Hogyan hozzunk létre egy megbecsülés kultúráját

Minden, amit az alkalmazottak elismeréséről tudni kell egy pozitív munkahelyért!

A cégek kiváló személyeket vonzanak és birtokolnak, nagyszerű előnyöket, rugalmas munkabeosztást és még sok mást kínálva. Néha azonban a legjobb cselekvési út hitelt adni ott, ahol a hitel esedékes.

Az alkalmazottak elismerése erős ösztönzés, amely emeli az alkalmazottak hangulatát, a győzelem érzését kelti, és tudatja velük, hogy munkájukat megbecsülik. Ezen túlmenően a hullámzási hatás magasabb termelékenységet és hűséget eredményez, javítva a megtartást. Ez nem csak egyszemélyes előadás.

Ez nem csak arról szól, hogy az ember megszerezze az elismerést. A megbecsülés kultúrája a munkahelyen felállítja a lécet a sikerhez azáltal, hogy megmutatja másoknak a vállalat alapvető meggyőződését. Ez olyan, mintha kettőt kapna egyért: a csapatkultúra finomítása és egy személy számára személyes haszon.

Az alkalmazottak elismerési stratégiáinak felállítása biztos kezdet, tehát ha még nem rendelkezik ilyennel, ez egy fantasztikus kezdeti lépés! – de a jó cégek egy lépéssel tovább lépnek. Mindig újraértékelik, hogyan engedik át és jutalmazzák alkalmazottaikat, szem előtt tartva a vállalati kultúrájukra gyakorolt ​​hatásukat. A vállalat bővülésével ez a feladat még összetettebbé válik, és arra készteti a vezetőket, hogy gondolják át, hogyan gazdagítják az alkalmazottak elismerését.

Az alkalmazottak elismerésének előnyei

Ez túlmutat egy kedves gesztuson, amely a személyzet elismerését és köszönetét fejezi ki. Ez alapvető emberi szükséglet. Az emberek határozottabb kötelékeket alakítanak ki munkájukkal, csapatukkal és szervezetükkel, ha elismerik kivételes hozzájárulásukat, és ez a megbecsülés a szervezeti kultúra része.

Azon túl, hogy az alkalmazottak jól érzik magukat, további előnyökkel is jár az alkalmazottak elismerése:

Az elkötelezettség és a termelékenység szintje az egekbe szökik: Az alkalmazottak elismerése megfelelő stratégia, amely feldobja a hangulatot és üzleti előnyöket kínál. A Gallup közvélemény-kutatása szerint a magas alkalmazotti elkötelezettséggel rendelkező vállalatok jövedelmezősége 21%-kal volt magasabb.

Kisebb a fluktuáció: Az önkéntes fluktuáció csökkentése is rendszeres elismerést igényel. A rendszeres elismerési programmal rendelkező cégeknél 31%-kal alacsonyabb volt az önkéntes árbevétel. Ezek az adatok rávilágítanak arra, hogy milyen befolyással bír az alkalmazottak elismerése a kiváló tehetségek megőrzése, a munkahelyi boldogság fokozása és az egészséges munkahelyi légkör megteremtése érdekében.

Növekszik a munkával való általános elégedettség és boldogság: A munkavállalók elismerése drámai módon a lényeget érinti, és megmutatja, hogy a sikeres vállalkozások hogyan függenek össze a boldog személyzettel.

  A 13 legjobb PS4 többjátékos játék, amelyet érdemes játszani [2023 Edition]

Kollektív visszajelzés a vezetőktől és a társaktól: Bebizonyosodott, hogy a szakértői és vezetői bemenet kombinálva, vagy a „crowdsourced” visszajelzés jobban javítja a munkarutint, mint a csak vezetői visszajelzés.

Egy felmérés szerint a válaszadók 56%-a mondta azt, hogy a vezetőktől csoportként kapott inputok gazdagították a teljesítményt, míg 48%-uk azt mondta, hogy egyedül a vezetőktől kapott visszajelzések ugyanilyen hatással voltak.

A fogyasztói elégedettség és a hűségértékelés kiemelkedő: A munkavállalói elismerésnek több előnye van, mint egy vállveregetés. Különböző visszajelzési források alapján magasabb jövedelmezőséget és jobb teljesítményt eredményeznek – mind a személyzet, mind a szervezet profitál belőle.

A kiváló munkatársak nagyobb valószínűséggel maradnak a pályán: Ez rávilágít arra, hogy mennyire létfontosságú a különféle nézőpontok felidézése és értékelése a konstruktív hozzájárulások felidézéséhez. Továbbá a konstruktív bér-benchmarking segítségével meg lehet tartani a tehetségeket, mert biztosítjuk számukra a megérdemelt javadalmazást.

Érdekes módon Ön innovatív lehet az elismerés megjelenítési módjaiban, amelyek közül néhányat az alábbiakban részletezünk.

Az alkalmazottak elismerésének különböző típusai

Szóbeli dicséret és elismerés

Az alkalmazottaknak szóbeli dicséretnek nevezik, ha szemtől-szembe hálát adunk munkájukért. A „köszönöm” kimondása elengedhetetlen lehet a hála kifejezéséhez, és tudatni velük, hogy hozzájárulásukat értékelik. Nyilvános vagy privát kontextusban ez magában foglalja az elismerés kifejezését, az erőfeszítéseik értékének elismerését vagy a fejlődésük kiemelését.

A munkatársak, vezetők vagy felügyelők csoportos és egyéni beállításokban részesülhetnek ebben a szóbeli elismerésben. Az elismerő és megerősítő szavak nagy értéket képviselnek azok számára, akiket felkelt az elfogadás és az érvényesítés keresése.

Írásbeli köszönetnyilvánítások

A munkatársaitól kapott köszönőlevelek vagy e-mailek üdvözlése nagyszerű módja annak, hogy megmutassa nekik, mennyire nagyra értékeli és tiszteli a munkájukat. Ez személyessé teszi, és megosztja velük munkájuk értékét. Az alkalmazottak írásbeli elismerése egyszerű és hatékony módja annak, hogy megnyugtassa őket arról, hogy munkájuk változást jelent. Egészséges azok számára, akik értékelik az elkötelezettséget és a szemtől szembeni interakciót.

Díjak és oklevelek

A díjak és oklevelek azoknak a munkatársaknak adnak elismerést, akik jelentős mértékben javították az előadásukat. Felhívja a figyelmet rendkívüli odaadásukra és kitartásukra mesteri tudásuk fejlesztésében, ami nagyban hozzájárul a cég sikereihez.

Ezeket az apró hálaajándékokat általában azoknak a munkatársaknak adják, akik valami egyedit tettek. Ilyenek például a vállalati emblémával és a díjazott címével ellátott oklevelek, trófeák vagy pólók.

Nyilvános elismerés csapattalálkozókon vagy vállalati szintű rendezvényeken

A nyilvános elismerés lényege, hogy a személyzet tagjait szembetűnően és örömmel ismerjük el. Mivel rávilágít egy ember teljesítményére és az egész szervezet javára végzett kemény munkájára, érdekfeszítő és motiváló.

A munkaadók nyilvánosan kifejezhetik hálájukat belső hírlevelek, közösségi média, vállalati szintű e-mailek és csapattalálkozókon keresztül. A nyilvános bemutatás az egyik legjobb gyakorlat annak megmutatására, hogy az alkalmazottak értékelik őket; ettől úgy érzik magukat, mint a show sztárjai!

Pénzügyi ösztönzők (bónuszok, emelések)

A személyzet tagjainak bónuszok és egyéb pénzügyi ösztönzők nyújtása az egyik módja annak, hogy tudatja velük, mennyire értékeli hozzájárulásukat. Kis bónuszokkal a célok eléréséhez vagy a következetes kiváló teljesítményhez a valódi motiváció és munkavégzés kultúráját építheti fel. Ezen túlmenően a jutalékok és a szezonális bónuszok olyan pénzügyi ösztönzők, amelyek kiemelik az alkalmazottak erőfeszítéseinek értékét, és kifejezik a kemény munkájuk elismerését.

  27 legjobb ingyenes blogoldal

Az apró gesztusok bemutatása a munkatársaknak spontán és átgondolt módja annak, hogy az alkalmazottak ajándékozásán keresztül kifejezzük hálájukat. Ezek a felismerési szimbólumok fantasztikusak, mert elég alapvetőek lehetnek.

Érdemes megfontolni az olyan lehetőségeket, mint az ajándékutalványok, a karrier előrehaladás lehetősége vagy akár a további szabadság. Annak megerősítése, hogy az Ön által kiválasztott díjak közvetlenül kapcsolódnak az alkalmazottak egyéni teljesítményéhez és erőfeszítéseihez, kiemelkedően fontos annak biztosításában, hogy az elismerés inspiráló és kifejező legyen.

Stratégiák a munkavállalói elismerési program felépítéséhez

Egy olyan alkalmazotti elismerési program létrehozása, amely összeköt és motivál, gondos tervezést igényel. Most pedig beszéljük meg a legfontosabb stratégiákat, amelyekkel a dolgok elindulnak.

#1. Tűzz ki világos célokat és célokat

A konkrét célok kitűzése az első lépés egy sikeres elismerési program elindításához. Győződjön meg arról, hogy céljai összhangban vannak szervezete alapelveivel. Elengedhetetlen olyan elismerési stratégiák kidolgozása, amelyek támogatják és előmozdítják vállalkozása kultúráját.

#2. A vezetés és a menedzsment bevonása:

Vállalata sikere nagyban függ attól, hogy a felső vezetés értékeli-e a programját. Vonja be a menedzsereket és vezetőket a program elején, hogy pozitív benyomást keltsen.

A csapat többi tagja pert indíthat, ha a főnökök bebizonyítják, hogy részt vesznek a programban, és visszajelzésre használják fel. Érdemes mindent megtenni, hogy megszerezzük a vezetők jóváhagyását, mielőtt elindítanánk ezt a kezdeményezést az egész szervezetre kiterjedően, hogy javítsuk az alkalmazottak morálját.

#3. Az elismerés kritériumainak kialakítása

Az elismerés kritériumainak megtervezése megköveteli a legjobb gyakorlatok alapos mérlegelését. Létfontosságú annak mérlegelése, hogy ki jogosult a jutalomra, mennyi ideig kell maradnia, hogy ösztönzést kapjon, valamint a konkrétumokat, például azt, hogy milyen gyakran osztanak ki jutalmakat, és hogy a személyzet tagjai osztozhatnak-e az örömben.

Ezen tények rendszerezésével olyan elismerési programot dolgozhat ki, amely inspirálja munkatársait, és hozzájárul a vállalkozás sikeréhez.

#4. Költségvetés készítése

A költségvetési program elkészítéséhez gondosan mérlegelni kell az alkalmazottakat érintő adózási következményeket. Ne feledje, hogy az államspecifikus adótörvények változhatnak, és a díj jellegétől függenek.

Sok vállalkozás szívesebben „bruttósítja” a díjakat, hogy csökkentse alkalmazottai adóterhét. Ennek az eljárásnak a megkönnyítése érdekében ajánlatos valós piaci érték (FMV) számításokat alkalmazni. Ez csökkenti a bruttósításra fordított összeget és a jutalom adóalapját a munkavállaló számára.

#5. Idővonal kidolgozása

Az erőfeszítései elismerése sokkal többet jelent, ha azonnal megtörténik. Ha a vezetőknek túl sok időt vesz igénybe, hogy felismerjék alkalmazottaikat, előfordulhat, hogy nem érzi magát valódinak. Ezért létfontosságú az alkalmazottak elismerésének prioritása, és a formális rendszerek kialakítása egy idővonal kidolgozásával. Így adhat hitelt ott, ahol esedékes, amikor a pillanat friss.

#6. Inkluzivitás és sokszínűség

Alapvető fontosságú, hogy teret adjunk az inkluzivitásnak és a sokszínűségnek, de ez csak egy része a képnek. A befogadó hangulat megteremtése ugyanolyan fontos. Amikor az emberek biztonságban érzik magukat a munkahelyükön, és megbecsülik őket, általában produktívabbak és nyitottabbak az ötleteikkel, ami fokozza az innovációt a vállalaton belül. A szervezetben mindenkinek meg kell felelnie a megfelelő attitűdöknek és viselkedéseknek, hogy felrázza a dolgokat.

  Blokkolja a „Mailto:” hivatkozásokat, és másolja az e-mail címet a vágólapra [Chrome]

#7. Az elismerés mérése és értékelése stb.

Szorosan figyelje felismerési programját, hogy szinkronban legyen a munkaerő igényeivel. Győződjön meg arról, hogy az általa kínált jutalmak elegendőek, tisztességesek és versenyképesek. Mérje fel, milyen gyakran kapnak elismerést az alkalmazottak, és erősítse meg, hogy ez mindenki számára méltányos. Határozza meg, hogy a program befolyásolt-e bármilyen folyamatváltozást, és összhangban van-e a vállalat szélesebb körű teljesítmény-kezdeményezéseivel.

Az elismerési program alapos értékelése után ossza meg az eredményeket az összes érdekelt féllel. Kipróbálhatja az alkalmazottak értékajánlatát is, hogy tovább azonosítsa azokat a területeket, amelyek fejlesztésre szorulnak, és bemutathatja az adatokat a program gazdagításáról szóló értelmes megbeszélések elősegítése érdekében.

KPI-k a munkahelyi hatásfelismerés nyomon követéséhez

Ezek a kulcsfontosságú teljesítménymutatók (KPI-k) betekintést nyújtanak a vállalkozások számára a boldog munkavállalókról és a produktív munkahelyi környezetről.

Alapvető fontosságú, hogy olyan KPI-ket válasszunk, amelyek összhangban vannak a vállalat iparágával, kultúrájával és konkrét céljaival.

  • Employee Satisfaction Score (ESS): Ez a statisztika általános elégedettségi szinteket számít ki az alkalmazotti kérdőívekből gyűjtött adatok felhasználásával.
  • Employee Net Promoter Score (eNPS): Az eNPS felméri annak lehetőségét, hogy a dolgozók a vállalatot javasolják munkahelyként.
  • Alkalmazottak fluktuációjának aránya: Ez a szám azt mutatja, hogy egy adott időszakban milyen arányban hagyják el a vállalatot.
  • Hiányzási arány: Ez az alkalmazottak esetleges nemtetszésének vagy elszakadásának mutatója azt méri, hogy a dolgozók milyen gyakran hiányoznak a munkából.
  • Munkavállalói ajánlások aránya: Ez az érdekképviselet és elkötelezettség mutatója azt mutatja meg, hogy hány új felvétel született az alkalmazottak ajánlásaiból.
  • Alkalmazotti teljesítményértékelések: Ezek az értékelések a munkavállaló teljesítményét egyéni vagy csapatalapon számolják, és feltárják a motiváció és az elkötelezettség szintjét.
  • Munkavállalói megbecsülés mértéke: a sikeresen végrehajtott kezdeményezéseket vagy programokat méri az alkalmazottak elismerésére.
  • Sokszínűségi és befogadási mérőszámok: A DEI mérőszámai nyomon követik, hogy a vállalat mennyire hoz létre barátságos munkahelyet.
  • Részvételi arány a munkavállalói elkötelezettség felmérésekben: Ez azt méri, hogy az alkalmazottak milyen gyakran vesznek részt elkötelezettségi felmérésekben.
  • Belső mobilitási arány: Ez az elköteleződési és előrehaladási esélyek mutatója azt követi nyomon, hogy az alkalmazottakat milyen gyakran léptetik elő vagy helyezik át a vállalaton belül.

A szervezetek e mutatók rutinszerű nyomon követésével és értékelésével találhatnak fejlesztési területeket, és nyomon követhetik a bevonási programok sikerét.

Következtetés

A pozitív vállalati megbecsülési kultúra kialakítása egyértelmű. A vezetőknek és menedzsereknek rá kell hangolódniuk csapatuk értékeire és arra, hogy ez hogyan növeli a termelékenységet.

Követheti a javasolt stratégiákat, vagy kreatívan gondolkodhat, hogy megfeleljen cége hangulatának. Ez arról szól, hogy megértse, mi kattan a legénységgel. Ezenkívül figyelembe veheti a hüvelykujjszabályt is: úgy bánjon másokkal, ahogy szeretné, hogy veletek bánjanak.

Következő lépésként lépjen egy lépéssel tovább, és tegye alkalmazottait intravállalkozókká. További információ az Intrapreneurs: The Secret Sauce for Corporate Success oldalon található.