Drága intelligens készüléke egy évtizedig sem bírja ki

Ha új készüléket vásárol, akkor olyan befektetést hajt végre, amelynek eltarthat egy ideig, de ez nem biztos, hogy igaz az intelligens készülékekre. A gyártók nem kötelesek naprakészen tartani az Ön gépét, ami miatt a befektetése megromolhat.

A készülékeknek évtizedekig ki kell bírniuk

Ma is rengeteg olyan otthon van, amelyek a 80-as évekből származó hűtővel, tűzhellyel és mosógéppel vannak berendezve. Lehet, hogy ezek a készülékek nem néznek ki olyan jól, mint korábban, és valószínűleg megnövelik a villanyszámlákat, de megbízhatóak és könnyen szervizelhetők. Néhány ilyen készülék még tíz-húsz évig fennmaradhat. Tehát jogos azt feltételezni, hogy egy vadonatúj készülék évtizedekig kitart, nem?

Nos, attól függ mit veszel. Tegyük fel, hogy befektetett egy intelligens készülékbe, mint pl Samsung Family Hub okos hűtőszekrény vagy egy LG smart A/C egység. Vásárolhatott volna olcsóbb készüléket, esetleg felújított készüléket a 2000-es évekből. Ön azonban (jogosan) az okoskészülék funkcióit jelentős értékesítési pontnak és megtérülő befektetésnek tartja.

Nos, megvan rá az esély, hogy drága okoskészüléke kevesebb mint egy évtizeden belül elnémul.

Elég gyakran cseréli telefonját és táblagépét

Emlékszel a vezetékes telefonokra? Általában kitartottak egy ideig, és nem kellett cserélni, hacsak nem hangposta-vevőt vagy vezeték nélküli telefont akart. De a mobiltelefonok egy másik történet. A Gallup közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 44%-a kétévente cserélik le mobiltelefonjukat, és a legtöbb mobiltelefon körülbelül öt-hat év után elavulttá válik.

Az emberek nem panaszkodnak túl sokat amiatt, hogy néhány évente új telefont kell venniük, leginkább azért, mert nincs sok választási lehetőségük. Az okostelefonokhoz rendszeresen új hardverre és szoftverre van szükség, hogy lépést tudjanak tartani a korral, a régi számítógépek pedig általában lelassulnak. Arról nem is beszélve, hogy az emberek egyre jobban aggódnak a magánélet miatt, és a régebbi telefonok sebezhetőbbek lehetnek a feltörési kísérletekkel szemben.

Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy az intelligens készülékek úgy épülnek fel, mint az okostelefonok és a táblagépek, és hogy az okostelefonokkal és táblagépekkel párhuzamosan működnek, felvetődik egy kérdés. Öt-hat évente ki kell cserélni az intelligens készülékeket? Nyilvánvaló, hogy az intelligens hűtőszekrény nem hagyja abba a hideg levegőt csak azért, mert intelligens funkciói elavultak. De ha több ezer dollárt dobott egy okos hűtőszekrényre, amely nem tud okos maradni, az komoly probléma.

A firmware-frissítések már foltosak

Az intelligens készülékek első hulláma alig egy évtizede jelent meg a piacon, de a cégek már most azt mutatják, hogy nem érdeklik őket firmware-frissítések. És sok ilyen készülék rohanó, fejletlen szoftverekkel kerül a piacra, így az emberek már olyan okos készülékekkel találják magukat, amelyek nem olyan okosak.

  A megosztási munkalap testreszabása iPhone-on vagy iPaden

Az LG eladta márkájú intelligens készülékeit (sorozatok, klímaberendezések, mosógépek stb.) azzal az ígérettel, hogy működni fognak a Google Home szolgáltatással, de a korai alkalmazók az Egyesült Államokban azt állították, hogy eszközeik nem tudott csatlakozni a Google Home-hoz. Azt is kifogásolták, hogy az LG nem kínál támogatást a problémára.

Azoknak, akik megvásárolták az első generációs Samsung Family Hub okoshűtőt, folyamatosan könyörögniük kellett a Samsungnak firmware-frissítésekért. Míg újabb hűtők frissített felhasználói felülettel és Bixby virtuális asszisztenssel csomagolva érkezett, a régi hűtők hónapokig ragadtak egy régi firmware-verzióval. A Family Hub felhasználói panaszkodtak, hogy 2014-ben nem tudták használni a Google Naptár alkalmazást, a Samsung pedig úgy döntött, hogy csak 2017-ben oldják meg a problémát.

Ezt felteheti azzal a ténnyel, hogy a cégek rohannak megszilárdítani helyüket az okoskészülékek piacán. De az emberek már most könyörögnek a cégeknek, hogy tegyenek ki firmware-frissítéseket viszonylag új készülékeikhez. Kiadnának ezek a cégek frissítéseket, ha az emberek nem panaszkodnának? Kötelesek frissítéseket kiadni?

A frissítésekre nem vonatkozik a garancia?

Amikor több ezer dollárt költ egy intelligens készülékre, joggal kell elvárnia a gyártótól, hogy firmware-frissítéseket adjon ki. Ha valami, akkor a firmware-frissítéseket garantálni kell a garanciában. Végül is, ha az okoskészüléke nem működik megfelelően, mert firmware- vagy hardverfrissítésre van szüksége, az nem a gyártó hibája?

Vessünk egy pillantást a Samsung Family Hub okoshűtőre. 4000 dollárba kerül, óriási képernyője van, és messze a legismertebb luxus okoskészülék a piacon. A Samsung egyértelművé teszi, hogy okoshűtőjük firmware-frissítéseket kap. A hűtőszekrények értesítenek, ha frissítések állnak rendelkezésre, vannak frissítések információs oldalak és hírközlések a Samsung honlapján. Ráadásul a Family Hub használati útmutató részletezze a hűtőszekrény frissítését. De ezen források egyike sem garantálja, hogy frissítések jelennek meg a jövőben.

Érthető, hogy ezeken az oldalakon nincs termékgarancia. De mi a helyzet a garanciával? Samsung garancia a Family Hub intelligens hűtőszekrény esetében nem tesz említést a firmware-frissítésekről vagy a hűtőszekrény intelligens hardverének esetleges szervizfrissítéseiről. A garanciájuk valóban csak az okoshűtőjének „hűtő” részére vonatkozik.

Beszélgettem egy „Samsung Care Pro”-val is, hogy megpróbáljak megtalálni minden olyan papírt, amely garantálja a firmware-frissítéseket a Samsungtól. A beszélgetés elején a képviselő azt mondta, hogy „igen, a hűtőszekrény megkapja a frissítéseket”. Nyomtam még egy kicsit, és 10 perc várakozás után közölte, hogy „nincs papírmunka a frissítésekről”.

Ha figyelembe vesszük, hogy a gyártók nem hajlandók firmware-frissítéseket biztosítani vagy garantálni, világossá válik, hogy nem terveznek örökké frissítéseket biztosítani, és semmit sem tehet, ha okoskészüléke már nem okos. Feltételezhető, hogy a gyártók mindig jobban összpontosítanak a legújabb termékeikre, így az új intelligens készülékek piacra kerülésével a régebbi okoskészülékek lemaradnak.

  Útmutató a Spotlight keresés erejének felszabadításához OS X rendszerben

Azok az intelligens készülékek, amelyek nem kapnak frissítést, könnyebben feltörhetők

Nem titok, hogy az intelligens otthoni eszközöket könnyű feltörni. Egyes gyártók olyan frissítéseket adnak ki, amelyek célja a sebezhetőségek befoltozása, de tudjuk, hogy a legtöbb gyártó rosszul tesz ki a firmware-frissítéseket. És mivel a garancia nem garantálja a firmware-frissítéseket, nem ésszerűtlen azt gondolni, hogy a költséges intelligens készülékei tíz év múlva esetleg nem kapnak javításokat vagy biztonsági fejlesztéseket.

Így ahogy a könnyen feltörhető okoskészüléke egyre öregszik, egyre sebezhetőbbé válik. Mivel ezeknek az eszközöknek a nagy része kamerákkal, mikrofonokkal és adatgyűjtő algoritmusokkal van felszerelve, a feltörések biztonsági rései komoly adatvédelmi aggályokat jelentenek.

De az elavult firmware-rel rendelkező készülékek használata nem valami zárt adatvédelmi probléma; ezek a régi intelligens készülékek az egész otthoni hálózatot veszélyeztethetik. Az internet biztonságosabbá tétele érdekében a Wi-Fi szövetség bemutatta a WPA3-at, a legújabb Wi-Fi biztonsági szabványt. A világ lassan átáll a WPA3-ra, és sok routeren a WPA2, a régebbi biztonsági szabvány mellett a WPA3 is fut majd, hogy a régebbi eszközök továbbra is csatlakozhassanak az internethez.

Végül olyan útválasztót kap, amely alapértelmezés szerint csak a WPA3 biztonsági szabványokat támogatja. És ez jó dolog, mert a WPA2 kapcsolatok egyre kevésbé biztonságosak. De ha van egy intelligens készüléke, amelyen régi firmware fut, akkor előfordulhat, hogy nem tud csatlakozni a WPA3 jelhez. Ha ezt a régi készüléket szeretné használni, módosítania kell az útválasztó beállításait, hogy támogassa a WPA2-t, amely választás könnyű célpontja lesz a hackerek számára.

Gondoljon a Smart TV-kre

Az intelligens készülékek viszonylag újak, és a legtöbb háztartásban nem találhatók meg. Valójában, a fogyasztók 64%-a nem is tudnak arról, hogy léteznek intelligens hűtőszekrények. Másrészről, 37,2% 2018 végére az összes amerikai háztartásban volt legalább egy okostévé. Az okostévék annyira elterjedtek, hogy az Amazonon a „TV” kifejezés egyszerű keresése a következőhöz vezet: több tucat oldal okostévékről.

Mivel az okostévék sokkal gyakoribbak, mint az okoskonyhai készülékek, jó referenciapontként szolgálnak arra vonatkozóan, hogy az okoskészülékek meddig bírják, és milyen problémákkal szembesülhetnek. Lehet, hogy a TV-t nem úgy gondolja, mint egy készüléket, de az okostévé működése hasonló az okoskészülékek működéséhez. Az „okos” szempont nem változtat az eszköz integrált funkcióján, de ez egy jelentős értékesítési pont, amelyhez Wi-Fi-kapcsolatra és firmware-frissítésekre van szükség, hogy naprakészek maradjanak.

Az okostévék köztudottan nehézkes felülettel rendelkeznek, és ritkán kapnak hasznos frissítéseket. Valójában úgy tűnik, hogy a gyártókat jobban érdeklik a frissítések rákényszeríti az embereket a hirdetések megtekintésére mint bármi, ami növeli a teljesítményt vagy a biztonságot. Az okoskészülékekhez hasonlóan az okostévék is azok sebezhető a hackeléssel szemben, de a gyártók hajlamosak megkerülni a problémát, és nem tesznek valódi kísérletet a sebezhetőségek kijavítására.

Az okostévék olyan gyorsan elavultak, hogy nem ritka, hogy az emberek Roku-t, Chomecast-ot vagy Amazon Firestick-et csatlakoztatnak okostévéjükhöz. Ez a sors ironikus fordulata, amitől elgondolkodtat, hogy az emberek miért árulnak okostévéket (tipp: jövedelmezőbb a crapware miatt). És ha ez a gyors ütemű elavulás a tévéknél történik, akkor fennáll annak az esélye, hogy ez az okoskészülékekkel is megtörténhet.

  Amazon Prime Video felhasználói profilok létrehozása

Miért adna el bármely cég olyan készüléket, amely egy évtizedig nem bírja?

Az intelligens készülékeket forgalmazó cégek jól tudják, hogy termékeik nem állják ki az idő próbáját. Az olyan gyártók, mint a Samsung és az LG évek óta árulnak okostelefonokat, és még régebb óta árulnak készülékeket. Tudják, hogy egy viszonylag eldobható terméket csapnak össze egy olyan termékkel, amely évtizedek óta működik. Miért tennének ki olyan háztartási gépeket, amelyek elavulnak?

Nos, a luxus okoskészülékek viszonylag kihasználatlan piacot foglalnak el. Ha egy vállalat legyőzi versenytársait ezen a piacon, akkor alkalmazásaik és szoftvereik az emberek életének szerves részévé válhatnak. Az intelligens készülékek bejuttatása az emberek otthonába a nehéz rész, és a vásárlóknak nem lesz más dolguk, mint a későbbiekben a készülékeik gyártóihoz fordulni segítségért. „Lépj gyorsan és törd össze a dolgokat” – mondta egyszer egy mogul.

De mi van akkor, ha a vállalkozások úgy döntenek, hogy nem akarnak okoskészülékeket szervizelni? Alig néhány év telt el azóta, hogy ezek a termékek piacra kerültek, és a gyártók már úgy tűnik, nem hajlandók átfogó firmware-frissítéseket kiadni. Az emberek ugyanúgy elkezdhetik cserélni a hűtőszekrényeiket és a mosogatógépeiket, mint a mobiltelefonjukat, ami nagyon jövedelmező lenne a vállalkozások számára. Lehet, hogy az emberek úgy érzik, hogy átverték őket, és elkezdik elhagyni a rossz márkákat. Várnunk kell, és megtudjuk.

Mit várunk a gyártóktól

Még ha egy olyan vállalat, mint a Samsung, elkezdi az intelligens készülékek firmware-frissítését, vagy alkalmazottakat küld ki a régi hardverek cseréjére, akkor is nehéz lesz okoskészülékeit úgy működni, ahogy kellene. A jelenlegi helyzet szerint az intelligens készülékek „okos” aspektusai ugyanolyan érzékenyek az időre, mint az okostelefonja. Tehát hogyan közelíthetik meg a gyártók ezt a problémát?

Emlékszel az okostévékre? Ügyetlenek, sebezhetőek, és „okos” funkcióik gyorsan elavulnak. De könnyen orvosolhatja a problémát egy olcsó eszköz, például egy Chromecast vagy Roku csatlakoztatásával. És mivel a plug-in streaming eszközök olcsók és könnyen cserélhetők, a fogyasztók nem érzik szükségét a tévéjük cseréjének olyan gyakran, mint a mobiltelefonjuknak.

Akárcsak egy okostévé, úgy az okoshűtő vagy mosógép legnagyobb problémája az „okos” hardverében és szoftverében rejlik. Nehezen szervizelhetők, és gyorsan elavulhatnak. Nem a képernyők, a kamerák, a hőmérők, a mikrofonok és a hangszórók a gondok.

Tehát itt az én javaslatom.

A gyártóknak egy olyan portot kell hozzáadniuk drága okoskészülékeikhez, amely lehetővé teszi egy olcsó eszköz (hasonló a Chromecasthoz) csatlakoztatását néhány évente, hogy a készülék naprakész legyen. Ezek a kis eszközök a Wi-Fi-t és a Bluetooth-t is kezelik, így nem kell attól tartania, hogy régi készüléke lemarad a biztonsági szabványoktól.

Ez a rendszer magabiztosabbá teszi a fogyasztókat a befektetésükben, stabil bevételt biztosít a gyártóknak intelligens készülékeikből (anélkül, hogy ellopná az embereket), és arra ösztönzi majd a technológiában jártas nevelőket, hogy az intelligens szoftverfejlesztés nagy részét elvégezzék. készülék platformok. Bumm, minden