Egész hétvégén Cortana Smart Speakert használtam. Íme, miért nem sikerült

Napokig Cortanát használtam az Alexa vagy a Google Asszisztens helyett, és az élmény olyan durva érzést keltett bennem, mint a Cortana. Sajnos a Microsoft annyira lemaradt, hogy az egyetlen ésszerű megoldás a feladás.

Satya búcsút mond a Cortana hangszóróknak

A közelmúltban Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója kijelentette, hogy már nem tekinti a Cortanát az Alexa vagy a Google Assistant versenytársának. Alapján MSPoweruser, állította:

„Lehetővé kell tennie, hogy a Google Asszisztensen használja, és az Alexán is, ugyanúgy, mint ahogyan az alkalmazásainkat Androidon és iOS-en, így legalább így szeretnénk gondolkodni arról, hogy hová kerül majd.”

De a Cortana ennyire lemaradt? Ideje új irányba indulni, és lemondani arról, hogy a Cortana legyen a dedikált digitális háztartási asszisztens? Néhány napot töltöttem azzal, hogy eldöntsem, pontosan ezt, és amit találtam: Igen, ez a helyes döntés.

A beállítás bonyolult volt

Amikor elkezdtem ezt a kísérletet, azonnal belefutottam egy problémába. Otthonomban szétszórva vannak Alexa- és Google-eszközök. De nincsenek olyan kényelmesen elhelyezve Cortana eszközeim. Van egy Surface Pro 3-am, egy Windows 10-es PC-m, és Cortanát tettem fel a telefonomra. De a számítógépemen nincs mikrofon, a Surface-em manapság az idő nagy részét kikapcsolva tölti, és a telefonomban nincs elég megfelelő mikrofon a gyors hangutasításokhoz.

Így hát beszereztem egy Harmon Kardon Invoke-ot az irodámba (ahol sok időmet töltöm), és a telefonomat a ház más helyein is használtam. Nem tökéletes egy-egy forgatókönyv, de elég jó. Sajnos nincs Google Home Mini vagy Echo dot megfelelője, csak az Invoke. Így nem jöhet szóba a Cortana hangszórók olcsó elhelyezése a ház körül. Az Invoke ára 50 dollárra csökkent, ami nagyon alacsony egy ilyen remek hangzású hangszóróhoz, de Echo Dots és Google Minis olcsóbban is beszerezhető. Ha odafigyelsz, nem ritka, hogy meglátod őket már 30 dollár.

A Cortana az alapok felét elég jól teljesíti

A Google és Alexa eszközeimet elsődlegesen az intelligens otthoni vezérlők, a zene, az időzítők és a dolgokat automatizáló rutinok használom. Amikor az intelligens otthon integrációjáról volt szó, azt hittem, először jól csinálom. A Cortana rendelkezik Wink, Smartthings és Philips Hue integrációval. Jelenleg Wink hubot használok sok intelligens otthoni eszközömhöz és Philips izzókhoz, és ezeknek az eszközöknek a vezérlése probléma nélkül működött. A legtöbb intelligens otthoni eszközöm tapasztalata megegyezett az Alexával vagy a Google Asszisztenssel.

A Cortana jól folytatta a könnyen beállítható időzítőket és riasztásokat, a Spotify hozzáadása pedig egy egyszerű folyamat volt, amely jól működött. Legalábbis addig sikerült, amíg le akartam állítani a zenét. Az esetek felében nem működött a „Stop” vagy „Stop the music” mondás. Cortana azt mondaná nekem, hogy ezt most nem teheti meg. Ha még párszor megpróbálnám, végül sikerülne. A lejátszási listák előhívása ugyanilyen problémás volt. A helytelen név ellenére a „play the Blind Forest on Spotify” helyesen behúzta az Ori and the Blind Forest lejátszási listámat, de a „play Ori and the Blind Forest” kifejezés minden alkalommal összezavarta Cortanát. Könnyebbnek találtam a zenét a Spotify alkalmazásból irányítani, mint hangos interakciókkal.

Ezzel szemben, amíg jól tudom a dal vagy a személy nevét, ritkán vagy egyáltalán nem látok ilyen jellegű problémákat a Google Asszisztenssel és az Alexával a Spotify-val.

Több funkció hiányzik, mint jelenleg

A problémák a nappalimmal kezdődtek. A nappalimban a lámpák Magic Home eszközök, és a Cortana nem rendelkezik ilyen integrációval. Aztán rájöttem, hogy az intelligens aljzataim vagy iClever vagy GE eszközök, és míg a GE eszközökön van Wink integráció, az iClever eszközökön nincs. Így nem tudom felkapcsolni a világítást a nappalimban, és a legtöbb okosaljzatomat sem tudom vezérelni a Cortanával. Ehhez vissza kellett fordulnom az Alexához vagy a Google-hoz.

Néha az általam kedvelt zenék nincsenek a Spotify-on, ilyenkor más forráshoz fordulok. Sajnos a Cortana zenei szolgáltatásainak választéka minimális. Ennek ellenére például nincs Pandora ígéretük hogy több mint egy éve jönne. A Pandora nem frissítette hírblogját a Cortana további említésével, még akkor sem, amikor legutóbb frissítette a Xbox alkalmazás. Még a Spotify használatával sem rendelkezik a Cortana többszobás hanggal, ami egy olyan funkció, amelyet rendszeresen használok. És ha kaputelefont akartam, akkor vissza az Alexához vagy a Google-hoz. A probléma nem csak az, hogy nincsenek Cortana hangszórók az egész házamban, hanem ezek a funkciók sem léteznek.

Az e-mail-címem és a naptáram integrálva van az Outlook.com-on keresztül, szóval ezeknek egy pillanatnak kellett volna lennie. És bár az e-mailem jól működött, a naptáram sok kívánnivalót hagyott maga után. „Cortana, mi van a naptáramban” és „mi a következő találkozóm” olyan válaszokhoz vezetett, hogy ma semmi sem szerepel a naptárban. De a holnapot kerestem. Így hát megpróbáltam „mi szerepel holnap a naptáramban”, és két próbálkozás után végül sikerült. Sajnos a kapott információ a csomagok miatt nem volt hasznos.

Valahányszor e-mailt kapok egy úton lévő szállítmányról, a Microsoft segítőkészen felveszi azt a naptáramba a várható érkezési napon. Elkeserítő, hogy a Cortana megkérdezése, hogy „mikor érkezik a csomagom”, nem vezet eredményre. A naptáramban öt holnap érkező csomag szerepel, a Cortana pedig csak a lista első négy elemét olvassa el. Ami azt jelenti, hogy a holnapi időpontom (a hatodik pont) nem volt feltüntetve.

A naptári találkozók arra is rávilágítottak, hogy a Cortana nem működik konzisztensen minden eszközön. A holnapi eseményhez mára van beállítva egy emlékeztető. Amikor ez az emlékeztető megtörtént, elérte az Android-telefonomat, a Windows-telefonomat, a számítógépemet és a Surface-emet. De semmi sem történt az Invoke-on. Ha más eszközök nem lettek volna ugyanabban a helyiségben, lehet, hogy teljesen lemaradtam volna az emlékeztetőről.

A Cortana alkalmazás nem sokat segít

Nem adok hozzá egy csomó szabályt hanggal

Széles körben használom a rutinokat otthonom automatizálására. Gondoltam átváltani őket Cortanára a teljes élmény érdekében, de a folyamat elején egyszerűen nem volt rutinlehetőség a Cortana számára. Félúton megtörtént a frissítés, és a Microsoft bevezette a Scenes and Rules nevű rutinokhoz nagyon hasonló szolgáltatásokat. A jelenetek kombinálhatják a műveleteket – ha a konyhai világítás kikapcsol, állítsa le a termosztátot 70 fokra. A szabályok bizonyos időpontokban teszik lehetővé a cselekvéseket – 21 órakor kapcsold fel a tornácon a lámpát.

Azt hittem, megtaláltam az automatizálás felé vezető utat, de gyorsan rájöttem, hogy a Microsoft csak félúton valósította meg ezt a funkciót. Jeleneteket és szabályokat csak a hangjával állíthat be. Ha belemélyed a Cortana alkalmazás beállításaiba (ahova a Microsoft áthelyezte a notebookokat), megtekintheti és törölheti a meglévő jeleneteket és szabályokat, de nem adhatja hozzá őket. Ekkor felemeltem a kezem és feladtam. Túl sok rutinom van ahhoz, hogy hangon adjak hozzá.

A riasztások és az időzítők egyaránt problémát jelentenek. Nem nevezheti el őket, akár az alkalmazást, akár a hangot használja, és ha létrehoz egyet a Cortana hangszóróból, akkor el kell távolítania a hangszóró segítségével. Mivel nem tudod megnevezni, ez azt jelenti, hogy valami ilyesmit mondasz: „távolítsd el a 16:30-as ébresztőmet”, és reméled, hogy Cortana megért téged. Ha beállítottam egyet a telefonomon, akkor az óra alkalmazásba ment. Bár amikor ezt megtettem, nem jött el az idő, annak ellenére, hogy a gépelési lehetőséget használtam.

Az egyszerű tény az, hogy a Google és az Amazon sokkal jobb munkát végzett az alkalmazásintegráció terén. Bármelyik eszközömhöz vezérelhetem az emlékeztetőket, riasztásokat és időzítőket a megfelelő alkalmazásból. És beállíthatok rutinokat a telefonom képernyőjének megérintésével anélkül, hogy beszélnék azokkal az eszközökkel, egyszerűen használható módon.

Nagyon kevés készség létezik, és zavaró a bekapcsolása

Amikor a Microsoft bejelentette az Invoke-ot, azzal büszkélkedhetett, hogy már 46 képesség létezik a Cortanán. Azóta ez a szám több mint százra nőtt. De ez végtelenül csekély Alexa 50 000 képességéhez képest. És bár nem minden Alexa-készség lenyűgöző, sokan közülük legalább valami egyedit próbálnak csinálni, például mesét olvasnak, vagy társasjátékot játszanak. A Cortana alapjait alig fedi le a Domino, a Dark Sky és a Wink.

De a legrosszabb az, hogy megpróbálunk egy képességet hozzáadni. A már telepített készségeket a Cortana alkalmazásban találja meg. De a „Fedezze fel a további készségeket” lehetőségre kattintva a Cortana Skills weboldal, ahol egy készségre kattintva leírást kaphatsz. De nincs hozzáadás gomb, telepítési lehetőség vagy bármi más, amely javasolná az engedélyezését. A Microsoft elvárja, hogy megpróbálja használni ezt a képességet úgy, hogy beszél a Cortanával, ekkor a rendszer felkéri, hogy adja hozzá.

De először is tudnod kell, hogy létezik ez a készség, ami azt jelenti, hogy elkerülhetetlenül erre a weboldalra kerülsz – akkor miért nem hagyod, hogy onnan kapcsoljuk be?

A legerősebb dolog, amit Cortanával tehet, az az, hogy Alexává változtassa

Minden alkalommal, amikor problémába ütköztem a Cortana használatával, a válasz nagyon egyszerű volt: hívja Alexát. „Csak Cortana eszközöket használok” ígéretemnek megfelelően nem a könnyebb utat választottam. Ehelyett felhívtam az Alexát a Cortanán keresztül az új integrációjuk segítségével. Örömmel mondhatom, hogy ez remekül működött. Legtöbbször két másodpercen belül hallottam Alexa csörgését, jelezve, hogy átvette az irányítást, majd kimondhattam a szükséges parancsot. Miután a kérésem beérkezett, Alexa megkérdezte, van-e még valami. Amikor befejeztem, vagy azt mondhattam, hogy „hagyd abba a hallgatást”, vagy nem is mondhattam semmit. Végül kilép az időből.

De bármilyen szoros is ez az integráció, még mindig kissé késleltetett lépés, amikor először csak Alexa hangszórót használhat. Ha a hangasszisztens hangszórók a kényelemről szólnak, akkor van értelme egyenesen a virtuális ló szájába menni, és kihagyni a késleltetést.

A Cortana elakadt az időben

Szinte minden probléma, amellyel a Cortanával találkoztam, egykor az Alexával és a Google Asszisztenssel volt probléma.

Nem mindig vették figyelembe a több hangszórót, és nem volt több szobás hangzásuk sem. Alkalmazásaikból hiányzott a finomítás, és kezdetben nem voltak jelen a rutinok. De az Amazon és a Google dolgozott kínálatuk fejlesztésén, és őszintén szólva a Microsoft nem. Legalábbis nem fogyasztóközpontú módon. Lehet, hogy futurisztikus irodai munkahelyi bemutatókat mutattak be, de ez otthon sem neked, sem nekem nem tesz jót.

A Microsoft utolérheti? Valószínűleg igen, de milyen áron? A Microsoft egy nagyvállalat, sok vassal a tűzben, és valahányszor itt egy erőforrásra összpontosít, elveszti a fókuszát valahol máshol.

Az igazság az, hogy még ha a Microsoft hozzáadná a Cortanából jelenleg hiányzó összes funkciót, az nem oldaná meg azt a problémát, amellyel a Microsoft túl gyakran szembesül. Az alacsony elfogadás azt jelenti, hogy hiányzik a harmadik fél támogatása, de a hiányzó harmadik fél támogatása alacsony elfogadást jelent. A Microsoft ugyanazzal a tyúk-tojás-problémával néz szembe, mint a Windows Phone esetében, és ezért van olyan kevés a Cortana-készség. Senkit nem érdekel a fejlesztésük.

Egy ponton a legjobb, ha megváltoztatod az irányt, és új kérdést teszel fel. Mi más lehetne a Cortana? És ez az, amire Satya Nadella a közelmúltban tett kijelentéseivel akart elérni.

Addig is visszatérek az Alexához és a Google-hoz. Megtartom a Cortana hangszórót a Spotify integrációja miatt, de valószínűleg mást nem. Még ha a hangválasz nem is javul, a számítógépem mellett tarthatom, és a Spotify alkalmazásból vezérelhetem, vagy egyszerűen Bluetooth hangszóróként használhatom. És az igazság kedvéért, ez egy nagyon jól hangzó Bluetooth hangszóró 50 dollárért.