Hogyan használjuk a marketing 4P-jét a jobb értékesítés érdekében

A marketingmix nagyszerű lehetőséget biztosít a vállalatok számára marketingstratégiáik és értékesítéseik javítására azáltal, hogy a 4P-re – termék, ár, promóció és hely – összpontosít.

Ahhoz, hogy sikereket érjen el a növekvő versenyben, vállalkozásának ki kell tűnnie a tömegből.

Megfelelő stratégia nélkül pedig minden a helyén lesz, legyen szó a termékről, az ügyfelekről, a marketingről vagy az értékesítésről.

Itt válik rendkívül fontossá az olyan stratégiák elsajátítása és megvalósítása, mint a 4P-k vagy a marketingmix.

Ez nemcsak az eladásait és bevételeit növeli, hanem javítja hírnevét is a piacon.

Ebben a cikkben a marketingmixet, a példákat és a megvalósítás módjait tárgyalom.

Kezdjük!

A marketingmix megértése

A „Marketing Mix” olyan ötletre vagy koncepcióra utal, amely különféle módokat, stratégiákat és cselekvéseket foglal magában, amelyeket a vállalat felhasználhat termékeinek, szolgáltatásainak és márkájának népszerűsítésére. Ezeket a fogalmakat a marketing négy P-jének is nevezik – termék, hely, ár és promóció. A marketingmix más elemeket is tartalmazhat, például embereket és folyamatokat.

A marketingmix stratégiái irányítják egy vállalat vagy termék átfogó marketingkezdeményezéseit, valamint piaci pozícióját és sikerét. Bemutatja a marketing és a hirdetés hatékony módjait, hogy több ügyfelet vonzzon le és növelje a bevételt.

Tehát, ha hatékony marketingmixet szeretne kialakítani, meg kell értenie ügyfeleit, a jelenlegi versenyt, a piac dinamikáját és szervezetét. Találja ki az innováció, az értéknövelés módjait, és mutassa be ezeket az ügyfeleknek.

Egy harvardi professzor, Neil Borden 1964-ben megjelent cikkében ismertette és népszerűsítette a marketingmix ötletét.

Az évek múlásával az iparág más kiemelkedő szakértői finomították és fejlesztették az ötleteket, és bevezették „a marketing négy P-jét”. Ezek a koncepciók még évtizedekkel később is aktuálisak, és ma a vállalatok szolgáltatásaik és termékeik népszerűsítésére, az elterjedtség fokozására és a kihívások leküzdésére használják őket.

A marketing négy szava

#1. Termék

A marketingmixben az első „P” a „terméket” jelenti. Egy termék lehet áru vagy szolgáltatás immateriális vagy kézzelfogható formában. Egy vállalat a terméket egy megcélzott piacon állítja elő és/vagy értékesíti a megcélzott vásárlóknak.

Általában egy terméket úgy terveztek, hogy megfeleljen a fogyasztók igényeinek. A vállalatok akkor hoznak létre terméket, ha van rá igény, vagy kísérletként, hogy friss fogyasztói élményt nyújtsanak és keresletet generáljanak rá.

Tehát egy termék létrehozásakor vegye figyelembe a megcélzott ügyfeleket, valamint kihívásaikat, követelményeiket, preferenciáikat, tetszéseiket és nemtetszéseiket. Ezután javasoljon egy olyan terméket, amely egyedülálló, képes megoldani ezeket a kihívásokat, megfelelni az igényeiknek, és hozzáadott értéket jelent az életükhöz. A növekvő verseny miatt kínáljon olyan terméket, amelyet más szolgáltatók nem kínálnak, hogy növelje az elfogadási arányt és sikeres legyen.

Például a laptopokat azért hozták létre, mert a számítógép egyetlen helyen futott, és a telepítés terjedelmes volt. De a laptopok bárhová magukkal vihetők a táskában és használhatók.

Ezután tervezze meg a terméket, amely lehet fizikai vagy szoftver alapú cikk vagy szolgáltatás. Ha például kozmetikumokat gyárt és értékesít, létrehozhat egy sminkcikket, például rúzs-sorozatot, vagy virtuális terméket, például egy online alkalmazást, hogy megkönnyítse az ügyfelek számára, hogy vásároljanak Öntől. Ha Ön szolgáltatásorientált vállalat, olyan szolgáltatásokat hozhat létre ügyfelei számára, mint a háztakarítás.

  Az Apple ID országának vagy régiójának megváltoztatása

Ha elkészült a termékkel, gondolja át a termék összes funkcióját és képességét, valamint adott esetben a csomagolást, szállítást, forgalmazást stb. Adjon hozzá egyedi, de értékes funkciókat, amelyek kiemelhetik márkáját a piacon, és szélesebb vevőkört szerezhetnek.

#2. Ár

A marketingmix második eleme – az árazás – a termék által rögzített költségre vonatkozik, amelyet a vásárló fizetni fog a megvásárlásáért.

A termék ára nagymértékben függ attól, hogy kinek adják el a terméket, azaz a megcélzott vásárlóinak. Tehát tájékozódjon róluk, és derítse ki, hogy az árkategória megfelelő-e számukra vagy sem.

Az árstratégia meghatározásakor figyelembe kell vennie a termelési költséget, az ellátási költséget, a versenytárs árait, a kedvezményeket stb. Az árképzésnek olyannak kell lennie, hogy a vásárlók szívesen fizessenek a termékért. Ezért meg kell felelnie a terület piacának és gazdaságának, hogy profitot termelhessen, miközben elégedettek maradnak az ügyfelek.

Ezen túlmenően döntő fontosságú átgondolni, hogy a vásárló hogyan fogja érzékelni a márkáját. Megállapíthatja magát megfizethető, de minőségi termék- vagy szolgáltatóként, vagy luxusmárkává, amely kizárólag csúcskategóriás termékeket árusít.

Ha csak csúcskategóriás termékeket szeretne értékesíteni, termékének igazolnia kell az árat, és lehetővé kell tennie a szigorú minőségellenőrzést. Ha egy kicsit magasabbra állítja az árat, valószínűleg csak kevesen veszik meg. Ha túl alacsony árat állít be, az emberek kétségbe vonhatják a minőséget, ami hatással lehet az eladásokra.

Ehhez végezzen alapos kutatást a piaci és a versenytárs jelenlegi árairól. Termékeit és szolgáltatásait egyszeri ajánlatként vagy előfizetés alapján is kínálhatja. Például a Netflix előfizetésen alapuló modellt használ, sok árszinttel.

#3. Hely

A hely a marketingmix összefüggésében arra a helyre utal, ahol a termékét értékesíteni fogja. Itt teszi elérhetővé a terméket az ügyfelek számára.

A hely lehet egy hagyományos bolt, ahol az emberek fizikailag meglátogathatják, kapcsolatba léphetnek a termékkel, és közvetlenül megvásárolhatják azt. Vagy lehet egy online áruház, amelyet az emberek számítógépükről, okostelefonjukról stb. érhetnek el, és vásárolhatnak.

Nem minden hely ideális az Ön termékéhez. Így válassza ki a megfelelő helyet a termék forgalmazásához, hogy megfeleljen az ügyfelek igényeinek és elvárásainak.

Ha fizikai boltból árul, a hely számít. Például, ha Ön egy luxusmárka, amely csúcskategóriás parfümöket árul, nem tudja kinyitni az üzletet egy távoli helyen, egy romos épületben. Ehelyett nyissa meg üzletét egy neves bevásárlóközpontban vagy egy független épületben, amely előkelő területen található. Ez nemcsak a megfelelő ügyfeleket vonzza, hanem elérhetőbbé és kényelmesebbé teszi számukra a helyet.

Hasonlóképpen, ha online árulja termékét, mutassa be a népszerű és elismert platformokon, például a Sephora-n, vagy nyisson saját online áruházat, és értékesítse azt, hogy növelje befolyását és tekintélyét a piacon. Mindkettőt megteheti. Kezdje azzal, hogy nyissa meg webhelyét, és áruljon belőle termékeket, tegye népszerűvé termékeit, majd indítsa el egy olyan online platformon, mint az Amazon, az eBay, a Sephora stb.

A termék megfelelő helyen vagy médiában való megjelenítésének célja, hogy a megcélzott vásárlók szemében legyen, ahol nagyobb valószínűséggel lógnak és vásárolnak.

Tehát a termék típusa alapján döntse el, hogy online vagy offline szeretné értékesíteni, majd válassza ki a megfelelő helyet, platformot vagy értékesítési csatornát.

Miután elhelyezte termékét, itt az ideje, hogy piacra dobja és népszerűsítse azt különböző csatornákon. Erről fogunk beszélni legközelebb.

#4. promóció

A promóció a reklámozást, a médiában való megjelenést és a termék bemutatását célzó PR-t jelenti. Célja, hogy a célközönség vagy a vásárlók megismerjék a terméket, és azt, hogy miért kell megvásárolniuk vagy fontolóra venniük a használatát.

  A Cult of the Lamb javítása folyamatosan lefagy vagy összeomlik a számítógépen

Például, ha Ön játékfilmet gyártó cég, érdemes lehet különféle promóciós eseményeket szervezni a régió különböző helyein, ahol a filmet bemutatja. Ez segít összegyűjteni a médiavisszhangot, és felpörgetni a filmet.

Végül a filmje a város szóbeszédévé válik, mielőtt bemutatják a mozikban. Ennek eredményeként több embert ösztönöznek a jegyvásárlásra.

A promóció szilárd stratégiát igényel. Tehát beszéljen csapatával vállalkozása, terméke, ügyfelei, várható költségvetése, bevétele és egyebek különféle vonatkozásairól. Hozzon létre stratégiákat a márkaüzenetküldéshez és a márka ismertségéhez, a lead generálásához stb.

Tehát a promóciós stratégia kialakításakor vegye figyelembe elsősorban a célközönséget és azt a régiót, ahol a termékét értékesíteni fogja. Akár online, akár offline elérhető a terméke, ne felejtse el népszerűsíteni különféle platformokon, offline és online egyaránt.

Kiadhat szórólapokat, prospektusokat, óriásplakátokat stb., hogy az emberek felfigyeljenek rád, vagy hirdetéseket helyezhetsz el a televízióban és a közösségi médiában, például Facebookon, Instagramon stb. Használhatod LinkedIn-fiókodat, és reklámozhatod ott termékedet, így követőid tudatában annak.

Ezenkívül a promóció megköveteli, hogy szilárd márkaüzenetet hozzon létre, amely rezonál a közönségével, és hatékonyan kommunikálja azt velük. Határozza meg a megfelelő hirdetési módszereket is, amelyeket a közönség a legmeggyőzőbbnek talál. Ezenkívül találja meg a legjobb időpontot, amikor elérheti az ügyfeleket, és elkerülheti, hogy bosszantsa őket.

Egyéb marketingmixek

Az öt P-n kívül más marketingmixek is elérhetőek a modern marketingben. Ezek a hét P, öt P és öt C, amelyek az eredeti négy P néhány jellemzőjét tükrözik, de bizonyos egyedi elemeket, amelyek megváltoztatják a marketingstratégiákat.

Az Öt Ps

Az emberek, a termék, az ár, a promóció és a hely az öt Psz. Valójában sok vállalat és marketinges ma már inkább az Öt P-t használja, mivel az az „emberek” tapasztalataira és elvárásaira összpontosít a marketingstratégiák kialakítása során.

Itt az emberek lehetnek vevők, eladók, alkalmazottak és más, az üzletben részt vevő felek. Ennek a marketingmixnek az a célja, hogy növelje az emberek elégedettségét és lojalitását márkájával, termékével és szolgáltatásával.

A hét Ps

Emberek, termékek, ár, promóció, hely, tárgyi bizonyítékok és folyamatok alkotják a hét P-t. A 4P-kkel együtt „embereket”, „fizikai bizonyítékokat” és „folyamatokat” is tartalmaz.

Forrás: Smart Insights

Itt a „fizikai bizonyíték” arra utal, hogy a célvevőknek vagy a közönségnek tanúskodniuk kell ahhoz, hogy az Ön vásárlóivá váljanak. A bizonyítékok tárolhatók vagy megjeleníthetők a webhelyen, hogy segítsenek a közönségnek megérteni a terméket és használni a terméket vagy szolgáltatást.

Ebben a marketingmixben a „folyamatok” bizonyos módszereket jelentenek, amelyek meghatározzák a terméket és a vásárlói élményeket.

Az Öt Cs

Vállalat, ügyfél, klíma, verseny és együttműködők az öt C.

 • Az „ügyfél” egyszerűen a célközönség és az ő tapasztalataik.
 • A „vállalat” egy vállalat székhelye a rendelkezésre álló marketingforrásokkal együtt.
 • A „klíma” a piacot körülvevő gazdasági, társadalmi és politikai szempontok összefüggésében áll.
 • A „verseny” arra utal, hogy a vállalat piacán mekkora verseny van más hasonló vállalatokkal és termékekkel.
 • Az „együttműködők” a vállalatán kívüli személyek, akik együttműködhetnek Önnel.

Marketing Mix esettanulmányai

#1. Coca-cola

A Coca-Cola pizza tökéletes párja, nem? Akár boldog, akár szomorú, ez a kombináció soha nem sül el, legalábbis számomra 🙂

Forrás: Coca-Cola cég

Ez a világhírű szénsavas szódát gyártó cég azt állítja, hogy eladja 2,2 milliárd adag egy nap. Amikor először 1886-ban piacra dobták, mindössze napi 9 italt szolgált fel. Értsük meg a marketingmixét.

 • Termék: Szénsavas ital, amelyet az emberek közvetlenül vagy étkezés közben fogyaszthatnak. A termék egyedi ízű, és sokféle ételt kiegészíthet, legyen szó pizzáról, hamburgerről vagy fűszeres indiai konyháról.
 • Ár: A Cola-Cola ésszerű árat kínál, amely könnyen megfizethető a legtöbb ember számára a világon.
 • Helyszín: Az ital világszerte elérhető még távoli helyeken is. Az emberek megragadhatnak egy palackot fizikai boltokban, automatákban, élelmiszerboltokban, kisboltokban és online áruházakban. A vállalat az értékesítés növelése érdekében a nagyobb hozzáférhetőségre összpontosít.
 • Promóció: A Coca-Cola célfogyasztója a gyerekektől a felnőttekig és az idősekig mindenki. Így minden régióban széleskörű promóciókat folytatnak több marketing csatornán, például óriásplakátokon, televíziós hirdetéseken, termékelhelyezésen a filmekben, közösségi médián stb.
  A Safari gyakran látogatott kezdőlapjának letiltása iPhone, iPad és Mac rendszeren

#2. Nike

A Nike a világ egyik legsikeresebb szervezete, amelynek termékeit szerte a világon szeretik az emberek, köztük a hírességek is.

Forrás: Nike

Ennek az amerikai multinacionális cégnek a márkaértéke több mint 30 milliárd USD, és többet termelt, mint 50 milliárd USD bevétel az elmúlt pénzügyi évben. Tekintsük át a marketingmixét.

 • Termék: Csodálatos cipőket, kiegészítőket, ruházati cikkeket és sportfelszereléseket gyárt, tervez és értékesít.
 • Ár: A Nike árképzési rendszere prémium és értékalapú.
 • Hely: Az emberek megvásárolhatják a Nike termékeit a márka kiskereskedelmi üzleteiben, külső kereskedőktől és a hivatalos online áruházból.
 • Promóció: A Nike szlogenje a „Just Do It”, amely arra ösztönzi az embereket, hogy tegyék azt, amit elvárnak, és érjenek el sikereket. A termékeket televíziós hirdetéseken, filmeken, közösségi médiahirdetéseken, szponzorálásokon stb.

Hogyan illessze be a marketingmixet a marketingstratégiájába

Ismerje meg termékét

Mielőtt bármilyen marketingstratégiát kidolgozna, szánjon időt arra, hogy alaposan megértse termékét. Teljesen tisztában kell lennie azzal, hogy mit ad el, mielőtt elérhetővé tenné az ügyfelek számára, hogy elnyerje bizalmát és személyre szabott élményeket kínáljon.

Ezen a ponton határozza meg, hogy terméke vagy szolgáltatása milyen problémát old meg, és kinek szól. Ezenkívül kutasson arra vonatkozóan, hogy néz ki a termék piaci mérete. Van olyan egyedi, értékes funkciója vagy USP, amelyet mások nem kínálnak?

Ha megvan ezek a válaszok, menj tovább. Ha ezek közül egyikre sem tud válaszolni, javítsa termékét ezen a ponton.

Állítsa be a megfelelő árat

Állítsa be az optimális árpontot a piaci árak, a versenytársak árképzésének, valamint a gyártási és forgalmazási költségek elemzésével. Ennek az Ön által kínált terméktípustól (például luxus vagy megfizethető), a megcélzott vásárlóktól és a régió gazdaságától is függnie kell.

Határozza meg a megfelelő értékesítési helyet

A termék típusa és a célközönség elérhetősége alapján válassza ki a megfelelő értékesítési helyeket. Lehet online, offline vagy mindkettő. A cél az akadálymentesítés szem előtt tartása, hogy a vásárlók kényelmesnek találhassák az általuk preferált helyről vásárolni.

Hatékony promóciós stratégiák létrehozása

Készítsen egyedi és meggyőző üzeneteket ügyfelei számára, hogy felhatalmazást és bátorítást kapjanak, hogy Öntől vásároljanak. Adjon okot nekik, hogy előnyben részesítsék az Ön termékeit másokkal szemben, legyen szó minőségről, mennyiségről, árengedményekről vagy mindennek megfelelő arányú keverékéről.

Ezenkívül reklámozza termékeit ott, ahol a megcélzott fogyasztói többnyire lógnak. Ez lehet a közösségi média, a népszerű helyeken elhelyezett óriásplakátok, a TV-hirdetések stb. A legfontosabb, hogy mindenhol legyen következetes, ugyanazokat az értékeket, üzeneteket és ajánlatokat mutassa meg a tömeges bizalom megszerzése érdekében.

Értékelje és javítsa

Még akkor is, ha marketingstratégiái jó eredményeket hoznak, időről időre értékelje stratégiáit, és javítsa azokat. Ez segít abban, hogy releváns maradjon a piacon a változásokkal és a növekedéssel. Együttműködhet külső együttműködőkkel is, hogy egyedi elképzeléseket kapjon.

Következtetés

A marketingmix vagy a 4Ps megvalósítása elősegítheti vállalkozása bevételének, hírnevének és általános sikerének javítását.

Remélem, most már van némi elképzelése a marketingmixről, annak előnyeiről, és arról, hogyan alkalmazza vállalkozásában.

Ezután a bejövő marketingről és a trigger marketingről is olvashat.