HDCP vs. HDMI: Mi a különbség?

Kulcs elvitelek

  • A HDCP egy szoftverprotokoll, amely megvédi a szerzői joggal védett digitális tartalmat a rögzítéstől, míg a HDMI egy fizikai kábel az audio- és videojelek átviteléhez az eszközök között.
  • A HDCP és a HDMI együttműködik annak érdekében, hogy a másolásvédett tartalmak kalózkodás nélkül jelenjenek meg a kompatibilis eszközökön.
  • A HDCP és a HDMI közötti különbség megértése segít elkerülni a félreértéseket, és zökkenőmentes élményt biztosít a digitális tartalom élvezete során.

Nem ritka, hogy az emberek felváltva használják a HDCP-t és a HDMI-t. Ez azonban két külön technológia, amelyek különböző célokat szolgálnak – de együtt működnek, hogy lehetővé tegyék a digitális tartalmak élvezetét.

  Hogyan töltsünk ki szöveget képpel a Photoshopban

Mi az a HDCP?

A nagy sávszélességű digitális tartalomvédelem (HDCP) egy kommunikációs protokoll, amely megvédi a szerzői joggal védett digitális tartalmat a rögzítéstől. Ez azt jelenti, hogy ha ilyen tartalmat játszik le, minden eszköznek HDCP-kompatibilisnek kell lennie, a forrástól a kijelzőig és az őket összekötő kábelig. Ellenkező esetben üres képernyő vagy hibaüzenet jelenik meg.

A HDCP esetében az történik, hogy a forrás, például egy Blu-ray lejátszó, kábeldoboz vagy streaming box kódolt jelet továbbít kábelen keresztül a megjelenítő eszközhöz, például okostévéhez, kivetítőhöz vagy monitorhoz. Ezután a két eszköz elindítja az úgynevezett „kézfogást”, ahol az eszközök biztonsági kódokat cserélnek egymás hitelesítésére a HDCP protokoll használatával. Sikeres esetben a megjelenítő eszköz dekódolja a jelet, és megjeleníti a tartalmat.

Meg kell jegyezni, hogy a HDCP-nek különböző verziói vannak: HDCP 1.4 és HDCP 2.2. Ha bármit 4K vagy annál magasabb minőségben néz meg, gondoskodnia kell arról, hogy a telepítés HDCP 2.2-kompatibilis eszközökkel és kábelekkel rendelkezzen. Ellenkező esetben, ha az egyik összetevő HDCP 1.4, akkor valószínűleg 4K-ról (UHD) 1080p-re (Full HD) fog visszamenni, mivel a „kézfogás” részben teljes lesz.

  Előfizetések kezelése az iTunes alkalmazásban az iPhone-on

Mi az a HDMI?

A High Definition Multimedia Interface (HDMI) egy digitális interfész (két digitális eszköz összekapcsolásának módja), amely lehetővé teszi a hang és a kép átvitelét. Ezért ha valaki azt mondja, hogy „HDMI”, általában a forrás és a kijelző HDMI-portjához csatlakozó kábelről beszél. Ezek a kábelek biztosítják, hogy a forrásból érkező jel kompatibilis a kijelzővel.

A HDMI-kábelek HDCP-kompatibilisek, vagyis két HDCP-kompatibilis eszköz csatlakoztatható. Egy másik HDCP-kompatibilis kábel a Digital Visual Interface (DVI) kábel, amely számos megjelenítő berendezésen is elérhető.

HDCP vs. HDMI: A különbség

Most, hogy tudja, mit jelent a HDCP és a HDMI, a különbség egyértelműbb: az előbbi szoftver, az utóbbi hardverfüggő. A HDCP egy biztonsági intézkedés, amely biztosítja, hogy a másolásvédett tartalom ne rögzíthető megjelenítéskor. Ez utóbbi a digitális eszközök közötti jelek továbbítására szolgáló fizikai közeg, kábel.

  Mintatervezés létrehozása a következő 11 szolgáltatás és eszköz segítségével

Soha többé ne keverje össze a HDCP-t és a HDMI-t

A HDCP kizárólag azon tartalomtulajdonosok javát szolgálja, akik a digitális tartalmaikkal kapcsolatos kalózkodás ellen akarnak küzdeni. Ez bizonyos esetekben kényelmetlen lehet, de ha a szórakoztató rendszer összes összetevője, beleértve a HDMI-kábelt is, HDCP-kompatibilis, akkor gond nélkül élvezheti a tartalmat.

Ha ismeri a HDCP és a HDMI közötti különbséget, megakadályozza, hogy felváltva használja őket, ahogy azt oly sokan teszik.