Hogyan értékeljünk és elemezzünk egy jó fényképet

A forgatás után ideje végignézni az összes készített képet, és elővenni a jó képeket. De mitől lesz jó egy fotó? Nézzük meg, hogyan értékeljük és elemezzük a képeket.

Ebben a cikkben elsősorban a saját munkájának értékelésére fogok összpontosítani, hogy megtudja, mely képei erősek és potenciálisak, de ugyanezt a folyamatot használhatja arra is, hogy kritikusan nézze meg a mindennap látott fényképeket. Ha megnézed a nagyszerű fotókat, és megkérdezed magadtól, hogy miért működnek (vagy éppen olyan jól, ha megnézed a rossz fotókat, és megkérdezed magadtól, hogy miért nem működnek), az egyik legjobb módja a fotózás megismerésének. Ha az oktatóanyagaim rendszeres olvasói közé tartozol, arra biztatlak, hogy kritikusan tekintsd meg az általam közzétett összes képet; nem tökéletesek, szóval szedd szét, hogy szerinted mi működik és mi nem. Ne feledd, ha van egy kép, amit utálsz, akkor azt szándékosan választottam ki, hogy teszteljek – vagy legalábbis ez a mentségem.

Most bontsuk fel az egészet.

Első lépés: tetszik?

A képek áttekintésének első lépése egyszerű: hogyan reagál rá? Tetszik a lövés? Utálom? Valahol közte? Ha nem tetszik egy kép, amelyet készített, jelölje meg elutasítottként a Lightroomban vagy bármilyen katalógusalkalmazást használ. Nincs sok értelme továbbgondolni egy képet, ha a kezdeti reakció közömbös.

  Miért nem lehet telepíteni a Flash-t iPadre (és mit tegyünk helyette)

Itt van egy véletlenszerűen kiválasztott fotó a gyűjteményemből, amelyet azonnal elutasítottam. Nem nagyon van mit szeretni: a kutyám kínosan pózol, a kompozíció nem túl jó, és kicsit meh az egész.

Mások képeivel kapcsolatban, még ha a kezdeti reakciód a közömbösség is, legalább meg kell fontolnod, miért érzel így. Ez a téma? A kompozíció? A színek? Ez csak egy közepes pillanatkép? Gondold végig.

Második lépés: Műszaki értékelés

Egy kép technikai értékelése két nagy kérdésre csapódik le: éles-e és jól exponált-e? Ha bármelyik kérdésre nemleges a válasz, még ha szereted is a képet, valószínűleg megéri megölni ebben a szakaszban.

Hogy egy kicsit pontosabban fogalmazz, ezen a ponton a következőket kell feltenned magadnak:

A fénykép fókuszban van? A téma jobb része van fókuszban? Élesek a szemek?
Lassú zársebességet használtak? Ha igen, van-e elmosódás a mozgó téma miatt? Mi a helyzet a fényképezőgép remegése miatti elmosódással?
Megfelelően van megvilágítva a kép, kifújt csúcsfények vagy összetört árnyékok nélkül? Rendben van, ha kissé túlexponált vagy alulexponált, de a hisztogram úgy néz ki, hogy meg tudja oldani a szerkesztés során felmerülő problémákat?
RAW-ban készült, vagy véletlenül JPEG-ben hagyta a fényképezőgépet? Ez már megtörtént velem, és ez komoly fejtörést okoz, ha szerkesztésről van szó.
Hogyan néznek ki a színek? Milyen a fehéregyensúly? Ezeket a dolgokat elég könnyű javítani a szerkesztés során, de most gondold át.

Nézzünk néhány fotót, amelyeket technikai okokból elutasítottam. Ezen a felvételen elhibáztam a fókuszt, így a férfi szeme homályos.

  Biztonságos a jelszavak másolása/beillesztése a vágólapról?

Ezen a felvételen a zársebességem túl lassú volt, így a kezemben lévő fényképezőgéptől némi elmosódás látható.

Ez a felvétel túlságosan alulexponált. Emlékszem, hogy javítottam az expozíciót a jeleneten, így néhány pillanattal később jobbat kaptam.

Elutasítok legalább néhány olyan felvételt, amelyek mindegyike tetszik, mert technikailag hibáztam.

Harmadik lépés: Fontolja meg az összetételt

Fényképezéskor általában az történik, hogy gyakorlatilag ugyanarról a dologról készít néhány, kissé eltérő képet. Íme tizenkét nagyon hasonló fénykép, amelyeket az otthonom közelében lévő világítótoronyról készítettem. TKevés tesztfelvétel van benne; Játszottam a záridővel, és vártam, hogy az öbölben megmozduljanak a hajók.

A legtöbb kép technikailag egyenlő: élesek, élesek és ésszerűen jól exponáltak. Ugyanarról a témáról is szólnak, így itt jönnek szóba a kompozíciók közötti apró eltérések.

Ahogy egyre jobban leszel, ösztönösebben fogod érezni, hogy mi működik és mi nem, de még mindig érdemes tudatosan gondolkodni a kompozíción.

Szigorúan betartod a harmadszabályt, vagy inkább egy kiegyensúlyozottabb képre vágysz? Ne feledje, hogy levághatja a képet, de a túl sok vágás rontja a képminőséget.
Történik valami az előtérben és a háttérben?
Hová esik a szemed, amikor először ránézel a képre? Oda szeretné, hogy a néző szeme leessen? Vannak olyan vezető vonalak, amelyek bizonyos területekre húznak?
Mi a helyzet a színekkel és a kontraszttal? Vannak világos vagy telített témák? Jól fog működni a színpaletta?
A kép azt mutatja, amit szeretnél? Ez a lényeg, amit szeretnél?

Mindez szubjektív, és gyakran nehéz lesz választani két nagyon hasonló kép közül. Ilyen esetekben vagy a zsigeremmel megyek, vagy azt választom, akit először lőttem le.

  Tegye könnyebben olvashatóvá írásait 1000 gyakran használt szó használatával

Ha kíváncsi, itt van a kép, amivel aznap végre elmentem a világítótornyot forgatni.

Egy konkrét projekthez forgattam, ami kicsit korlátozta a kompozíciómat, de összességében eléggé elégedett vagyok vele. A nehéz szürke égbolt nem ideális, de szeretem az előtérben lévő világítótorony és a háttérben a sziget és a hegyek árnyékának finom variációit.

Negyedik lépés: Összehúzza az egészet

Miután elővette néhány kedvenc fényképét a forgatásról, ideje szerkeszteni őket. Gondolkodnia kell azon, hogyan javíthatja ki a problémákat, hangsúlyozhatja ki az erős pontokat, és minimalizálhatja a kép gyengeségeit. Itt az ideje kiegyenesíteni a horizontot és eltávolítani a foltokat. Minden elkészített digitális képen legalább néhány apró fényerő-, kontraszt- és színmódosítás szükséges. Például itt van a világítótorony eredeti verziója.

És ismét itt a végleges verzióm.

Nem csináltam semmi drasztikust. Kivágtam a sötét földdarabot a jobb alsó sarokban, és mindent felvilágosítottam. Ismétlem, nem ez a legjobb kép, amit valaha készítettem, de ez a legjobb aznap készült.

Amint elkezdi összegyűjteni az Önnek tetsző jó képek gyűjteményét, újra végigvezetheti őket ezen a folyamaton. Tekintse meg őket igazán kritikusan, és ugratja ki, hogy mit csinált jól, mit rontott el, mit szeret, mi az, amit nem, és ami a legfontosabb, miért gondolja ezeket. Ugyanezt megteheti, és meg kell tennie mások képeivel is. Még csak egy tisztességes magazint is átlapozva tucatnyi képet kaphat értékelésre.