Hogyan hozzunk létre új Git-ágat, mint egy profi

Az elágazás a Git alapvető funkciója. Így dolgozhat egy adott funkción vagy szoftverkomponensen a kód feltörése nélkül.

Ez a lehetőség Önnek, mint fejlesztőnek, hogy jelentős változtatásokat hajtson végre a forráskódban, és válassza ki, mit szeretne tenni a változtatásokkal. Akárhogy is, egyesítheti őket a teljes projektben, vagy eldobhatja őket.

Ha kapcsolatba lépett a Git-tel, akkor talán már észrevette, hogy többféle módon hozhat létre ágakat. Ha Ön egy feltörekvő fejlesztő, és még nem találkozott a Gittel, a verzióvezérlő eszközök használatának ismerete jelentős időt takaríthat meg; ha nem, tegye érdekessé a fejlesztői élményt.

Ez a bejegyzés taktikailag arra készült, hogy segítsen a Git-ágak zökkenőmentes létrehozásában a meghatározott munkafolyamat részeként. Végül szilárd készségekre teszel szert, amelyeket felhasználhat a GitHub-tárolók karbantartására.

Megjegyzés: Ha Ön új fejlesztő, kérjük, nézze meg, hogyan állíthatja be GitHub-fiókját, mielőtt továbblépne. Ha ezt már megtette, lépjen a Hogyan kell szakaszra. Egy felfrissítés azonban nagyszerű lenne a tanulás megszilárdítására.

Mik azok a Git Branches-ek?

Forrás: atlassian.com

A Git ága a lerakat olyan verzióját jelenti, amely eltér a fő projekttől (minden modern verziókezelő rendszerben elérhető). Egyszerűen fogalmazva, Ön félrelép a fő fejlesztési vonaltól, és anélkül dolgozik, hogy az eredeti vonallal összezavarna.

Számos elérhető verziókezelő szoftver (VCS) használja ezt a technikát, amely magában foglalja a forráskód-könyvtár új másolatának létrehozását. Nagyobb projektek kezelésekor a forráskód replikálása eltarthat egy ideig. A dolgok jó oldala, itt a lehetőség, hogy kísérletezzen a kód módosításaival.

A Git elágazási modellje „gyilkos funkciónak” számít, és a Git saját szintjére helyezi a VCS közösség egyéb eszközei között. A Git műveleti modell egyszerű, és szinte azonnalivá teszi az elágazási műveleteket, valamint néhány váltást is. Ha elsajátítja a Git elágazási modellt, hatékony funkciókat és eszközöket nyithat meg, amelyek növelhetik fejlesztési készségeit. Szóval, mi a helyzet az ágakkal?

Miért van szükség Git Branches-re?

A Git ágak kulcsszerepet játszanak a Git verziókezelő rendszerben. Íme néhány ok, amiért szüksége van Git fiókokra:

✅ Párhuzamos fejlesztés – A modern szoftverek összetettek, és sok fejlesztő gyakran együtt dolgozik a szoftver felépítésén. Az ágak lehetővé teszik a különböző fejlesztők számára, hogy különböző funkciókon dolgozzanak. Más esetekben előfordulhat, hogy a hibákat munkaütközés nélkül javítja ki. Minden ág egy új fejlesztési vonal kapuja. Könnyedén válthat az ágak között, miközben bizonyos funkciókon dolgozik.

  Hogyan használjuk és hozzuk ki a legtöbbet belőle?

✅ Együttműködés – A Git-ágak lehetővé teszik, hogy más fejlesztőkkel közös kódbázison dolgozzon. Létrehozhat új ágakat, módosíthatja a kódot, és átküldheti őket a megosztott tárolóba, ahol más fejlesztők áttekinthetik hozzájárulásait, mielőtt egyesítenék őket a fő ágba.

✅ Kísérletezés – A git ágak segítségével tesztelheti az új funkciókat, mielőtt egyesítené a fő ágat, anélkül, hogy a fő ágat érintené. Itt a lehetőség, hogy kipróbáljon egy új megközelítést a probléma megoldásához. És ha a kód új metódusai megfelelően működnek, egyesítheti őket a fő ágba.

✅ Kiadáskezelés – A kiadások kezeléséhez fiókokat használhat. Minden egyes ágat létrehozhat egy adott kiadáshoz kötve a munkaprojektben. Ez lehetővé teszi a hibák kijavítását és változtatások végrehajtását a fő fejlesztési ág befolyásolása nélkül.

✅ Verziókezelés – Git ágakat használhat verziókészítéshez; ebben az esetben minden ág a szoftver új verzióját fogja képviselni. Fejlesztőként a legjobb, ha minden szoftverkiadáshoz ágakat használ, és követi a változásokat, amelyeket a különböző kódbázisverziók kezelésére használ.

Kezdő lépések a Git-tel – Frissítő

Most, hogy megérted a „miért”, itt az ideje, hogy új műszakot vegyél, és foglalkozz a „hogyan” kérdéssel.

A továbbiakban már be kell állítania GitHub-fiókját. Ha továbbra is szüksége van rá, kérjük, tegye meg. Ez a rész gyakorlatias.

A git checkout parancs a Gitben magában foglalja a célentitás különböző verziói közötti váltást. Egyes online fejlesztői közösségekben a „kijelentkezés” kifejezés a fizetési parancs végrehajtására utal. Ez a parancs három entitáson működik; elágazások, fájlok és véglegesítések.

Kirendeltség ellenőrzése

A git branch paranccsal ágakat hozhat létre, amelyekben a git checkout segítségével navigálhat. Amikor kijelentkezik egy fiókból, frissíti a munkakönyvtárában lévő fájlokat, hogy azok megfeleljenek az ott tárolt verziónak.

Más szóval, azt mondod a Gitnek, hogy rögzítse az összes commit-ot az ágban (módosítva a fejlesztési vonalat). A dedikált ágak használata az új funkciókhoz a fejlesztésben elmozdulást jelent a régi subversion (SVN) munkafolyamathoz képest, és megkönnyíti a kóddal való munkát a Miért van szükség ágakra részben kiemelt minden esetben.

A git checkout parancsot nem szabad összetéveszteni a git klónnal. Az első a kódverziók közötti váltáshoz, míg az utóbbi egy távoli tárolóból kéri le a kódot.

Meglévő ágak használata

Ha a lerakatnak, amelyen dolgozik, léteznek ágak, a git branch paranccsal megjelenítheti azokat a parancssori felületen.

A rendelkezésre álló ágak listája, a zöld pedig az, amelyen jelenleg dolgozik, feltételezve, hogy Windows operációs rendszert és Visual Studio Code-ot használ. Az ágak közötti váltáshoz használja a git checkout fióknevét. A „fióknév” kifejezés az Ön fióknevét jelenti, és műveletei során bármilyen elnevezési konvenciót követhet.

Git-ágak létrehozása

Tegyük fel, hogy a szoftverfejlesztés kellős közepén jár, és szeretne egy új funkciót hozzáadni. A legjobb módja ennek az, ha új ágat hozunk létre a „git ág” használatával.

  Az Emoji Mini létrehozása a Google billentyűzeten

Gyakorlatilag ezt írja be a parancssorba:

git branch branchname

Ez azt jelenti, hogy létrehozott egy elágazást a fő/fő ágról (a legtöbb esetben ezen fut az élő projekt). Az új fiók neve ebben az esetben: „fióknév”.

Az új ágra váltáshoz használja a git checkout ; lásd alább:

git checkout branchname

Ha Ön fejlesztő, aki szeret időt spórolni, mint én, létrehozhat egy ágat, és azonnal válthat rá a „git checkout” használatával a „-b” argumentum és az ág neve után. Gyakorlatilag ezt megtehette volna, hogy hasonló eredményeket kapjon, mint az előző lépéseinkben, lásd:

git checkout -b branchname

A „-b” paraméter arra utasítja a Git-et, hogy futtassa le a git ágat közvetlenül a kijelentkezés előtt. Lássunk más technikákat, amelyek segítségével git-ágakat hozhat létre.

Fedezzen fel további technikákat, amelyek segítségével az Ön igényei alapján ágakat hozhat létre:

#1. Fiók létrehozása a jelenlegi fiókból

Ha új fiókot szeretne létrehozni a jelenlegi alapján, a legjobb módszer az újonnan megszerzett készségeink felhasználása:

git checkout -b <branchname>

Ez a módszer automatikusan létrehozza és átkapcsolja az új ágat. Annak megerősítésére, hogy Ön az új fiókban van, a terminálnak a következő üzenetet kell megjelenítenie: – átváltott egy új ágra: „fióknév”.

Ha Ön új fejlesztő, akkor szívesen írja be a parancsokat a konzolon a kapcsos zárójel (<>) nélkül. Létfontosságúak a szemléltetéshez és a magyarázatokhoz, és nem szabad összetéveszteni vagy rosszul használni őket.

#2. Fiók létrehozása egy másik fiókból

Létrehozhat egy új elágazást egy másik meglévő elágazás alapján, ha hozzáadja az ág nevét kiindulási pontként. Íme a parancs:

git branch <new branch> <base branch> 

És gyakorlati esetben ez lenne:

git branch new-branch branchname

Ez azt jelenti, hogy az „új fiók” az új fiókunk, a „fióknév” pedig az alap (alapítványi) fiókunk.

#3. Elágazás létrehozása kötelezettségvállalásból

Ha új ágát véglegesítésre (és nem elágazásra) szeretné alapozni, kiindulópontként a commit hash-t kell megadnia. Az ágat létrehozó véglegesítési hash megtalálásához futtassa a git log parancsot.

A véglegesítési hash jellemzően egy hosszú karaktersorozat, amely a „commit” szóval kezdődik. A commit hash segítségével a következő parancs futtatásával hozhatja létre:

 git branch <branch name> <commit-hash>

Ezután átválthat az új fiókra, ha megnézi azt.

#4. Elágazás létrehozása címkéből

Ha egy adott címkéből szeretne ágat létrehozni, keresse meg a címke nevét, amelyből ágat szeretne létrehozni. Futtassa a git tag parancsot a lerakatban elérhető összes címke listázásához.

Miután azonosította a címke nevét, futtassa a git branch <új ág> parancsot, amely után válthat az új ágra, és megkezdheti a kódmódosításokat.

  A 6 legjobb ikontéma Linuxhoz

#5. Elágazás létrehozása leválasztott HEAD állapot használatával

A leválasztott HEAD állapot segítségével új ágakat hozhat létre, amelyek egy adott véglegesítésből indulnak anélkül, hogy azonnal átváltanának arra az ágra. Ez a technika akkor hasznos, ha úgy szeretne kísérletezni az új változtatásokkal, hogy közben nem érinti az ágat, amelyen éppen dolgozik. Kezdje azzal, hogy megkeresi azt a véglegesítési hash-t, amellyel létre szeretné hozni az ághasználatú git naplót.

A commit hash segítségével futtassa a következőt: git checkout . Ez a parancs azt jelenti, hogy leválasztott HEAD állapotban van, ami azt jelenti, hogy jelenleg nem egy elágazásban vagy, hanem egy adott véglegesítésre mutat. Ezután a git ág <ág neve> segítségével létrehozhat egy ágat az aktuális véglegesítés alapján.

#6. Hozzon létre egy fiókot egy távoli fiókból

Kezdje egy helyi fiók létrehozásával. Mostanra már jól tudod használni: git checkout -b <ágnév>. A távoli ág automatikusan létrejön, amikor a helyileg létrehozott ágat a távoli lerakatba küldi.

Egy ágat a távolira küld: git push origin <ág neve> Ebben a parancsban az ‘origin’ azt a távoli tárhelyet jelöli, amelyre a módosításokat leküldi, és amelyen elágazásokat hoz létre. Lecserélheti a távoli repó nevére; teljesen jól működik.

#7. Elágazás létrehozása távoli tárolóban

Ha távoli lerakatban szeretne ágat létrehozni, a git fetch parancs futtatásával szerezze be a legújabb módosításokat a távoli tárhelyből. A legújabb frissítések beszerzése után új ágat hozhat létre annak ellenőrzésével. Kijelentkezés után pedig az új módosításokat a következőképpen hajthatja végre:

git push -u <remote repo> <new branch name>

Műveleteiben a legjobb az origót használni (például amikor egy távoli ágból hozott létre egy ágat). Időt takarít meg, és csökkenti annak esélyét, hogy a távoli tárhelynevek begépelése során hiba léphessen fel.

GitHub online felület

A parancssorban végzett összes feladat replikálható a parancssori felület segítségével. Új ág létrehozásához lépjen a projekttár oldalára, és ellenőrizze, hogy vannak-e elágazások a bal felső szélen – gyakran fő/fő.

Ha rákattint, az alábbiakban megjelenik az elérhető fiókok listája, egy szövegmező, amellyel fiókot kereshet vagy hozhat létre.

Elágazás létrehozásához írja be a nevét a szövegmezőbe. Az online felület automatizált, és lehetővé teszi ágak létrehozását meghatározott elemekből, például címkékből, ágakból és véglegesítésekből. És ha még nem ismeri az elágazást, a GitHub fiókdokumentumainak megtekintése megkímélheti a jövőbeni fejlesztői erőfeszítésektől.

Végső szavak

Miután számos technikát megtanult a Git-ágak létrehozására, most már beépítheti újonnan megszerzett készségeit a szoftverfejlesztésbe egy zökkenőmentes Git-munkafolyamattal.

A legjobb elágazási lehetőség nagymértékben függ a csapatától: a munkafolyamat-feltételektől és az eseménypéldányoktól. Például, ha egy együttműködőt kér, távolról fiókokat hozhat létre, és felbecsülhetetlen értékű hozzájárulásokat chipezhet.

Láttad, hogy a Git elágazás milyen hatékony mechanizmust biztosít a szoftverprojektek hatékonyabb és eredményesebb munkához. És bár vannak más Git-vezérlési lehetőségek, ez a bejegyzés megmutatta, hogyan navigálhat a parancssorban lévő Git-ágak használatával, és magabiztosabbá teszem a Git használatával.

Miután megszilárdította művészetét az ágak létrehozásában, izgatottabb lenne, ha megnézné a GitHub-ágak törlésére vonatkozó útmutatónkat.