exec formátum hiba” Linux alatt

Egy hatalmas projekt befejezése után a csapata és Ön úgy döntött, hogy a konténerezést használja a teljes projektre az állomásozási és gyártási lépésekben, hogy elkerülje a környezettel kapcsolatos problémákat és az utolsó pillanatban megjelenő „működik a gépemen” kijelentéseket. A tároló létrehozásakor azonban az „exec felhasználói folyamatot okozta: exec formátum hiba” problémával találkozott, és fogalma sincs, hogyan javítsa ki. Ne aggódjon, mi azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Ebben az útmutatóban elmagyarázzuk a probléma lehetséges okait, valamint néhány megbízható javítást az „exec felhasználói folyamat okozta: exec formátumhiba” megoldására a Linux rendszeren.

Az „exec felhasználói folyamat okozta: exec formátumhiba” (2023) javítása

Mi okozza az „exec felhasználói folyamatot: exec formátum hiba”

Az „exec felhasználói folyamat által okozott: exec formátum hiba” leggyakoribb oka a hiányzó szkriptfejléc, például #!/bin/bash. Ez arra készteti a tárolót, hogy a várakozási szakaszba lépjen a CrashLoopBackOff ok miatt, amikor megpróbálja futtatni. A tároló naplófájljainak ellenőrzésekor megtalálja a hiba pontos nevét: standard_init_linux.go:300: az exec felhasználói folyamat okozta az „exec formátum hibát”.

A fent említett okon kívül más okok is lehetnek, amelyek miatt ez a hiba tárolókkal végzett munka során fordul elő:

 • Nem megfelelő szkriptfejléc használata, például szóköz beírása közé.
 • Néhány inkompatibilis karakterkódolás használata a szkriptek írása közben
 • Nem megfelelő CPU architektúra
 • Hiányzó fájlengedélyek
 • Ez nem egy kimerítő lista a hiba mögött meghúzódó lehetséges okokról, de felsoroltuk a leggyakoribb okokat. Ennek ellenére itt van az 5 legjobb megoldás a probléma megoldására a Linux PC-n.

    Hogyan érheti el Linux PC-jét távolról a NoMachine segítségével

  Az „exec felhasználói folyamat által okozott: exec formátum hiba” javítása

  Bármilyen értelmezett nyelvű szkript írásakor mindig célszerű script fejlécet használni. Megmondja a shellnek, hogy melyik tolmácsot használja. A szkript fejlécet tekintheti a szkriptek belépési pontjának. Néhány dolog, amit szem előtt kell tartania a szkriptfejléc használatakor:

  • A szkript fejlécének shebang (#!) karakterrel kell kezdődnie.
  • A fejléc nem tartalmazhat szóközt vagy egyéb speciális karaktert.
  • Használja a megfelelő fejléceket a programozási nyelvhez, amelyen dolgozik, és a fejlécnek is meg kell felelnie az adott szkriptnek és a disztribúciónak. Például, ha python 3.x-et használ egy Debian-alapú disztribúción, használja a következő szkriptfejlécet:

  #!/bin/python3

  Az Alpine Linux használata során a felhasználók hajlamosak ugyanazokat a bash script fejléceket használni, mint a többi Linux disztribúcióban. Alpine Linux esetén sokan a következő szkriptfejlécet használják:

  #!/bin/ash

  2. Rossz karakterkódolás az újsorokhoz

  Az újsor karakter triviálisnak tűnik, és gyakran figyelmen kívül hagyják a hibaelhárítás során, de ismert, hogy bizonyos hibák fő oka. Az újsor karakter a „Sor vége” (EOL) jelzésére szolgál. Ezt a Windows és a Linux eltérően értelmezi. A Windows a CRLF-et (Carriage Return Line Feed) használja, amely az újsort rnként értelmezi. Másrészt a Linux LF-et (Line Feed) használ, amely az újsorokat n -ként értelmezi.

  Tegyük fel, hogy írt egy fájlt a Windows rendszerben a CRLF kódolással, amely a Linux környezettel állomásoztatásra vagy élesre küldve exec formátumhibát okoz. Ez a probléma néhány nagyon egyszerű lépéssel megoldható:

  • Nyissa meg a fájlt bármelyik Linux szövegszerkesztőben.
  • A keresés és csere funkció segítségével először keresse meg az „rn”-t, és cserélje ki az „n”-re az összes helyen.
  • Alternatív megoldásként akár Linux kódolásra is beállíthatja, amikor a tényleges kódot írja.
    A 6 legjobb rendszermentési eszköz a Linux asztalhoz

  3. Építészeti eltérés

  A rendszerarchitektúra eltérése is az egyik leggyakoribb oka az „exec felhasználói folyamat okozta: exec formátum hiba”. A konténerezési technológiát szoftverkörnyezeti problémák megoldására fejlesztették ki, de nem hardveres problémákat.

  Például ez általában akkor fordul elő, amikor egy ARM architektúrájú rendszeren dolgozik projekteken, mint például az új Apple M-sorozatú lapkakészletek esetében. Ha leküld egy kódot az éles környezetbe, amely x86 rendszert használ, az „exec felhasználói folyamat okozta: exec formátum hiba” üzenetet eredményez. Ennek az az oka, hogy az alsó szintű utasításokra konvertálva minden kódrészlet eltérő mind az ARM, mind az x86 esetében. A Docker az Apple M1 Pro platformot „linux/arm64/v8” néven érzékeli. A probléma megoldásához használja a következő docker szintaxist a kép készítésekor:

  docker buildx build –platform=linux/amd64 -t :-amd64 .

  Ezután frissítse a Docker-fájl „FROM” utasítását a következő szintaxis használatával:

  FROM –platform=linux/amd64 :

  Amikor végrehajtja a fenti utasításokat, a kép az arm64 architektúráról amd64 architektúrára módosul, ami megoldja a problémát. Tudassa velünk, ha ez a megoldás megoldja a docker-telepítésekkel kapcsolatos problémákat.

  4. Rossz szkript kódolás

  A rossz szkriptkódolás nem gyakori probléma, de ismert, hogy az „exec felhasználói folyamat okozta: exec formátumhibát” okozza, különösen Windows PC-k esetén. Amikor elkezdi írni a szkriptet, győződjön meg arról, hogy a kódolás UTF-8-ra van állítva. Ha VS Code-ot használ a szkript írásához, a következő lépésekkel módosíthatja a kódolást:

  1. Nyissa meg azt a fájlt, amelynek a VS Code kódolását módosítani szeretné.

  2. Lépjen a bal felső sarokban található „Fájl” menübe, és vigye az egérmutatót a „Beállítások” lehetőségre a legördülő menüben. Itt az almenüből kell kiválasztania a „Beállítások” opciót. Alternatív megoldásként közvetlenül megnyomhatja a „CTRL + , (vessző)” billentyűket a billentyűzeten a Beállítások menü eléréséhez. Ez egy külön lapon nyitja meg a beállítások menüt.

  3. A keresősávba írja be a „kódolás” szót, és nyomja meg az Enter billentyűt. Itt látni fogja a „Fájlok: Kódolás” beállítást egy legördülő menüvel.

    A Linux top parancs használata (és a kimenetének megértése)

  4. Itt válassza ki a legördülő menüből az UTF-8-at. Ez megváltoztatja a VS Code használatával megnyitott vagy módosított összes globális fájl kódolási formátumát.

  Általában az UTF-8 kódolási módszer alkalmazása a legtöbb felhasználó számára működik. De ha továbbra is szembesül a hibával, megpróbálhatja megváltoztatni a kódolást UTF8+BOM-ra a fent említett lépésekkel. Itt a BOM a Byte Order Mark rövidítése.

  Ha vim-et vagy bármilyen más parancssori alapú szövegszerkesztőt használ, az a rendszerszintű kódolási formátumot használja. Tekintse meg ezt a cikket az UTF-8 támogatásának engedélyezéséről Linux alatt.

  5. Helytelen engedélyek

  A projekten végzett munka során gyakran figyelmen kívül hagyják a fájlengedélyeket. Az engedélyeknek három típusa van – olvasási, írási és végrehajtható. Az utolsó típus a felhasználók három kategóriájára oszlik: tulajdonos, felhasználó és csoport. Általában, ha egy végrehajtható fájlt a megfelelő engedélyek nélkül futtat, az „Engedély megtagadva” hibaüzenetet ad. De miközben egy nagy projektet konténerbe helyezünk, még egyetlen, végrehajtható engedélyekkel nem rendelkező fájl is okozhatja az „exec felhasználói folyamatot okozta: exec formátum hiba”. A tárolóban lévő összes fájl engedélyeinek ellenőrzéséhez kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Először navigáljon a tárolóhoz a következő paranccsal:

  cd

  2. Ezután a könyvtárban lévő összes fájl fájlengedélyeinek ellenőrzéséhez használja a következő parancsot:

  ls -la

  3. Ha egy fájl engedélyeit futtatható engedélyre szeretné módosítani, használja a következő szintaxist:

  chmod +x

  Az „exec felhasználói folyamat okozta: exec formátumhiba” megoldása

  A nagyobb problémák kisebbre bontása segíthet a hatékony megoldásban. Itt megosztottunk néhány lehetséges okot az „exec felhasználói folyamat okozta: exec formátumhiba” lehetséges okára, valamint a megoldásaikat. Remélhetőleg a megoldások segítenek a hiba megoldásában. Ha többet szeretne tudni a fájlengedélyekről, tekintse meg a Linux fájlengedélyeiről szóló cikkünket. Ha problémákba ütközik a hiba megszabadulása során, tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben.