Fényképverziók megtekintése, létrehozása és törlése a Lightroomban

Jobban megértheti Lightroom szerkesztési folyamatait a fotóverziókkal – ez az eszköz a Lightroom Classic és CC rendszerben használható. Ma megmutatjuk, hogyan tekinthet meg, hozhat létre és törölhet fotóverziókat az alkalmazás mindkét verziójában. Miután elolvasta ezt az útmutatót, jobban irányíthatja, hogy új dolgokat próbáljon ki képeivel, és eldöntse, hogy kell-e további változtatásokat végrehajtania.

Fénykép korábbi verzióinak megtekintése a Lightroom Classic alkalmazásban

Nagyon könnyű összehasonlítani a Lightroom szerkesztéseit a Lightroom Classic eredeti képével. De mit tehetsz, ha csak egy bizonyos szerkesztési pontig szeretnéd megnézni a fényképet?

Ezekben az esetekben az Előzmények lapon megtalálható, amit keres. A következőket kell tennie:

  • A Lightroom Classic alkalmazásban lépjen a Fejlesztés lapra.
  • Bontsa ki az Előzmények részt, amelyet a bal oldalon talál.
  • Görgessen le, és lapozzon át a különböző szerkesztések között. Ha vissza szeretné állítani a szerkesztést egy adott pontra, kattintson az adott verzióra, és a szükségesnek tartott változtatásokat.
  • Fénykép korábbi verzióinak megtekintése Lightroom CC-ben

    A Lightroom CC-ben a folyamat némileg eltér a fotóverziók megtekintéséhez. A kívánt eredmény eléréséhez kövesse az alábbi utasításokat:

  • Nyissa meg a Lightroom CC alkalmazást, és válassza ki a szerkeszteni kívánt fényképet.
  • Ha kiválasztotta a megtekinteni kívánt képet, lépjen a jobb oldali eszköztárra. Alul egy óra ikon látható; kattintson erre. Alternatív megoldásként nyomja meg a Shift + V billentyűket a számítógép billentyűzetén.
  • Itt két lapot fog látni: Elnevezett és Auto. A Named részben látni fogja az összes Ön által létrehozott verziót. Az Automatikusban pedig látni fogja az összes szerkesztést – ugyanúgy működik, mint a Lightroom Classic Előzmények lapja.
  • A fényképes verziók mellett a Lightroom Classic és a CC számos más különbséget is tartalmaz. Ezek közül a legfontosabbakat megismerheti a Lightroom Classic vs. CC összehasonlításban.

    Hogyan készítsünk új verziókat egy fényképről a Lightroomban

    A fényképek új verzióinak létrehozása a Lightroomban több okból is előnyös. Például összpontosíthat a szerkesztésre anélkül, hogy aggódnia kellene amiatt, hogyan fog visszalépni, ha néhány csúszkát nem kívánt módon mozgat. Ezen felül közelebbről megtekintheti a szerkesztési folyamatot, és javíthatja tanulási görbéjét.

    A fényképek új verzióinak létrehozása a Lightroom használt verziójától függ. Tehát az utasításokat két külön részre bontjuk.

    Lightroom Classic

    Az új fotóverziót a Lightroomban létrehozó lap neve eltér a CC-től, de a folyamat nagyon hasonló. Az alábbiakban felsoroljuk a követendő lépéseket:

  • Válassza a Fejlesztés lapot a Lightroomban.
  • A bal oldalon érintse meg a + ikont a Pillanatképek mellett.
  • Írja be a pillanatkép nevét a szövegmezőbe.
  • Koppintson a Létrehozás lehetőségre, ha mindennel elégedett.
  • Legyen nagyon óvatos a pillanatképek törlésekor. Ha túl sokat távolít el, előfordulhat, hogy véletlenül is törli a legtöbb (ha nem az összes) szerkesztést.

    Lightroom CC

    Új fotóverziók létrehozásához a Lightroom CC-ben két lehetőség közül választhat. Az első a kép további szerkesztése (pl. egy csúszka mozgatása). Azonban új verziókat is készíthet egyedi névvel. Ez utóbbit a következőképpen kell megtenni:

  • Lépjen a szerkesztett fényképre, és válassza a Verziók lapot (Shift + V vagy az óra ikon a jobb oldalon).
  • Válassza a Név lehetőséget, majd válassza a Verzió létrehozása lehetőséget.
  • Adja meg az új fotóverzió nevét.
  • Ha mindennel elégedett, koppintson a kék Létrehozás gombra. Az új verzió megjelenik a Megnevezett részben.
  • Hogyan lehet törölni egy fénykép verzióját a Lightroomban

    A fotóverziók Lightroomban való törlésének folyamata meglehetősen hasonló a Lightroom Classicban és a CC-ben, néhány apró eltéréssel. Ismét különböző részekre bontjuk a lépéseket, hogy Ön is követhesse.

    Lightroom Classic

  • Lépjen a Fejlesztés > Pillanatképek menüpontra.
  • Koppintson a billentyűzeten a Backspace billentyűre. Alternatív megoldásként válassza a vezérlő + görgetőpad lehetőséget (Mac), vagy kattintson a jobb gombbal a törölni kívánt pillanatfelvételre (Windows).
  • Válassza a Törlés lehetőséget, amikor megjelenik az opciók listája. Ezután erősítse meg döntését.
  • Lightroom CC

    A Lightroom CC-ben inkább kövesse ezeket a lépéseket.

  • Lépjen a Verziók lapra.
  • Kattintson a három pont ikonra, és koppintson a Törlés elemre. Alternatív megoldásként nyomja meg a Backspace billentyűt a számítógépen.
  • Erősítse meg a fotóverzió törlésére vonatkozó döntését.
  • Jobban megszervezheti Lightroom szerkesztési munkafolyamatát a fotóverziókkal

    A fotóverziók használata hatékony módja annak, hogy ne töröljön túl sok szerkesztést, amikor vissza kell állítania. Ebben az értelemben a Photoshop Rétegeihez hasonlóan működik. Függetlenül attól, hogy Lightroom Classicot vagy CC-t használsz, nagyon egyszerű a fotóverziók megtekintése, létrehozása és törlése.

    Legközelebb, amikor Lightroomban szerkeszt egy képet, miért ne fontolja meg a fényképes változatok használatát a ma kapott tippek alapján?