Helyezhetsz intelligens kijelzőt a mikrohullámú sütő tetejére?

Intelligens kijelzők csodálatos társak a konyhában: könnyedén követheti a receptet, videohívást kezdeményezhet valakit étkezés közben, vagy szórakoztathatja magát, miközben takarít. De attól függően, hogy hova helyezi el az intelligens kijelzőt vagy más elektronikát, bajba kerülhet.

Mikrohullámú árnyékolás, magyarázat

A mikrohullámú sütő úgy működik, hogy rövid rádióhullámokkal melegíti az ételt. Ezek a rádióhullámok egy kis csatornán, úgynevezett „hullámvezetőn” haladnak az élelmiszerrekesz felé. A forgótányér körbeforgatja az ételt, hogy a lehető legegyenletesebben süljön el, a mikrohullámú sütő fémje pedig az ételrekesz belsejében ugrál a rádiójelek között. Az ételben lévő molekulák gyorsan rezegni kezdenek, ami felmelegíti az ételt.

A fém ház egyben elektromágneses árnyékolóként is funkcionál. A mikrohullámú sütő kifújja a rádióhullámokat, és az árnyékolás ennek nagy részét az élelmiszerrekeszben tartja, de az árnyékolás idővel leromlik. Ha valaha is megzavarta vezeték nélküli hálózatát, amikor falatokat melegít, ennek valószínűleg az az oka, hogy régebbi mikrohullámú sütője van, és az árnyékolás kevésbé hatékony.

Hogyan teszteljük a mikrohullámú árnyékolást

A mikrohullámú sütő árnyékolásának tesztelésének legjobb módja egy Wi-Fi elemző alkalmazás letöltése. Íme, amire szüksége van:

Windows 10-es asztali számítógép vagy laptop, amely 2,4 GHz-es frekvencián keresztül csatlakozik
WiFi elemző a Microsoft Store-ból

  NE törölje az Apple Pay alkalmazást iPhone-járól

Első lépés: Kényszerítse a Windowst, hogy csatlakozzon 2,4 GHz-en

A teszt szempontjából fontos, hogy eszközét 2,4 GHz-en túli Wi-Fi-hálózathoz kényszerítse, mivel a mikrohullámú sütők is ezen a frekvencián működnek. A legtöbb modern eszköz és hálózat automatikusan vált a 2,4 GHz-es és a gyorsabb 5 GHz-es frekvencia között. A mikrohullámú sütők nem okoznak interferenciát az 5 GHz-es spektrumban, ezért meg kell szabadulnunk ettől a lehetőségtől, ha az árnyékolást akarjuk tesztelni.

Ha a Windows-eszközt a 2,4 GHz-es frekvencia használatára szeretné kényszeríteni, először kattintson a bal alsó sarokban található Windows logóra. Írja be a „device” kifejezést, majd válassza az „Eszközkezelő” lehetőséget.

Válassza ki a „Hálózati adapterek” bejegyzés melletti legördülő nyilat. Kattintson jobb gombbal a vezeték nélküli adapter nevére. Ennek általában a „Wireless-AC Adapter” vagy valami hasonló a neve. A számítógépemben található vezeték nélküli adapter neve „Intel(R) Dual Band Wireless-AC 8265”. A megnyíló helyi menüben válassza a „Tulajdonságok” lehetőséget.

A Tulajdonságok ablakban válassza a „Speciális” lapot. Nyissa meg az „Érték” legördülő menüt, válassza ki a „2,4 Ghz”-szel kezdődő értékek egyikét, majd kattintson az „OK” gombra.

Nem kell újraindítani vagy ilyesmi. A Wi-Fi-kártyának most csak a 2,4 GHz-es frekvencián szabad csatlakoznia.

Második lépés: Használja a WiFi Analyzert a hálózat teszteléséhez

Nyissa meg a WiFi Analyzert. Felül láthatja a hálózat adatait. Látnia kell a 2,4 GHz-es tartományban felsorolt ​​frekvenciát. A bal felső sarokban válassza az „Elemzés” lehetőséget.

Válassza a „Grafikon” lehetőséget a jobb alsó sarokban.

  Hogyan kereshet gyorsan hangulatjeleket iPhone-on vagy iPaden

A grafikon a hálózat valós idejű állapotát mutatja, és megmutatja a mikrohullámú sütő használatából eredő interferenciát (ha van).

Ez a grafikon a hálózat jelerősségét mutatja az idő függvényében. A kék vonal, amelyen a bal oldalon Wi-Fi szimbólum látható, a routerünk és a számítógép közötti kapcsolatot jelenti, míg a többi vonal a közelben lévő többi 2,4 GHz-es eszköznek felel meg. A jelerősséget decibel milliwattban (dBm) mérik, és minél kisebb ez a szám, annál jobb a jel.

A tesztpadom az asztalomból, a szokásos helyén az asztalomon, a mikrohullámú sütőmből az asztal bal oldalán, és a routeremből áll, amely körülbelül hat méterre van a mikrohullámú sütőtől. Ha a mikrohullámú sütő az asztal és az útválasztó között van, láthatjuk, hogy a mikrohullámú sütőm károsítja-e a 2,4 GHz-es hálózatomat.

A WiFi Analyzer grafikonja körülbelül két percet mutat, így képernyőképet készítettem két percnyi normál tevékenységről, anélkül, hogy a mikrohullámú sütő működne. Így néz ki:

Aztán beállítottam a mikrohullámú sütőt két percre, megnyomtam a Start gombot, majd megnéztem a szép színeket a grafikonon. Így néz ki, amikor a mikrohullámú sütő működik:

Még néhányszor bekapcsoltam a mikrohullámú sütőt, és mindegyik hasonló eredménnyel. Ez egy vadonatúj mikrohullámú sütő, így az árnyékolás nem romlott annyira, hogy aggodalomra ad okot.

És ez az aggodalom csak néhány eszközére vonatkozik. Ha intelligens kijelzőt, csúcskategóriás táblagépet vagy laptopot használ a receptek követéséhez, valószínűleg 5 GHz-es támogatással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha a mikrohullámú sütő árnyékolása akadozni kezd, a készülék képes lesz a másik frekvencián receptek és filmek streamelésére. Ha régebbi készülékünk van (sőt néhány új alsókategóriás táblagépünk), akkor a benne lévő Wi-Fi chip esetleg csak 2,4 GHz-es csatlakozást tesz lehetővé, ami a mikrohullámú sütő árnyékolását tenné működésbe.

  Hogyan kell játszani a The Witness-t Linuxon

Ha a mikrohullámú sütő árnyékolása hibás, az nem feltétlenül teszi tönkre a készüléket. A mikrohullámú sütőből származó interferencia azonban azt jelentheti, hogy a modul nem kap olyan erős Wi-Fi-jelet, így a recept, a videohívás vagy más tartalom megszakadhat.

Még mindig nem szabad az okoskijelzőt a mikrohullámú sütő közelébe tenni

Az esetleges interferencia mellett egy másik jó ok, amiért ne tartsa az elektronikát a mikrohullámú sütő közelében, az az, hogy a mikrohullámú sütő könnyen elromlik. A mikrohullámú sütő szellőzőnyílásokkal rendelkezik, és nem ritka, hogy zsírt és ételszemcséket talál a tetején és körülötte. Ha egy okoskijelzőt vagy táblagépet helyez el a tetejére, az csak azt jelenti, hogy az eszközt beborítja a kosz, ami a legjobb esetben is csak durva, és legrosszabb esetben tönkremehet a készüléke.

A legjobb hely a modul megőrzésére

A konyhapult többi része is zsírosodhat, így lehet, hogy ez sem a legjobb hely a kijelző elhelyezésére. A hűtőszekrényre helyezhet egy tabletet ha őrülten erős mágnesei vannak (vagy ha nem bánod megvenni mágneses tartó), vagy kövesse a recepteket a nappali TV-jén, ha lehetséges. Vagy egyszerűen elhelyezheti a kijelzőt a pult egy részére, amelyről tudja, hogy nem repkednek körülötte élelmiszerek.

Az okoskijelző vagy más kütyü elhelyezése a saját helyén a konyhában némi megfontolást igényel, de ha ez a tökéletes elhelyezés, akkor csodálatos recepteket nézhet és készíthet, jó műsort készíthet sütés közben, és így tovább!