, amit észrevettünk a méregtelenítés során, hogy valójában mennyire szükségünk van (igen, valóban KELL) a közösségi médiára. Függetlenül attól, hogy munkára, iskolára, vásárlásra vagy csoportokkal való interakcióra használja, csúnyán kudarcot fog vallani, ha rájön, hogy valóban rendelkeznie kell ezzel az alkalmazással.

Szerencsére feltártunk néhány dolgot, hogy segíthessünk azoknak, akiknek úgy kell visszavágniuk, hogy a kapcsolatokat nem kell teljesen elvágni.

Képernyőidő

Mind az Android, mind az iOS lehetőséget nyújt időkorlátok beállítására az alkalmazásokban. Állítsa be az időt napi 15 percre, és az alkalmazás figyelmezteti Önt, és bezárja, ha elérte ezt az időkorlátot. Sajnos ez az időkorlát nagyon egyszerűen megkerülhető, így előfordulhat, hogy nem működik olyanok számára, akik valóban elszánják magukat a görgetés mellett.

Használjon másik eszközt

Ha rendszeres időközönként be kell jelentkeznie (csoportos projektje van, adminisztrátor vagy egy csoportban, vagy van egy családtagja, aki beteg), törölje le az alkalmazásokat mobileszközéről, de maradjon bejelentkezve asztali számítógépén.

Ez azt jelenti, hogy továbbra is kapcsolatban maradhat, de ez elég kényelmetlen ahhoz, hogy ne kezdjen el ész nélkül görgetni.

Követés megszüntetése

Számos módja van a sütemény elkészítésének és elfogyasztásának. Jobb kapcsolatot ápolhat a közösségi médiával, ha leállítja a mérgező anyagok követését. Ha olyan híroldalakat, barátokat és még csoportokat is követ, amelyek aggodalomra adnak okot, mindennek el kell mennie.

Ezután válassza ki, mely közösségimédia-alkalmazások valók az Ön számára, majd szabja testre azokat. Mind a Pinterest, mind a Reddit kiválóan alkalmas új dolgok megtanulására, miközben lehetőséget ad a negatív dolgok minimalizálására. Ha valóban rabja a görgetésnek, próbáljon ki egy olyan alkalmazást, amely segít abban, hogy produktív maradjon anélkül, hogy szükségét érezné a folyamatos frissítésnek, görgetésnek és tevékenységnek.

Maradj kapcsolatban

Ha egyszer letöröd a közösségi média függőségét, meg fogsz lepődni azon, hogy mennyi valódi interakciót folytat még olyan emberekkel, akikkel egykor nagyon közel állt. Létrehozhat csoportos üzenetet a családjával, vagy egyszerűen több szöveget küldhet és több telefonhívást kezdeményezhet, mint korábban.

A közösségi média méregtelenítése

Nem fogok úgy tenni, mintha a közösségi média méregtelenítése egyszerű lenne. Első kézből tudom, milyen nehéz lehet elsőre abbahagyni a telefon ötpercenkénti ellenőrzését vagy a böngésző frissítését, hogy megnézze, vannak-e értesítései. Mindazonáltal elmondom, hogy lehetséges, sokan megtették ezt, és szinte általánosan pozitív dolognak tartják a sikeres méregtelenítést végzők. Én magam is közéjük tartozom.

Semmi sem könnyű, ami érdemleges, de néha tényleg ezt a nehezebb utat érdemes megtenni.