Hogyan használjunk kiegyensúlyozott kompozíciót erősebb fényképekhez

A fotózásban kétféle egyensúly létezik: formális és informális. Mindkettő megértése – és annak ismerete – a kompozíció fontos része. Vágjunk bele.

Az egyensúly már jóval a fényképezés megjelenése előtt a kompozíció része. A legtöbb reneszánsz festmény szerves része. Ez is egy kicsit csúszós koncepció. A „vizuális súlynak” nevezett elképzelésre támaszkodik, amely önmagában is metafora. Az ötlet az, hogy egy jelenet különböző objektumai mind eltérő vizuális súllyal bírnak. Az emberek, az élénk színű dolgok, a nagy kontrasztú tárgyak és a szokatlan témák például mind nagy vizuális súllyal bírnak. Más dolgoknak, például nagy térterületeknek, égboltnak, víznek vagy talajnak kicsi a vizuális súlya. Az egyetlen módja annak, hogy kézben tartsa, ha látja működés közben és játszadozik.

Formális vagy szimmetrikus egyensúly

A formális egyensúly a szimmetria. Ez az a hely, ahol a keret ketté van osztva, akár függőlegesen, akár vízszintesen, és mindkét oldal vizuális súlyt kap. Nézze meg ezt a portrét.

Lényegében tökéletesen szimmetrikus a függőleges tengely mentén.

A kép mindkét oldalának vizuális súlya azonos. Semmi sem vonzza a szemünket a kép egyik vagy másik oldalára.

Itt van egy másik portré, ahol ismét a modell van a középpontban, tehát nagyjából szimmetrikus.

És még egy.

Mint látható, a formális egyensúly jól működik portrékkal. A nyugalom, a komolyság és a szilárdság érzését adja. Szándékosan használtam a formális egyensúlyt a Dnyeszteren túli szovjet szobor következő felvételén, mert azt akartam, hogy olyan érzés legyen, mintha évek óta állt volna – azóta is.

A formális egyensúlyt nagyon könnyű megragadni: helyezze a témát a középpontba. Tehát térjünk át az informális egyensúly trükkösebb koncepciójára.

Informális vagy aszimmetrikus egyensúly

Az informális vagy szimmetrikus egyensúly az a helyzet, ahol a kép egyensúlyba hozása a hasonló vizuális súllyal rendelkező objektumok egymás mellé helyezésével történik, ahelyett, hogy mindent szimmetrikusan egyensúlyozna. Nézzünk néhány példát.

Ezen a képen elég vizuális súlyom van ahhoz, hogy szépen egyensúlyba hozzam a hegyeket és a felhőket. Még mindig érzi a léptéket, de a kép nem tűnik üresnek. Az emberek vizuálisan nagyon nehezek, így gyakran sokat tudnak egyensúlyozni.

Itt van egy másik hasonló ötlet. Will, a síelő még kisebb a keretben, de még mindig a mögötte lévő hatalmas hegyen egyensúlyoz.

Nézzük ezt fordítva. Itt egy kiegyensúlyozatlan lövés. A kastély klassz és érdekes, de a képen egyébként nem sok minden történik.

Néhány pillanattal később egy csónak haladt el a folyón. Most ráérünk valamire. A gigantikus, ősi kastély egyensúlyához elegendő a kis mozgó csónak.

Kiegyensúlyozhatja a nagy vizuális súlyú objektumot sok olyan objektummal, amelyeknek nagyon kicsi a vizuális súlya. Itt a csillagok az égen egyensúlyoznak a nagy Joshua fák között. A kisebb fák is kiegyensúlyozzák a nagy fát.

Az aszimmetrikus egyensúly legjobb példája talán nem a fotózás, hanem a művészet. Michelangelo Ádám teremtése csodálatosan kiegyensúlyozott: Ádám és a föld ugyanolyan vizuális súllyal bír, mint Isten és az angyalok kórusa.

Kiegyensúlyozatlan vagy dinamikus képek

Ne feledje, az egyensúly csak egy eszköz a kompozíciós eszköztárban. Vannak más dolgok is, például vezető vonalak, korlátozott színpaletták és még sok más. Ez azt jelenti, hogy nem kell minden képének kiegyensúlyozottnak lennie. A kiegyensúlyozatlan képek általában feszültséggel, dinamizmussal és aktivitásérzettel rendelkeznek.

Csak nézd meg ezt a fényképet. Will egy fekete szakadékba ugrik. Ez gyorsaságot és drámaiságot kölcsönöz annak, amit csinál.

Vagy készítse el ezt a képet a Santa Monica-mólóról. Az ég és a tenger egyensúlyban tartja a mólót? Lehet, de azt mondanám, hogy valószínűleg nem. Ehelyett ezt a dinamikus naplementés felvételt kapjuk a mólóról, amely kinyúlik az óceánba.

Számomra ez az, amit te próbálsz érzékeltetni. Ha szilárdságot és stabilitást szeretne, válasszon formálisan kiegyensúlyozott képet. Ha valami drámaibbat keres, aminek még mindig kiegyensúlyozott a megjelenése, próbáljon ki néhány aszimmetrikusan kiegyensúlyozott kompozíciót. Vagy ha valami feszült és dinamikusra vágyik, válasszon kiegyensúlyozatlan képet.

Játssz körbe: bármilyen kompozíciót választasz, lehet, hogy nem sikerül, de a végén valami csodálatosat kapsz! És legalább tanulsz valamit az út során. Itt nagyon kevés a jog vagy a rossz.