Hogyan használjuk a harmadok szabályát a fotózásban

Kulcs elvitelek

 • Használja a harmadszabályt dinamikus, kiegyensúlyozott kompozíciójú fényképek készítéséhez.
 • Engedélyezze a rácsot digitális fényképezőgépén, hogy könnyen alkalmazhassa a harmadszabályt.
 • Ne feledje, hogy a különböző helyzetekben előfordulhat, hogy meg kell szegni a harmadszabályt a jobb képek érdekében.

A harmadok szabálya az első szabály a fotózásban, amelyet minden kezdő a legtöbbet használ. Dióhéjban ez egy olyan módszer, amellyel jobban keretezheti fotóit egy kilenc négyzetes rács segítségével, amely a figyelem tárgyára irányítja a néző tekintetét. Lássuk tehát, mi a harmadszabály, és mikor érdemes használni.

Mi a harmadszabály?

A harmadszabálynak egy fő célja van a fényképek jobb kompozíciójához: az egyensúly.

Ez a fotózás egyik legalapvetőbb irányelve. Képzelje el, hogy a keret három vízszintes részre és három függőleges részre van osztva két vízszintes és két függőleges vonallal. A jelenet bármely érdekes elemét el kell helyezni e vonalak valamelyike ​​mentén vagy azok egyik metszéspontjában a dinamikusabb fotók érdekében.

Úgy képzelheti el a legjobban, mint egy tic-tac mintát a fénykép tetején.

A harmadszabály működik, mert a tudomány azt állítja, hogy a szemünket természetesen olyan tárgyak vonzzák, amelyek kissé eltérnek a kép középpontjától. A négy metszőpont a leghatékonyabb a középponton kívüli vizuális érdeklődési pont.

  13 nagyszerű digitális zongora kezdőknek

Egy érdekes apróság: A kifejezést először John Thomas Smith 1797-ben megjelent Megjegyzések a vidéki tájról című könyvében említették. A fényképezésnek vannak más lényeges szabályai is, amelyeket a matematikából és a pszichológiából kölcsönöztek.

Hogyan használjuk a harmadok szabályát a kamerán belül

A harmadszabály nem olyan kemény szabály, amelyet be kell tartania. Ha a fénykép fő témáját távolabb helyezi a középponttól, nem mindig lesz szebb a kép.

A harmadszabály bármely témára alkalmazható, és segít átgondolni a kompozíciót, mielőtt az exponálógombra kattint. Javíthatja az egyébként tomboló felvételeket. Ez egy gyorsparancs is lehet fénykép készítéséhez, amikor nincs ideje gondolkodni és keretezni a jelenetet.

Használja a rácsot digitális vagy mobil fényképezőgépében

Szinte minden kamera, beleértve az Android vagy iOS-eszközt is, rendelkezik a harmadrács szabályával az elektronikus kijelzőjén és a keresőjén. Lehet, hogy engedélyeznie kell. Ehhez lépjen be a fényképezőgép beállításaiba, és keresse meg a rácsvonalak engedélyezésének lehetőségét. Egyes gyártók többféle opciót is tartalmaznak.

Így engedélyezheti vagy tilthatja le a rácsot az iPhone kamera beállításaiból (alapértelmezés szerint engedélyezve van).

 • Nyisd meg a beállításokat.
 • Görgessen le a listában a Kamera elemhez.
 • A Kompozíció csoportban engedélyezze a Rács kapcsolót.
 • A rácsok és a levágások használata a Photoshopban és a Lightroomban

  Bármilyen szerkesztőszoftverben bármikor levághatja felvételeit, és javíthatja azokat a harmadszabály segítségével. A Photoshop és a Lightroom rendelkezik olyan vágásvezető fedvényekkel, amelyek tartalmazzák a harmadháló szabályát. Használja ezt a rácsot a kép kivágásához, hogy a legérdekesebb elemeket a metsző vonalak mentén helyezze el.

  A rácsbeállítások testreszabásával is létrehozhat egy fedvényt.

    Hogyan lehet követni a Snapchaten

  Hogyan jelenítsünk meg egy rácsot a Photoshopban

  A Photoshopban használja a Ctrl + K billentyűparancsot (Mac: Command + K) a Beállítások megnyitásához. Kattintson a Segédvonalak, rács és szeletek elemre a bal oldali listában, és módosítsa a Rács szakasz beállításait az alábbiak szerint:

 • Rácsvonal 100 százalékonként. 3. alosztályok.
 • Kattintson az OK gombra.
 • Nyomja meg a Ctrl + ‘ (Command + ‘) billentyűkombinációt a rács minden alkalommal történő váltásához a fényképen.
 • A rácsot a Photoshop leggyakrabban használt eszközével, a Vágással is megkapja. Ha rákattint az Eszköztárban (vagy megnyomja a C billentyűt), azonnal egy harmadszabály-rácsot helyez a kép fölé.

  Rács megjelenítése a Lightroom Classicban

  A Lightroom a „terményútmutatókkal” segít a pontosabb termésért. Nyissa meg a fényképet, és kövesse az alábbi lépéseket.

 • Lépjen a Fejlesztési modulba.
 • A jobb oldali panelen válassza a Sablon kivágása lehetőséget (vagy használja az R billentyűparancsot).
 • Kattintson az Eszközök > Vágási útmutató átfedése > Harmadelemre a rács megjelenítéséhez a fotó tetején.
 • Ellenőrizheti a kompozíciót a harmadok szabályának megfelelően, vagy módosíthatja a fényképet úgy, hogy kivágja a jobb egyensúly érdekében.

  A Harmadik szabálya a cselekvésben

  Alkalmazzuk az útmutatókat két gyakori forgatókönyvre: Tájképekre és Portrékra.

  Tájképek

  Gyakran nehéz kiegyensúlyozni a tájképeket – semmit sem lehet mozgatni, hogy erős fókuszpontot hozzon létre. A harmadszabály segít a vizuális vonzerő megteremtésében. Például igazíthatja a horizontot az egyik metsző vonalhoz. Tájképek fényképezésekor ne helyezze a horizontot a keret közepére. Általában a horizontot az alsó vonalra helyezve a legjobb az égbolt hatalmasságának érzékeltetésére.

  A fotó más elemei (például egy fa vagy egy ház) a négy metszéspont egyike közelében helyezhetők el.

  Portrék

  Míg a legtöbb portré a témát a keret közepén tartja, érdekes portrékat készíthet, ha a témát a középponttól távolabb helyezi. A szemek mindig érdekes látnivalók, ezért érdemes őket a rácsok metszéspontjai mentén elhelyezni.

    A Stage Manager használata iPaden és Macen multitaskinghoz

  Ezenkívül próbálja meg egy személy testének tengelyét a függőleges rácsvonalak mentén igazítani. Használja a pillantás irányát, hogy a személyt a jobb vagy a bal függőleges vonalra helyezze.

  Mikor ne használja a harmadok szabályát

  A harmadszabály a szemünk természetes mozgását érinti. Ez lehet az alapértelmezett módszer, és ezt fogja tenni, ha egyre jobb lesz a fotózás. De ne feledje, hogy a jelenetnek kell diktálnia a kompozíciót, és nem fordítva.

  Ezek nem szigorú szabályok, de sok olyan helyzet lesz, amikor kerülnie kell a harmadszabály használatát.

  1. Amikor ki akarja tölteni a keretet

  A harmadszabály legáltalánosabb alternatívája a fénykép fókuszpontjának középre helyezése. A szimmetrikus fényképeknél, például a portréknál, azonnal és közvetlenül a fő témára kell összpontosítani. Ilyen helyzetekben nyugodtan megtöltheti a keretet a holtpontban lévő tárgyával.

  Egyes fényképek, például az építészet vagy az épület egy része ismétlődő mintával, több fókuszpontot is tartalmazhat. Figyelmen kívül hagyhatja a harmadok szabályát, ha néhányuk a metsző egyeneseken fekszik.

  2. Az Instagram Méltó tér fotóihoz

  Egy érdekes elem középpontba állítása a fénykép holtpontjában jól működik négyzet alakú fényképek esetén. Az elem ekkor egyenlő távolságra van mind a négy saroktól, szimmetriát hozva létre.

  3. Elfoglalt hátterű fotókon

  Megszegheti a harmadszabályt, ha a fénykép háttere foglalt. Például egy virágmező vagy egy vásári tömeg. Használjon sekély mélységélességet, és összpontosítsa a figyelem fő tárgyát.

  4. Amikor a vezető vonalak jobban működnek

  A vezető vonalak egy másik kompozíciós technika. Ezen a képen egy pálya a képkocka közepétől távoli pont felé vezeti a néző tekintetét. Tekintete nem utazna a fűvel és a fákkal a távolban lévő ház felé, ha a harmadszabályt használta volna a fénykép elkészítéséhez.

  Ha mindent egy rács mögül nézel, akkor az izommemóriádba beépítheti a harmadszabályt. De mindig próbálj kitörni, és próbálj ki különböző kompozíciókat. A fotó mögött meghúzódó ötlet győzedelmeskedik minden más felett – a harmadok szabálya nem működik, ha a fotón szereplő történet gyenge.