Hogyan hosszabbíthatja meg a sötét mód az akkumulátor élettartamát az OLED telefonokon?

Tudta, hogy telefonja tovább bírja, ha sötétebb felületű alkalmazásokat használ? Ez igaz! Nos, néha – ez bonyolult. Ez a képernyő technológiájától függ, és attól, hogy a telefon szoftvere kihasználja-e ezt.

Minden az OLED-ről szól

Nyilvánvaló, hogy a világosabb képernyők több áramot fogyasztanak, és a fényerő manuális csökkentése jó módja annak, hogy bármilyen mobileszközön hosszabb akkumulátor-üzemidőt érjünk el. De ez csak egy része az egyenletnek. A telefonok képernyője többnyire kétféle technológiát használ a képernyőpanelekhez: LCD (folyadékkristályos kijelző) és OLED (organikus fénykibocsátó dióda).

Az LCD-képernyők régóta léteznek, és a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején a nagy, dobozos katódsugárcsöves monitorokról és tévékről való váltás óta mindenféle elektronikus kijelző elsődleges technológiája. A mai LCD-képernyők fénykibocsátó diódát (egy apró, elektromos meghajtású fényt) használnak, hogy átvilágítsák a fényt egy színes pixelrácson, amelyek mindegyike piros, zöld és kék cellákat tartalmaz. Ezt a technológiai kombinációt nevezik LED-LCD-nek, vagy röviden csak „LED-képernyőnek”. Ez kissé zavaróvá teszi a következőt.

Az organikus LED-ek (OLED) olyan építési folyamatot alkalmaznak, amely a pixelrácsot és a háttérvilágítást egyetlen elemben egyesíti: minden pixel saját fényt bocsát ki. Ennek számos előnye van, beleértve a kiváló kontrasztarányt, az élénkebb színtelítettséget és a jobb hatékonyságot. A mi céljainkra azonban az a nagy előny, hogy ha egy OLED-képernyőn egy pixel teljesen fekete színt mutat, akkor valójában ki van kapcsolva – a képernyőnek ez a része egyáltalán nem vesz fel áramot. Ez óriási előrelépés egy régimódibb LCD-hez (és LED-LCD-hez) képest, amelynek a teljes képernyőt táplálnia kell, függetlenül attól, hogy milyen képet jelenít meg.

Közeli kép az RGB mátrixról OLED képernyőn.

A telefongyártók tudják ezt, és elkezdték kihasználni. A Motorola már 2012-ben elindította a trendet a Moto X-szel. A telefon „mindig bekapcsolt” kijelző módot használt az értesítések, az óra és az akkumulátor-mérő megjelenítésére, kis fehér szöveggel az egyébként fekete képernyőn. A mindig bekapcsolt képernyő ebben az üzemmódban csekély mennyiségű áramot használt fel, óránként kevesebb mint 1%-ot, köszönhetően az OLED-panel sötét interfészeinek energiaelőnyeinek. A hasonló, mindig látható kijelzőn megjelenő értesítési eszközök ma már elterjedtek az Android telefonokon.

Mennyi akkumulátor-élettartamot takaríthatnak meg a sötét interfészek?

A majdnem teljesen fekete képernyő sok akkumulátor-élettartamot takaríthat meg. De természetesen egy hagyományos alkalmazás használata azt jelenti, hogy a képernyő jó része szöveget vagy képeket jelenít meg, és az OLED-ek nem érnek jelentős energiamegtakarítást, kivéve, ha a megjelenített képpont teljesen fekete. Tehát mennyi energiát takaríthat meg?

Többet, mint gondolnád. A Google megvizsgálta ezt a kérdést, mivel általánosságban sötétebb megjelenést fejleszt ki az Androidra, és különösen a saját alkalmazásaira. A Google konferenciáján a fejlesztőknek tartott prezentációja szerint a YouTube új sötét üzemmódja 15-60%-os akkumulátor-üzemidőt takaríthat meg a tipikus fehér hátterű felhasználói felülethez képest, a képernyő általános fényerejének beállításától függően.

Ez drámai előrelépés – elég, ha a Google magában foglalja a sötét módot magában az Androidban, és hozzáadja más alkalmazásokhoz is. Nem véletlenül mondjuk, hogy ha a leggyakrabban használt alkalmazások elsötétülnek, és az általános felhasználói felület is, akkor az akkumulátor élettartama harminc perctől egy óráig terjedhet egy átlagos napi használathoz képest. Ez a különbség aközött, hogy az este végén hozunk egy Ubert, vagy beérjük az elhaladó taxival. Természetesen mindez attól függ, hogy a telefon OLED-képernyőt használ-e LCD helyett.

Használ a telefonom OLED képernyőt?

2018-ban a piacon a legtöbb drágább mobiltelefon OLED-képernyőt használ, különféle okok miatt. A Samsung nagy szószólója ezeknek a használatuknak, szinte minden Galaxy márkájú telefonba (sőt néhány táblagépbe is) ragasztja őket több éve. A Google Pixel Android telefonjai OLED paneleket használnak, csakúgy, mint az LG, a Motorola, a Sony és a OnePlus zászlóshajói. Az iPhone X, XS és XS Max OLED paneleket használ, de a régebbi iPhone-ok és az olcsóbb iPhone XR nem.

Az Apple, a Google és a Samsung csúcstelefonjai OLED képernyőt használnak.

Ha nem biztos abban, hogy telefonja LCD-t vagy OLED-et használ, végezzen egy gyors Google-keresést. Keresse meg az adott modellt és a „specifikációkat”, amelyek az első vagy a második találatnál a műszaki adatok teljes listáját kapják. Ha „OLED”-ként van megjelölve, akkor a képernyője ezt a technológiát használja, és sötétebb alkalmazásokkal kíméli az akkumulátort. Ha azt írja, hogy „LED” (az O nélkül) vagy „LCD”, akkor a sötétebb felhasználói felület nem sokat segít.

Ja, és egyes gyártók még bonyolultabb mozaikszót használnak, az AMOLED-et (aktív mátrix szerves fénykibocsátó dióda). E cikk alkalmazásában az AMOLED és az OLED ugyanaz.

Sötétebb alkalmazások és interfészek használata

Mivel ezeknek a sötétebb alkalmazásoknak az akkumulátor-megtakarítását még mindig tanulmányozzák és számszerűsítik, a funkciót kínáló alkalmazások választéka továbbra sem nagy. Nagyon sok Android-alkalmazás kínál különböző témákat a felhasználóknak, sok „fekete”, „éjszakai” vagy akár „OLED” opcióval is rendelkezik, de ez hiányzik sok olyan nagy mobilalkalmazásból, mint a Facebook vagy a WhatsApp.

Mint korábban említettük, úgy tűnik, hogy a Google vezeti a vezető szerepet a nagy mobilszoftver-fejlesztők között. Az egyes Google-alkalmazásokon belül Androidon és iOS-en keresse meg az alkalmazás elsődleges beállítási menüjében a „Sötét téma” elemet, és engedélyezze a kapcsolót. A jelenlegi sötét móddal rendelkező Google-alkalmazások közé tartozik a Telefon, a Névjegyek, a YouTube, a Hírek és az Üzenetek, és hamarosan továbbiak is megjelennek.

A Twitter saját mobilalkalmazása sötét módot kínál. Az aktiváláshoz érintse meg profilja ikonját. Androidon érintse meg az „Éjszakai mód” elemet. iOS rendszeren érintse meg a Hold ikont a holdsarló ikon alján.

A hivatalos Reddit mobilalkalmazásnak van egy éjszakai üzemmódja, amelyet kifejezetten az AMOLED képernyők számára előnyösnek jelöltek, és amely a fő beállítások menüből érhető el. Így tesz a Samsung első féltől származó webböngészője, a Telegram üzenetküldő alkalmazása és sok kisebb alkalmazás is.

Maga az Android OS a 9.0 (Pie) verziótól kezdve kínál „Sötét” eszköztémát: ez a Képernyőbeállítások Eszköztéma menüjéből érhető el. Ne feledje, hogy ez a Google tőzsdei Android-verziójában található, amely a Pixel telefonokon és néhány más értékes készüléken is megtalálható: még ha telefonja frissítésre is kerül az Android 9.0-ra, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez az opció engedélyezve lesz. Ez is csak a felület néhány részére korlátozódik, bár egy későbbi frissítésben egy kiterjedtebb téma is megjelenhet. Egy kevésbé intuitív alternatíva az Inverted Colors (Invertált színek) opció engedélyezése, amelyhez a legtöbb új telefonnak hozzá kell férnie – bár ez egyszerűen átváltja a színt az egész készüléken, és nem olyan hasznos, mint egy dedikált téma.

A Samsung telefonok alapvető tématámogatással rendelkeznek, de az írás idején nincs sötét vagy éjszakai mód. Azonban, a közelgő „One” felület felújítása, amely hamarosan megjelenik a legújabb telefonok szoftverfrissítéseiben, és várhatóan alapértelmezettként a Galaxy S10-hez érkezik, a megjelenéstől kezdve éjszakai/sötét mód opcióval kell rendelkeznie.

Mi a helyzet az iPhone-nal? Az Apple témabeállításai korlátozottak, és nem teszi lehetővé a harmadik féltől származó alkalmazások számára, hogy a saját ablakaikon kívül módosítsák a felületet. De mivel a vállalat nagy lépéseket tett az asztali macOS sötét témájában, egy sötétebb lehetőség valószínűnek tűnik egy jövőbeli frissítésben. Mindeközben az iPhone ugyanúgy meg tudja fordítani a színeit, mint az Android.

Még több akkumulátor-megtakarítást szeretne? A telefon kezdőképernyőjének hátterét lapos feketére állíthatja, hogy még akkor is élvezhesse az előnyöket, amikor alkalmazásokban vagy kütyüben böngészik. Itt van egy link egy lapos fekete JPG-re (0,0,0 az RGB skálán), ha nincs lehetőség egyszínű fekete használatára az indítóban.

Mi van, ha nincs OLED telefonom?

Ha telefonja LCD-képernyőt használ, nem fogja látni azt a drámai energiamegtakarítást, mint az OLED-panellel. De továbbra is élvezheti a sötét módok új választékát – elvégre semmi sem akadályozza meg, hogy engedélyezze őket.

Az általános fényerő enyhe megtakarítása elhanyagolható hatással lehet a telefon akkumulátorának élettartamára, még LCD képernyő esetén is, de vannak más előnyök is. Ha naponta több órát használ a telefonon (milyen sokan, nem ítélkezünk), a sötétebb általános felület használatával csökkentheti a szem megerőltetését, vagy gyorsabban elalszik, amikor végre készen áll a letételére. A kék fényszűrő alkalmazások és az operációs rendszer eszközei hasonló hatást fejthetnek ki.

Ennek ellenére érdemes megnézni a következő telefonvásárlást, hogy megbizonyosodjon arról, hogy rendelkezik-e OLED képernyővel. Mind az akkumulátor-élettartam (megfelelő beállítások mellett), mind az általános használat szempontjából jelentős életminőség javulást jelent.

Kép jóváírása: FCG/Shutterstock