Ez nem AR, de klassz

Kulcs elvitelek

 • Az Xreal Air 2 szemüveg kiváló minőségű hordozható HD kijelzőt kínál, amely egész nap hordható, és szükség esetén akár vényköteles lencsebetétekkel is ellátható.
 • Az Xreal Beam tartozék vezeték nélküli átviteli és AR funkciói alig működnek, így a szabványok alatti médialejátszó korlátozott alkalmazási lehetőségekkel.
 • Míg az Xreal Air 2 szemüvegek kiválóak a vizuális minőségben, nem nyújtanak meggyőző használati esetet a kiterjesztett valósághoz, és nem képesek kölcsönhatásba lépni a való világgal, mint az igazi AR-szemüvegek.

Az Xreal (korábban Nreal) Air 2 egy könnyű szemüveg kis HD mini-OLED monitorral az objektívben. Mivel nincs számítási teljesítmény, és csak az alapvető 3DOF mozgásérzékelők, amelyek kihasználásához opcionális kiegészítőre van szükség, nehéz ezt bármilyen kiterjesztett valóságnak nevezni. De amit kínálnak – egy egész nap hordható hordozható kijelzőt – kiváló minőség. Az egyetlen probléma az lesz, hogy tényleges használati esetet találjon nekik.

XREAL Air 2

Az Xreal Air 2 szemüveg hordozható HD kijelzőt kínál, amelyet egész nap használhat, szükség esetén vényköteles betétekkel. Míg a vezetékes mód hibátlanul működik, a vezeték nélküli átvitelhez és az AR funkciókhoz használható Beam tartozék alig működik. A tágabb probléma az, hogy még mindig nincs meggyőző használati esetük.

Xreal márka (korábban Nreal)

Hangszórók Beépített nyitott füles

Súly 72g (2,54oz)

Frissítési frekvencia 120 Hz

Felbontás 1080p HD

Látómező 46°

Csatlakozási lehetőség USB-C (vagy vezeték nélküli Xreal Beam tartozékkal)

Érzékelők 3DOF mozgásérzékelő

Profik

 • Kiváló minőségű HD képernyők élénk, élénk színekkel
 • Nappali fényben látható, fényerő-beállításokkal és sötétítő árnyékolóval, hogy szükség szerint megfeleljen más környezeteknek
 • Receptív lencsebetétek
 • Hordozható monitorként kiválóan használható vezetékes USB-C AltDP módra képes eszközökhöz, például a Steam Deckhez

Hátrányok

 • Az Xreal Beam egy nem megfelelő médialejátszó, csak néhány alkalmazással
 • A vezeték nélküli öntés alig működik
 • Itt nincsenek igazi „AR” élmények
 • A Nebula alkalmazás alig működik

Kibővített valóság? Nem igazán

Az Xreal Air 2-t AR-szemüvegként forgalmazzák, de úgy gondolom, hogy fontos, hogy egyértelmű legyen a definícióink itt. A Meta Quest 3 (vagy a közelgő Apple Vision Pro), amely képes átvizsgálni a környezetet, integrálni a bútorokat a játékmenetbe, és fenntartani a kibővített környezetben elhelyezett tárgyak helyzetét, a legtöbb ember kiterjesztett vagy kevert valóságnak tekinti. A virtuális élmények kölcsönhatásba lépnek a valós világgal. Helyezhetsz egy virtuális rejtvényt a konyhaasztalodra, elsétálhatsz, és még az asztalodon is visszatérhetsz hozzá.

Kapcsolódó Meta Quest 3 áttekintése: A vegyes valóság varázslatának bemutatása Bár a beígért funkciók még nincsenek teljesen készen, a mi rendelkezésünkre áll egy varázslatos pillantás, és elmozdulás a tipikus VR-élmények elszigeteltségétől

Az Xreal Air 2 inkább olyan, mintha levenné a háttérvilágítást az asztali monitorról, majd az arcára ragasztja. Nem pásztázza a környezetét, nem lép kölcsönhatásba a bútorokkal. Nincsenek kamerák. Ez csak egy sor hordozható monitor, amely az arcára van rögzítve. Ne értsen félre: nagyon jó, hogy az. Nagy pixelsűrűséggel rendelkezik, az asztali monitoréval egyenértékű látómezővel, és elég jó tisztaságot biztosít a gépeléshez, játékhoz vagy média nézéséhez. Ez egyszerűen nem „kibővíti a valóságot” semmilyen értelmes módon.

A vizuális minőség kiváló

Technikai szinten az Xreal Air 2 két 0,55 hüvelykes mini-OLED képernyőt használ, amelyek a tetejére vannak szerelve, hogy lefelé vetítsék az objektíveket. Ez 46 fokos maximális látómezőt eredményez. Ez kevésnek hangzik egy VR fejhallgatóhoz képest (amely általában 90-120 fokos), de összehasonlítható azzal, mintha néhány méterrel ülnénk egy 27 hüvelykes asztali monitortól, és ez olyan jó, mint amilyennek lennie kell. Ezt nem úgy tervezték, hogy teljes térhatású, magával ragadó élményt nyújtson.

James Bruce / MakeUseOf

Még teljes áteresztő módban, átlagos megvilágítás mellett is élénknek és pontosnak találtam a színeket. Természetesen, mivel a fekete nem vetíthető ki, a környezettől függően átlátszónak lesz látható. Tehát bármi sötét pontos minősége változó. A jobb oldali keretkaron található billenőkapcsoló lehetővé teszi a kijelző halványítását vagy világosabbá tételét, így a fehér és a színek átlátszatlansága szinte teljesen átlátszatlantól az alig láthatóig állítható. Ha nem mozog, és nincs szüksége erre a külső látásra, a legjobb képminőség érdekében rácsatolja a mellékelt sötétítő fedelet. Ezzel a funkcióval a fekete szintek kiválóak.

  Fájlok törlése Chromebookon

ellentétben a Rokid Max, amiről úgy éreztem, mindenre sötét furnér került, hogy egyáltalán látható legyen a képernyő, az Xreal Air 2-n alig észrevehető a lencsék sötétítő hatása. Az Xreal azt állítja, hogy akár 500 nites fényerő is lehetséges, ami valószínűleg hozzájárul ehhez.

James Bruce / MakeUseOf

Boldogan sétálhattam és végezhettem a napi feladataimat, miközben ezeket viseltem, bár olyan határozott érzésem volt, mintha a Black Mirror egyik epizódjában élnék.

Megjegyzendő, hogy az Xreal Air 2 támogatja a 3D-SBS formátumokat, ha lenyomva tartja a fényerőszabályzó + oldalát. Ezzel elfogadják a 3840 x 1080-as képformátumot, így két Full HD kijelzőt küldhet be (mindegyik szemnek egyet). Azonban a képarány-beállításokkal kell vacakolnia, hogy a kép kétszer olyan szélesre nyúljon, mint amilyen natív lenne, így kizárva az alapvető médialejátszókat és a kerettel csomagolt formátumokat. Nem ideális, ezért kifejezetten a 3D tartalmak kedvelőinek nem ajánlom az Xreal Air 2-t.

Tervezés: Még mindig nevetségesen fog kinézni

Az Xreal Air 2 úgy néz ki, mint egy nagy napszemüveg, és nagyon kevés dolog árulja el azt a tényt, hogy valójában a normál keretnél és a karoknál valamivel vastagabb képernyőt is tartalmaz. Kaptam egy sportos pirosat, bár fekete is kapható.

Az már más kérdés, hogy el tudod-e viselni ezeket a nyilvános helyeken anélkül, hogy gonoszul kigúnyolnák. Mindig is büszke voltam a fiam őszinteségére: „Teljesen nevetségesen nézel ki” – kiáltott fel. Azt hiszem, a piros nem az én színem.

James Bruce / MakeUseOf

Mindössze 72 grammos súlyukkal könnyűek és ergonomikusak, és nem okozhatnak kényelmetlenséget az orrban. Egy kemény hordtáska, hogy biztonságban tartsa őket utazás közben, valamint egy fonott USB-C kábel 90 fokos szögben, hogy a kábel leessen.

Három formájú orrpárna tartót tartalmaz, így biztosan megtalálhatja az Önnek megfelelőt. Az orrpárna anyaga puha, és hosszabb ideig tudtam viselni gond nélkül. De van egy nagyon kicsi pont, és azon kaptam magam, hogy sokat kell babrálni a szögekkel, hogy a teljes képernyőt láthatóvá tegyem anélkül, hogy a szélek elmosódnának.

James Bruce / MakeUseOf

Szintén mellékeljük a sötétítő árnyékolókat, amelyek lehetővé teszik, hogy blokkolja a bejövő fényt, ha mélyebb fekete szintre van szüksége. Természetesen továbbra is a kereteken kívülről fog bejutni a fény, így ez nem egyenértékű a fényt blokkoló arcfelülettel rendelkező VR headsetekkel.

Ellentétben néhány személyes mozi kijelzővel, mint például a Goovis G3 Max, az Xreal Air 2 nem rendelkezik dioptria-beállítással. Ez azért van, mert ezeket úgy tervezték, hogy állandóan viseljék, így továbbra is látnia kell a külvilágot. A személyes mozi kijelzővel csak úgy állíthatja be, hogy közvetlenül maga előtt lássa a képernyőt. Ha szemüveget kell viselnie, vásárolnia kell néhány dioptriás lencsét körülbelül 100 dollárért. Megcsináltam, és elég könnyen beilleszkedtek, bár kicsit kisebbek, mint a hagyományos lencséim, így a perifériáim nagyobb része elmosódik.

James Bruce / MakeUseOf

Amíg vártam, hogy megérkezzenek a dioptriás lencséim, az Xreal Air 2-t rendes (vékony) szemüvegem tetején jól használtam, de nem ültek jól a fülemen. Vizuálisan azonban a képernyő és a kijelzők működőképesek voltak. Tehát, ha csak ülve fogja használni ezeket, akkor akár vissza is tarthatja a felírt lencséket.

A képernyőkön és az apró hangszórókon kívül nincs más bonyolult elektronika az Xreal Air 2-ben, még akkumulátor sem. Ez azt jelenti, hogy az USB-C kábellel kell csatlakoztatni ahhoz, hogy bármit is tudjon csinálni. Van azonban egy 3DOF mozgásérzékelő, így egy kompatibilis forráshoz (általában a Beamhez) csatlakoztatva képes lesz tudni a fej forgását.

Az Xreal Beam egy vezeték nélküli adapter

Az Xreal Beam egy vezeték nélküli adapter és akkumulátorcsomag, és néhány érdekes AR funkciót ad hozzá. De fontos megérteni, hogy pontosan mi ez – és mi nem.

Az Xreal Beam semmilyen definíció szerint nem önálló médialejátszó. A felülvizsgálat idején rendelkezik Amazon Prime-mal, Netflix-szel és helyi fájlböngészővel, de sok mással nem. Nincs Google Play, de még harmadik féltől származó App Store sem (bár néhány felhasználónak sikerült az oldalbetöltés). Ha hordozható médialejátszót szeretne, hogy ne kelljen okostelefonról küldenie, keressen máshol.

De a Beam két fontos funkciót kínál. Kezdetben a Beam a szemüveg energiaforrása. Enélkül olyan bemeneti forrásra lesz szüksége, amely az USB-C kapcsolaton keresztül is táplálja. De az Xreal Beam lehetővé teszi az AirPlay vagy a Miracast vezeték nélküli átküldését is, így nem kell megkötni. Csak tartsa a Beam-et diszkréten a zsebében, és vezeték nélkül tud videojelet fogadni asztaláról (Windows és Mac rendszeren is) vagy okostelefonról.

  7 legjobb videoüzenetküldő alkalmazás a képernyő és a kamera rögzítéséhez

James Bruce / MakeUseOf

A tenyérnyi Xreal Beam az eredeti iPod-ra emlékeztet központi kattintótárcsa kialakításával, amely lehetővé teszi, hogy külön távirányító nélkül navigáljunk a felületen. A belsejében mozgásérzékelő is található, így körbemozgathatja, hogy mutatóként működjön a fájlalkalmazáson belül. Nyilvánvaló, hogy rengeteg lehetőség rejlik itt, és talán csak a további szoftverek beszerzése vagy a rendszer hivatalos megnyitása a kérdés.

A készülék egyik oldalán egy kék hangerőszabályzó található (lenyomva tartva a némításhoz), míg a felső oldalon egy bekapcsológomb, a bal oldalon pedig egy piros módkapcsoló gomb található. A készülék teteje és a bekapcsológomb egy beépített fémrúdra van helyezve, amelyet háló vesz körül. Ez a belső ventilátor kipufogója, amely körülbelül fél óra streamelés után beindul.

James Bruce / MakeUseOf

Megtévesztő, hogy két USB-C port található az eszköz alján. Az egyik a Beam-et tölti, a másik pedig az Xreal Air 2 szemüveghez csatlakozik. Ez azt jelenti, hogy egyszerre töltheti és használhatja a Beam-et, vagy közbenső eszközként használhatja, hogy bizonyos AR-szolgáltatásokat adjon a bemeneti forráshoz. De a portok nem cserélhetők fel; a szemüveget a jobb oldalra kell bedugni, a töltőt vagy a bemeneti forrást pedig a bal oldalon.

A 153 g-os (5,4 uncia) Beam súlya nem több, mint egy kis telefon, és boldogan elfér a zsebében. Ennek a súlynak a nagy része az akkumulátorból származik, amely akár 3,5 órát is kibír – elegendő a Gyűrűk ura filmek megtekintéséhez is.

Az Xreal Beam „AR” funkciói többnyire trükkök

Az Xreal Beam emellett néhány AR funkcióval is kiegészíti az Xreal Air 2-t, beleértve a tartalom rögzítésének lehetőségét és a megjelenítés helyének beállítását.

Három megjelenítési mód támogatott, ha csatlakoztatva van a Beamhez: Smooth Follow, a képernyő középen van, és kis késéssel követi a fej mozgását; Body Anchor, ahol a kép egy adott helyre van zárva, és eltűnik, ha mozgatja a fejét; és az oldalnézet, amely összezsugorítja a kijelzőt, és a látás egy kevésbé zavaró sarkába tolja el. Ezen megjelenítési módok egyikét kell használnia. Az a natív lehetőség, hogy a teljes méretű képernyőt csak a látómezőhöz zárjuk, már nem érhető el, ha a Beam-en keresztül csatlakozik.

A Body Anchor hozza a legközelebb a tényleges AR-élményhez, de a szemüvegbe épített 3DOF (három szabadságfok vagy csak forgás) mozgásérzékelőt használ. Ez azt jelenti, hogy a kijelzőt nem helyezheti el virtuális környezetben, hanem meghatározott szögben a feje körül. Ha például a bal válladra helyezed, majd elsétálsz valahova, akkor is a bal vállad fölött lesz. A 6DOF AR rendszerek egy adott helyre helyeznék el a kijelzőt; vissza kell térnie arra a helyre a fizikai terében, hogy újra láthassa a kijelzőt.

A három AR mód egyikét sem találtam különösebben hasznosnak.

A kijelző zárolása 3DOF helyen nem teszi lehetővé a térbeli számításokat ugyanúgy, mint a Quest 3 vagy az Apple Vision Pro; az illúzió csak akkor működik, ha mozdulatlanul ülsz az íróasztalnál, és amúgy is miért szeretnéd máshova tenni, mint magad elé? Nem úgy van, hogy több kijelzővel is körülveszed magad.

Azt tapasztaltam, hogy a Smooth Follow mód nem jeleníti meg a teljes asztalomat, ezért többet kellett pásztáznom, hogy lássam a széleket. Őszintén szólva bosszantónak találtam a mód sima részét is, mivel vártam néhány pillanatot, amíg a képernyő utoléri.

Az oldalnézet túl kicsi volt ahhoz, hogy hasznos legyen; speciálisan erre a célra tervezett heads-up-display interfészre van szüksége. Ha tetszik az ötlet, hogy a YouTube-videó akkora legyen, mint a hüvelykujj, akkor talán tetszeni fog ez a mód.

Az Apple AirPlay működik, de a YouTube mindent megtör

A jó hír az, hogy a natív AirPlay-n keresztül az Xreal Beam-re való átküldés kiválóan működik, és ha a Redditben a zsebedben görgetve szeretnél sétálni, akkor ezt teljesen megteheted. Bátran kijelenthetem, hogy szinte 52%-kal kevésbé néztem ki zombinak, miközben így sétáltam az utcán. Többé nem gázolnak el az autók, mert nem azt nézed, amerre mész!

James Bruce / MakeUseOf

Sajnos, ha iPhone-nal kapcsolatos tervei között szerepel a YouTube megnyitása, érdemes újra meggondolnia. Amint megnyitottam az alkalmazást, alapértelmezés szerint az első videó lejátszása volt a kezdőlapon. Amikor felvettem az iPhone-omat egy másik videó kiválasztásához, az Xreal Beam visszatért a kezdőképernyőre. Annak ellenére, hogy a YouTube alkalmazás azt állította, hogy a kiválasztott videót az AirPlay-n keresztül küldte át az eszközre, határozottan nem. A YouTube alkalmazás bezárása és az AirPlay újracsatlakoztatása megoldja a problémát, de ugyanaz a probléma megismétlődik, amikor újra megnyitja a YouTube-ot. Tekintsd hát úgy, mint egy lottót, és talán tetszeni fog a véletlenszerű videó, amit mutat.

  Szerezze be a Screenleap egyszerű képernyőmegosztási funkcióit a Gmailben

Ezen a ponton egy másik probléma is kiderült: túl halk volt még teljes hangerőn is. Alig hallottam néma konyhámban; Nem tudom elképzelni, hogy megpróbáljam ezt hallgatni az utcán vagy a forgalmas tömegközlekedési eszközökön.

Az Android streamelés nem sokkal jobb

Reméltem, hogy mivel a Beam Android-eszköz, az Android telefonról való átküldés sikeresebb lesz. Nincs ilyen szerencse. Két eszközt próbáltam ki: egy régebbi Ulefone 18T-t és egy újabb Tecno Phantom V összehajthatót. Az Xreal Beam nem jelent meg az átküldhető eszközök listájában az Ulefone-on, amíg nem találtam egy hasznos YouTube-videót, amelyben megemlítették, hogy el kell mélyednem a beállításokban, kattintson a három pont menüre, és engedélyezze a Wireless Desktop Display. Aztán megjelent a listában, és minden jól működött, bár észrevehető késéssel. A Tecno Phantom V öntési lehetőségei nem mutattak ilyen beállítást, és egyáltalán nem volt hajlandó felismerni a Beam létezését.

Összességében elmondható, hogy bármilyen okostelefonról vezeték nélküli castolási tapasztalataim meglehetősen letaglózóak voltak. Ez alatt azt értem, hogy nem igazán működött, vagy színvonaltalan élményt nyújtott. A tágabb probléma az, hogy a vezeték nélküli casting használata a telefon általános felhasználói felületén nem kezdődhet. Nincs kurzor vagy mód a navigálásra anélkül, hogy vissza kellene nézni a telefon képernyőjére, így a natív videó streamelésén vagy az esztelen görgetésen kívül (még mindig szüksége lesz a hüvelykujjára a képernyőn) nincs sok valódi használati eset.

A vezetékes tükrözés az, ahol az Xreal Air 2 ragyog

Van néhány lehetőség az eszköz kábellel történő tükrözésére.

Az első az, hogy közvetlen USB-C csatlakozást használjon közvetlenül az Xreal Air 2 szemüvegbe. Ez csak akkor lehetséges, ha az eszköz támogatja az Alt-DP módot és tápellátást biztosít. Kipróbáltam egy SteamDecket, ami ehhez fantasztikusan működött. A Nintendo Switch nem, és HDMI-adapterrel kell dokkolni.

A vezetékes kapcsolat nulla késleltetést jelent, de elveszíti az Xreal Beam által kínált képernyő konfigurációját is. A kijelző középen zárva lesz, és teljes méretben. A szemüvegen lévő gombokkal állíthatja be a fényerőt vagy kikapcsolhatja a kijelzőt, de ez az egyetlen beállítás.

A másik vezetékes lehetőség az Xreal Beam használata közvetítőként. Ha USB-C-USB-C vagy HDMI-USB-C adaptert használ a Beam-be, akkor az ott felkínált összes konfigurálható AR-képernyő opciót használhatja – például lezárhatja a képernyőt a látás sarkához.

A Nebula alkalmazás több AR-t kínál (állítólag)

Az Xreal Nebula App AR-élményeket kínál vezetékes kapcsolaton keresztül, az Xreal saját SDK-ját használva, számos támogatott Android-eszközzel. Sajnos az általam használtak közül egyik sem támogatott.

Létezik egy béta verzió is a macOS-hez, úgyhogy kipróbáltam… de az sem működött. A Windows-verzió már készül, de a cikk írásakor még nem elérhető.

Szóval, szívesen mesélnék az összes AR-alkalmazásról, amelyet a Nebula alkalmazás lehetővé tesz, de attól tartok, a leghalványabb fogalmam sincs. Az alkalmazásbolt oldalán található egycsillagos értékelések sokasága azt sugallja, hogy még akkor is, ha működik, a tapasztalat gyengébb, ezért kétlem, hogy sokat hiányolok.

Érdemes megvenni az Xreal Air 2-t? Talán

Van néhány nyomós ok az Xreal Air 2 megvásárlására, de más szempontból még mindig mélyen hibás termék.

A Beam segítségével okostelefonról történő vezeték nélküli átküldéssel kapcsolatos tapasztalatom nagyrészt katasztrófa volt. Vagy működött, alig működött Androidon, vagy a legtöbb jól működött iPhone-on, de összeomlott a YouTube megnyitásakor. Akárhogy is, a vezérléshez továbbra is a kezében kell lennie a telefonnak.

James Bruce / MakeUseOf

Elméletileg az Xreal Air 2 nagyszerű lenne hordozható moziélményhez. Ám cserbenhagyja, hogy az Xreal Beam nem igazán médialejátszó, így továbbra is okostelefonnal vagy más kimeneti eszközzel kell párosítani.

Ami azt illeti, a jelenlegi „pszeudo-AR képernyő a szemed előtt” szemüvegek számát tekintve az Xreal Air 2 szemüveg a nyerő. A kép kristálytiszta HD felbontásban, elég fényes ahhoz, hogy nappali fényben is használhassa, és opcionálisan rendelhető lencsékkel azok számára, akik kevésbé látnak tökéletesnél, így egész nap viselheti őket. Ez azt feltételezi, hogy van egy kompatibilis kimeneti eszköze, és nyomós okuk van ezek használatára, ami a legnagyobb akadálynak tűnik.

A kimenet nagyszerű – de pontosan mit is szeretne beletenni?

XREAL Air 2

Az Xreal Air 2 szemüveg hordozható HD kijelzőt kínál, amelyet egész nap használhat, szükség esetén vényköteles betétekkel. Míg a vezetékes mód hibátlanul működik, a vezeték nélküli átvitelhez és az AR funkciókhoz használható Beam tartozék alig működik. A tágabb probléma az, hogy még mindig nincs meggyőző használati esetük.