Függőleges videók létrehozása a DaVinci Resolve 18.5-ben

A függőleges videókat szinte minden közösségi média platformon használják, leggyakrabban a TikTokon és az Instagramon. Sokszor ilyen stílusú videót egy alkalmazással rendelkező telefonon vagy magán a platformon belül szerkesztenek – azonban egy ilyen kis képernyőn történő szerkesztés frusztrálóvá válhat.

A DaVinci Resolve 18.5 hihetetlenül egyszerűvé tette a függőleges videók szerkesztését. Még jobb, hogy a Studio verzióba integrált Smart Reframe funkció segíti a követést, így kevesebb idő kell a beállítások elvégzésére.

Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan tud a DaVinci Resolve segítségével pillanatok alatt hatékonyan szerkeszteni függőleges videókat.

Miért használja a DaVinci Resolve 18.5-öt függőleges videók szerkesztéséhez?

Számos videószerkesztő alkalmazás létezik iPhone-ra és Androidra, amelyek segítségével függőleges videókat készíthet. Mindazonáltal kimerítő lehet, ha az ujját egy kis képernyőn levágja, és megfelelően igazítja a zenéhez.

A fejlett videószerkesztő szoftverek, például a DaVinci Resolve használata segít enyhíteni a videókészítés okozta stresszt. A kurzor és a DaVinci Resolve billentyűparancsai segítségével konkrét kivágásokat kaphat. Sőt, ha már fekvő helyzetben forgattad a videódat, a DaVinci Resolve 18.5 nem megfelelő felbontást használ, ami a képkockát tökéletesen illeszkedőre vágja.

Ezenkívül, ha nincs más választása, mint egy alkalmazás használata, a DaVinci Resolve elérhető iPaden, és ugyanolyan könnyen használható, mint az asztali verzió.

Hol szerkeszthetsz függőleges videókat a DaVinci Resolve-ban?

A DaVinci Resolve két oldala támogatja a függőleges videószerkesztést: a Kivágás és a Szerkesztés oldal.

Számos módja van a DaVinci Resolve Kivágás oldalának kihasználásának. Nagyszerű, ha csak egyszerű vágásokat kell végrehajtania, vagy a médiát egy használható méretre szeretné levágni. Ezenkívül a címek és az effektusok közvetlenül a tetején találhatók, így könnyedén hozzáadhatja őket videóihoz.

A DaVinci Resolve Szerkesztési oldala a legszélesebb körben használt oldalak közül. Több lehetőség is van a szerkesztésre, és a teljes idővonal lehetővé teszi az összes szám egyszerű megtekintését. Sokféleképpen használhatja a Szerkesztés oldalt, amikor függőleges videóit szerkeszti a közösségi médiában, például a TikTok és az Instagram számára.

Akár a Kivágás oldalon, akár a Szerkesztés oldalon kezdi, függőleges videót készíteni a DaVinci Resolve-on egyszerű. Kövesse az alábbi lépéseket, és máris készen áll a következő YouTube Short vagy Instagram Reel.

1. Módosítsa az idővonal beállításait

Az idővonal beállításainak módosítása eltérő a Kivágás és a Szerkesztés oldalon.

Ha a Kivágás oldalon tartózkodik, egyszerűen kattintson az Idővonal felbontása ikonra a felső eszköztár jobb sarkában, és válassza az Álló lehetőséget. Észre fogja venni, hogy a nézet megváltozik, és az eltérések feloldása automatikusan megtörténik.

Ha a Szerkesztés oldalon tartózkodik, kattintson jobb gombbal az idővonal bélyegképére a médiakészletben, majd lépjen az Idővonalak > Idővonal beállításai menüpontra. Győződjön meg arról, hogy a Projektbeállítások használata jelölőnégyzet nincs bejelölve, hogy módosíthassa. Válassza a Függőleges felbontás használata lehetőséget, és győződjön meg arról, hogy a Nem egyező felbontás a Teljes képkocka méretezése körbevágással értékre van állítva. Kattintson az OK gombra.

Bármelyik oldalon is kezdi, a változtatások átkerülnek minden oldalra, így oda-vissza válthat a Kivágás, Szerkesztés, Színezés és bármely más használni kívánt oldal között.

A felbontás beállítása után be kell töltenie a videót a médiatárba. Videóit áthúzhatja egy számítógépes fájlból, vagy kattintson a jobb gombbal a médiakészletre, válassza a Média beszúrása lehetőséget, és keresse meg a videóit.

3. Szerkessze videóit az idővonalon

Itt kezdheti el videóit hozzáadni és szerkeszteni az idővonalon. Mindössze annyit kell tennie, hogy húzza át a tartalmat az idővonalon, és ízlése szerint vágja le.

A legfontosabb dolog, amire itt figyelni kell, az az, hogy a téma illeszkedjen a kerethez. Néha a téma tökéletes távolságra van a tájkép felvételéhez, de túl közel kerülhet függőleges videóhoz.

Ezenkívül figyelje az idejét, ha azt tervezi, hogy feltölti a videót egy közösségi média platformra. A YouTube Shorts például csak egy percnél rövidebb videót fogad el – ebben az esetben minden másodperc számít.

4. Végezze el a beállításokat

Ha a téma nincs mindig tökéletesen középre állítva, lehetősége van a videó beállítására lejátszás közben.

Kiválaszthatja az Átalakítás ikont az előnézeti ablak bal alsó sarkában, és a kurzorral mozgathatja a képet. Vagy megnyithatja az Inspectort és játszani az X és Y pozíciókkal az Átalakítás alatt.

Ha egyetlen videón belül egy adott területen kell módosítania, akkor azt le kell vágnia, hogy a módosítások ne változtassák meg az egész sávot.

5. Exportálja videóját

A videó exportálásához lépjen a Deliver oldalra, válassza ki a beállításokat, válassza a Hozzáadás a renderelési sorhoz lehetőséget, majd kattintson az Összes megjelenítése lehetőségre.

Ha azonban feltölti videóját a YouTube-ra vagy a TikTok-ra, van egy parancsikon. A DaVinci Resolve bármely oldalán lépjen a felső eszköztárra, és válassza a Fájl > Gyors exportálás lehetőséget.

Innen válassza ki, hogy melyik platformra szeretné feltölteni a videót, és a rendszer megkéri, hogy adja meg adatait a fiókjába való bejelentkezéshez. Az adatok hozzáadása után győződjön meg arról, hogy a Közvetlen feltöltés jelölőnégyzet be van jelölve, majd kattintson az Exportálás gombra.

A Smart Reframe használata a DaVinci Resolve Studio 18.5-ben

A DaVinci Resolve hozzáadott egy nagyszerű funkciót, amely a múlté teszi a téma középpontba állítását. Ezt a funkciót Smart Reframe-nek hívják. A juttatás azonban csak a fizetett összeggel jár Stúdió verzió melynek ára 295 dollár egyszeri díj.

A Smart Reframe használatához nyissa meg az Inspector > Smart Frame menüpontot. Itt két használható opciót fog látni: Automatikus és Referenciapont.

Az Auto megkeresi a témát, és mindig automatikusan a keretben tartja. Az Auto Smart Frame használatához mindössze annyit kell tennie, hogy válassza az Auto > Reframe lehetőséget, és a szoftver gondoskodik a többiről.

A referenciapont segítségével szabályozhatja, hol legyen a videó középpontja. Például, ha van egy kanyargós útja, amelynek középen kell maradnia, kiválaszthatja a Referenciapont lehetőséget, és győződjön meg arról, hogy a célmező az előnézeti ablakban ott van, ahol a középpontot szeretné elérni. Ezután kattintson az Átkeretezés gombra.

Használja a DaVinci Resolve-t a következő függőleges videó szerkesztéséhez

A DaVinci Resolve egy nagyszerű eszköz, amely minden típusú videószerkesztéshez és a videószerkesztők minden szintjéhez használható. A mesterséges intelligencia segítségével gyorsabban lebonyolíthatja a korábban időigényes munkákat. Ezenkívül számos effektus közül választhat, hogy feldobja projektjeit.

Mindezek mellett az is segíthet, hogy könnyebben készítsen függőleges videókat. Amikor legközelebb TikTok- vagy Instagram-tekercset szerkeszt, próbálkozzon a DaVinci Resolve 18.5 használatával.