Hogyan helyezzünk be órát a PowerPointba

Folyamatosan a falon lévő órára vagy az órára pillantva, hogy lépést tartson az idővel, elvonhatja a figyelmet, és durvának tűnhet előadás közben. Tartsa szemét a prezentáción, és maradjon összpontosítva, ha beilleszt egy órát a bemutatóba.

Óra beillesztése a PowerPointba

Ezt többféleképpen is megteheti. Az első a beépített PowerPoint funkció használata, amely lehetővé teszi az idő és a dátum feltűnésmentes megjelenítését a prezentációban. Ez a módszer nem egy élő módszer, és csak akkor frissíti az időt/dátumot, ha a prezentáció közben diákat vált. Leginkább akkor hasznos, ha figyelni szeretné az időt.

A második módszer egy élő óra hozzáadása, amely több különböző harmadik fél webhelyéről letölthető. Ezzel a módszerrel valós idejű frissítéseket jeleníthet meg a prezentáció során – nem csak diaváltáskor. Valószínűleg akkor a legjobb, ha a közönség szemét a bemutatón szeretné tartani.

A PowerPoint beépített funkciója

A PowerPoint beépített funkciójának használatához nyissa meg azt a PowerPoint bemutatót, amellyel dolgozni fogunk, majd lépjen a „Beszúrás” fülre.

Itt keresse meg a „Szöveg” részt, és válassza a „Dátum és idő” lehetőséget.

A kiválasztást követően megjelenik a „Fejléc és lábléc” ablak. Itt jelölje be a „Dátum és idő” melletti négyzetet, és válassza az „Automatikus frissítés” lehetőséget. Ez lehetővé teszi a dátum és az idő frissítését minden alkalommal, amikor diákot vált. Most válassza ki a megjelenített dátum melletti nyilat.

Ez több különböző dátum/idő variációt jelenít meg, amelyek közül választhat. Válassza ki azt, amelyik a legjobban tetszik a prezentációban. Ebben a példában a harmadik opciót használjuk alulról, amely az órát, percet és másodpercet mutatja a 24 órás órában.

Ha ezt le szeretné hagyni a címdián, egyszerűen jelölje be a „Ne jelenjen meg a címdián” jelölőnégyzetet. Ha elkészült, kattintson az „Apply to all” gombra, hogy az órát az összes diára helyezze.

Mostantól a kiválasztott dátum/idő variáció megjelenik a prezentáció bal alsó sarkában. A megjelenő idő és dátum megegyezik a rendszer órájával, ezért ellenőrizze, hogy megfelelően van-e beállítva.

Online Flash órák használata a PowerPointhoz

Ahogy korábban említettük, számos különböző webhely kínál flash-alapú órát, amelyet felhasználhat a prezentációhoz. Egy innen letöltött órát fogunk használni Flash-órák ebben a példában, de nyugodtan böngésszen, és keressen egy Önnek tetsző webhelyet, mivel a munka elkészítésének alapfeltétele ugyanaz.

Nyissa meg a Flash-Clocks webhelyet, és győződjön meg arról, hogy az Adobe Flash Player engedélyezve van. Ha már ott van, számos különböző óra közül választhat, az analógtól a digitálisig, sőt még az antik órákig is. Válassza ki a használni kívánt típust. Megnézzük a digitális lehetőségeket.

Böngésszen a rendelkezésre álló órák nagy galériájában, és találjon egyet, amelyik tetszik. Ha talál egyet, kattintson az óra felett található „HTML címkekód” linkre.

Itt találja a beágyazási kódot. Jelöljön ki és másoljon át mindent a http://-től az .swf-ig az alábbi képen látható módon.

Menjen a címsorhoz, illessze be a kódot, majd nyomja meg az „Enter” gombot. Ha Chrome-ot használ, üzenetet fog kapni arról, hogy az ilyen típusú fájlok károsíthatják számítógépét. Mivel ez egy megbízható webhelyről származik, nyugodtan léphet tovább, és kattintson a „Megtart” gombra. Ezzel letölti az .swf (Shockwave Flash Object) fájlt a számítógépére.

A fájl PowerPointba való beillesztéséhez egyszerűen húzza át és vidd. Hasonlóan a YouTube-videó beágyazásához, először csak egy fekete dobozt fog látni. Rendben van, hiszen a bemutató alatt látni fogja az élő órát. Menjen előre, és méretezze át és helyezze át az órát.

Ha elégedett a méretével és helyzetével, másolja ki és illessze be a dobozt a prezentáció minden diájába.

Miután lejátszotta a prezentációt, az óra valós időben fog megjelenni!

Bár ez a lehetőség egy kicsit jobban kiemelkedik, ez lehetővé teszi, hogy valós időben jelenítse meg az aktuális időt a teljes prezentáció során.