Hogyan használjunk MMO vagy MOBA egeret a termelékenység érdekében

Az MMO vagy MOBA egerek a sok gombot használó játékokhoz készültek. Ezek az egerek gyakorlatilag egy extra billentyűzetet adnak. Ezeket a billentyűket pedig bármihez kötheti, beleértve a gyorsbillentyűket és a makrókat is.

Használjuk majd a Corsair Scimitar példaként ebben az útmutatóban, mivel olcsó (59,99 USD) és nagyszerű szoftverrel rendelkezik. Mi is szeretjük Razer NAGA Trinity (74,92 USD), így az egyik miénk legjobb játék egerek. Ugyanazoknak az általános utasításoknak kell működniük minden egér esetében, amíg újra össze tudja kötni a gombjait.

Hogyan segíthetnek ezek az egérgombok

A dobozból kivett extra gombok nem sokat jelentenek Önnek; magának kell bekötnie a makrókat, hogy megfeleljen az Ön igényeinek. Próbálj meg bármire gondolni, ami az idejét vesztegeti, még apró dolgokra is. Nem kell hatalmasnak lennie – egy-két másodpercet megtakarítasz valamin, amit naponta több százszor csinálsz, idővel összeadódik, és sokkal gördülékenyebb lesz a munka.

Például MacBookon dolgozom, és a beépített trackpad mellett szívesebben használok egeret. Az asztali számítógépek közötti váltás macOS-en egyszerű a görgetőpaddal, de ehhez egér használata közben le kell nyomnom a Ctrl billentyűt, és meg kell nyomnom egy nyílbillentyűt, ami amúgy is a jobb kezemet használná. Így az asztal bal és jobb oldalát a 4-eshez és az 5-höz kapcsoltam az egér számbillentyűzetén, ami megkímél attól, hogy annyira mozgassam a karomat. Kisebb léptékben ugyanezt teszem a Chrome lapok (és bármely más, lappal rendelkező alkalmazás) közötti oda-vissza váltáshoz az 1-es és a 2-es bal és jobb gombbal, ahelyett, hogy gyorsbillentyű-kombinációkat használna vagy a felső sávra kattintana az egérrel.

Egyébként a Windowsban ugyanaz a virtuális asztali váltás, mint a macOS, de lehet, hogy észre sem vette, ha nem ismeri a gyorsbillentyűket (Windows+Control+Nyíl billentyűk). Ha ezeket az egérgombokhoz köti, a Windows virtuális asztali számítógépei sokkal könnyebben használhatók, és segít felszámolni a zsúfolt ablakokat.

A billentyűkódok rajongói továbbra is esküsznek a módszereikre. Egyes alkalmazások esetében, ha mindkét kezével a billentyűzeten van, sokkal gyorsabb, mint az egér használata, amit minden vim-felhasználó tanúsíthat. Egy modern rendszeren azonban valamikor egeret fogunk használni. A legjobb, ha a legtöbbet hozod ki belőle, és nem hagyod, hogy lelassítson, különösen, ha amúgy is rengeteg gombos egered van.

Az egér konfigurálása

A beállítás az Ön által birtokolt egértől és annak szoftverétől függ, de a legtöbb egérgyártó segédprogramja hasonló dolgokat tesz lehetővé. A Corsair Utility Engine nagyon erős, teljes makró támogatást és több profilt kínál. Beállíthat egy gombot úgy, hogy egy sor billentyűkombinációt lenyomjon, így a lehetőségek meglehetősen korlátlanok.

A profilváltás rendkívül hasznos funkció, mivel lényegében lehetővé teszi a makrók beágyazását más gombok mögé. 10, 11 és 12 van beállítva, hogy váltson különböző profilokra, majd egy másik gomb megnyomása után váltson vissza. Ezzel 45 különböző nyílást kapok, amelyekbe beilleszthetem a makrókat, bár még biztosan nem töltöttem ki őket. Különféle profilokat konfigurálhat a különböző alkalmazásokhoz, és külön profilt a játékokhoz, amely nem érinti a számbillentyűket.

A Corsair iCUE elmenti a profilt az egérre, így ugyanaz a gombelrendezés megmarad a különböző számítógépeken – vagy különböző operációs rendszereken, ami hasznos a kettős rendszerindítású rendszerek esetében.

Noha a makrók tömkelege nagyszerű, még az olyan egyszerű műveletek is, mint az 1. és 2. gomb bal és jobb nyílbillentyűként való használata, rengeteg időt takarítanak meg nap mint nap. Találja meg, mi működik az Ön számára, és építse köré a munkafolyamatot.

További segédprogramok

Nagyon gyorsan eléri a korlátot, hogy mennyi mindent megtehet a billentyűparancsok újrakötésével. Szerencsére néhány extra segédprogram telepítése drasztikusan javíthatja a munkafolyamatot.

AutoHotkey (Windows) – Ha úgy gondolja, hogy a 45 beágyazott makrók túlzásba esnek, próbálja meg a makrókat Turing-komplettre tenni. Az AutoHotkey egy csodálatos szkriptnyelv, amelynek középpontjában a parancsikonok és makrók állnak, de a nyelvet az évek során úgy bővítették, hogy inkább egy teljes programozási nyelvhez hasonlítson. Rendelkezik hurkokkal, vezérlőstruktúrákkal, fájlok olvasásának és írásának képességével, az egér mozgatásával és futtatható fájlok indításával. Beállíthatja az egérgombokat úgy, hogy közvetlenül indítsanak el AHK-szkripteket vagy műveleteket, ami hatalmas frissítést jelent a meglévő funkciókhoz képest.
BetterTouchTool (Mac) – Kizárólag a macOS számára, a BetterTouchTool igyekszik egy AHK for Mac gépekhez lenni. Használata azonban sokkal egyszerűbb, és támogatja a többérintéses érintőpad kézmozdulatainak újrakötését, az érintősáv testreszabását, és még a Siri Remote-t is. Bár nem egészen az AHK teljesítményszintjén, nagyon jó munkát végez a macOS-en.