Elon Musk felfedi a Grok AI-t, de mi az a Grok, és mennyibe kerül?

Kulcs elvitelek

  • Elon Musk mesterséges intelligenciájának induló vállalkozása, az xAI bemutatta a Grokot, egy nagy nyelvi modellt, amelynek célja, hogy versenyezzen más vezető modellekkel, például az OpenAI GPT-jével és az Anthropic Claude-jával.
  • A Grokot arra tervezték, hogy szellemesen és szarkazmussal válaszoljon a kérdésekre, bemutatva Musk hatását a hangnemére és személyiségére.
  • Míg még a béta tesztelés alatt áll, a korai eredmények arra utalnak, hogy a Grok felülmúlja a többi modellt a gépi tanulási benchmarkingban, és második lett az OpenAI GPT-4-gyel szembeni tesztben.

A mesterséges intelligencia felsőbbrendűségéért vívott csata tovább dúl, Elon Musk bemutatja Grokot, az első nagy nyelvi modellt induló mesterségesintelligencia-kezdeménye, az xAI-ból.

Grok a nyüzsgő generatív mesterségesintelligencia-világ új tagja lesz, és célja, hogy felvegye a versenyt a piacvezető ellenzéki OpenAI-val és annak GPT-modelljeivel, valamint az Anthropic Claude-jával, a Meta Llama 2-vel, a Google PaLM 2-vel és számtalan más LLM-vel.

Musk beszélt az xAI Grok-ról, de megvan-e a versenyben való részvétel?

Mi az xAI Grok?

Annak ellenére, hogy Musk rendszeresen emlékezteti a világot, hogy a mesterséges intelligencia rossz is lehet, hogy a hétköznapi emberek számára munkahelyek nélküli világot teremthet (ha úgy gondolja, hogy Musk véleménye jóindulatú, van egy híd, amivel eladhatom Önt), és hogy az AI teljes fókusza nagyobb kormányzásra van szüksége, Musk büszkén hirdette az X-en, hogy „Néhány fontos vonatkozásban ez [Grok] a legjobb, ami létezik.”

  Melyik a jobb a 21:9 vs 16:9 monitorok között?

A Grok-1 tehát egy nagy nyelvi modell, amely hasonló az OpenAI GPT-3.5-éhez és GPT-4-éhez. Az xAI generatív mesterséges intelligencia chatbotját jelenleg Groknak is hívják (hasonlóan ahhoz, ahogy az Anthropic Claude modellje is megegyezik az AI eszközével).

De míg Grok beszélgetős módon válaszol a kérdésekre, Musk úgy tűnik, némileg befolyásolta Grok hangnemét. Az xAI hivatalos Grok bejelentése kijelentve:

A Grok-ot úgy tervezték, hogy egy kis szellemességgel válaszoljon a kérdésekre, és lázadó hajlamú, ezért kérjük, ne használja, ha utálja a humort!

Vagy ahogyan Musk maga mondta, Grok „alapú és szereti a szarkazmust. Fogalmam sincs, ki irányíthatta ezt az utat.”

Bármely hétköznapi szemlélő számára Musk azon viccelődése, hogy alapja van, nem más, mint az, hogy inkább a kényelmetlenség lábujj-görbítő síkján landol, és zsigeri zavart kelt. De Musk rajongóinak légiója számára az xAI’s Grok a régóta várt „válasz a WokeGPT szörnyűségére”, utalás a ChatGPT képességeinek határaira és az OpenAI általi ivartalanítására.

Hogyan teljesít Grok? A Grok jobb, mint a ChatGPT?

Tekintettel arra, hogy eddig csak néhány felhasználó kapott hozzáférést a Grokhoz, a legtöbb, amit a teljesítményéről tudunk, az xAI-tól származik. A vállalat nagyon szerette volna hangsúlyozni, hogy „a Grok még nagyon korai béta termék”, és hogy jelenlegi teljesítménye „a legjobb, amit 2 hónapos képzéssel tehetünk”.

  Javítsa ki a Nox Player rendszerhibáját

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy Grok jó úton halad. Az xAI kutatása szerint a Grok-0 prototípus modelljét 33 milliárd paraméter felhasználásával képezték ki, és a szabványosított gépi tanulási benchmarkingban és tesztelésben felülmúlta a Llama 2 70 milliárd paraméteres modelljét. Némi finomítás (és feltehetően a paraméterek bővítése) után a Grok-1 felülmúlta az OpenAI GPT-3.5-ét (körülbelül 175 milliárd paraméter).

Azonban Musk és Grok további jótéteményként, a 2023-as magyar nemzeti középiskolai matematika érettségi tesztjének utolsó fordulója során (igen, homályos, de szándékosan, hogy elkerüljük annak lehetőségét, hogy az adatokat egy meglévő LLM-be töltsék fel, ami előnyt jelentene), a Grok második lett az OpenAI GPT-4-e után.

Musk azt is megfigyelte, hogy a Grok közvetlen internet-hozzáférése előnyt jelent a többi generatív AI-eszközzel szemben, amelyekhez nincs hozzáférés.

Jelenleg nehéz megmondani, hogy a Grok jobb-e a ChatGPT-nél, és egyértelmű, hogy Grok gyorsul előre a többi mesterségesintelligencia-kutató cég által már kidolgozott munka alapján.

Mennyibe kerül Grok? Ki használhatja a Grokot?

A Grok jelenleg még korai tesztelés alatt áll. Korlátozott béta hozzáférést biztosítottak néhány X Premium Plus felhasználónak, ami jelenleg havi 16 dollárba kerül. Amint a Grok kilép a béta időszakából, az X Premium Plus összes előfizetője számára elérhetővé válik, és egy súlyos, mesterséges intelligencia alakú sárgarépát lógat az X-ellenőrzés fölé.

Egyelőre nem tudni, hogy a Grok ingyenes hozzáférési szinttel érkezik-e, amelyet az összes többi jelentős generatív AI-eszköz kínál. Az OpenAI például ingyenesen tartja a kevésbé erős ChatGPT-3.5 modelljét, míg az Anthropic a Claude ingyenes verzióját kínálja. Ha a Grokot X ellenőrzött fizető ügyfeleire korlátozzuk, nem valószínű, hogy kifizetnék a számlát, különös tekintettel arra, hogy X felhasználók száma csökkent Musk hatalomátvétele óta.

  Apple ID ország megváltoztatása fizetési mód megadása nélkül

Azt várnám, hogy az xAI ingyenesen, vagy legalábbis sokkal olcsóbban kiadja a Grok egy korábbi verzióját, abban a reményben, hogy ez arra ösztönzi a felhasználókat, hogy frissítsenek a teljes verzióra. Egy másik probléma, amely a Grok átvételének útjában állhat, a jelenlegi közvetlen kapcsolat az X Premium Plus-szal. Lehetnek olyan felhasználók, akik szeretnének előfizetni a Grokra, de nem szeretnének X-ellenőrzést vagy Musk fizetett Blue Tick-jét a nevük mellett – valami mást, amivel Musk, X és xAI megküzdhet.

Musk jelezte, hogy a jövőben megjelenhet a Grok külön verziója, de egyelőre kevés információ áll rendelkezésre erről.

Mi következik az xAI Grok-nál?

Az xAI Grok fejlesztése újabb célt jelent Musk számára, aki egykor az OpenAI csapat tagja volt. Régóta tiltakozott az OpenAI által a ChatGPT-re vonatkozó vélt cenzúra ellen, és azzal érvelt, hogy a képességek korlátozása korlátozza azt, amit az emberek tehetnek és mit kell tenniük ilyen hatékony AI-eszközökkel.

Még mindig nem tudni, mi következik Groknál. Bár nyilvánvaló, hogy bizonyos korlátok beépültek a Grokba, a határok valódi próbája csak akkor válik világossá, ha a nyilvánosság rájön.