Érdemes megvenni őket 2024-ben?

Kulcs elvitelek

  • Az Apple az iPhone 13 és iPhone 14 modelleket 599 dollárért, illetve 699 dollárért kínálja.
  • Az iPhone 13 és az iPhone 14 ugyanazt a dizájnt és processzort tartalmazza, utóbbi azonban kisebb kamera- és akkumulátorfejlesztéseket kapott.
  • Mindkét iPhone modellt kedvezményes áron vásárolhatja meg külső kereskedőktől.

A régebbi iPhone-ok nem mennek ki olyan gyorsan a divatból, mint androidos társaik, és az iPhone 13 és iPhone 14 továbbra is a legjobb okostelefonok közé tartoznak, amelyeket ma is megvásárolhat, ha kevés a költségvetése. Hasonlítsuk össze a kettőt, és megtudjuk, melyik a jobb az Ön számára.

Árkülönbség

Mind az iPhone 13, mind az iPhone 14 799 dolláros áron jelent meg, csakúgy, mint az iPhone 15 2023-ban. Az iPhone 13 és az iPhone 14 128 GB-os változatát azonban most mindössze 599 és 699 dollárért szerezheti be közvetlenül a webhelyről. Apple Store online. A cég leállította az iPhone 13 Pro és iPhone 14 Pro sorozatot, de az alapmodellek a cikk írásakor még elérhetőek.

Vegye figyelembe, hogy az Apple már nem árulja az iPhone 13 minit, tekintettel a gyenge eladásokra, bár az iPhone 13 mini áttekintésében figyelemre méltónak találtuk a mérete miatt. Az iPhone 14 Plus továbbra is elérhető 799 dollárért az alap iPhone 14 mellett.

Szóval, mit kapsz az iPhone 14 extra száz dollárjáért? Nos, nézzük meg lentebb.

Tervezés és színek

alma

Az iPhone 14 öt színben kapható: Midnight, Starlight, Blue, (PRODUCT)RED és Purple. Másrészt az iPhone 13 hat színválasztékkal rendelkezik, beleértve az éjfélt, a csillagfényt, a kéket, a rózsaszínt, a zöldet és a (TERMÉK)VÖRÖS.

  A Bluetooth hang javítása a Chrome böngészőben

A Midnight és a Starlight az egyetlen két szín, amelyben mindkét modellt megtalálja, mivel az iPhone 14 kék és (TERMÉK)RED változata mélyebb és sötétebb, mint az iPhone 13-on. Nem tud dönteni? Segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb iPhone 14 színt.

Meglepő módon nem nagyon lehet beszélni a tervezési különbségekről. Az iPhone 14 szinte pontosan ugyanúgy néz ki, mint az iPhone 13. Mindkét modell kerámia pajzsos előlappal és alumínium testtel rendelkezik fényes hátlappal. Hasonlóan helyezkednek el a hátsó kamerák, a bevágás pedig változatlan marad.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy az iPhone 14 alig egy hüvelykkel vastagabb elődjénél. Az enyhe mélységnövekedés ellenére az iPhone 14 valamivel könnyebb, mint az iPhone 13. A dolgok lényegét tekintve azonban ezek a kisebb különbségek nem jelentenek sokat, és egymáshoz képest elsõsorban jelentéktelenek.

Az egyik jelentős különbség, amit látni fog, a SIM-tálcák hiánya az iPhone 14-ben, mivel az újabb generáció már nem kompatibilis a fizikai SIM-kártyákkal, és csak kettős eSIM-támogatással rendelkezik.

Kijelző összehasonlítása

alma

Az iPhone 14 és iPhone 13 azonos 6,1 hüvelykes OLED-kijelzőkkel rendelkezik, amelyek támogatják a HDR-t 1200 nites csúcsfényerővel. Tehát biztos lehet benne, hogy az iPhone 13 kijelzője pontosan ugyanúgy fog kinézni és érezni, mint az iPhone 14-é.

Az iPhone 14 az általunk ismert bevágást tartalmazza a Dynamic Island helyett, mint az iPhone 14 Pro esetében. Tehát, ha valamivel modernebb megjelenésű kijelzőt szeretne, érdemes az iPhone 14 helyett az iPhone 15-re frissíteni.

Processzor és teljesítmény

alma

Míg az iPhone 15 Pro A17 Pro chipje és az iPhone 15 A16 chipje listavezető benchmark pontszámokat kínál, a legtöbb ember nem veszi észre ezeket a teljesítményjavulásokat a mindennapi használat során.

  Konverziós szövegírás professzionális perspektívából

Az A15 Bionic chip a régebbi iPhone 13 és iPhone 14 modellekben továbbra is szinte minden feladatot elbír anélkül, hogy izzadna. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az iPhone 13 A15 chipje nem ugyanaz, mint az iPhone 14-ben. Utóbbi az iPhone 13 Pro modelleket hajtó A15-öt viseli, amely viszonylag nagyjából 20%-os grafikai növekedést mutat a 5 magos GPU a 4 magos egység helyett.

Ennek ellenére, ha eszközét olyan alapvető feladatokra használja, mint a hívások, sms-ek, a közösségi oldalak használata és az internetböngészés, nem fog érezni semmilyen jelentős különbséget. Tehát, hacsak nem tervez olyan grafikailag igényes játékokat játszani, mint pl PUBG Mobile vagy Call of Duty: Mobilválassza az iPhone 13-at, és spóroljon meg egy kis pénzt.

Fényképezőgép hardver

Alma/Youtube

A kamera minősége egy másik részleg, ahol az iPhone 14 enyhe előnnyel rendelkezik az iPhone 13-hoz képest. Papíron látni fogja, hogy mindkét modellnek ugyanaz a kettős 12 MP-es kamerarendszere, átlósan elhelyezett fő és ultraszéles objektívvel. Nézzük azonban, mi változott:

A standard fő lencse rekesznyílásaiban van némi eltérés, az iPhone 14 ƒ/1,5-ös, akárcsak a 2021-es iPhone 13 Pro modellek. Nem tudja, ez mit jelent? Elég könnyű. Minél alacsonyabb az f-stop, annál több fény jut a kamera lencséjébe, ami azt jelenti, hogy az iPhone 14 valamivel több fényt enged be, mint az iPhone 13.

Mindezek a hardveres fejlesztések, az Apple Photonic Engine-jével párosulva, hozzájárulnak a nagyobb részletgazdagsághoz és a jobb teljesítményhez gyenge fényviszonyok között és éjszakai fotózáshoz.

Ha az iPhone 14 előlapi kameráját nézzük, kisebb a rekesznyílása (ƒ.1.6 az iPhone 13-hoz képest ƒ/2.2). Autofókusz funkciót is kap, csakúgy, mint a drágább iPhone 14 Pro modellek, amelyek egy kis mélységet adnak a szelfikhez.

  A legjobb játékszemüveg a kék fény blokkolására

Az iPhone 13-ban bevezetett összes szoftverfunkción kívül, mint például a fényképezési stílusok, az intelligens HDR 4, a mozi mód és egyebek, az iPhone 14 akciómódot is kínál, hogy sokkal jobb stabilizálást biztosítson a videókhoz némi kivágással.

Az akkumulátor élettartama, töltése és tárolása

Framesira/Shutterstock

Az Apple az iPhone 14-et akár 20 órányi videólejátszásra, 16 órányi videostreamingre és 80 órányi hanglejátszásra értékeli. Másrészt az iPhone 13 akár 19 órányi videólejátszást, 15 órányi videó streaminget és 75 órányi hanglejátszást kínál. Az iPhone 14 akkumulátorának mérete is valamivel nagyobb, hogy megfeleljen ezeknek a számoknak.

Legyen óvatos, amikor felújított vagy használt iPhone-t vásárol, mivel előfordulhat, hogy az akkumulátorok már nem a csúcsteljesítményükön vannak, különösen az iPhone 13-ban. Nem szabad tehát arra számítani, hogy olyan sokáig bírják, mint a hirdetett adatok.

Szerencsére a töltési sebesség változatlan marad, mivel az Apple állítása szerint az iPhone 13 és 14 esetében 20 W-os vagy nagyobb adapterrel 30 perc alatt akár 50%-os töltést is elérhet. Mindkét modell támogatja a MagSafe vezeték nélküli töltést is, és három tárolási lehetőség közül választhat: 128 GB, 256 GB és 512 GB.

Miért jobb az iPhone 13, mint az iPhone 14?

Az azonos kialakítások, kijelzők, processzorok és kamerák megnehezítik az iPhone 14 100 dollárral magasabb árcéduláját 2024-ben. Úgy tűnik, ez többnyire egy újracsomagolt iPhone 13, és jobb, ha 200 dollárral többet költ egy iPhone 15-re. Az extra költségért megkapja a Dynamic Islandet, egy sokkal fényesebb kijelzőt, az A16 chipet, az USB-C-t és egy 48 MP-es elsődleges kamerát.

Mindezeket a tényezőket figyelembe véve szilárd meggyőződésünk, hogy az iPhone 13 több értéket kínál, mint az iPhone 14. Valójában sok kereskedő most 400 dollár alatt árul felújított iPhone 13s-t az Amazonon, és ez egy olyan ajánlat, amelyet nem szabad elkerülnie.