Hogyan hat a mesterséges intelligencia a kreativitásra?

A mesterséges intelligencia 2022-ben és 2023-ban vitatott témává vált a művészeti térben, és sokan azzal érvelnek, hogy leértékeli a kreativitás emberi elemét. A másik oldalon találsz másokat is, akik úgy gondolják, hogy ez nem rossz – és valójában az AI segíthet a művészeknek maximálisan kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket.

Már látjuk, hogy a mesterséges intelligencia már a kezdeti időszakában is hatással volt a művészetre. De hogyan folytatódik ez a jövőben? Nézzük meg az AI kreativitásra gyakorolt ​​pozitív és negatív hatásait.

Az AI-művészet pozitívumai a kreativitásról

Annak ellenére, hogy sok a legrosszabb forgatókönyvet ábrázol a mesterséges intelligencia és a kreativitás terén, ez nem minden végzet és komor. A technológia számos pozitív hatással járhat.

1. A mesterséges intelligencia művészete prototípusként használható ember által fejlesztett projektekhez

Láttuk már, hogy a ChatGPT-t a vadonban hogyan használták hatékony koncepcióalkotásra, például a blogok témaötletei ötletelésre. És ami a vizuális művészetet illeti, lehetséges, hogy az AI művészetet emberi fejlesztésű projektek prototípusának elkészítésekor is felhasználhatjuk.

Talán emlékszel arra, amikor 2023 elején körbejárta az a kép a pápáról, aki pufikabátot visel; Még ha nem is csak a mémekért vesz részt, a Midjourney segítségével nagyszerű mesterséges intelligencia alkotásokat készíthet. Fotósként divat- és utcai fotózásokat tervezhet, illusztrátorként pedig különféle promptokkal inspirálhatja saját rajzait és festményeit.

Ha már van elképzelése arról, hogy mit hozhat létre, akkor hatékonyabban kezdheti el a munkát.

2. Ösztönzi a dobozon kívüli gondolkodást

Az egyik biztos jele annak, hogy kreatív kerékvágásban vagy, ha művészetet készítesz robotpilóta segítségével. Ilyen helyzetekben az új ötletek felfedezése segíthet alkotásait magasabb szintre emelni.

Az AI nemcsak prototípusok tervezésére képes, hanem jövőbeli projektekhez is inspirációt kínál. Ezeket az ötleteket a Pinterest titkos tábláival nyomon követheted, és bármikor hivatkozhatsz rájuk.

3. Az emberi művészetet értékesebbnek is lehetne tekinteni

Sok mesterséges intelligenciakritikus érvelt azzal, hogy a mesterséges intelligencia alkotásai leértékelik az emberi művészetet. És ha belegondolunk, hogy egyes mesterséges intelligencia alkotások milyen fejlettnek tűnnek első pillantásra, könnyen beláthatjuk, miért merült fel ez a vélemény. De az olyan ellenfelek, mint én, azt állítanák, hogy a mesterséges intelligencia által generált művészet térnyerése valójában több értéket tulajdonít az emberi művészetnek.

Példaként vegyük a fotózást. Hetente több mint 15 órát töltök fotózással, és szabadidőmben különféle fogalmakat tanulok – valamint az olyan eszközök működését, mint a Lightroom és a Photoshop. Nagyon könnyen beazonosítok egy mesterséges intelligencia által generált képet.

Ezt szem előtt tartva a művészetben jártas emberek – például gyűjtők és galériatulajdonosok – valószínűleg azt is észreveszik, ha a mesterséges intelligencia generálja a látottakat. Ennek eredményeként ők is jobban értékelhetik, mennyi időbe telik az embereknek egy készség elsajátítása.

4. A mesterséges intelligencia még mindig emberi közreműködésre van szüksége a tanuláshoz

Hogy behódolunk-e egy robotapokalipszisnek, az még nem derült ki – de egyelőre az AI-nak még emberi közreműködésre van szüksége a tanuláshoz. Ezt szem előtt tartva a mesterséges intelligencia művészete korlátozott abban, hogy meddig fejlődhet.

Bár a mesterséges intelligencia az elkövetkező évtizedekben fejlettebb lesz, még mindig nehéz lesz megismételnie az emberi kreativitást.

5. Csökkenti az új művészek tanulási görbéjét

A technológia egyik legnagyobb előnye, hogy csökkentette a feltörekvő művészek tanulási görbéjét. Az AI művészet térnyerésével pedig vitatható, hogy az új alkotók gyorsabban sajátíthatják el mesterségük alapjait.

Korábban már beszéltünk arról, hogy a mesterséges intelligencia prototípusokat fejleszt, és az új művészek ezek segítségével képet alkothatnak arról, hogyan akarják kialakítani saját stílusukat. Amint megismerik tudományáguk alapjait, ezek a művészek könnyebben életre keltik alkotásaikat. Ennek eredményeként a jövőben még több tehetséges kreatívot láthatunk.

Az AI-művészet negatívumai a kreativitásról

Bár a mesterséges intelligencia művészet pozitív hatással lehet a kreativitásra, fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a lehetséges hátrányokat.

1. Annak kockázata, hogy minden ugyanolyan lesz

A mesterséges intelligencia művészetével kapcsolatos egyik legnagyobb aggodalom az, hogy mivel könnyen reprodukálható, minden a régivé válhat. Azt már láttuk, hogy hányan követik majd a közösségi médiában megjelenő trendeket, például az Instagramon másolnak át azonos típusú fotókat.

Ez a probléma valószínűleg hatással lesz azokra az emberekre és vállalkozásokra, akik nem hajlandók a dobozon kívül gondolkodni. Ha azonban több művészet válik azonossá, az egyik pozitív hatás az lehet, hogy többen vágynak a hitelességre – ami azt jelenti, hogy az önmagukhoz hű művészek továbbra is sikeresek lesznek.

2. Néhányan leértékelhetik az emberi művészet készségeit

Mint aki könyörtelenül dolgozott a fotózáson közel hét éven át, és fiatalon sokat rajzolt és festett, elmondhatom, hogy bármilyen kreatív készség elsajátítása évekig tart. A technikai szempontok mellett ötleteit és érzelmeit is bemutatnia kell.

Tekintettel arra, hogy mesterséges intelligencia művészetet hozhat létre rövid idő alatt, egyesek azzal érvelhetnek, hogy a sikeres művészré válásban eltöltött évek elhivatottsága leértékelődik. Sőt, fennáll a veszélye annak, hogy a feltörekvő művészek elkeserednek vagy önelégültek lesznek – ami azt jelenti, hogy soha nem láthatjuk valódi képességeiket.

3. A meglévő cikk lekaparásának kérdése

A mesterséges intelligencia művészetének valódi etikai aggályai vannak, amelyeket sok kreatív gyorsan megemlített. A meglévő művészet lekaparása az egyik legvitatottabb beszédtéma, és elég dühítő tud lenni, amikor a munkáját lekaparják.

A kaparás felveti a művészek elismerésének kérdését. Sőt, egyesek azzal érvelhetnek, hogy ez teljesen leértékeli azt a kemény munkát, amelyet valaki egy festmény, fotó vagy más művészeti alkotás létrehozása érdekében végzett.

Mivel a mesterséges intelligencia itt marad, fontos, hogy őszintén beszélgessünk a művészet kaparásáról és ennek etikájáról. Ha Ön művész, lépéseket tehet annak érdekében, hogy megvédje képeit a mesterséges intelligencia-generátoroktól.

A mesterséges intelligencia művészetével és kreativitásával kapcsolatos másik hatalmas beszédtéma a szerzői jogot övezi. A művészeknek éveken át kellett megküzdeniük azzal, hogy mások engedély nélkül használják munkáikat – például a közösségi médiában sok fiók vett át emberek tartalmait anélkül, hogy hitelt adtak volna nekik.

A nem művészek számára úgy tűnhet, hogy az alkotók túlságosan érzékenyek az ilyen jellegű kérdésekre. De a valóság az, hogy ha valaki potenciálisan éveket töltött a munkájával, joga van ahhoz, hogy elégedetlen legyen amiatt, hogy mások használják vagy lemásolják az általa alkotott dolgokat.

A kaparás etikájához hasonlóan fontos, hogy elismerjük a mesterséges intelligencia művészetével kapcsolatos szerzői jogi nehézségeket.

Kulcs elvitelek

  • Az AI művészet prototípusként használható emberi fejlesztésű projektekhez, inspirálva a fotósokat és illusztrátorokat, hogy hatékonyabban készítsék el egyedi munkáikat.
  • A mesterséges intelligencia ösztönzi a dobozon kívüli gondolkodást, inspirációt és új ötleteket kínálva a művészeknek, hogy alkotásaikat a következő szintre emeljék.
  • A mesterséges intelligencia által generált művészet valójában nagyobb értéket tulajdonít az emberi művészetnek, mivel a művészeti szakértők könnyen azonosíthatják a mesterséges intelligencia által generált képeket, és értékelik azt az időt és készségeket, amelyekbe az embereknek szüksége van a mesterségük elsajátításához.

AI Art: Áldás vagy átok a kreativitásra?

A mesterséges intelligencia minden bizonnyal megváltoztatja a világot, de ez nem feltétlenül fogja a művészeket elavulttá tenni. Valójában az AI művészet felerősítheti, milyen nehéz képzett festővé, illusztrátorrá vagy fotóssá válni. Remélhetőleg ez azt is eredményezi, hogy a kreatívok méltányos kompenzációt kapnak munkájukért, és arra ösztönzi a művészeket, hogy kívülről gondolkodjanak.

Mindazonáltal őszinte beszélgetéseket kell folytatnunk a mesterséges intelligencia művészetéről és az esetlegesen felmerülő etikai problémákról. A kaparás és a szerzői jog egyaránt lényeges beszédtéma, és gondoskodnunk kell arról is, hogy a művészet ne veszítse el lelkét.