Hogyan ellenőrizheti, mikor jár le a Windows 10 Build verziója

A Windows 10 Insider Preview buildjei beépített „időzített bombával” rendelkeznek. Mindegyikhez tartozik lejárati dátum, és a Windows végül megtagadja a teljes rendszerindítást ezen dátum után. Így ellenőrizheti, hogy ez mikor fog megtörténni.

Mi történik, ha egy Windows 10 Build lejár?

Ez csak a Windows 10 instabil Insider Preview verzióira vonatkozik. A Windows 10 stabil verziói soha nem „járnak le” és nem fognak működni, még akkor sem, ha a Microsoft leállítja a biztonsági javításokkal való frissítésüket.

Amikor egy Windows 10 build lejár, a Microsoft mondja figyelmeztetést fog látni, hogy lejárt buildet használ. A figyelmeztetés naponta egyszer újra megjelenik, és UAC (User Access Control) figyelmeztetések is megjelennek. Korábbi jelentések szerint a Windows 10 a lejárta után háromóránként újraindul, így a Microsoft kevésbé bosszantóvá tehette a lejárati folyamatot.

A múltban a Microsoft igen mondott hogy a lejárt buildek már nem indulnak el két héttel a lejárati dátum után. A számítógép ismételt használatához újra kell telepítenie a Windows egy újabb buildjét – vagy egy régebbi, stabil buildet, amely nem jár le.

A Microsoft lejáratja ezeket a buildeket, hogy megakadályozza, hogy az emberek a Windows 10 régi, instabil verzióinál maradjanak. A Windows 10 ezen buildjeit tesztelhetővé teszik, és nincs értelme olyan régi buildet tesztelni, amely egy csomó már javított hibát tartalmaz.

Hogyan lehet ellenőrizni a lejárati dátumot

A lejárati dátumot a winver alkalmazásból tudod ellenőrizni. A megnyitáshoz nyomja meg a Windows billentyűt, írja be a „winver” kifejezést a Start menübe, és nyomja meg az Enter billentyűt. A Windows+R billentyűkombinációval is megnyithatja a Futtatás párbeszédpanelt, írja be a „winver” kifejezést, és nyomja meg az Enter billentyűt.

Ez a párbeszédpanel megmutatja a Windows 10 buildjének pontos lejárati dátumát és idejét. A lejárati dátum előtt frissítenie kell a Windows 10 újabb Insider buildjére (vagy vissza kell térnie egy korábbi stabil buildre).

A Winver párbeszédpanelen az Ön által használt Windows 10 pontos összeállítása is látható. Ez az információ a Beállítások alkalmazásban is megtalálható.