Hogyan digitalizálhatja régi filmfotóit

Nagy rajongója vagyok a filmes fotózásnak, de az egyik probléma az, hogy a fizikai fényképeket nehéz megosztani. Most mindenki az Instagramot vagy a Facebookot használja. Szerencsére viszonylag egyszerű – bár nem feltétlenül olcsó – a filmfotók digitalizálása. Tehát, akár talált egy doboz régi fotót a szülei pincéjében, amelyet fel szeretne tenni az internetre, vagy éppen a múlt héten forgatott egy tekercs 35 mm-es filmet, a következőket kell tennie.

A filmfotók kétféle formában készülhetnek: előhívott fotónyomatok és eredeti diák vagy negatívok. A fotónyomatok digitalizálása egyszerűbb és olcsóbb, de a negatívokkal jobb eredményt érhet el. Ha mindkettő megvan, az Önön múlik, hogy melyiket választja.

Ha megvannak a fotók

Ha megvan a fotónyomat, akkor a dolgok nagyon egyszerűek. Ha akarja, egyszerűen készíthet fényképet a telefonjával – de nézzük a jobb lehetőségeket.

Használja szkennerét

A legtöbb modern szkenner több mint képes fényképek beolvasására. Egy jónak valószínűleg van egy dedikált fényképszkennelési módja. Lehet, hogy apró színmódosításokat kell végrehajtania, vagy le kell vágnia a szegélyeket, de ez egyszerű és megbízható, ha nem is feltétlenül gyors megoldás.

Ha a szkennert használja, a legjobb, ha hozzáadja az összes fényképet egy katalógus alkalmazáshoz, például az Apple Photoshoz vagy Adobe Lightroom. Rendezni fogják őket, és bármilyen színjavítást is elvégezhet velük.

Használja a Google Photoscan alkalmazást

A Google Photoscan alkalmazás, amely a következőhöz érhető el iOS és Android, az egyik kevésbé ismert projektjük. Az okostelefon kameráját használja a fényképek beolvasására és digitalizálására úgy, hogy képsorozatot készít a tükröződés megszüntetése érdekében, majd kombinálja azokat. Itt van egy fotó, amit ma beszkenneltem vele.

A Photoscan egy okos alkalmazás, amely jól eltávolítja a tükröződést, és meglehetősen gyorsan használható. Sajnos azt tapasztaltam, hogy kicsit túlságosan kimosta a képeimet – különösen a bőrtónusomat. Úgy gondolom, hogy régebbi, fakó képekhez készült, nem pedig azokhoz a vadonatúj nyomatokhoz, amelyekkel dolgoztam.

Ha csak egy maroknyi fényképet szeretne beolvasni, hogy feltöltse a közösségi médiára, akkor ez a megfelelő módja.

Hívja a szakembereket

Egy nagy doboz fénykép beolvasása és színjavítása meglehetősen időigényes lehet. Ha sok képet kell beolvasnia, és meg akar győződni arról, hogy jól van-e elvégezve, a legjobb, ha egy professzionális szolgáltatást keres. Vannak bőven elérhető online, és az árak általában 0,20 és 0,40 dollár között mozognak egy fényképen, attól függően, hogy hány képet szeretne beolvasni, milyen minőségre van szüksége, és hogy kívánja-e a színjavítást.

Mielőtt azonban az internetre lépne, azt javaslom, hogy ellenőrizze, hogy a helyi fényképezőgép-üzlet kínál-e fényképszkennelést. A fotózás az egyik olyan dolog, ahol még mindig van értelme a helyben járni; az üzletekben szakértők dolgoznak, akik szinte mindig készek segíteni és tanácsot adni. Pontosan tudják ajánlani, mire van szükségük a fotóidnak, még akkor is, ha az egy kicsit többe kerül.

Ha megvannak a negatívok vagy a diák

A filmnegatívokkal vagy diákkal a dolgok nem olyan egyszerűek, mint a dokumentumszkenneren való futtatás. A jó oldala az, hogy ha digitalizálja őket, az így kapott képek nagy valószínűséggel jobb minőségűek lesznek, mint az eredeti fényképek beszkennelésekor.

Szerezzen be negatív szkennert

Ha sok diát vagy negatívot szeretne beolvasni, a legköltséghatékonyabb megoldás egy negatív szkenner vásárlása lehet. Bár a szín nem a legjobb, a Jumbl 22MP film- és diaszkenner mindössze 80 dollárba kerül. Ha a fényképek online megjelenése fontosabb, mint a tökéletes megjelenés, ez egy nagyszerű lehetőség. Érdemes megfontolni egy kiváló minőségű dokumentum- és fotószkenner használatát is, amely képes negatívokat és diákat is beolvasni, mint pl Epson Perfection V600 (190 dollár).

Menj a szakemberekkel

A fotónyomatok beolvasásához hasonlóan, ha hatalmas gyűjteményt szeretne digitalizálni, a legjobb megoldás az, ha szakemberhez fordul. Várhatóan körülbelül 0,30 és 1,50 USD közötti összeget kell fizetnie képenként a fényképek formátumától, a szükséges minőségtől és a fényképek számától függően. A tömeges árengedményeket nem szabad megszagolni.

Mint mindig, most is azt javaslom, hogy előbb nézze meg a helyi fényképezőgép-üzletet egy online szolgáltatással. Az ott dolgozó személyzet tanácsot ad a legjobb lépésekről.

A fotók idővel csak romlanak. Ha nagy gyűjteménye van a régi fényképeknek, minél hamarabb digitalizálja őket – és biztonsági másolatot készít róluk –, annál kisebb a valószínűsége, hogy tönkreteszi őket az idő vagy a rossz bánásmód.