Ha rengeteg Smarthome-eszköz telepítését tervezi, hagyja ki a Wi-Fi-t

Sok smarthome eszköz csatlakozik Wi-Fi-n keresztül, ami akkor jó, ha csak néhány van telepítve. Ha azonban azt tervezi, hogy otthona minden szobáját smarthome felszereléssel burkolja be, legyen óvatos a Wi-Fi-vel.

A Wi-Fi alapú smarthome eszközökkel nincs semmi baj, de minél többet telepít az otthonába, annál zsúfoltabb lehet a Wi-Fi hálózat. Ha még csak most kezdi, és még lassan építi fel okosotthonát, még nincs miért aggódnia. Ha azonban valaha is azt tervezi, hogy minden kapcsolót, konnektort, izzót és minden más eszközt okosít a házában, akkor a Wi-Fi-n kívül mást is szeretne használni, és itt van miért.

A Wi-Fi-nek megvannak a korlátai

A Wi-Fi egy varázslatos technológiának tűnik korlátlan lehetőségekkel, de nem legyőzhetetlen. Vannak korlátai, amelyeket figyelembe kell venni.

Egy Wi-Fi router elméletileg akár 255 csatlakoztatott klienseszközt is támogathat. De bár lehetséges 255 eszköz csatlakoztatása az útválasztóhoz, ez közel sem praktikus. Nemcsak az összes eszköz versenyezne az egyetlen internetkapcsolat sávszélességéért, hanem az összes Wi-Fi-eszköz olyan mértékben zavarná egymást, hogy semmi sem kapna jó vezeték nélküli kapcsolatot.

Nyilvánvaló, hogy soha nem fog eljutni odáig, hogy ennyi eszköz csatlakozzon otthoni hálózatához. De ha minden kapcsolót, konnektort és izzót Wi-Fi-kompatibilis intelligens verzióvá alakít át, akkor a ház méretétől függően nagyon közel kerülhet a 255-ös szám eléréséhez. És ez még a telefonokat, laptopokat, streaming boxokat és egyebeket sem számítja bele.

A Wi-Fi 6 megoldhatja a torlódási problémát, amint 2019-ben megjelenik az új szabványt támogató hardver, de továbbra is kezelni kell az eszközök mennyiségi korlátozását. Minél kevesebb eszközzel rendelkezik, annál jobb.

Ragaszkodjon a Z-Wave-hez vagy a ZigBee-hez a lámpákhoz, kapcsolókhoz és konnektorokhoz

Teljesen rendben van, ha ragaszkodunk a Wi-Fi-hez az intelligens otthoni eszközökhöz, például a termosztáthoz, a videocsengőhöz, a hangsegédekhez és még sok máshoz (plusz, nincs választási lehetőséged, mivel ezeknek az eszközöknek a többsége csak Wi-Fi-vel működik). Ha azonban az egész házat intelligens izzókkal szeretné bevakolni minden egyes lámpatesthez, a legjobb, ha más vezeték nélküli protokollt használ, például a Z-Wave-et vagy a ZigBee-t.

Kezdetben ezek a protokollok nem zavarják a Wi-Fi-t, ami összességében csökkenti a torlódást. Továbbá, mivel a Z-Wave és a ZigBee eszközöknek egy hubra van szükségük, amelyhez mindegyik csatlakozik, a hálózaton lévő eszközök száma jelentősen csökken. Tehát még akkor is, ha 20 Z-Wave fénykapcsolót telepít a házába, mindegyik csatlakozik egyetlen smarthome hubhoz. A Wi-Fi útválasztó csak egy eszköznek tekinti a hálózaton.

Például vásárolhat 20 darabot ezek a Kasa villanykapcsolók a TP-Linktől, amelyek mindegyike külön csatlakozik a Wi-Fi-hez, és 20 különálló eszköznek tekinthető a hálózaton. Vagy vásárolhat a Lutron Caseta készlet amihez tartozik egy hub és egy kapcsoló, majd a 19 kiegészítő kapcsolók. Ezek nem Z-Wave-ot használnak, hanem egy szabadalmaztatott rádiófrekvenciát. Mégis, bár 20 telepítve van, a hálózat csak egy eszköznek tekinti őket, mivel a hub az egyetlen dolog, amely csatlakozik az útválasztóhoz.

Ha csak néhány készüléke van, ne izzadja meg

Bár továbbra is javaslom a Z-Wave vagy a ZigBee használatát apró dolgokhoz, például kapcsolókhoz és aljzatokhoz, ez nem nagy dolog, ha csak néhány okosotthon-eszközzel szereli fel otthonát – esetleg egy kapcsolót vagy egy okoseszközt. csak a hálószobájában világít.

Ráadásul az átlagos fogyasztó számára, aki esetleg nem sokat tud a smarthome-ról, amúgy is sokkal könnyebb Wi-Fi-alapú eszközöket beállítani. De ahogy egyre tapasztaltabb lesz, és kibővíti okosotthonát, rá fog jönni, hogy a hub-alapú eszközök sok kisebb dologhoz használhatók, és sok vállalat megkönnyíti a hubok beállítását és az eszközök csatlakoztatását.