Fókuszálás széles rekesznyílású objektívekkel

Az élességállítás egyszerű, ha f/8-as vagy annál kisebb rekesznyílást használ: a jelenet legtöbb dolga nagyjából éles lesz. Ha azonban széles rekeszértéket, például f/2.8, f/1.8 vagy akár f/1.2-t kezd használni, sokkal jobban hiányzik az élességállítás. Így érheti el a legjobb eredményt, amikor nagy rekesznyílású objektívekkel fókuszál.

Amikor fókuszról beszélünk, akkor az élességről beszélünk. Tegyük fel, hogy portrét készítünk. Akár f/1.8, akár f/16-ot használ, az objektív továbbra is ugyanarra a pontra fókuszál: a modellre. A különbség az, hogy a mélységélesség – vagy élességállításban az elfogadható élesség tartománya – sokkal nagyobb f/16-nál. Nézzük ezt működés közben.

Képzelje el, hogy 85 mm-es objektívet használ egy teljes képkockás fényképezőgépen, és a témától 2,5 méterre van. F/1,8-nál a fókuszban lévő mélységélesség mindössze kilenc centiméter, a fókuszpont előtt négy centiméter, mögötte pedig öt centiméter.

Ez azt jelenti, hogy ha az alany kezére fókuszál az arcuktól hat centiméterre, az arca elmosódott lesz a végső képen. Az alábbi felvételen ez látható: az alany kezei élesben vannak, de elég messze vannak az arca előtt ahhoz, hogy a szeme ne legyen.

Képzeld el, hogy f/16-ra váltasz. Ezúttal 82 centiméteres, a fókuszpont előtt 35 centiméterrel és mögötte 48 centiméteres elfogadható élességtartományban van. Ez sokkal könnyebben eltalálható cél. A kinyújtott karjukra összpontosíthat, és valószínűleg még mindig jó fotót készíthet.

  Hogyan szerezz be naponta új grafikát asztali háttérképedhez

A rekeszérték csak egy a mélységélességet befolyásoló tényezők közül. A másik fontos a gyújtótávolság. Ha 35 mm-es objektívre cserélné, és ugyanolyan távolságban maradna a témától, f/1,8-nál 54 centiméteres mélységélességet kapna, f/16-nál pedig nevetséges 72 métert. Ez az oka annak, hogy a széles rekesznyílásnak számító rekesznyílás szűkebb lesz, ha teleobjektívről van szó. Egy 200 mm-es objektíven az f/5.6 minden bizonnyal széles rekesznyílás, de egy 17 mm-es objektíven nem. Kövesse a cikkben található tanácsokat, amikor úgy gondolja, hogy segíteni fog.

Vegye figyelembe, hogy ezekhez a számításokhoz használtam A DOFMaster online számológépe. Ez egy nagyszerű eszköz, és azt javaslom, hogy töltsön el néhány percet a szokásosan használt sebességváltó csatlakoztatásával, hogy megnézze, milyen mélységélességet ér el.

Rendben, lefedve, ássuk be. A széles rekesznyílásoknál, hacsak nem régi, kézi élességállításra tervezett felszerelést használ, vagy a fényképezőgépet állványra rögzíti, automatikus élességállítást kell használnia. Nem fogsz tudni manuálisan a légyre fókuszálni. Ez azt jelenti, hogy az autofókusznak működnie kell.

Használjon egyetlen autofókuszpontot

Minden kamerának több autofókuszpontja van. Választhat a különböző pontok, azok alcsoportjai vagy egyetlen autofókuszpont között. Ezzel részletesen foglalkoztam a cikkben, amely arról szól, hogy a legtöbbet hozzuk ki az autofókuszból.

  Ellenőrizze, hogy számítógépe miért nem kompatibilis

Általánosságban elmondható, hogy az autofókuszpontok egy csoportja éri el a legjobb egyensúlyt a legtöbb helyzetben. Ez bizonyos mértékig szabályozhatja, hogy a fényképezőgép hol próbálja meg az élességet anélkül, hogy túl korlátozná. Ha azonban széles rekesznyílással dolgozik, akkor korlátozónak kell lennie. Elég sekély mélységélességgel éles fókuszba állíthatja az alany orrát és szemöldökét, miközben a szeme homályos.

Ebből a célból akkor érheti el a legjobb eredményeket, ha egyetlen automatikus élességállítási pontot – vagy esetleg egy nagyon kis pontcsoportot – használ közvetlenül arra a helyre, ahol a fényképezőgépet fókuszálni szeretné. Jó portrék készítéséhez ez azt jelenti, hogy az aktív autofókusz pontot közvetlenül a téma szemére kell helyezni.

Az egyetlen másik autofókusz opció, amelyet érdemes széles rekeszértékkel használni, az a szemérzékelő autofókusz, ha a fényképezőgép támogatja. Ezzel a fényképezőgépe ellátja az egyetlen autofókuszpont elhelyezésének feladatát.

Folyamatos autofókusz használata

Hasonlóképpen, a fényképezőgép három különböző autofókusz móddal rendelkezik: Single, Hybrid és Continuous.

Az egyszeri autofókusz úgy működik, hogy megkeresi a fókuszt, majd miután megtalálta, zárolva marad; kiváló tájképekhez, de ha kicsi a mélységélesség és mozgó téma, akkor nagyon hiányozni fog az élesség.

A folyamatos autofókusz viszont folyamatosan követi a témát; előfordulhat, hogy kimarad néhány felvétel, mert a fényképezőgép úgy dönt, hogy egy másodpercre a háttérre fókuszál, de összességében megbízhatóbb lesz. Ez az, amit használnod kell.

  Hogyan lehet megnyitni a Microsoft Word dokumentumokat Word nélkül

A hibrid autofókusz egyesíti az egyszeri és a folyamatos autofókuszt. A probléma az, hogy amikor a mélységélesség nagyon sekély, előfordulhat, hogy a hibrid autofókusz nem alkalmazkodik a téma apró mozgásaihoz. További információért tekintse meg cikkünket a különböző autofókusz módokról.

Shoot in Bursts

Még ha egyetlen automatikus élességállítási pontot és folyamatos üzemmódot használ is, akkor is kihagy néhány felvételt. Ez csak az igazán sekély mélységélességgel való munka valósága. A jó dolog az, hogy a sorozatfelvétel mód használatával pumpálhatja a számokat.

Most már nem kell lenyomva tartania az exponáló gombot, mintha a Call of Duty-val játszana. Csak arról van szó, hogy amikor fényképez, ahelyett, hogy egy után megállna, készítsen három-négy felvételt. Még ha a téma mozog is, az autofókusznak van ideje utolérni.

A másik dolog az, hogy sorozatfelvételek készítésekor nem kell attól tartanod, hogy a téma mozdulatlan marad. Bátoríthatod őket mozgásra, pózváltásra, és általában aktívak. Jobb eredményeket érhet el, és természetesebb fényképeket készíthet, valamint több felvételt fókuszálhat.

A modern fényképezőgépek nagyon jól fókuszálnak nagy rekesznyílású objektívekkel. Csak megfelelően kell használni az autofókuszt. Egy utolsó tipp, hogy nézze meg a vissza gomb fókuszáról szóló cikkünket. Ez a professzionális technika még nagyobb kontrollt biztosít.

A kép forrásai: Kánon