Egy szakadár közösségi média platform a modern kor számára

A mastodoni társasági módot követve.

A Twitter privatizációja a közösségi média újragondolására késztette az embereket.

Végtére is, néha évek munkája szükséges ahhoz, hogy megerősítsék a társadalmi jelenlétet, és ezt a kiváltságot bármikor megfoszthatja egy gazdag vállalkozó. Ennek a hatalomnak a központosítása sokakat bosszantott, különösen a Twitter-saga után.

Így kezdődött az új otthon keresése. Egy közösségi platform – felügyelet nélkül, hamisítatlan, ahol egyetlen gonosz algoritmus sem követi nyomon minden lépésedet.

Belép…

Miért nő a Mastadon iránti igény?

Technikailag ez nem közösségi hálózat! A Mastodon egy nyílt forráskódú segédprogram, amely lehetővé teszi egy saját közösségi hálózat telepítését, amely összekapcsolja a többivel.

Jelenleg több mint 9200 Mastodon szerver van 1,2 millió aktív havi felhasználóval. Ezeknek a szervereknek saját szabályzatuk van, és szervezetek és magánszemélyek üzemeltetik őket.

Kép forrása: Statista

Fontos, hogy a szerverek felhasználói úgy beszélhetnek egymással, mint egy nagy (közösségi) hálózat. Ezen kívül van egy praktikus, egykattintásos módszer az idővonal zajának elkülönítésére, hogy frissítéseket kaphasson csak a szerveren lévő emberektől.

Ami azt illeti, egy szerver általában hasonló gondolkodású embereket fogad. Például a Toot.Garden azoknak szól, akik a művészetekről, a játékokról és az életről beszélnek.

Konkrét feltételek szerint néhány szerver szívesen fogadja az új felhasználókat, míg mások kézi ellenőrzésre küldik az új regisztrációkat, mielőtt elfogadnák őket. Ezenkívül egyes Mastodon-példányok előfizetési díjat kérnek a csatlakozásért.

Összességében nincs egyetlen definíció a Mastodon hálózatra. Vad, nyitott és ingyenes. És ez az a tény, ami miatt ez az emberek igazi közösségi hálózata.

A színfalak mögött

A Mastodon a fediverzum (szövetséges univerzum) része. Az ActivityPub-ot használja, mint sok más nem Mastodon entitás, köztük a Pixelfed, a Plume és még sok más.

Mindezek a projektek, amelyek az AcitivtyPub protokollt implementálják, beszélhetnek egymással, akárcsak két Mastodon webhely.

Ez teszi a fediverzumot egy nagy nyílt forráskódú, decentralizált internetté, amelyet az emberek üzemeltetnek és az emberek számára. A szerver önálló üzemeltetése azonban általában drága, és műszaki karbantartást igényel. Így a tömeg nagy része ehelyett egy egyszerűbb megközelítést alkalmaz a nyitott szerverekhez való csatlakozásra.

  Hogyan írjunk be nullát egy szám elé az Excelben

A Mastodon felhasználói tapasztalatai

A felhasználói felület megszokása eltarthat egy ideig. Ha egymás mellé tesszük őket, ez hasonló a Twitterhez. Csak az oszlopok elrendezése más.

A bal oldalon azonnal közzétehetsz. A középső oszlop a hírcsatorna, amelyet nagymértékben személyre szabhat. A jobb szélső ablaktábla tartalmazza az összes beállítást, beleértve a Felfedezést (felkapott hashtagek, követendő személyek stb.), Helyi (szervertartalom), Összevont (fediverse tartalom) stb.

Személy szerint úgy tűnik, erősen a Twitter ihlette. És ez nem rossz. Hiszen a Mastodon felhasználók többnyire X-Twitterati, és nem árt, ha úgy néz ki, mint ami amúgy is divatos.

Beszéljünk még egy kicsit arról, hogy mi van itt a tányéron.

Helyi és egyesített hálózat

Mivel Ön csatlakozik egy szerverhez, a jobb oldali ablaktáblában található Helyi elem kiszűri az összevonás összes többi részét.

Itt láthatja, hogy a felhasználónevek csak @felhasználónév, míg az Összevont lapon a @[email protected].

És mivel a fediverzum folyamatosan bővül, többnyelvű tartalmat fog tartalmazni, amivel kapcsolatban úgy érezheti, hogy nincs kapcsolata. Pontosabban, az egyesített idővonal mindent megmutat, ami azzal kapcsolatos, hogy Ön vagy bárki az otthoni szerveréről követ. Így köti össze az összes Mastodon-példányt.

De személyesebbé teheti, amit a következő részben ismertetünk.

Idővonal testreszabása

Mivel a Mastodon inkább a szövetségről szól, mint a helyi példányról, előfordulhat, hogy (különösen, amikor elkezdi) az egyesített idővonalak, mondjuk, szemétnek tűnnek.

Két dolgot tehet ezzel kapcsolatban: blokkolja és alkalmazza a nyelvi szűrőt.

A blokkoláshoz két módszer létezik. A helyi hálózaton egyszerűen blokkolhatja vagy elnémíthatja az adott felhasználót.

Az egyesített idővonalakkal lehetőséget ad a felhasználó vagy a teljes tartomány letiltására, mivel egyes kiszolgálók hatóköre nagyon szűk.

Ezután a nyelvi szűrés akkor érhető el, ha rákattint a (fogaskerék ikon) Beállításokra, amely a Mastodon kezdőképernyőjének jobb oldali ablaktáblájában található.

Ezt követően kattintson a Beállítások>Egyéb elemre a bal oldali panelen, és válassza ki a kívánt nyelvet az idővonalakhoz.

Ez ismét hasonló ahhoz, amit a Twitteren látunk. Mégis, ez az első néhány módosítás, amelyet meg kell tennie, hogy az idővonalak relevánsak maradjanak.

  Megelőző karbantartás 5 perc alatt vagy kevesebben

Közvetlen üzenet

A Mastodonnak egészen más koncepciója van a Közvetlen üzenetekre vonatkozóan. Valójában a közvetlen üzenetek nem szigorúan személyesek vagy magánjellegűek. Ennek ellenére privát említésnek hívják őket.

Fontos, hogy amikor a @felhasználónév privát megemlítése lehetőségre kattint, akkor ez a figyelmeztetés jelenik meg, amely szerint ezek az üzenetek nincsenek végpontok között titkosítva.

A @ jelre kattintva a legördülő menü azt jelzi, hogy csak az említett felhasználók látják ezt az üzenetet. De tudnia kell, hogy a szerveradminisztrátorok továbbra is hozzáférhetnek ezekhez.

A közvetlen üzenetek csoportos csevegéssé alakulnak, ha több felhasználót említenek. Ezeket az üzeneteket pedig a @ Privát említések opcióval érheti el a Mastodon kezdőképernyőjén.

Végső soron ezek az üzenetek „tisztességesen” privátak. Mivel azonban nincsenek titkosítva, és a szerver adminisztrátora továbbra is láthatja őket, tartózkodjon bármiféle bizalmas információ megosztásától, például jelszavak megosztásától.

Fiók biztonság

A közösségi média fiókok feltörése nem újdonság. Ezért ügyeljen arra, hogy a lehető legteljesebb mértékben használja ki a rendelkezésre álló biztonsági protokollokat.

Először is ellenőrizheti az aktív eszközöket a Munkamenetek alatt. Ha bármi gyanúsnak tűnik, egyszerűen visszavonhatja a hozzáférést.

Ezenkívül a Mastodon lehetővé teszi a kéttényezős hitelesítés beállítását (a bal oldali ablaktábla fiókbeállításai alatt). Ezenkívül a Kétfaktoros hitelesítés alatti engedélyezett alkalmazások felsorolja az összes hivatalos és harmadik féltől származó alkalmazást, amely hozzáfér az Ön Mastodon-profiljához. A munkamenetekhez hasonlóan minden alkalmazásnál ellenőrizheti és megszakíthatja a hozzáférést Mastodon-profiljához.

Figyelmeztetés: legyen fokozottan éber, ha harmadik féltől származó alkalmazást használ. Tekintse át adatvédelmi irányelveiket, hogy megtudja, mihez férhetnek hozzá és mit oszthatnak meg üzleti partnereikkel.

Profil migráció

Mivel itt nincs központosítás, mi a teendő, ha egy adott példány bezárja a boltot?

A Mastodon szerverszerződés értelmében a hivatalos Mastodon webhelyen (https://joinmastodon.org/servers) felsorolt ​​összes példánynak 3 hónapos értesítést kell küldenie, mielőtt bezárná ingyenes vagy fizetős szolgáltatásait.

Ennek célja, hogy elegendő időt biztosítson bárki számára egy másik kiszolgálóra való áttéréshez, ami lehetséges és egyszerű.

A lehetőségek a Fiókbeállítások alsó részén találhatók (előző kép): Áthelyezés másik fiókba és Áthelyezés másik fiókból.

A migráció leginkább a követők új fiókba való átviteléről szól, és adatimportálás/exportálás támogatja.

  6 legjobb VLC beépülő modul a videolejátszás javítására Linuxon

Emellett a dokumentáció nagyon hasznos, és a folyamat egyszerű. A legtöbb felhasználó egy menetben is meg tudja csinálni, minden komplikáció nélkül.

Kik vannak még a Mastodonon?

Egy közösségi hálózat semmit sem ér jelentős közönség nélkül. Különösen a mikroblogolásnak van szüksége hírességekre és népszerű szervezetekre a sok csevegéshez és nyüzsgéshez.

Mivel az emberek lassan Mastodonba költöznek, addig kell valaminek tartania őket a decentralizált közösségi hálózat új ötletéhez. Erről a bot fiókok gondoskodnak.

A botfiókok automatizálják a tevékenységet, és egy módja annak, hogy a követőket a hurokban tartsák. A Mastodonnak van néhány olyan fiókja, ahol Twitter-tükörként van beállítva. Tehát bár ellenőrizheti, mi történik kedvenc hírességével vagy márkájával, az interakció jelenleg nem lehetséges.

De ez sem elhagyatott. Mint már említettük, jelenleg több mint 1,2 millió aktív felhasználó és több mint 10 millió fiók van a Mastodonon.

Egy felhasználó készítette ezt a Google-táblázatot a figyelemre méltó Mastodon-fiókokról, amely naponta négyszer frissül. A mai napig ez a lista 299 jól ismert fiókot tartalmaz, köztük:

Alapvetően folytathatom, de az érdeklődési körök szubjektívek, és a legjobb módja annak, hogy elkezdjem ezt a táblázatot. Azonban ilyen lista nélkül is kezdeményezhet, hogy bejusson.

Ha követsz néhányat, az egyesített idővonal a tevékenységed alapján fog feltöltődni, és folyamatosan kapsz újakat, akikkel kapcsolatba léphetsz.

Mint minden változtatásnál, az első néhány Mastodon-nap kínos lehet. Ez azonban a közösségi média jövője, és az ottani jelenlét nem árt neki.

Miért kockáztat?

Senki sem kéri, hogy most búcsút mondjon annak a madárhálózatnak. Nem ez a lényeg. Azonban tetszik, ha nem, ez privát. Egyszerűen fogalmazva, kirúghatnak, mielőtt esélyt kapna arra, hogy azt mondja: „Miért én”? És ez bármelyik egyénnel vagy szervezettel megtörténhet.

Ha tehát fontos Önnek a közösségi jelenléte, a Mastodon szerver felállítása a legjobb út. Alternatív megoldásként csatlakozhat valamelyikhez, és a legtöbb ingyenes.

De nem tudok olyan helyzetet elképzelni, amikor néhányan most ne kérnének több lehetőséget. Azok a kevesek számára itt található a Twitter alternatívák listája a mikroblogokkal szemben.