Hogyan indítsa el saját tanácsadói vállalkozását lépésről lépésre

A tanácsadó vállalkozások értékes útmutatást nyújtanak más vállalkozásoknak és magánszemélyeknek problémáik megoldásához, valamint személyes és szakmai mérföldkövek elérésében.

Napjainkban a tanácsadói ágazat az elmúlt néhány évben gyors lendületnek van tanúja világszerte.

A Statista szerinta globális tanácsadói ágazat a becslések szerint 2020-ra eléri a 132 milliárd US$-t. Csak az Egyesült Államokban csaknem 2 millió ember dolgozott ezen az ágazaton belül.

Rengeteg startup, kisvállalkozás, sőt olyan vállalkozás is létezik, amelyek nehezen kezelnek bizonyos területeket, mint például a marketing, a biztonság, a megfelelőség, az üzemeltetés, a pénzügy stb.

Hasonlóképpen, a diákoknak és más egyéneknek szükségük van valakire, aki eligazítja őket karrierjük és személyes utazásaik során. Ezt egy tanácsadó meg tudja tenni Önért.

Tehát, ha saját tanácsadói vállalkozást szeretne indítani, olvassa el ezt a cikket.

Engedje meg, hogy megismertessem Önnel a tanácsadói vállalkozás fogalmát, típusait, és hogyan indíthat önállóan tanácsadói vállalkozást.

Mi az a tanácsadó vállalkozás?

A tanácsadó vállalkozás olyan cég vagy professzionális szolgáltató, amely egy adott területen szakértői szintű útmutatást, megoldást vagy tanácsot ad vállalkozásoknak és magánszemélyeknek személyes és szakmai céljaik elérésében.

Ez a fajta vállalkozás lehet induló (mint például a GrowthGirls és a Bain & Company), kis- és középvállalkozás (például a PixelPlex és a Webtronic Labs) vagy egy vállalat (például a Deloitte és a PwC).

Tanácsadói vállalkozást indíthat különböző területeken, például marketing, HR, üzemeltetés, pénzügy, mérnöki, egészségügyi, IT, jogi stb. Konzultálhat a márkákkal a termékfejlesztés, a működés javítása, a HR gyakorlatok, a vállalati stratégia és a marketing területén.

Függetlenül attól, hogy egy vállalkozás javítani kívánja általános teljesítményét, elindítani egy terméket, irányítani a csapatot vagy még többet, tanácsadó segítségét kérheti.

Ez elvezet bennünket ehhez a kérdéshez – ki a tanácsadó?

A tanácsadó a vállalkozás jellegétől és típusától függően különféle módokon segítheti a vállalkozást. Ez lehet a vállalat áttekintése, részlegeinek elemzése, a problémák és a kiváltó okok feltárása, valamint a problémák megoldására irányuló stratégia létrehozása.

Az értékesítési számok növelésétől a költségek csökkentéséig és az üzlet új piacokra való kiterjesztéséig a tanácsadói vállalkozás minden lépésben segíthet. Friss betekintést, véleményeket és megoldásokat kínálhat a vállalatoknak az akadályok felszámolásában.

A tanácsadói tevékenység típusai

#1. IT-tanácsadó vállalkozás

A technológiai tanácsadásnak is nevezett üzlet célja, hogy segítsen más vállalatoknak elkerülni a technológia és szoftver okozta kellemetlenségeket, amelyek befolyásolhatják a termelékenységet. Ha egy vállalat ezzel kapcsolatos problémákkal szembesül, olyan megoldásokat ajánlhat, amelyeket bevezethet a működés optimalizálása és a kockázatok csökkentése érdekében.

Példák: A technológiai tanácsadók lehetnek szoftverfejlesztési/karbantartási tanácsadók, helyszíni műszaki tanácsadók, etikus hackerek, kiberbiztonsági tanácsadók stb.

Kritériumok/tapasztalat: Az informatikai vagy technológiai tanácsadóknak megfelelő végzettséggel és ismeretekkel kell rendelkezniük az IT, a technológiák, az újonnan felmerülő fenyegetések, a szoftverek, a hardverek stb.

#2. Pénzügyi tanácsadó vállalkozás

A pénzügyi tanácsadás a tanácsadás egyik legkeresettebb és legkedvezőbb formája. Manapság mindenkinek hatékonyan kell kezelnie a pénzügyeit, de nem tudja, hol kezdje, vagy mi a helyes. Segíthet a vállalkozásoknak és magánszemélyeknek jobb pénzügyi döntéseket hozni, hogy növeljék haszonkulcsukat és megtakarításaikat, miközben minimalizálják a nem kívánt kiadásokat.

  6 webhely a Twitteren megosztott képek keresésére

Példák: A pénzügyi tanácsadás lehet gazdasági tanácsadás, adománygyűjtési tanácsadás, befektetési tanácsadás stb.

Kritériumok/Tapasztalat: Senki sem válhat pénzügyi tanácsadóvá. Ez a terület megfelelő oktatási háttérrel rendelkezik, például pénzügyi mesterképzésre, CFA- vagy CA-engedélyre stb., amelyek országonként eltérőek lehetnek.

#3. Műveleti Tanácsadó Vállalkozás

Ennek a tanácsadási tevékenységnek az a célja, hogy racionalizálja a vállalat működési hatékonyságát, hogy hosszú és rövid távú célokat érhessen el. A működési teljesítmény javítása érdekében áttekintheti egy vállalat működését, kutatásokat végezhet, és stratégiákat javasolhat.

Példák: HR üzemeltetési tanácsadás, termelési tanácsadás, telepítési tanácsadás, értékesítési és marketing tanácsadás stb.

Kritériumok/tapasztalat: Az üzleti, pénzügyi és közgazdasági végzettséggel rendelkező személyek ideálisak ehhez a vállalkozáshoz. Több cég működésének irányításában vagy saját cégalapításban is szerezhet tapasztalatot.

#4. Stratégiai Tanácsadó Vállalkozás

A stratégiai tanácsadó üzlet magában foglalja a vállalat igazgatóival és felsővezetőivel való kapcsolattartást, és segít nekik jobb döntéseket hozni.

Néha az üzletvezetőknek valaki segítségére van szükségük ahhoz, hogy eligazodjanak az üzlet különböző aspektusaiban, amelyek kritikusak a növekedésük és a piacon való fennmaradásuk szempontjából. Ezek lehetnek a pénzügyek, az üzleti stratégia, a jogszerűségek stb. Itt segíthet nekik szakértelmével és magas szintű gondolkodásával.

Példa: Mivel a stratégiai tanácsadás tág kategória, tanácsadói vállalkozását olyan szakterületeken alapíthatja meg, mint a pénzügyi stratégiai tanácsadás, az üzleti stratégiai tanácsadás stb.

Kritériumok/Tapasztalat: Ez egy nagy téttel bíró szerepkör, ezért az ilyen típusú vállalkozásokhoz MBA végzettséggel vagy megfelelő végzettséggel rendelkező szakembereket kell felvennie. Ezenkívül legalább 5 éves stratégiai tanácsadói tapasztalattal kell rendelkeznie.

#5. HR tanácsadó vállalkozás

Humánerőforrás- (HR) tanácsadóként segíthet a vállalkozásoknak és magánszemélyeknek a munkaerő kezelésében. Útmutatást adhatsz nekik abban, hogyan alkalmazhatnak jó tehetségeket, hogyan könnyítsék meg a beiskolázásukat, és hogyan fejlesszék készségeiket képzéseken keresztül. Ezenkívül elmondhat nekik hatékony módszereket az alkalmazottak termelékenységének és elégedettségének növelésére, hogy lojálisabbá váljanak.

Példák: A HR-tanácsadásban leszűkítheti szakterületét, és olyan szerepeket vállalhat, mint a toborzási tanácsadó, a javadalmazási tanácsadó stb.

Kritériumok/Tapasztalat: Általánosságban elmondható, hogy a HR-szakemberek sok országban szereznek bachelor- vagy mesterképzést adminisztrációból (BBA vagy MBA). Bizonyos munkakörökhöz a vállalatok megfelelő végzettséggel nem rendelkező HR-tanácsadókat is alkalmaznak, ha részt vettek tanfolyamokon és HR-szakképesítést szereztek.

#6. Marketing Tanácsadó Vállalkozás

A marketing tanácsadás napjainkban népszerű vállalkozási forma. Mivel az internet a világ szinte minden sarkában elérhető, a marketing könnyebbé vált, függetlenül attól, hogy egy bizonyos csoportot vagy régiót céloz meg.

Marketingtanácsadóként számos szolgáltatást kínálhat organikus vagy fizetett marketing formájában. Stratégiájával segíthet a márkáknak növelni eladásaikat és hírnevét. Készíthetsz nekik tartalmi darabokat, futtathatsz hirdetéseket különböző közösségi média csatornákon stb.

Példák: Tartalommarketing tanácsadás, e-mail marketing, influencer marketing, fizetett marketing tanácsadó stb.

Kritériumok/Tapasztalat: Marketingre jelentkezők felvételekor kereshet olyan embereket, akik marketing szakos alapfokú végzettséggel vagy releváns tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen. Tehát, ha van marketing tapasztalata bizonyított rekordokkal, akkor elindíthatja ezt a vállalkozást.

A kis- és középvállalkozásoknak gyakran jogi tanácsadóra van szükségük annak biztosítására, hogy a vállalat betartsa a működése szerinti régióban érvényes jogszabályokat. Segíthet nekik abban is, hogy legálisak maradjanak, amikor más régiókra lépnek át, vagy új stratégiákat dolgoznak ki.

Kritériumok/Tapasztalat: Jogi tanácsadóként üzleti jogi végzettséggel kell rendelkeznie. A jogi tanácsadásban szerzett tapasztalat is kívánatos, hogy ügyfelei mindig betartsák a vonatkozó jogszabályokat. Ehhez mélyebb ismeretekkel kell rendelkeznie a különböző régiók és országok törvényszerűségeiről, nagyobb fókusz és kutatási képességek szükségesek ahhoz, hogy a legjobb megoldást kínálhassák.

  iPhone töltése az új MacBook Pro segítségével

#8. Compliance Consulting Business

Ez hasonló a jogi tanácsadáshoz. A világszerte növekvő adatvédelmi aggályok miatt ma minden vállalkozásnak meg kell felelnie a helyi és szövetségi törvényeknek. Segít elkerülni a büntetéseket és a jó hírnév elvesztését. Itt jönnek be a megfelelőségi tanácsadók, hogy megmentsék a vállalkozásokat.

Kritériumok/tapasztalat: Ha megfelelőségi tanácsadást szeretne végezni, jogi vagy üzleti adminisztrációs alapképzésre van szüksége. Ehhez kapcsolódó területekre is szüksége van ahhoz, hogy tisztában legyen a különböző országok és régiók törvényeivel és rendeleteivel.

#9. Közösségi média tanácsadó vállalkozás

A közösségi média marketing a marketing egyik formája, amely a közösségi média erejét kihasználva ösztönzi a vállalat marketingtevékenységét. Célja, hogy növelje a vállalat elérését azáltal, hogy népszerűvé teszi termékeit a különféle közösségi média platformokon, például az Instagramon és a Facebookon (Meta) stb., amelyeket az emberek manapság gyakran használnak.

Erről a tanácsadási üzletről külön beszélünk, mert valószínűleg ez az egyik leghatékonyabb és legszélesebb körben használt marketingforma jelenleg.

Kritérium/Tapasztalat: Az ezen a területen szerzett tapasztalat sokkal hasznosabb, mint egy egyszerű diploma. Tudnia kell, hogyan használhatja a különböző közösségi média platformokat a lehető legteljesebb mértékben, és olyan stratégiákat kell kidolgoznia, amelyek elősegítik a márkák növekedését rajtuk.

#10. Értékesítési Tanácsadó Vállalkozás

Az ilyen típusú tanácsadási üzletágban rendkívüli értékesítési készségeit felhasználhatja egy vállalat értékesítési számának és bevételének növelésére. Elemezheti az értékesítési adatokat, az előzményeket és az üzlet egyéb szempontjait, amelyek befolyásolhatják az értékesítést, és segíthetnek optimalizálni az erőfeszítéseiket a stratégiáival.

Az ügyfelek mellett stratégiákat is készíthet az alkalmazottak számára. Tanácsot adhat a vállalatoknak, hogy felerősítsék értékesítési csapatukat, ha meghallgatják a problémáikat, megoldják azokat, fejlett eszközöket biztosítanak a termelékenységhez, és jutalmazzák az elért eredményeket.

Tapasztalat: A készségek, a tapasztalat és a kommunikáció művészete jóval felülmúlja az értékesítés területén végzett minden fokozatot. Emellett buzgónak kell lennie a célok elérése érdekében, és proaktívnak kell lennie az ügyfelek kezelésében.

A fentieken kívül számos más típusú tanácsadó vállalkozás létezik – fitnesz- és wellness tanácsadók, fenntarthatósági tanácsadók, növekedési hacker tanácsadók, karrier-tanácsadók, tervezési tanácsadók, termékfejlesztési tanácsadók, vezetői tanácsadók, SEO tanácsadók, PR-tanácsadók stb.

A tanácsadás előnyei és hátrányai

Profik

  • Kevesebb befektetés: Kevesebb befektetéssel indíthat tanácsadói vállalkozást. A legjobb dolog az, hogy nem is kell feltétlenül dedikált infrastruktúrát felállítania.
  • Rugalmasság: A tanácsadás rugalmasságot kínál arra vonatkozóan, hogyan szeretné irányítani vállalkozását a munka, a helyszín, az infrastruktúra, a foglalkozni kívánt vállalkozás típusa, a kiadások stb.
  • Nagyobb haszonkulcs: Egy tanácsadó vállalkozás magasabb haszonkulcsot érhet el, ha időt és erőfeszítést tesz a megfelelő irányba.
  • Könnyen méretezhető: A tanácsadói vállalkozás könnyen méretezhető. Kezdetben független tanácsadóként dolgozhat, majd a növekedés során további tanácsadókat is alkalmazhat.
  • Felhatalmazás és tapasztalat: Egy tanácsadó vállalkozás számos lehetőséget kínál új emberek megismerésére és üzletvitelére. Minél több projekten dolgozik, annál több tapasztalatra tesz szert.

Hátrányok

  • Nincsenek juttatások: Ön nem kap olyan juttatásokat, mint az egészségbiztosítás és egyéb juttatások, mint a munkavállalók. Gondoskodnia kell a biztosításáról, a nyugdíjprogramjairól és egyéb konstrukcióiról, hogy támogassa az életét.
  • Egyenetlen munka és jövedelem: A projektek száma, amelyeken dolgozni fog, ingadozni fog, és a bevétele is.
  • Erős verseny: A tanácsadó vállalkozások rendkívül versenyképesek lettek. Tehát ki kell tűnnie a tömegből az iparágon belül azzal, hogy kivételes munkát kínál.
  • Időgazdálkodás: Kezdetben te leszel az, aki mindent intéz, ügyfeleket keres, nekik dolgozik, számlákat intéz, pénzügyeket intéz, problémákat old meg, teljesítményt ellenőriz stb.

Tanácsadó vállalkozása elindításának lépései

#1. Önértékelés

Saját tanácsadói vállalkozás elindításához hozzá kell férnie készségeihez, tudásához, erősségeihez, ötleteihez és sok máshoz. Tudását menedzsment tanfolyamok elvégzésével, valamint a szükséges készségek és bizonyítványok megszerzésével is bővítheti.

  A hely megváltoztatása Chromebookon

Ha például rendelkezik marketinggel kapcsolatos tapasztalattal vagy ismeretekkel, akkor jó lesz egy marketing tanácsadó vállalkozás indítása.

Ezen túlmenően, bármely választott tanácsadói vállalkozásnál van néhány közös készség, amelyekkel rendelkeznie kell – kommunikációs készség, ügyfélkezelési készség, csapatkezelési készség, ötletbörze, SEO készségek és még sok más.

#2. Válasszon üzleti modellt

Az üzleti modell minden vállalkozás kulcsfontosságú része. A tökéletes üzleti modell kiválasztása során gondoskodik arról, hogy teljes mértékben ismerje a feltörekvő piacokat és a megvalósítandó stratégiákat.

Az Ön üzleti modellje magában foglalja küldetésének és jövőképének összefoglalását, tanácsadó cégének áttekintését, a megcélzott iparágak listáját, a marketingstratégiák tervét, a szükséges csapatot és még sok mást. Ezen kívül el kell döntenie, hogy önállóan kíván-e indulni, korlátolt felelősségű társaságként (LLC) regisztrálni, vagy zártkörűen kíván részt venni.

#3. Kutatás alaposan

A piac idővel változik, ezért hatékonyan kell felkutatnia a jelenlegi piacot a tanácsadói vállalkozás elindításához. Segít abban is, hogy megértse, mennyi erőfeszítést tud tenni a potenciális ügyfelek vonzására.

A tanácsadás során meg kell vizsgálni, hol van a probléma, kutatást kell végezni, meg kell érteni az ügyfél elvárásait, és megfelelő tervet kell készíteni.

#4. Pénzügyi tervezés

Okosan kell megterveznie pénzügyeit, a pénz befektetésétől a monetáris célok eléréséig. Ez segít a jövőbeli kockázatok, adósságproblémák, kiadások, megtakarítások stb. kezelésében. Ezenkívül lehetővé teszi jelenlegi pénzügyi helyzetének megjelenítését és a jövőbeli pénzügyek előrejelzését.

Mielőtt elkezdené tanácsadói vállalkozását, ismernie kell az országában érvényes adózási szabályokat. Ez a választott vállalkozástípustól is függ. Ezenkívül ellenőriznie kell az engedélyeket, amelyekre szüksége van egy vállalkozás legális megnyitásához egy adott régióban.

#6. SOP-ok beállítása

Mielőtt bármilyen ügyfelet meghívna, be kell állítania a szabványos működési eljárásokat (SOP) és egy árképzési modellt, hogy ügyfele előre tudja, mit és milyen áron kínálhat.

Ha helyesen állítja be az SOP-okat, ügyfelei tudni fogják, hogy ugyanazt az eljárást követi a következetes eredmények elérése érdekében.

#7. Szerezzen be egy Office-beállítást

Irodára van szüksége vállalkozása működtetéséhez – ez lehet otthoni iroda a vállalkozás távolról történő működtetéséhez, vagy egy külön épületben. Ehhez meg kell becsülnie a szükséges területet a cég méretétől függően, tartalmaznia kell néhány kényelmi szolgáltatást, mérlegelnie kell a költségvetést, és már kész is az irodaszerkezet.

#8. Biztonságos finanszírozás

Szüksége van egy erős üzleti tervre, egy világos áttekintésre arról, hogy mit csinál a vállalkozásában, elemzi a jelenlegi piaci versenyt, és még sok mást. Ha pénzeszközeit személyes megtakarításai, kölcsönei, hitelkártyái és fix kötvényei felhasználásával fekteti be, akkor ezeket a forrásokat a céljainak megfelelő megközelítéssel kell biztosítania.

Ezenkívül pénzt gyűjthet úgy, hogy a világ minden tájáról megkéri az embereket, hogy adományozzanak, vagy kérjen segítséget befektetőktől, megmutatva a sikerhez vezető utat.

#9. Márkaidentitás fejlesztése

A márkaidentitás kialakítása elengedhetetlen megközelítés a potenciális ügyfelek vonzásához. A fejlesztéshez különféle marketinganyagokra van szükség, például üzleti fiókokra a közösségi médiában, üzleti logókra, személyes webhelyekre, promóciókra vagy hirdetésekre stb.

A márkaidentitás bizonyítja létezését. Hosszú időn keresztül nagy benyomást hagy az ügyfelekben. Ez azt jelenti, hogy ügyfelei elmentik a fejükben az Ön márkájának képét, és visszatérnek, amikor újra szükségük lesz rád.

#10. Felkerekítés, fokozás

Most minden be van állítva, így Ön készen áll a tanácsadói vállalkozás elindítására. Következő lépésként dolgozzon vállalkozása bővítésén, bővítse csapatát, hozzon ügyfeleket a világ minden tájáról, és tanuljon az út során. Koncentráljon a legjobb tanácsadásra, és folyamatosan fejlessze készségeit, hogy továbbra is vonzza a leendő ügyfeleket.

Következtetés

A tanácsadási üzletág gyorsan növekszik, és a vállalkozásoknak, különösen a kis- és középvállalkozásoknak szakértői tanácsra van szükségük egy adott területen, hogy nagyobb sikereket érjenek el. Ha van tanácsadói tapasztalata vagy végzettsége, például B.Tech, MBA stb., akkor tanácsadói vállalkozást indíthat ezen a résen, és követheti a fenti pontokat a növekedés érdekében.

Ezután az üzleti hitelek kamatairól is olvashat.