Hogyan állítsunk be FTP-kiszolgálót Ubuntun a Webmin segítségével

FTP-kiszolgálót szeretne beállítani az Ubuntu Server rendszeren, de nem szeretne konfigurációs fájlokkal foglalkozni? Ha igen, a Webmin az Ön számára készült! A Webmin egy kiváló eszköz, amellyel a felhasználók könnyen kezelhető webes felülettel kezelhetik a UNIX-szerű szervereket. A Webmin segítségével FTP-kiszolgálót állíthat be az Ubuntu rendszeren.

A Webmin beállítása az Ubuntu szerveren

A Webmint telepíteni kell az Ubuntu kiszolgálóra, mielőtt létrehozna egy FTP-kiszolgálót a webes felhasználói felülettel. Szerencsére a Webmin elég jól támogatja az Ubuntut. Az alkalmazás működéséhez forduljon a hivatalos személyhez Webmin weboldal.

A Webmin webhelyen keresse meg a „Debian Package” letöltési gombot, és kattintson rá az egérrel. Ha ezt a gombot választja, a Webmin DEB csomag letöltődik a számítógépére.

A letöltés befejezése után jelentkezzen be Ubuntu rendszerébe SSH használatával a Linux-asztalon található terminálon keresztül. Alternatív megoldásként üljön az Ubuntu rendszeréhez, és jelentkezzen be a TTY konzol segítségével.

Ha rendelkezik terminálhozzáféréssel, vigye át a Webmin DEB csomagot az Ubuntu szerverre. Ezután telepítse a DEB csomagot az Ubuntu-ra, hogy a Webmin működjön.

  Mi az automatikus erősítésvezérlés a Discordban?

Ha a Webmin az Ubuntu kiszolgálón működik, nyisson meg egy webböngészőt a számítógépén. Ezután keresse fel a következő URL-t a webes felhasználói felület eléréséhez.

http://YOUR_UBUNTU_SERVER_IP_OR_HOSTNAME:10000

Root jelszó a Webmin számára

A Webmin nem ad a felhasználóknak alapértelmezett felhasználónevet vagy jelszót. Ehelyett teljes mértékben a rendszer meglévő root fiókjára támaszkodik. Az Ubuntu azonban alapértelmezés szerint letiltja ezt a root fiókot, ezért bejelentkezés előtt újra engedélyeznie kell.

A root jelszó újbóli engedélyezéséhez az Ubuntuban, a sudo -s paranccsal jelentkezzen be root felhasználóként a terminálablakba. Ezután, ha a terminálablak root, futtassa a passwd parancsot az új root jelszó beállításához.

sudo -s

passwd

Ügyeljen arra, hogy az Ubuntu root jelszavát valami emlékezetesre és biztonságosra állítsa.

A ProFTPD Webmin modul telepítése

A Webminben található FTP-kiszolgáló modul nem nagyszerű. Ehelyett tehát a ProFTPD modult fogjuk használni. Sajnos ez a modul harmadik féltől származik, ezért használat előtt telepíteni kell.

A ProFTPD modul Webmin telepítéséhez való telepítéséhez kövesse az alábbi lépésenkénti utasításokat.

1. lépés: Először válassza ki ez a link hogy letöltse a ProFTPD modul legújabb kiadását a számítógépére. Ha szeretné letölteni ezt a modult a Linux terminál használatával, írja be az alábbi parancsot.

wget http://www.webmin.com/webmin/download/modules/proftpd.wbm.gz

2. lépés: A ProFTPD modul legújabb kiadásának letöltése után nyissa meg a Webmin webes felhasználói felületét, és jelentkezzen be felhasználói fiókjába. Ezután keresse meg a „Webmin” opciót az oldalsávban, és kattintson rá az egérrel.

  Hogyan szerezhetek Macbook érintőpad-gesztusokat Linuxon

3. lépés: Miután kiválasztotta a Webmin opciót az oldalsávon, válassza a „Webmin konfiguráció” lehetőséget a Webmin konfigurációs terület eléréséhez.

4. lépés: A Webmin konfigurációs területen keresse meg a „Webmin Modules” gombot, és kattintson rá az egérrel. A gomb kiválasztásával betöltődik a Webmin modulok terület.

5. lépés: Keresse meg a „Modul telepítése” részt, és kattintson a „Feltöltött fájlból” elemre. Ezután kattintson a gémkapocs ikonra, hogy megkeresse a ProFTPD Webmin modult a számítógépén.

6. lépés: Kattintson a zöld „Modul telepítése” gombra a ProFTPD modul telepítéséhez a Webmin webes felhasználói felületére. Amikor a modul telepítése befejeződött, keresse meg a „Modulok frissítése” gombot az oldalsávban, és kattintson rá a ProFTPD beállításának befejezéséhez a Webminben.

Az FTP szerver beállítása

Az FTP-szerver Webminben történő beállításához kövesse az alábbi lépésenkénti utasításokat.

  Mi az a „hamis HDR”, és érdemes HDR Blu-ray-ket vásárolni?

1. lépés: Kattintson a „Rendszer” elemre a Webmin oldalsávon. Ezután válassza ki a „Felhasználók és csoportok” részt. Ezután hozzon létre egy felhasználói fiókot az FTP-kiszolgálóhoz. Nyugodtan hozzon létre egynél több fiókot, ha szükséges.

Amikor létrehozza felhasználói fiókját a Webminben, feltétlenül adja hozzá a felhasználót a következő csoportokhoz.

adm
CD ROM
BEMÁRT
lxd
plugdev
sudo

2. lépés: A felhasználói fiók(ok) létrehozása után kattintson a „Szerverek” szakaszra a Webmin oldalsávon. Ezután kattintson a „ProFTPD Server” elemre a ProFTPD Server szakasz eléréséhez.

3. lépés: Tekintse meg a „Globális konfiguráció” részt, és módosítsa a módosítani kívánt beállításokat. Ne aggódjon, ha nem kíván semmilyen beállítást módosítani a ProFTPD Server konfigurációs területén. Az alapértelmezett beállítások rendben működnek, és jól fognak működni.

4. lépés: Miután konfigurálta az összes beállítást a ProFTPD Server területen, keresse meg a „Módosítások alkalmazása” gombot, és kattintson rá az egérrel. Ennek a gombnak a kiválasztása leállítja a ProFTP-kiszolgálót, elindítja a biztonsági mentést, és alkalmazza az új beállításokat.

Csatlakozás az FTP szerverhez

Számos módja van az FTP-kiszolgálóhoz való csatlakozásnak Linux rendszeren. Ha nem biztos benne, hogyan kell csinálni, nézze meg a Filezilla Alkalmazás. Ez egy FTP-kliens, amely megkönnyíti az FTP-hez való csatlakozást és a szerverek kezelését.