Hogyan használjunk kiegyensúlyozott kompozíciót erősebb fényképekhez

A fotózásban kétféle egyensúly létezik: formális és informális. Mindkettő megértése – és annak ismerete – a kompozíció fontos része. Vágjunk bele.

Az egyensúly már jóval a fényképezés megjelenése előtt a kompozíció része. A legtöbb reneszánsz festmény szerves része. Ez is egy kicsit csúszós koncepció. A „vizuális súlynak” nevezett elképzelésre támaszkodik, amely önmagában is metafora. Az ötlet az, hogy egy jelenet különböző objektumai mind eltérő vizuális súllyal bírnak. Az emberek, az élénk színű dolgok, a nagy kontrasztú tárgyak és a szokatlan témák például mind nagy vizuális súllyal bírnak. Más dolgoknak, például nagy térterületeknek, égboltnak, víznek vagy talajnak kicsi a vizuális súlya. Az egyetlen módja annak, hogy kézben tartsa, ha látja működés közben és játszadozik.

Formális vagy szimmetrikus egyensúly

A formális egyensúly a szimmetria. Ez az a hely, ahol a keret ketté van osztva, akár függőlegesen, akár vízszintesen, és mindkét oldal vizuális súlyt kap. Nézze meg ezt a portrét.

Lényegében tökéletesen szimmetrikus a függőleges tengely mentén.

A kép mindkét oldalának vizuális súlya azonos. Semmi sem vonzza a szemünket a kép egyik vagy másik oldalára.

  Hozzon létre egy VLC parancsikont, amely lejátssza az összes hangfájlt a kiválasztott mappában

Itt van egy másik portré, ahol ismét a modell van a középpontban, tehát nagyjából szimmetrikus.

És még egy.

Mint látható, a formális egyensúly jól működik portrékkal. A nyugalom, a komolyság és a szilárdság érzését adja. Szándékosan használtam a formális egyensúlyt a Dnyeszteren túli szovjet szobor következő felvételén, mert azt akartam, hogy olyan érzés legyen, mintha évek óta állt volna – azóta is.

A formális egyensúlyt nagyon könnyű megragadni: helyezze a témát a középpontba. Tehát térjünk át az informális egyensúly trükkösebb koncepciójára.

Informális vagy aszimmetrikus egyensúly

Az informális vagy szimmetrikus egyensúly az a helyzet, ahol a kép egyensúlyba hozása a hasonló vizuális súllyal rendelkező objektumok egymás mellé helyezésével történik, ahelyett, hogy mindent szimmetrikusan egyensúlyozna. Nézzünk néhány példát.

Ezen a képen elég vizuális súlyom van ahhoz, hogy szépen egyensúlyba hozzam a hegyeket és a felhőket. Még mindig érzi a léptéket, de a kép nem tűnik üresnek. Az emberek vizuálisan nagyon nehezek, így gyakran sokat tudnak egyensúlyozni.

Itt van egy másik hasonló ötlet. Will, a síelő még kisebb a keretben, de még mindig a mögötte lévő hatalmas hegyen egyensúlyoz.

  Hogyan rúgjunk ki valakit a Netflixről

Nézzük ezt fordítva. Itt egy kiegyensúlyozatlan lövés. A kastély klassz és érdekes, de a képen egyébként nem sok minden történik.

Néhány pillanattal később egy csónak haladt el a folyón. Most ráérünk valamire. A gigantikus, ősi kastély egyensúlyához elegendő a kis mozgó csónak.

Kiegyensúlyozhatja a nagy vizuális súlyú objektumot sok olyan objektummal, amelyeknek nagyon kicsi a vizuális súlya. Itt a csillagok az égen egyensúlyoznak a nagy Joshua fák között. A kisebb fák is kiegyensúlyozzák a nagy fát.

Az aszimmetrikus egyensúly legjobb példája talán nem a fotózás, hanem a művészet. Michelangelo Ádám teremtése csodálatosan kiegyensúlyozott: Ádám és a föld ugyanolyan vizuális súllyal bír, mint Isten és az angyalok kórusa.

Kiegyensúlyozatlan vagy dinamikus képek

Ne feledje, az egyensúly csak egy eszköz a kompozíciós eszköztárban. Vannak más dolgok is, például vezető vonalak, korlátozott színpaletták és még sok más. Ez azt jelenti, hogy nem kell minden képének kiegyensúlyozottnak lennie. A kiegyensúlyozatlan képek általában feszültséggel, dinamizmussal és aktivitásérzettel rendelkeznek.

Csak nézd meg ezt a fényképet. Will egy fekete szakadékba ugrik. Ez gyorsaságot és drámaiságot kölcsönöz annak, amit csinál.

Vagy készítse el ezt a képet a Santa Monica-mólóról. Az ég és a tenger egyensúlyban tartja a mólót? Lehet, de azt mondanám, hogy valószínűleg nem. Ehelyett ezt a dinamikus naplementés felvételt kapjuk a mólóról, amely kinyúlik az óceánba.

  Mennyi ideig tart egy háttérellenőrzés?

Számomra ez az, amit te próbálsz érzékeltetni. Ha szilárdságot és stabilitást szeretne, válasszon formálisan kiegyensúlyozott képet. Ha valami drámaibbat keres, aminek még mindig kiegyensúlyozott a megjelenése, próbáljon ki néhány aszimmetrikusan kiegyensúlyozott kompozíciót. Vagy ha valami feszült és dinamikusra vágyik, válasszon kiegyensúlyozatlan képet.

Játssz körbe: bármilyen kompozíciót választasz, lehet, hogy nem sikerül, de a végén valami csodálatosat kapsz! És legalább tanulsz valamit az út során. Itt nagyon kevés a jog vagy a rossz.