Hogyan formázhatunk SD-kártyát ExFat formátumba az Ubuntuban

Az exFat fájlrendszer az egyik legjobb formátum az SD-kártyán való használatra, különösen, ha az SD-kártyát Androidon használja, mivel rengeteg hasznos funkcióval rendelkezik. Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogyan formázza az SD-kártyáját ExFat formátumra Ubuntu rendszeren.

SD-kártya az ExFat-hoz Ubuntuban

Felhívjuk figyelmét, hogy bár ezek az utasítások az Ubuntura összpontosítanak, ezek az utasítások minden Linux-alapú operációs rendszeren működni fognak. Ha ExFat-ban kell formáznia, és nem használja az Ubuntut, kérjük, kövesse a lépést.

1. lehetőség – Gnome lemezek

Az SD-kártya ExFat fájlformátumra formázásának legjobb módja az Ubuntuban a Gnome Disks alkalmazás. Ez a program beépített ExFat támogatással és egyszerű grafikus felhasználói felülettel rendelkezik, amelyet bárki megérthet, még a kezdők is.

A kezdéshez meg kell győződnie arról, hogy Ubuntu Linux számítógépén telepítve van a Gnome Disks. Ha nincs beállítva, indítson el egy terminált az Ubuntu Linux asztalon a Ctrl + Alt + T billentyűkombináció megnyomásával, vagy keresse meg a „Terminal” kifejezést az alkalmazás menüjében.

Miután megnyílt a terminálablak, használja az alábbi apt install parancsot a Gnome Disks alkalmazás telepítéséhez Ubuntu számítógépére. Vagy ha nem szeretné használni a terminált, indítsa el az Ubuntu szoftvert, keresse meg a „Disks” vagy „Gnome Disks” kifejezést, és telepítse a szoftvert úgy.

  Szeretne túlélni a Ransomware-t? Így védheti meg számítógépét

Megjegyzés: ha nem Ubuntut használ, a Gnome Disks eszközt meglehetősen egyszerűen telepítheti a Pkgs.org webhely meglátogatásával. Vagy keressen rá a Gnome Software vagy a KDE Discover segítségével az alkalmazásra.

sudo apt install gnome-disk-utility

Most, hogy a Gnome Disks alkalmazás telepítve van, indítsa el a „Disks” kifejezésre keresve az alkalmazás menüjében. Szükség esetén a „gnome-disk-utility” segítségével is elindíthatja a terminálból.

Ha a Gnome Disks meg van nyitva az Ubuntu asztalon, kövesse az alábbi lépésenkénti utasításokat az SD-kártya ExtFat formátumban történő formázásához.

1. lépés: Csatlakoztassa az SD-kártyát az Ubuntu-hoz USB-kártyaolvasón vagy a számítógépbe épített SD-kártya-olvasó nyíláson keresztül. A csatlakoztatás után a Gnome Disks automatikusan megjeleníti a bal oldali sávban.

Ha nem látja az eszközt, zárja be és indítsa újra a Gnome Disks alkalmazást.

2. lépés: Keresse meg az SD-kártya eszközét az oldalsávon, és válassza ki az egérrel. Miután kiválasztotta az egérrel, keresse meg a menüt a jobb felső sarokban, és kattintson rá.

  Hogyan vihet át egyszerűen adatokat számítógépéről telefonjára

A menüben válassza a „Lemez formázása” lehetőséget. Ha ezt választja, törölheti az SD-kártyát. Miután a „Lemez formázása” gombra kattintott, megjelenik egy menü. Válassza a „Ne írja felül a meglévő adatokat (gyors)” lehetőséget.

A második mezőben válassza a „Kompatibilis a modern rendszerekkel és merevlemezekkel > 2 TB (GPT)” lehetőséget. Az ExFat használatához szüksége lesz erre a lehetőségre.

Válassza a „Formátum” lehetőséget, ha mindkét menüopció be van állítva.

3. lépés: Az eszköz formázásakor az összes partíció eltűnt. Innen keresse meg a „+” szimbólumot, és kattintson rá az egérrel. Ez a gomb az új partíció menüt jeleníti meg.

Használja a partíció csúszkát, és válassza ki, hogy mekkora legyen a partíció. Ezután kattintson a „Tovább” gombra.

4. lépés: Keresse meg az „Egyéb” jelölőnégyzetet, és kattintson rá az egérrel. Ezt az opciót kell választania, mivel az „ExFat” ezen a területen található.

Miután az „Egyéb” elemre kattintott, kattintson az „exFAT” jelölőnégyzetre. Ha ezt választja, a Gnome Disks utasítja a partíciót „exFAT”-ra.

Kattintson a „Létrehozás” gombra a folyamat befejezéséhez.

2. lehetőség – Terminál

Bár a Gnome Disks egyértelműen a legegyszerűbb módja a lemez formázásának, nem ez az egyetlen módja annak. Az USB pendrive-ot ExFat formátumban is formázhatja a terminálon keresztül.

  A vékony könyvjelzők segítségével testreszabhatja a könyvjelzősávot [Firefox]

A kezdéshez nyisson meg egy terminálablakot. A terminálablak megnyitásához nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűket a billentyűzeten, vagy keresse meg a „Terminal” kifejezést az alkalmazás menüjében.

Miután megnyílt a terminálablak, használja az lsblk parancsot a számítógépen lévő összes csatlakoztatott blokkeszköz megtekintéséhez. Keresse meg az SD-kártya címkéjét. Ebben a példában a meghajtó címke /dev/sde1. A tied más lesz.

A meghajtócímke megtalálása után új fájlrendszert hozhat létre az eszközön. Ehhez használja az mkfs.exfat parancsot. Ez a parancs újraírja a partíciós táblát, és újraformázza úgy, hogy minden törölve legyen.

sudo mkfs.extfat /dev/sde1

Amikor a parancs befejeződött, a „Fájlrendszer sikeresen létrehozva” üzenet jelenik meg. Így tudja, hogy a folyamat befejeződött. Ezen a ponton az lsblk -f parancs futtatásával ellenőrizheti, hogy a fájlrendszer valóban az ExFat-ot futtatja.

lsblk -f

A fenti parancs felsorolja az egyes blokkeszközöket, de megmutatja az eszközhöz csatolt fájlrendszert is. Tehát keresse meg a formázott SD-kártyát, és nézze meg az „FSTYPE” oszlopot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a formázás sikeres volt.