Flutter alkalmazásfejlesztés: teljes útmutató

A Statista szerint a Flutter a második legnépszerűbb többplatformos mobil keretrendszer a legtöbb fejlesztő számára, és több mint 100 000 alkalmazást támogatott az indulása óta.

2017-ben a Google alkotta meg, és nyílt forráskódú. A mobil operációs rendszerekre – Androidra és iOS-re – kiterjedő kiváló minőségű és gyors teljesítményű alkalmazások létrehozására való képessége, valamint egyéb funkciók sok fejlesztő számára jó választássá teszik.

Ha Ön döntéshozó vagy vállalkozó, a Flutter segítségével kiváló minőségű alkalmazásokat készíthet vállalkozása számára zsebbarát áron.

Ha fontolóra vette a Flutter használatát, itt az ideje, hogy elkezdje. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy a Flutter hogyan segíthet Önnek fejlesztőként, és hogyan használhatja fel termékei megerősítésére.

Mi az a Flutter?

A Flutter egy nyílt forráskódú keretrendszer, amelyet alkalmanként Software Development Kit-nek (SDK) is hívnak, és amelyet natívan lefordított, többplatformos alkalmazások készítésére használnak. Egyetlen kódbázisból hozhat létre mobil-, web- és Mac-megoldásokat.

A Flutter egy keretrendszerből áll – újrafelhasználható felhasználói felület-összetevők (gombok, űrlapok, csúszkák stb.) készletéből, amelyeket igényei szerint testre szabhat, valamint egy SDK-t – olyan eszközkészletet, amely keretrendszereket, könyvtárakat és API-kat tartalmaz, amelyek segítenek Önnek teljesen működőképes alkalmazások fejlesztése.

A Flutter keretrendszer a Google által kifejlesztett Dart programozási nyelven íródott, amely erősen az előtérre koncentrál.

Miért van szüksége Flutterre fejlesztőként?

Ellentétben számos Java, JavaScript, Swift for Android és iOS programkönyvtár fenntartásával, mindezt egyetlen alkalmazáshoz több operációs rendszerben (OS), a Flutter az összes kódot egy nyelven veszi körül, és ez a struktúra megfelel a többoldalú fejlesztéseknek. Természetesen az összes alkalmazás kódjának egy ponton történő kezelése megtakarítja a fejlesztői időt.

Azonnali előnézetekhez használhatja a Flutter másodperc törtrészes fordítását. Ebben az esetben használhatja a Flutter forró újratöltési funkcióját, hogy megnézze a kódváltozásokat, és ennek megfelelően módosítsa azokat. Hozzáférhet a Flutter forráskódjához, és az igényeinek megfelelően módosíthatja, megkönnyítve az alkalmazások kódolását és létrehozását.

Mitől egyedi a Flutter?

A Flutter arról híres, hogy időt takarít meg az alkalmazásfejlesztési folyamatokkal és költségekkel, valamint segít a felhasználók által interaktív dizájnnal és gördülékeny animációkkal rendelkező alkalmazások létrehozásában.

Ha meg akarja tanulni a Fluttert, az lenne a legjobb, ha alaposan ismeri azt, hogy amikor megtanulja, kihagyhatja a bevezető részeket, és elkezdheti a tanulást. Íme a főbb jellemzőinek lebontása:

 • Platformok közötti támogatás: A Flutter natívan összeállított alkalmazásokat fejleszt egyetlen mobil, webes és asztali kódbázisból. A mobilalkalmazások fejlesztése során nem kell több alkalmazáshoz kódot írnia, mondjuk Androidra és iOS-re, így időt és fejfájást takaríthat meg számos alkalmazás fejlesztésével. Ez csökkenti a költségeket is.
 • Elérhető SDK és natív funkciók: A Flutter natív kódját, platform API-jait és harmadik féltől származó integrációit használja, leegyszerűsítve a fejlesztési eljárásokat, és ezáltal jó fejlesztői élményt nyújt.
 • Widgetek: A Flutter számos speciális kialakítással rendelkezik, amelyeket igényei szerint testreszabhat.
 • Gyors újratöltés: Amikor módosítja a kódot, ez a funkció lehetővé teszi a kódváltozások azonnali nyomon követését. A Flutter azokat a frissítéseket jelzi, amelyek az alkalmazás számára nyilvánvalóak.
 • Nyílt forráskód: A Flutter teljesen ingyenesen használható és nyílt forráskódú. Különféle csomagokat és harmadik féltől származó könyvtárakat integrálhat alkalmazásába, legyen szó videókról, csevegésekről, hirdetésekről vagy egyéb funkciókról.
 •   A Machez csatlakoztatott, de hang nélküli AirPods javítása

  Ezután megvizsgáljuk a Flutter használatának néhány előnyeit.

  A Flutter használatának előnyei

  #1. Business Logic UI minden platformon

  A Flutter a legjobb mód a kód platformok közötti megosztására. Ebben az esetben nem kell platform-specifikus összetevőket készítenie a felhasználói felület megjelenítéséhez; csak a vászonra van szüksége a rajzoláshoz.

  #2. Csökkentett kódfejlesztési idő

  Ha egy közepes méretű Android-alkalmazáson dolgozik, akár 40 másodpercet is igénybe vehet egy elrendezési funkció beállítása. A beépített hot reload funkció szinte azonnali módosításokat tesz lehetővé.

  #3. Megnövekedett piacra jutási idő

  Ha a Fluttert használja az alkalmazásfejlesztéshez, két különálló alkalmazás kidolgozása helyett a szükséges munkaerő felére lesz szüksége, mondjuk Androidon és iOS-en.

  Ezzel időt takarít meg, mert nem kell platform-specifikus kódot írnia, mégis minden platformon elérheti a kívánt látványt.

  #4. Hasonlóság a natív alkalmazásfejlesztéshez

  A digitális termékek építésének mai technológiai megközelítése a felhasználói élményt (UX) helyezi előtérbe. A Flutter segítségével jobb felhasználói felület (UI) animációkat hozhat létre; A Flutter közvetlenül a gépi kódba van beépítve, kiküszöbölve a teljesítményhibákat a tisztázási folyamat során.

  #5. Gyors alkalmazásnövekedés

  Számos widgethez férhet hozzá a fejlesztéshez, így gyorsabban fejlődhet és növekedhet. Ha az alkalmazás piacát is figyeli, a Flutter segítségével lefagyásmentes alkalmazásokat hozhat létre. A felhasználók kedvelik, és ez a tapasztalat arra készteti őket, hogy megosszák termékét, növelve piaci hatókörét.

  #6. Minimalista tervezési jellemzők

  Ha külön widgeteket szeretne használni az alkalmazáshoz, a Flutter lehetővé teszi újak létrehozását, és akár önállóan, akár meglévőkkel kombinálva is használhatja őket. Ez a megközelítés létfontosságú a legjobb felhasználóbarát kialakítás biztosításához.

  A Flutter használatának hátrányai

  #1. Könyvtárak

  Fejlesztőként szüksége van harmadik féltől származó könyvtárakra a szoftver bizonyos funkcióihoz. Míg a harmadik féltől származó könyvtárak ingyenesek, nyílt forráskódúak és könnyen elérhetőek, a Flutter esetében nem ez a helyzet.

  Ez egy új keretrendszer, amely még mindig fejlődik és javul; előfordulhat, hogy várnia kell néhány útdíjra, saját magának kell építenie, vagy rosszabb esetben más lehetőséget kell keresnie a hosszú távú fejlesztéshez.

  #2. Integráció

  A Flutter folyamatos integrációs (CI) platformokkal való integrálása kihívást jelenthet, ellentétben a natív Androiddal és iOS-sel. Előfordulhat, hogy egyéni szkripteket kell létrehoznia és karbantartania a Flutter-alkalmazások létrehozásához, teszteléséhez és üzembe helyezéséhez a CI-folyamatokban.

  #3. Gyenge iOS-funkciók támogatása

  A Google támogatja a Fluttert, így az iOS támogatása szenved. Például egy iOS-alkalmazás törli az összes EXIF-adatot, amikor Apple-eszközökön készít képeket. Ennek eredményeként a fénykép helytelen tájolást, helyzetet és gamma-t kap. Ha megnézi az iOS olyan egyedi kisegítő lehetőségeket, mint a hangközvetítés, az irányított hozzáférés, a feliratozás és a hangleírás, a Flutter nem támogatja megfelelően.

  Hogyan készítsünk Flutter alkalmazást

  Jelentős időt töltöttél már elméleti tanulmányozással; Taktikázzunk, és dolgozzunk ki egy egyszerű alkalmazást, amely segít megérteni, hogyan építsünk a Flutter használatával.

  A Flutter telepítése

  A szoftverek gyors fejlesztéséhez, létrehozásához és teszteléséhez integrált fejlesztői környezetre (IDE) lesz szüksége. A következők közül választhat:

 • VS Code – Minden kívánt tulajdonsággal rendelkezik az IDE-ben, beleértve a könnyű és gyors. A VS Code a legjobb fejlesztői választás volt; koncentrálhatsz rá.
 • Android Studio – Az Android Studio használatának megkezdéséhez csak be kell állítania az SDK-t. Telepítse a Flutter és Dart bővítményeket.
 • A Flutter SDK telepítéséhez töltse le a hivatalos Flutter webhelyről. A letöltés után telepítse az SDK-t, és kattintson a „Hozzáadás az elérési út fájlhoz” elemre, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden be van állítva.

  Egyszerű Flutter alkalmazás létrehozása

  Ebben a részben egy egyszerű Flutter alkalmazást fog készíteni, hogy megértse a dolgok működését. Alapvető fontosságú ahhoz, hogy alaposan megismerje a Flutter szerkezetét és kulcsfontosságú módszereit. Létrehoz egy egyszerű alkalmazást, amellyel azt mondhatja a felhasználónak, hogy „Hello World”.

  A kezdéshez nyissa meg a terminált a VS Code-on, és írja be:

  Flutter create proj_hello_world

  A projekt a következő szerkezetre épül:

  proj_hello_world

  A különböző alkalmazásokhoz különböző szintaxisok léteznek:

  • Android – Android alapú alkalmazások létrehozása. Ebben az alkönyvtárban tároljuk az összes Androidhoz készült implementációt.
  • Eszközök – Az összes fájl, például képek stb. tárolására szolgáló hely.
  • iOS – iOS alkalmazást készít. Az iOS-alkalmazás összes megvalósítása ebben az alkönyvtárban található.
  • Lib – Egy elsődleges fájl, „main.Dart“, ahol az egyik kulcskód létrejön.
  • Teszt – tesztelésre szolgál.
    Chromebook újraindítása (3 egyszerű módszer)

  Minden Flutter programnak szüksége lesz a „main.Dart” fájlra. Bármilyen fejlesztés előtt törölnie kell a meglévő kódot a fájlból; kérjük, győződjön meg róla, hogy ezt megtette, mielőtt folytatja.

  Ezután be kell vinnie az „Anyag” csomagot a felhasználói felület elemeinek beépítéséhez. Másolja ki és illessze be a következő kódot a termináljába.

  import 'package:flutter/material.dart';

  A Flutter nem különbözik bármely más programozási nyelvtől; a végrehajtás a fő módszerrel kezdődik.

  void main() => runApp(new HelloWorldApp());

  A Flutter elsődleges fókuszában a widgetek állnak, és csak ezeket kell futtatnia a kódnak. Ha kíváncsi arra, hogy mik azok a widgetek, ez bármi, ami vezérli a kijelzőt, például beviteli gombok, lista, kártyanézetek, táblázatok stb. A teljes Flutter program számos widgetet tartalmaz, amelyek nagyszerű felhasználói felületet biztosítanak.

  Mint korábban említettük, widgeteket fog használni. Minden létrehozott osztálynál győződjön meg arról, hogy örökli a widget osztályt. Ez a technika az objektum-orientált programozásból (OOP) származik. Mivel az alkalmazás egyszerű, és nem kell állapotokat menteni – állapot nélküli widget -, egy építési módszernek jelen kell lennie.

  class HelloWorldApp extends StatelessWidget {
  @override
  Widget build(BuildContext context) {
  Now comes the main magic-
  return new MaterialApp(
  home: new Material(
  child: new Center(
  child:new Text("Hello world!"),

  A „center” widget futtatja az elemeket, míg a „MaterialApp” becsomagolja a widgetet, amely az anyagból áll.

  Ebben az esetben egy widgetet ad hozzá egy szöveget tartalmazó szövegmezőhöz; nyugodtan használja a sajátját. Az itt használt látható tulajdonságok, az „otthon és gyermek” mellett számos attribútum létezik a teljes felhasználói felület kezeléséhez, például stílus, dekorációk, dátumok, idő, hely stb.

  Már majdnem ott vagy; ideje kombinálni a kódunkat. Győződjön meg arról, hogy a következők vannak a kódszerkesztőben.

  import 'package:flutter/material.dart';
  void main() => runApp(new HelloWorldApp())
  class HelloWorldApp extends StatelessWidget {
  @override
  Widget build(BuildContext context) {
  Now comes the main magic-
  return new MaterialApp(
  home: new Material(
  child: new Center(
  child:new Text("Hello world!"),
  ),),);}}

  Végül írja be ezt a parancsot, és futtassa.

  flutter run

  Gratulálunk, a kimeneted legyen a „Hello World!” lakott képernyő.

  Lebegés tesztelése

  Ha már a szoftverfejlesztés világában járt, tudja, milyen nehéz manuálisan tesztelni, hogy az alkalmazás megfelelően működik-e. Ha még nem tette meg, elképzelheti, hogy nagyméretű alkalmazásokat készíthet több ezer egyedi funkcióval. Bármennyire is próbálja, nem tudja manuálisan tesztelni a funkciókat. Az éles verzióban való közzététel előtt az automatikus tesztek megerősítik, hogy az alkalmazás megfelelően működik.

  Itt vannak az automatizált tesztelési kategóriák:

  #1. Egységteszt

  Ebben az esetben egyetlen függvényt, osztályt vagy metódust tesztel. Az Ön célja annak ellenőrzése, hogy az egység megfelelő-e különböző körülmények között. Az egységtesztek nem írnak lemezre, nem olvasnak lemezről, nem fogadnak felhasználói műveleteket, és nem jelenítenek meg képernyőt a tesztelési folyamaton kívül. Ha mélyebbre szeretne ásni az egységtesztelést, futtassa a terminálon a „flutter test –help” parancsot.

  #2. Widget teszt

  Alkalmanként más UI-keretrendszerekben komponenstesztnek nevezik. Ez a teszt biztosítja, hogy a widgetek felhasználói felülete a tervezettnek megfelelően néz ki, és az elvárásoknak megfelelően működik. A widget teszteléséhez tesztkörnyezetre lesz szüksége, mivel több osztályt foglal magában. Például tesztelhet egy widgetet annak ellenőrzésére, hogy fogadja-e a felhasználói műveleteket és eseményeket. Ez a teszt átfogóbb, mint az egység.

  #3. Integrációs teszt

  Ez a teszt lefedi az egész alkalmazást vagy annak nagyobb részét. Ebben az esetben Ön arra törekszik, hogy biztosítsa, hogy a digitális termékben lévő összes widget és szolgáltatás megfelelően működjön együtt, ahogy azt a tervben szándékozták. Ez az alkalmazás teljesítményének ellenőrzése. Az integrációs tesztek valós eszközökön vagy operációs rendszer-emulátorokon futnak, például iOS vagy Android. Az integrációs tesztekről a Flutter integrációs tesztelési útmutatójában olvashat.

    29 Szelén Gyakran Ismételt Interjú Kérdések és Válaszok

  Hogyan válhat Flutter fejlesztővé

  Ma a Flutter fejlesztők munkaerőpiaca nagy keresletet mutat, szem előtt tartva a korábban említett előnyöket. Ha fontolgatta a Flutter tanulását, akkor jól döntött.

  Gyűjtsön össze néhány előfeltételt, például objektum-orientált programozást, lehetőleg Java-t. Az Android natív nyelvének elsajátítása megkönnyíti a Flutteren való feltörést.

  Kezdje az alapokkal, lépjen tovább a felhasználói felület fejlesztése felé, és tanulja meg, hogyan lehet alkalmazásprogram-interfész (API) hívásokat kezdeményezni. Folytassa az adatbázis-integrációkkal, és tanulja meg az állapotkezelést. Végül csomagolja be projektarchitektúrával.

  Tanulási források

  Íme néhány csodálatos tanulási kurzus, amelyek segítenek betörni a Flutter App fejlesztésébe. Ez az összefoglaló Udemy kurzusokból és Amazon könyvekből áll.

  #1. Flutter és Dart – A teljes útmutató

  Ez a kurzus egy teljes útmutató a Flutter SDK-hoz és annak Android- és natív iOS-alkalmazások létrehozására szolgáló keretrendszeréhez. Megtanulod az alapokat, és mélyebbre merülhetsz a témákban, és végül haladó fejlesztő leszel.

  #2. A Complete Flutter App Development Bootcamp Dart segítségével

  Nincs is jobb módszer a Flutter elsajátítására, mint a Flutter Development Bootcamp with Dart tanfolyam elvégzése, amelyet a Google Flutter csapatával együttműködésben hoztak létre. Tudni fogja, hogy mindenki érti a Flutter fejlesztés összes fogalmát.

  #3. Tanulja meg a Fluttert a semmiből

  Ha Ön egy kezdő, aki szeretne elkezdeni a Flutterrel, ez a Flutter a semmiből való kurzus segít megérteni az alapokat, és egyszerű és gyönyörű Flutter-alkalmazásokat készíteni. Nincsenek előfeltételek; gyorsan el lehet kezdeni!

  #4. Flutter hivatalos dokumentáció

  Akár rendelkezik kódolási háttérrel, akár nem, a Flutter dokumentációja végigvezeti Önt, hogyan válhat szakértő fejlesztővé. Ez a legjobb hely a legújabb stabil Flutter kiadások beszerzésére is.

  #5. Valós világi Flutter oktatóanyagoktól (első kiadás)

  Ha már elsajátította a Flutter alapjait, és szeretne továbblépni, akkor ez a könyv a Valós világban lebegésről a Tutorials-tól (első kiadás) az első választás.

  A tudástól kezdve a Flutter-alkalmazások professzionális elkészítéséhez vezet.

  #6. Flutter teljes referencia

  Ez a könyv részletesen foglalkozik a Flutter keretrendszerrel és a Dart programozási nyelvvel, és mélyreható témákat és bevált gyakorlatokat mutat be a Flutter alkalmazásfejlesztéssel kapcsolatban.

  Ennek a könyvnek a hivatalos weboldala néhány kvízjátékot tartalmaz, amelyekkel tesztelheti képességeit.

  #7. Flutter szakácskönyv

  Ez a könyv egy kaland a natív iOS és Android alkalmazások létrehozásáról, hibakereséséről és méretezéséről.

  Sétáljon az átfogó oktatóanyagokon a Flutter segítségével, és ismételje meg az egyedi felhasználói felületeket (UI).

  #8. Lebeg a Dummies

  Ez a Flutter for Dummies című könyv egyedülálló. Megtanítja a Dart programozási nyelvet.

  Elmagyarázza, hogyan kell inicializálni saját keretrendszerét, és végül minden szükséges eszközzel felvértezi a Flutter forradalmi alkalmazásfejlesztését.

  #9. Játékok építése Flutterrel

  Akár Flutter-játékokat szeretne felfedezni, akár építeni, ez a könyv egy átfogó útmutató a többplatformos játékok Flutter’s Flame motorjával történő készítéséhez.

  A könyv eljárási szabályokkal rendelkezik, hogy biztosítsa az összes lépés és a legjobb fejlesztési gyakorlatok megértését.

  #10. Flutter projektek

  Ez a könyv elsajátítja a Dart programozási nyelvet és a Flutter keretrendszert azáltal, hogy végigvezeti Önt a valós alkalmazások és játékok létrehozásán.

  Gyakorlati projektjei vannak, amelyek bemutatják a Flutter App fejlesztés legjobb technikáit.

  Végső szavak

  Most már teljesen átlátja, hogyan működik a Flutter, és hogyan segíthet digitális termékek létrehozásában. A Flutter teljes dominanciát kínál az alkalmazási rugalmasság terén, és csak a képzelete szabhat határt.

  Miután elsajátította a Flutter fejlesztés alapjait, bármilyen alkalmazást létrehozhat, legyen szó webről, Androidról, Macről vagy iOS-ről, hogy megfeleljen az ügyfelek igényeinek.

  Ezután tekintse meg a legjobb keretrendszereket a kiszolgáló nélküli alkalmazások létrehozásához.