Használjon VPN-t a sötét weben?

A VPN-ek általánossá váltak az elmúlt évtizedben, és még a legegyszerűbb internetfelhasználók is ezt a biztonsági eszközt választották. De vajon a VPN-ek csak a szokásos weboldalakon és alkalmazásokon való névtelenséghez hasznosak? Ha mélyebbre szeretne ásni és hozzáférni a sötét webhez, VPN-t kell használnia?

A felszíni, mély és sötét web: mi a különbség?

A felszíni web messze a leggyakrabban használt része a világhálónak. Ez magában foglalja az összes szokásos webhelyét, mint például a Facebook, a HuffPost, a Walmart, a Netflix és az AliExpress. Ha az internetet csak barátokkal való beszélgetésre, áruk és szolgáltatások vásárlására, hírek böngészésére vagy tartalom streamelésére használja, akkor nagyon valószínű, hogy valaha is csak a felszíni internetet használta.

De a háló több rétegből áll: a felszíni hálóból, a mélyhálóból és a sötét hálóból. Vannak, akik azt hiszik, hogy léteznek mélyebb szintek, mint például az árnyékháló és Mariana hálója.

Amit nem tudhat, az az, hogy az internet megdöbbentő 90 százaléka mélyweb tartalomból áll, amely kormányzati nyilvántartásokból, tudományos jelentésekből, pénzügyi nyilvántartásokból és hasonló dokumentumokból áll. További hat százalékot vesz fel a sötét szövedék, míg mindössze négy százalék a felszíni háló. Természetesen ezek a számok évről évre változhatnak, de fontos megjegyezni, hogy az Ön által ismert felületi web a web egészének csak egy kis részét foglalja el.

Bár a „mélyháló” kifejezés kissé ijesztően hangozhat, a kibertér ezen részének nagy része teljesen ártalmatlan. Ennek a területnek nagy része hatalmas adatbázisokból áll mindenféle iparágból, például a fenti ábrán felsoroltakból. De a felszíni hálóhoz hasonlóan a mélyhálónak vannak olyan részei, amelyek veszélyt jelenthetnek az Ön számára.

  Miért van szüksége VPN-re a torrentezéshez?

A következő réteg, a sötét web egy olyan tér, amely végtelen félelmeket és pletykákat halmozott fel a nyilvánosság körében. Sokan az internetnek ezt a részét teljesen tiltott térnek tekintik, tele illegális tartalommal, kábítószer- és lőfegyverpiacokkal és ellopott adatokkal.

A sötét web valóban tartalmazza ezeket az elemeket. A kiberbűnözők gyakran a sötét webre nyúlnak, hogy ellopják az általuk ellopott adatokat, legyen szó útlevelekről, társadalombiztosítási számokról, fizetési adatokról vagy teljes szervezeti adatbázisokról. Kellékek a sötét weben is megvásárolhatók, például A osztályú drogok és illegális lőfegyverek. Vannak, akik a sötét webet keresik a tiltott tartalmak hordáiért, mint például a tiltott filmek, terrorista videók és illegális pornográfia. Mondanunk sem kell, hogy a sötét web egy hatalmas bűnözői alvilágot foglal magában.

De ezzel az árnyékosabb oldallal együtt ártalmatlan tartalom is jár. Sokan használják a sötét internetet arra, hogy névtelenül kutassanak, megkerüljék a nemzeti cenzúrát, és hozzáférjenek a nehezen megtalálható dokumentumokhoz.

Ettől függetlenül még mindig rengeteg fenyegetés van a sötét weben, amelyekbe nem szeretne beleütközni. Tehát VPN-t kell használnia az ilyen kockázatok elkerülése érdekében?

Miért érdemes VPN-t használni a sötét weben?

A sötét web tele van veszélyes és illegális webhelyekkel. Bár a hálónak ez az alsó rétege ártalmatlan célokra használható, nem szabad figyelmen kívül hagynia a felhasználókat fenyegető veszélyeket.

A sötét web eléréséhez Tor-t kell használnia. Ez egy adatvédelmi központú böngésző, amely használható felszíni, mély és sötét webes böngészésre. A Tor „Onion Routing”-ot használ a felhasználók névtelenségének megőrzésére, de ez nem ugyanaz, mint a VPN. A VPN-ekhez hasonlóan az onion routing is titkosítást és távoli szervereket használ, de az adatok olyan kiszolgálóhelyekre kerülnek elküldésre, amelyeket nem választhat ki. A hagyma-útválasztás azonban háromszor titkosítja az adatokat, ellentétben a legtöbb VPN-vel, amelyek csak egyszer titkosítják az adatokat.

  3 VPN-megoldás az AWS felhőhálózatának biztonságához

Az Onion routing egyértelműen a felhasználók névtelenségének megőrzésére összpontosít. Amikor a Toron keresztül éri el a sötét webet, profitálhat a böngésző fokozott adatvédelméből. A magánélet és a biztonság azonban korántsem ugyanaz, és ez itt egy kulcsfontosságú elem.

Még ha névtelen is online, ettől még nem lesz 100 százalékos biztonságban. Természetesen előfordulhat, hogy az Ön IP-címe és böngészési tevékenysége el van rejtve más felhasználók és webhelyek elől, de eszközét továbbra is megfertőzheti rosszindulatú program a sötét webes platformokon keresztül. Míg sok kiberbûnözõ a sötét webre özönlik, mint egyfajta törvénytelen menedéket, mások bázisként használják a támadásokhoz, különösen azért, mert a bûnüldözõ szervek nem tudják a sötét webet közel olyan hatékonyan felügyelni, mint a felszíni hálót.

Ezen túlmenően, ha VPN nélküli útválasztást használ, az internetes szolgáltatója elé tárja tevékenységét. A Tor használata nem illegális, de ha internetszolgáltatója észreveszi, hogy rendszeresen használja, akkor gyanúsként jelölheti meg az Ön IP-címét. A sötét web átjárójaként a Tor köztudottan népszerű a kiberbűnözők körében, ezért az internetszolgáltatók gyakran figyelik azokat a felhasználókat, akik rendszeresen használják ezt a böngészőt.

Sőt, a Tor aktív VPN nélküli használata az IP-címét a böngésző belépési csomópontjának teszi ki. A Tor onion routing folyamatában van egy belépési, relé és kilépési csomópont. Védőcsomópontként is ismert, a belépési csomópont az első hívási port, amikor egy webhelyet szeretne elérni. Használt VPN nélkül nyers formában éri el a belépési csomópontot, vagyis az IP-címe látható.

Ha anonim módon szeretne kutatást végezni vagy tartalomhoz szeretne hozzáférni, a Tor VPN nélküli használata problémát jelenthet Önnek, mivel a belépési csomóponton keresztül némileg ki van téve.

A sötét web használatakor kerülendő VPN-ek

Ha VPN-t és Tor-böngészőt (más néven onion-over-VPN-t) szeretne használni, rengeteg szolgáltató van, amely megfelel Önnek, többek között ExpressVPN; SurfShark; ProtonVPN; és NordVPN.

  A VPN elhomályosítása legfeljebb 5 perc alatt megmagyarázható

Számos VPN-szolgáltatást azonban el kell kerülnie a sötét web elérésekor. Ide tartoznak a nem auditált és ingyenes VPN-ek, amelyek veszélyesnek tekinthetők.

Először is, az ingyenes VPN-ek gyakran gyenge funkciókkal rendelkeznek. A felhasználói díjakból származó nagy költségvetés nélkül a legtöbb ingyenes VPN-szolgáltató nem tudja a lehető legjobb szolgáltatásokat kínálni, mint például a tiltó kapcsolót, a legfelső szintű és kettős titkosítást, vagy további előnyöket, például a hirdetésblokkolást és a rosszindulatú programok ellenőrzését. Ha a sötét webet használja, biztos akar lenni abban, hogy szuper biztonságos VPN-t használ, amely valóban megőrizheti biztonságát. A jó hírű, fizetős VPN a legjobb választás.

Érdemes lehet kerülni azokat a VPN-eket is, amelyeket nem végeztek független auditáláson. A VPN-szolgáltató állíthatja, hogy a legjobb titkosítással, szigorú naplózási szabályzattal és egyéb nagyszerű szolgáltatásokkal rendelkezik, de csak egy független audit (vagyis egy nem elfogult harmadik fél által végzett audit) tudja megállapítani, hogy ez valóban igaz-e. Egyes VPN-ek naplózzák a felhasználói tevékenységeket és az IP-címeket, ami távolról sem ideális, ha sötét webet használ – különösen, ha teljesen névtelen szeretne maradni.

Ha kockázatosabb webhelyeket fog felkeresni a sötét weben, akkor nem szeretne valószínűleg biztonságos VPN-t; olyant szeretne, ami biztosan biztonságos.

A Sötét Web változatos, de veszélyes hely

A sötét weben mindenféle érdekes és hasznos tartalmat találhatsz, de ennek a birodalomnak a sötétebb oldalát sem szabad figyelmen kívül hagyni. A sötét weben bőven van mit elkerülni, és a hagyma-útválasztás nem mindig biztosít teljes biztonságot és névtelenséget.

Ha hamarosan hozzá szeretne férni a sötét webhez, fontolja meg egy megbízható VPN-szolgáltatás igénybevételét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem veszik célba rosszindulatú szereplők, és ne kémkedjenek utána harmadik felek.