Hogyan építsd fel szoftvermérnöki karriered?

A szoftvermérnökök a digitális világ nem énekelt hőseinek nevezhetők.

Amikor egy weboldalon böngészik, vagy egy letöltött, internetről üzemeltetett alkalmazáson dolgozik, az egy szoftvermérnök munkája. A szoftvermérnökök által végzett munka ijesztőnek tűnhet.

A szoftvermérnökök rendkívül elhivatott személyek, akik hatalmas erőfeszítéseket tesznek azért, hogy minden szükséges készséget megszerezzenek. Ha a szoftverfejlesztést karrierútnak tekinti, ez a tökéletes útmutató az Ön számára.

Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan válhat Önből szoftvermérnök.

Mielőtt az útvonallal kezdenénk, mutassunk be röviden egy szoftvermérnököt.

Ki a szoftvermérnök?

A szoftvermérnökök végzik a szoftverkészítési munkákat. A szoftvermérnökök számára nincs platformkorlátozás a szoftvertermékek készítéséhez. Lehetséges asztali programok, mobilalkalmazások vagy webalapú alkalmazások létrehozása.

A szoftvermérnököket minden vállalkozásban és szervezetben nagyra értékelik, mert segíthetnek egy szervezetnek, ha felállítanak valamit, ami megoldja az összes problémát. Egy szoftvertermék bármely szervezetben minimálisra csökkentheti több ezer ember munkáját.

A piacon óriási kereslet van szoftvermérnökök iránt. Ez az oka annak, hogy ez az egyik legjobban fizetett állás. A folyamatos továbbképzésre és tanulásra kell összpontosítani, hogy sikeresek legyünk ezen a területen.

Most pedig nézzük meg azt az utat, amelyet követnie kell ahhoz, hogy szoftvermérnök legyen.

1. lépés: Határozza meg a végső célt.

Mielőtt elkezdené karrierjét, elengedhetetlen, hogy tisztában legyen a végső céljával. A szoftvermérnökré válás következetes erőfeszítéseket, kemény munkát és elhivatottságot igényel. Az utazás megkezdése előtt tartsa szem előtt a végső célt.

A legkézenfekvőbb módja annak, hogy az emberek erről meséljenek, ha szoftvermérnöki vagy kapcsolódó területen szereznek egyetemi diplomát, és szoftvermérnöknek kell lenniük. A valóságban ennél sokkal többet kell tennie. A szerint 2019-es fejlesztői felmérés, a szoftvermérnökök mindössze 62%-a végzett saját szakterületén. Nem csak a diploma kell ahhoz, hogy szoftvermérnök lehessen.

Ez tekinthető a hagyományos megközelítésnek, amelyet a hallgatók többsége követ a szoftvermérnökké válás során. Az alapképzés segítségével a hallgatók mélyrehatóan tisztázzák a szoftvermérnöki megértéshez szükséges elméleti fogalmakat. A szakban tanult kulcsfontosságú tárgyak az adatbázisrendszerek, a számítógépes hálózatok, a webtechnológia, az adatstruktúrák, a programozási nyelvek és még sok más.

  A Reedy intelligens online és offline gyorsolvasást kínál [Chrome]

Ezek a tantárgyak segítenek tisztázni a szoftverfejlesztés alapjait és megérteni a szoftverfejlesztés modern megközelítéseit. Egyes vállalatok négyéves alapképzésként teszik meg a jogosultsági feltételeket. Tehát mindenképpen fontolóra kell vennie egy számítástechnikai vagy egy kapcsolódó területen szerzett diplomát.

Nem szükséges, hogy diplomát válasszon, hogy szoftvermérnök legyen. Akár különféle online kurzusokon és boot campeken is részt vehet, hogy elegendő tudást szerezzen a valós idejű projekteken való munkához.

Ez a lépés az elméleti ismeretek tisztázása. A toborzók mindig szeretnék látni az Ön gyakorlatias megközelítését bármilyen területen. Alkalmaznia kell elméleti tudását és bemutatnia kell képességeit.

3. lépés: Tanuljon meg különböző programozási nyelveket.

Minden szoftver alapja a mögötte használt programozási nyelv. A végzettsége nem ér semmit, ha nem ismeri mélyebben egyetlen olyan programozási nyelvet sem, amely segíthet a szoftverkészítésben. Tehát át kell vennie az irányítást az út felett, és el kell döntenie, hogy melyik programozási nyelvet szeretné felfedezni.

Ha egy adott nyelv mellett döntött, el kell kezdenie az alapos ismeretek megszerzését. Soha nem jó ötlet 3-4 programozási nyelvet egyszerre tanulni. Meg kell szereznie egy nyelv feletti parancsot, majd fontolja meg más nyelvek kipróbálását. Az egyik nyelv elsajátítása megkönnyíti a másik nyelv elsajátítását is.

A programozási nyelv kiválasztása teljes mértékben az Ön döntése. A legnépszerűbb programozási nyelvek, amelyeket széles körben használnak, a következők:

 • Piton
 • JavaScript
 • Rubin
 • C++
 • Jáva
 • .HÁLÓ

Ismerkedjen meg minden megtanult programozási nyelv szintaxisával. Gyakorold különféle programok írásával. Ne felejtse el lefedni az adott programozási nyelv összes könyvtárát, szabályát, szolgáltatását és néhány projektjét. A projektek a legjobb módja annak, hogy megalapozza tudását, és tisztázza a fogalmakat.

4. lépés: Ismerje meg a további kódolási eszközöket.

A Github a legjobb hely a fejlesztők által használt összes eszköz megtalálásához. Nem számít, milyen nyelvet használsz, rengeteg fejlesztő fog találkozni, hogy megosszák tudásukat és nyílt forráskódú projektjeit. Itt más szoftvermérnököket is megismerhet világszerte.

Menjen át a különböző kurzusok moduljain és a legnépszerűbb cikkeken, hogy felfedezze a fejlesztők által széles körben használt eszközöket. Ha ismeri az eszközöket, el kell kezdenie megtanulni őket, hogy megismerje őket.

  A BioShock Remastered lejátszása Linuxon

5. lépés: Dolgozzon valós idejű projekteken

A gyakorlati ismeretek megszerzéséhez valós idejű projekteken kell dolgoznia és szoftvertermékeket kell készítenie. Amikor kimegy a piacra állást keresni, a toborzók gyakorlati tapasztalatot kérnek Öntől. Gyakorlati tapasztalata mindig értékesebb lesz, mint a tanulmányi eredményei. Semmi értelme, ha az összes elméleti koncepciót megtanulod, és fogalmad sincs a megvalósításukról.

Építhet néhány személyes projektet, vagy akár néhány szakmai csoportos projekten is dolgozhat. Ezen kívül még a nyílt forráskódú közösséghez is hozzájárulhat egy valós idejű projekt felépítésével és online elhelyezésével. Az élő projektek nagyobb értéket adnak portfóliójának, ha bemutatja őket a toborzók előtt.

Bármelyik programozási nyelvet kiválaszthatja, amely megfelel Önnek és szeretné folytatni. Nincs nyelvi akadály, ha portfóliója projektjeiről van szó.

6. lépés: Vegyen részt néhány szakmai gyakorlaton

A szakmai gyakorlatot tekintik a legjobb módnak az ipari kitettség és az iparági szintű munkatapasztalat megszerzésére. A hallgatók egy tényleges iparági projekten dolgozhatnak csapatban, és jobban megérthetik a vállalati kultúrát. Rengeteg munkalehetőség áll a hallgatók rendelkezésére, miután gyakorlati tapasztalatot szereztek a szakmai gyakorlaton keresztül.

Gyakornoki képzés fejlesztése üzleti tudás koncepció

Erősen ajánlott, hogy minden hallgató három-hat hónapos szakmai gyakorlaton vegyen részt az egyetemen. Miután elvégezte a szakmai gyakorlatot egy vállalatnál, nagy az esélye, hogy teljes munkaidős állást kap ugyanabban a cégben.

Ezenkívül a portfóliója sokkal jobban fog kinézni, ha megemlíti a szakmai gyakorlatot, mivel az ipari tapasztalatnak számít. A cégek a szakmai gyakorlatot plusz pontnak tekintik, mert úgy vélik, hogy a hallgatók ismerik a vállalati kultúrát és a csapatmunkához szükséges tulajdonságokat.

7. lépés: Készítse el portfólióját

Ez a legfontosabb lépés, mert az alapján kap munkát, hogy hogyan képviseli készségeit és tanulságait a portfólióban. A portfóliót a legfontosabb eszköznek tekintik minden olyan törekvő szoftvermérnök számára, aki alig várja, hogy karrierjét építse. Az Ön portfóliója az első benyomás, amelyet a toborzók alkotnak Önről.

Az emberek által gyakran elkövetett legnagyobb hiba az, hogy túl sok projektet adnak hozzá portfóliójukhoz. Segítene, ha egy lenyűgöző portfóliót építene fel, amely lefedi mindazokat a készségeket, amelyeket a toborzónak tudnia kell. Itt különféle projekteket kell hozzáadnia, hogy segítsen a toborzóknak megérteni a szoftvermérnöki munka sokoldalú természetét.

  Az NVIDIA RTX 3000 sorozatú GPU-i: Íme, az újdonságok

A portfólióban meg kell említenie az összes megtanult eszköz és technológia részletes leírását, valamint a korábban elvállalt munkaköröket. A szoftvermérnöki pozícióra való jelentkezés nagyobb eséllyel indul, ha jól dolgozott portfóliójának felépítésén.

8. lépés: Kezdje el álláslehetőségek keresését.

Miután elvégezte a fent említett hét lépést, állást kell keresnie. Készítsen tökéletes önéletrajzot és lenyűgöző profilt a különböző állásportálokon. Most folyamatosan ellenőriznie kell ezeket az állásportálokat, és jelentkeznie kell olyan állásokra, ahol minden jól néz ki.

A hálózatépítés meglehetősen egyszerűvé teheti ezt a folyamatot. Éppen ezért kiváló lehetőség, ha professzionális profilt készíthet a LinkedIn-en, és ott megemlítheti projektjeit. Könnyű lesz kapcsolatba lépni a toborzókkal, ami nagyszerű lehetőségeket rejthet magában.

Különböző találkozókon, szemináriumokon és konferenciákon is részt vehet, amelyek segítenek kapcsolatba lépni a szoftverfejlesztés területéről származó, hasonló gondolkodású emberekkel. Akár közvetlenül is jelentkezhet, ha meglátogatja bármelyik cég webhelyét, és átnézi az álláslehetőségeket. Ha a profilja bekerül a kiválasztott listára, a toborzó felveszi Önnel a kapcsolatot.

Ha követi ezeket az alapvető lépéseket, meglehetősen könnyű lesz szoftvermérnöki karrierjét felépíteni.

Szoftvermérnöki felelősségek

Szoftvermérnökként Önnek meghatározott felelősségei lesznek. Ők:

 • Felhasználói igények elemzése
 • Kód írása, tesztelése, igény szerinti módosítása
 • Új szoftvertermékek kutatása, tervezése és létrehozása
 • A hardveren dolgozó szoftverek és rendszerek értékelése
 • Meglévő szoftvertermékek módosítása
 • Működési dokumentáció írása
 • A rendszerek karbantartása a hibák elemzésével és megoldásával
 • Szoros együttműködés a projektmenedzserekkel, rendszerelemzőkkel, marketingszakemberekkel, UI/UX fejlesztőkkel és más munkatársakkal.
 • Konzultáció az ügyfelekkel a rendszerteljesítmény és a frissítések szempontjából
 • Technikai ismeretek frissítése tanfolyamokon és szemináriumokon való részvétellel a vállalati rendszerek fejlesztése érdekében

Szoftvermérnökké váláshoz szükséges legjobb készségek

Minden munkaprofil bizonyos készségeket igényel. Hasonlóképpen, speciális műszaki és nem műszaki készségekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy szoftvermérnök lehessen.

Néhány fontos képesség, amelyre összpontosítani kell:

 • Számítógépes programozás és kódolás
 • Szoftverfejlesztés
 • Objektum-orientált tervezés (OOD)
 • Szoftvertesztelés és hibakeresés
 • Problémamegoldás és logikus gondolkodás
 • Írásbeli és szóbeli kommunikáció
 • Képes csapatban dolgozni

Szoftvermérnök fizetése

Átlagosan a szoftvermérnök fizetése 53 213 GBP. A fizetés 33 000 és 85 000 GBP között mozog. A fizetés nagymértékben függ a cégtől, ahol dolgozik, a földrajzi régiótól, a tapasztalattól és egyéb tényezőktől. Nagyobb tapasztalattal magasabb fizetésre számíthat.

Következtetés 👨‍💻

A szoftvermérnökök keresettek a piacon. Ezért, ha szoftvermérnöki karrierjét fontolgatja, nincs jobb alkalom, mint most. Az lenne a legjobb, ha azonnal elkezdené az utazást a tanulási folyamattal és több gyakorlati tapasztalat megszerzésével.

Gyakorolni kell a kódolást? Nézze meg a etoppc.com online fordítóprogramot